Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Βιοκλιματικό σπίτι, εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμο περιβάλλον

Tης Εμμανουηλίδου Ε. Νικολέτας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Βιοκλιματικό σπίτι, είναι ένα σπίτι ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Τούτο δεν επιτυγχάνεται με την αρχιτεκτονική του, αλλά με τα υλικά που χρησιμοποιούνται εξωτερικά και εσωτερικά της τοιχοποιίας, ώστε η ίδια η τοιχοποιία να προστατεύεται προτού η εξωτερική θερμοκρασία αγγίξει την τοιχοποιία και αυτή με τη σειρά της μεταφέρει την εξωτερική θερμοκρασία εντός του κτιρίου.

 

 

Υπάρχει η αντίληψη ότι ένα βιοκλιματικό σπίτι κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι συμβατικής κατασκευής. Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη, διότι το μόνο που διαφέρει ουσιαστικά είναι η φιλοσοφία της κατασκευής και η μέθοδος της δόμησης.

Πώς όμως φτάνουμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου βιοκλιματικού σπιτιού;

Βασική αρχή είναι η επιλογή του οικοπέδου, που καλό είναι να διαθέτει θέα προς το νότο και κύριο άξονα κατά την φορά ανατολής-δύσης. Έτσι το κτήριο καλύπτεται από τους βορινούς ανέμους ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή η εκμετάλλευση της θερμικής ηλιακής ενέργειας.

Οι βασικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν ένα κτήριο βιοκλιματικό είναι οι εξής:

Προσανατολισμός. Αξιοποιούνται κατάλληλα όλες οι πλευρές του οικοπέδου, με έμφαση τον νότο στον οποίο πρέπει να είναι στραμμένο το σπίτι ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία. Ο βορράς δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού είναι πολύτιμος για τους θερινούς μήνες. Στις άλλες δύο διευθύνσεις, την ανατολή και τη δύση, χρειάζεται να μπουν πετάσματα ώστε ο ήλιος να φθάνει στο εσωτερικό του σπιτιού τον χειμώνα και να μένει εκτός το καλοκαίρι.

Αερισμός. Εξασφαλίζεται με την κατασκευή ανοιγμάτων (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες κ.λπ.) σε κατάλληλες θέσεις, σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών που σώζουν το κτίριο από την ασφυξία. Τα κουφώματα που κατασκευάζονται κοντά στο έδαφος φέρνουν ή διώχνουν τον ψυχρό αέρα στο σπίτι, ενώ τα ψηλά εξασφαλίζουν την ίδια λειτουργία για τις θερμές αέριες μάζες. Ειδικά το καλοκαίρι ο αερισμός γίνεται το βράδυ, ενώ την ημέρα τα ανοίγματα πρέπει να μένουν κλειστά.

Υλικά. Ένα βιοκλιματικό κτήριο, όπως έχουμε αναφέρει, δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκα συστήματα ψύξης / θέρμανσης, αλλά και με μια γενικότερη φιλοσοφία εξοικονόμησης ενέργειας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά βιολογικά δομικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την χρήση του από τους ιδιοκτήτες όπως συσκευές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, παροχή ανακυκλώσιμου νερού στις τουαλέτες, καζανάκια διπλής ροής νερού, βρύσες χρονικά ελεγχόμενες. Στο εμπόριο υπάρχουν «πράσινα» προϊόντα για όλο το σπίτι.

Βασικός κανόνας είναι η θωράκιση δύσκολων τμημάτων της οικοδομής, όπως το μπετόν που μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί εξωτερικά με κατάλληλα υλικά. Έχει αποδειχθεί ότι το πάχος των εσωτερικών τοίχων και η χρήση «σκληρών» υλικών βοηθά στην αποθήκευση θερμότητας την ημέρα, που αποδίδεται τις βραδινές ώρες, όπως κάνουν οι θερμοσυσσωρευτές. Η σωστή μόνωση λοιπόν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την μείωση των θερμικών απωλειών το χειμώνα και την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Για να αποφύγουμε την υπερβολική ζέστη μέσα στο κτήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση.

Επίσης σημαντικό ρόλο σε ένα βιοκλιματικό κτίριο παίζει και το χρώμα του. Τα σκούρα χρώματα εξωτερικά έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου.

Το γυαλί θεωρείται ότι είναι η ευκολότερη και η φτηνότερη μέθοδος απορρόφησης ενέργειας σε ένα κτήριο, αλλά προκειμένου να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμικές απώλειες χρησιμοποιούμε πάντα διπλά τζάμια και προσέχουμε την στεγάνωση των αρμών των κουφωμάτων.

Τέλος, η βιοκλιματική κατασκευή με τη χρήση μονωμένων καλουπιών, επιτρέπει ταχύτητα κατασκευής, καμία απώλεια σε υλικά, καμία καθυστέρηση σε τελειώματα, ενώ παρέχει ταχύτητα καθώς δίνεται η δυνατότητα στους διάφορους τεχνίτες, π.χ. υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, να κάνουν την εγκατάσταση τους με μεγάλη ευκολία σε 2 ημέρες το πολύ.

Μελετητής - Μηχανικός. Το πιο σημαντικό όμως είναι να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επιστήμονα που να μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά στην δημιουργία μιας λειτουργικής βιοκλιματικής κατοικίας. Πολλοί μελετητές τα τελευταία χρόνια έχουν εντάξει την ενεργειακή μελέτη στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής μελέτης, όμως τις κατάλληλες μεθόδους και τα αποτελέσματα τους μπορεί να τα υποδείξει μόνο ένας βιοκλιματικός αρχιτέκτονας-μηχανικός, που ασχολείται κυρίως με το συγκεκριμένο αντικείμενο και έχει κάνει τις κατάλληλες σπουδές.

Το κόστος ενός βιοκλιματικού σπιτιού μπορεί να είναι όσο και ενός συμβατικού, δηλ. 880 - 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Το επιπλέον κόστος εξαρτάται από τις τυχόν προδιαγραφές του σχεδίου.

H ποιότητα ζωής σ’ ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν συγκρίνεται με αυτήν του συμβατικού, όσα μηχανήματα κι αν έχουμε εφοδιαστεί για να το φωτίζουμε, να το αερίζουμε, να το ζεσταίνουμε, να το κρυώνουμε. Εκτός αυτού συμμετέχουμε στον αγώνα των λογικών ανθρώπων για βιώσιμο περιβάλλον, καθώς ο κτιριακός τομέας στην Ευρώπη ευθύνεται για το 40% των εκπομπών CO2. H βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι ένας νέος τρόπος για να μιλήσουμε για το παραδοσιακό οικοδομείν: «εκμετάλλευση» του ήλιου, του αέρα, του νερού και της γης. Και από ότι φαίνεται είναι και το μέλλον, στον τομέα του οικοδομείν !


 

Αφήστε το σχόλιό σας