Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ο Αρίων

Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων

 

Σήμερα πρόεδρος του Συλλόγου, μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2010, είναι ο κ. Φονδουλάκος Μιχάλης, ο νεότερος ηλικιακά πρόεδρος που πέρασε από το Σύλλογο, ενώ και το Δ.Σ. του είναι, κατά μέσω όρο, το μικρότερο ηλικιακά Διοικητικό Συμβούλιο Πολιτιστικού Συλλόγου στο νομό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προσέγγιση των νέων της περιοχής, οι οποίοι και δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ενεργά γύρω από το Σύλλογο, είτε με την εθελοντική τους εργασία, όπου κι όταν τους ζητηθεί, είτε μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που υλοποιούνται από το Σύλλογο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Το να είσαι παρών και να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό στο Σύλλογο, ξεκλέβοντας χρόνο από την προσωπική σου ζωή, την οικογένεια σου, τον ελεύθερο χρόνο σου, ακόμη και από τη δουλειά σου, δεν είναι απλή υπόθεση. Για να το κάνεις, θα πρέπει να το αγαπάς πάρα πολύ»,επισημαίνει ο κ. Φονδουλάκος τονίζοντας ότι το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, πρόσφερε ότι ήταν καλύτερο, την εκάστοτε εποχή, για το σύλλογο. «Στόχος δικός μας είναι να φέρουμε τους νέους ακόμη πιο κοντά στο Σύλλογο, όχι απλά για να φορέσουν τη φορεσιά και να λάβουν μέρος σε κάποια εκδήλωση, αλλά για να μυηθούν στον πολιτισμό, στην ευρύτερη μορφή και έννοια του.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Σήμερα, ο Σύλλογος διαθέτει πέντε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (από νήπια έως και ενήλικες). Σ’ αυτά συμμετέχουν συνολικά 90 χορευτές. Επίσης διαθέτει και ένα τμήμα εκμάθησης μοντέρνων χορών στο οποίο συμμετέχουν 30 νέοι της περιοχής, ενώ καθημερινά το ενδιαφέρον για νέες εγγραφές είναι μεγάλο.

Επίσης, ο Σύλλογος έχει και τμήματα εικαστικών, χειροτεχνίας για μικρά παιδιά, ένα πολύ δημιουργικό κομμάτι το οποίο αγκάλιασαν με ιδιαίτερη αγάπη οι μικροί μαθητές και οι γονείς τους. Το τμήμα αυτό υλοποιεί πλήθος δράσεων σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο των Κυργίων.

Χωρίς να θέλει να μας αποκαλύψει επακριβώς τις σκέψεις του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φονδουλάκος, μας ενημέρωσε ότι για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προετοιμάζεται από το Σύλλογο μια νέα δράση, που θα έχει σχέση με τη Μουσική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στη Φιλαρμονική των Κυργίων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Συλλόγου, ασχέτως κι αν τα τελευταία χρόνια, για οικονομικούς λόγους, έχει περάσει στην ευθύνη του Δήμου Δοξάτου.

Ωστόσο, οι Κυργιώτες πάντα θα θεωρούν την Φιλαρμονική δικό τους κομμάτι, μιας και όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στελεχωνόταν από νέους της περιοχής, αλλά και τα όργανα με τα οποία παίζει μέχρι και σήμερα η Φιλαρμονική, στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους, είναι αγορασμένα με χρήματα του συλλόγου. Επίσης, μέχρι πριν από λίγους μήνες έβρισκε στέγη στο κτίριο του Συλλόγου, ενώ από φέτος στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου.

Τα οικονομικά του συλλόγου, όπως και των υπολοίπων Συλλόγων, είναι περιορισμένα. Έσοδα του, οι μικρές μηνιαίες συνδρομές των μελών του, ο δήμος Δοξάτου που είναι αρωγός σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται, καθώς επίσης και τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στα παραπάνω δεν πρέπει να παραλείψουμε να προσθέτουμε και την απλόχερη στήριξη των κατοίκων της περιοχής, σε κάθε προσπάθεια του Δ.Σ. του Συλλόγου, για τη διάσωση και διάδοση των πολιτιστικών αρχών, αξιών, και παραδόσεων των προγόνων μας.

Οι κάτοικοι των Κυργίων είναι πρόσφυγες κατά το πλείστον από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Πατρίδες αλησμόνητες, τα έθιμα των οποίων μετέφεραν στα νέα πάτρια εδάφη, και μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου προσπαθούν να διαφυλάξουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυργίων «Ο Αρίων», κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, ευρέως γνωστές στο νομό. Φέτος όμως, στο ήδη πλούσιο πρόγραμμα δράσης του, εντάσσει και ένα Σωκιανίδικο Έθιμο, η ρίζες του οποίου κρατούν από τα Σώκια της Μ. Ασίας και μέχρι το 1960 αναβιώνοντας στην περιοχή μας. Πρόκειται για το έθιμο του «Κανδή», το οποίο αναβιώνετε την περίοδο της αποκριάς.

