Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Νίκος Κανόπουλος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης

3 σχόλια

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης

Ο διακεκριμένος Δραμινός επιστήμονας

Ο Νίκος Κανόπουλος γεννήθηκε στην Δράμα τον Αύγουστο του 1956. τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων τον Ιούνιο του 1974. Αρχισε σπουδές στην Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πάτρας τον Σεπτέμβριο του 1974 απ' όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1979.
Πήρε υποτροφία και άρχισε μεταπτυχιακά στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ απ' όπου πήρε Μάστερ και Διδακτορικό το 1980 και 1984 αντίστοιχα.
Εργάστηκε ως ερευνητής στο RTI (ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ) και δίδαξε στο Duke για 10 χρόνια. Έχει γράψει ένα βιβλίο, έχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δημοσίευσε πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Το 1995 ίδρυσε την DCT εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων για ασύρματα δίκτυα την οποία αγόρασε η Atmel το 1999.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2008. Είναι Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα.
Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Γιαννοπούλου, επιφανή πλαστική χειρουργό στο Durham της Β. Καρολίνας, και είναι πατέρας δύο παιδιών της Νικόλ και του Τάσου.

-Πλούσιο το βιογραφικό σας με επικέντρωση στην μικροηλεκτρονική και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Τι ακριβώς είναι αυτά;
-Η τεχνολογία αυτή αποτελεί την βάση της τεχνολογικής επανάστασης, που εξελίσσεται τα τελευταία 30 χρόνια. Η μικροηλεκτρονική είναι η επιστήμη στην οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τα κοινώς γνωστά τσιπς, κομμάτια πυριτίου στα οποία έχουν αποτυπωθεί ηλεκτρονικά κυκλώματα, που εκτελούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Η σύνδεση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μεταξύ τους φτιάχνει ένα σύστημα, ή προϊόν όπως για παράδειγμα ο προσωπικός υπολογιστής, το κινητό τηλέφωνο, ο βηματοδότης καρδιάς, το σύστημα απεικόνισης του αξονικού τομογράφου.
Έτσι έχει κατασκευαστεί το σύστημα τηλεκοντρόλ και επικοινωνίας του οχήματος "Φοίνιξ", που προσγειώθηκε στον Άρη τον Μάιο του 2008 μετά από ένα ταξίδι συνολικά 682 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

-Πόσο εξελίχθηκαν τα πράγματα τα τελευταία 10 χρόνια ή μήπως ακούγεται υπερβολικό αυτό που λένε επανάσταση στην μικροηλεκτρονική;
-Η εξέλιξη είναι ραγδαία και ο όρος επανάσταση είναι δικαιολογημένος, κατά την γνώμη μου, γιατί εκφράζει απόλυτα τον ρυθμό, που εξελίσσεται αυτή η τεχνολογία με χαρακτηριστικό την συγκέντρωση πολύ μεγάλης λειτουργικότητας σε πολύ μικρό χώρο και με πολύ μικρό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κινητό τηλέφωνο: Το πρώτο πραγματικά κινητό τηλέφωνο ήταν το MicroTAC 9800 της Motorola το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 1989, είχε μήκος 22 εκατοστά (κι άλλο τόσο η κεραία), ζύγιζε 400 γραμμάρια, είχε αυτονομία λιγότερο από μία ώρα, χρειαζόταν τουλάχιστον μία ώρα για φόρτιση, η οθόνη έδειχνε μόνο το νούμερο που καλούσες και κόστιζε $ 2,500 -$ 3,500 ανάλογα με το μοντέλο. Οι χρήστες τότε ήταν κυρίως επαγγελματίες που χρειαζόταν επαφή με τις δουλειές τους σε συνεχή βάση και στις αρχές της δεκαετίας '90 δεν υπερέβαιναν τα 3 εκατομμύρια. Σήμερα ένα απλό κινητό τηλέφωνο έχει λειτουργικότητα μη συγκρίσιμη πλέον με το MicroTAC 9800 (ούτε καν η επεξεργασία και μετάδοση φωνής είναι η ίδια), είναι πάμφθηνο και ο αριθμός των χρηστών παγκοσμίως είναι μεγαλύτερος από 3,5 δισεκατομμύρια, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης.

-Η έκρηξη της τεχνολογίας έκανε καλύτερη ή χειρότερη την ζωή μας;
-Ο ορισμός "καλύτερη ζωή" έχει πρακτικό περιεχόμενο αλλά και φιλοσοφική διάσταση, ανάλογα με τα βιώματα και τα οράματα κάθε ανθρώπου.
Πιστεύω πως η τεχνολογική ανάπτυξη αλλάζει την ζωή μας δίνοντάς μας την ελευθερία και τις δυνατότητες να τη διαμορφώσουμε όπως θα θέλαμε να είναι. Σημαντικό βέβαια είναι ο τρόπος, που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία.
Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για εαυτό μας και τον κόσμο χάρη στην εύκολη και άμεση επικοινωνία μέσα από διάφορα κανάλια όπως το Internet, την φθηνή και ευρέως διαθέσιμη τηλεπικοινωνία και τις εύκολα προσβάσιμες και γρήγορες συγκοινωνίες.
Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη στην πρόοδο για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και η ταυτοποίηση του DNA υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο για την καταπολέμησή τους, χάρη στην προχωρημένη υπολογιστική ικανότητα ειδικών υπολογιστών.
Η τεχνολογική πρόοδος είναι επίσης ο καταλύτης για το φαινόμενο της στενής αλληλεξάρτησης αγορών και οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα σήμερα, γεγονός, που συνεπάγεται λιγότερους πολέμους ανά την υφήλιο.
Παρόλο που είμαστε μακριά από το ιδανικό σ' αυτόν τον τομέα, είναι γεγονός ότι οι ζωές που χάθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια σε πολέμους είναι ελάχιστες σε σύγκριση με 50 χρόνια πριν από το 1950, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του πληθυσμού του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια.
Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι θετικά για μένα. Στον αντίποδα βέβαια έχουμε το πρόβλημα της ταφής εκατομμυρίων συσκευών (τηλεφώνων, τηλεοράσεων, computers κλπ) και το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων, που υπάρχουν στις μπαταρίες.
Την εξάπλωση και την ευρεία διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας μέσω του internet και την αύξηση των προβλημάτων υγείας λόγω στρες που προέρχεται από την επιτάχυνση των ρυθμών της καθημερινότητας λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η Αμερική αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογία έχει παγκοσμίως το πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα οι καρδιοπάθειες είναι η νούμερο ένα θανατηφόρος ασθένεια που οφείλονται και στο στρες της καθημερινότητας.

-Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα όταν το 1974 επιλέξατε να σπουδάσετε Ηλεκτρολόγος και Μηχανικός Υπολογιστών στο πολυτεχνείο της Πάτρας...
-Πολύ διαφορετικά, αν θυμηθώ πως δεν υπήρχαν προσωπικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακή τηλεόραση, δίκτυο υπολογιστών και φυσικά internet. Για όλο το Πολυτεχνείο υπήρχε ένας μόνο υπολογιστής στο μέγεθος ενός δωματίου και συγκρινόμενος με ένα PC σήμερα ζήτημα είναι αν είχε ένα χιλιοστό των δυνατοτήτων του PC. "Τρέχαμε προγράμματα" τυπώνοντας εντολές σε κάρτες, η πρόσβασή μας σε πληροφορίες παντός τύπου ήταν αυστηρά περιορισμένη και η βιβλιοθήκη που άνοιξε το 1977 είχε μόλις 2000 βιβλία και περιοδικά για όλες τις σχολές.

-Οι γονείς σας δέχθηκαν με ευχαρίστηση την επιλογή σας;
-Ήταν ευχαριστημένοι που πέρασα στο πανεπιστήμιο και δεν νομίζω ότι έδιναν σημασία στη σχολή, ίσως γιατί το αντικείμενο δεν ήταν και πολύ γνωστό.
Η επικρατούσα άποψη για επαγγελματική πορεία μετά τις σπουδές τότε, ήταν ή δουλεύεις για την ΔΕΗ ή κάνεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε κτήρια.

-Πόσο μεγάλη εμπειρία ήταν οι σπουδές στο Duke;
-Ανεκτίμητη. Το πρώτο σοκ ήταν η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο προηγμένο μεγάλο και πολυδιάστατο από αυτό που ξέρεις και θεωρείς ίσως και προνομιούχο στη χώρα σου. Ξαφνικά ενώ λειτουργείς με οριοθετημένους περιορισμούς και δυνατότητες για το πόσα μπορείς να κάνεις , έχεις να διαλέξεις από πολλές επιλογές χωρίς όρια, για το τι και πόσα μπορείς να πετύχεις. Σαν μεταπτυχιακός έχεις το δικό σου γραφείο τερματικό με σύνδεση στον υπολογιστή, πρόσβαση στη βιβλιοθήκη που τότε είχε 2.1 εκατομμύρια βιβλία και περιοδικά, και πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και εργαστήρια σε 24ωρη βάση κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός αλλά είναι θεμιτός. Το δεύτερο σοκ ήταν οι εξετάσεις χωρίς επιτηρητή στην αίθουσα και χωρίς προσπάθεια από κανέναν να αντιγράψει ή να συνεργαστεί, φαινόμενο αφύσικο με τα ελληνικά δεδομένα που είχα πέντε χρόνια στην Πάτρα.

-Δώστε μας κάποια περισσότερα στοιχεία για την DCT την εταιρεία που ιδρύσατε.
-Η DCT ήταν μία μικρή εταιρεία με έδρα την Βόρεια Καρολίνα και με ένα μικρό τμήμα στην Πάτρα που ανέπτυσσε προϊόντα για ασύρματα δίκτυα υπολογιστών. Ήταν το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα, που έκανε πρωτότυπο σχεδιασμό ηλεκτρονικών προϊόντων.
Τελείωσε και διέθεσε το πρώτο προϊόν στη διεθνή αγορά σε 10 μήνες από την ίδρυσή της και σε 3 χρόνια εξαγοράστηκε από την Atmel, μια εταιρεία ημιαγωγών με έδρα την Καλιφόρνια. Η δημιουργία, το management και η συγχώνευση της DCT στην Atmel ήταν μία πολύτιμη εμπειρία για μένα, γιατί έμαθα πολλά για την ελεύθερη αγορά.

-Και στην συνέχεια συμμετέχετε στην Atmel. Τι ακριβώς κάνει αυτή η εταιρεία;
-Η Atmel είναι μία μεσαίου μεγέθους ($1.7 δις πωλήσεις το χρόνο, 8,500 εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο) εταιρεία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με δικά της εργοστάσια παραγωγής, όπου ήμουν υπεύθυνος του τομέα πολυμέσων και επικοινωνιών με τμήματα στην Βόρεια Καρολίνα, Αθήνα / Πάτρα, Στοκχόλμη και Σαγκάη. Φτιάξαμε το group με βάση τα 35 άτομα της DCT και στην πλήρη ανάπτυξή του είχε 250 μηχανικούς και σχεδίαζε τα πιο πολύπλοκα προϊόντα της εταιρείας. Είμαι πολύ περήφανος για το κομμάτι της Ελλάδος γιατί μας έφερε στην 3η θέση των παραγωγών chips για ασύρματα δίκτυα παγκοσμίως, και προϊόντα Cisco, HP, NetGear, Siemens, Belkin, NEC και άλλων πολλών βασιζόταν σε ολοκληρωμένα κυκλώματα που έγιναν από μηχανικούς στην Ελλάδα.

-Πως πήρατε την απόφαση να γυρίσετε πίσω;
-Ήμουν σε μία μεταβατική περίοδο με την δουλειά μου και θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στο γιο μου να ζήσει λίγο στην Ελλάδα, να γνωρίσει καλύτερα την Ευρώπη και να αποκτήσει μία ευρύτερη άποψη για τη ζωή έξω από τις Η.Π.Α. εμπειρία, που πιστεύω ότι θα του φανεί πολύ χρήσιμη όταν επιστρέψει εκεί για σπουδές.

-Ειδικός σύμβουλος του δικού μας Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτη Τζίμα. Ποιες οι αρμοδιότητές σας;
-Σε μια επίσκεψη με τον Υπουργό πριν 4 μήνες μου παρουσίασε το όραμα και τους στόχους του για την Μακεδονία και τη Θράκη και μου ζήτησε να βοηθήσω στην υλοποίησή τους.
Δέχθηκα γιατί τον εκτιμώ βαθύτατα ως άνθρωπο αλλά και ως πολιτικό, που δυναμικά υλοποιεί έργα σε ολόκληρη την Μακεδονία και τη Θράκη. Συνεργάζομαι σε όλο το φάσμα των προγραμματικών δηλώσεων του Υπουργού, αλλά επικεντρώνουμε δράσεις άμεσα στην Προστασία και την Ανάπτυξη του περιβαλλοντικά ευαίσθητου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου και στην Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα με όραμα και οι πολίτες εισπράττουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα χάρις στο πείσμα την υπομονή και την επιμονή του Υπουργού για άμεσα αποτελέσματα σε συνεχή βάση.

-Νοιώθετε ευτυχής για ότι καταφέρατε μέχρι τώρα;
-Δεν το έχω δει ποτέ στην συναισθηματική του διάσταση. Οι γνώσεις που έχω στον τομέα μου σε σχέση με την παγκόσμια σοφία, είναι λίγες κι έχω να μάθω και να κάνω πολλά ακόμα. Είναι σημαντική η δυνατότητα δημιουργίας και η εφαρμογή της τεχνολογίας με καινοτόμες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη προϊόντων λειτουργικών για τους χρήστες τους και ελπίζω και για το κοινωνικό σύνολο.

-Οι στόχοι σας από δω και πέρα ποιοι είναι;
-Θέλω να βοηθήσω τον Υπουργό κ. Μαργαρίτη Τζίμα, στους τομείς που ανέλαβα ώστε η συνεργασία μας να έχει άμεσα και απτά αποτελέσματα. Παράλληλα στήνω μία καινούργια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με διεθνές προφίλ που θα κατασκευάζει προϊόντα για καταναλωτές ανά τον κόσμο.
Έχω συγκεκριμένα σχέδια και στόχους αλλά είναι νωρίς για να κουβεντιάσουμε τώρα.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία στο περιοδικό σας.
Η πόλη μας έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό μέσα και έξω από τα γεωγραφικά όριά της, που δυστυχώς δεν αξιοποιείται συλλογικά. Όταν αυτό αλλάξει θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Ιδανικό θεωρώ να γίνονται από κοινού συντονισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη της Δράμας πέρα από στενά προσωπικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.


Σχόλια (3)

ΠΟΠΗ ΤΣΙΓΓΙΛΗ - Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:04
ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΠΟΥ ΠΙΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΝΗΜΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΝΕΑ ΑΠΟ ΦΩΦΗ;ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΤΡΕΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΛΑ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΑΝΤΑΛΙΤΕ ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΛΛΑ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΡΟΚ ΓΚΡΟΥΠ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΖΩΕΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΠΡΟΦΙΛ ΕΧΕΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΩΔΕΣ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ; ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΝΕΤΕ ΘΕΣΝΙΚΗ;ΕΜΕΙΣ ΑΘΗΝΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ 2106430884 ΚΑΙ 6972124139

xifrfqtx - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:28
e01e0U nsjczifuwirv, [url=http://xdrrlbuwagyi.com/]xdrrlbuwagyi[/url], [link=http://xmzupratvxhn.com/]xmzupratvxhn[/link], http://agtvrpuomnaf.com/

aimiliano koule - Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010 στις 14:00
kali i eteria sas . afta pou lete gia tin eteria ine poli entiposiaka pou mou kinise to endiaferon. ego spoudazo A.tei lamias gia mixanikos ilektrologos KE SE 1,5 xrono tha exo pari ptixio ke tha ithela poli na doulepso se aftin tin eteria pou simfona me afta pou diavasa exei melon . to email mou einai emiliano.kule@yahoo.com

Αφήστε το σχόλιό σας