Ο Κανδής ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος καβάλα ανάποδα στο γαϊδούρι του, τριγυρνούσε τα χωριά, δίκαζε τοπικές υποθέσεις και επιβάλλοντας φόρους υπέρ του κράτους. Όταν οι περιοχές αυτές απελευθερώθηκαν, ο Κανδής έγινε σατιρικό πρόσωπο. Σήμερα, αναβιώνετε σε κάποιες περιοχές της Σάμου και της Κρήτης. Φέτος μετά από το 1960 που σταμάτησε, θα αναβιωθεί εκ νέου, την περίοδο της αποκριάς, συνοδεία των αποκριάτικων Σωκιανίδικων τραγουδιών και της τσαμπούνας. Ο Κανδής θα γυρίσει καβάλα στο γαϊδούρι του το χωριό και θα μοιράσει τις δικές του σατιρικές πλέον ποινές, προς όλους και δη τους τοπικούς άρχοντες.

Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί ένα σατιρικό επίσης σκετς με θέμα τον Κανδή στην πλατεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι, συνοδεία της Μικρασιάτικης ορχήστρας που θα παίξουν αποκριάτικα τραγούδια.

Οι τριήμερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Κύργια θα ολοκληρωθούν την καθαρά Δευτέρα με το πέταμα του αετού στο λόγο της Ζωοδόχου Πηγής, όπου βέβαια θα προσφερθούν και τα παραδοσιακά νηστήσιμα εδέσματα.

Μια επίσης σημαντική πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος είναι οι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ζωδόχου Πηγής αμέσως μετά το Πάσχα, ακολουθούν τα Παρχάρια στο Πευκοδάσος των Κυργίων, η γιορτή του Μετανάστη, που φέτος ο σύλλογος σκοπεύει να την αναβαθμίσει και η γιορτή του Τσίπουρου αρχές Φθινοπώρου. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μιας και η περιοχή είναι γνωστή για το καλό τσίπουρο που παράγει. Και τέλος, η εκδήλωση που από πέρσι καθιέρωσε ο Σύλλογος, παραμονή πρωτοχρονιάς, όπου όλοι μαζί οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο στην πλατεία του χωριού. Ένα αντάμωμα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, που αν και κατοικούν στην ίδια περιοχή, δεν έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Πέρα από τις δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα ο Σύλλογος πραγματοποιεί και δράσεις μορφωτικού χαρακτήρα όπως: Παρουσιάσεις βιβλίων, ενημερωτικές εκδηλώσεις με μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για την ενημέρωση των κατοίκων πάνω σε φλέγοντα ζητήματα.

Στο Σύλλογο ήδη λειτουργεί μια μικρή βιβλιοθήκη, την οποία και σκέφτονται να διευρύνουν εμπλουτίζοντας την με διάφορες εκδώσεις, για να μπορούν τα παιδιά του χωριού να τη χρησιμοποιούν, για τη μόρφωση τους. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος κάνει έκκληση προς όλους όσους έχουν βιβλία που δεν τα θέλουν, να το δωρίσουν στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου για τον εμπλουτισμό της.

Ο Σύλλογος στεγάζεται σένα ιδιόκτητο κτήριο κοντά στην πλατεία, δωρεά του κ. Αδάκτυλου στη μνήμη της γυναίκας του, ενώ ακριβώς δίπλα έχει νοικιαστεί ένας μεγάλος χώρος, ο οποίος μετατράπηκε σε αίθουσα χορού.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Φονδουλάκης, μέσα στις σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να τοποθετήσουν στην αίθουσα αυτή ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδο και διάφορα άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, για να μπορούν να περνούν δημιουργικά και ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους, τα παιδιά της περιοχής. «Εμείς όταν ήμασταν παιδιά, βλέπαμε το Σύλλογο ως ένα δικό μας κομμάτι, σαν το δικό μας χώρο. Έτσι θέλουμε να τον βλέπουν και οι επόμενες γενιές, οι οποίες είναι πολύ πιο καταπιεσμένες από τη δική μας. Σήμερα τα παιδιά έχουν το ίδιο και περισσότερο άγχος από τους μεγάλους, με τα τόσα πράγματα που τους φορτώνουμε να κάνουν. Θέλουν τα παιδιά ένα χώρο για να εκτονώνονται, αλλά κυρίως ένα χώρο στον οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Να κοινωνικοποιούνται και όχι να μένουν καθηλωμένα μπροστά στις τηλεοράσεις και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.» αναφέρει ο πρόεδρος, θέλοντας παράλληλα να ευχαριστήσει όλα αυτά τα παιδιά που είναι οι στυλοβάτες του Συλλόγου με την εθελοντική τους προσφορά σε κάθε διοργάνωση του Συλλόγου.

 

Αφήστε το σχόλιό σας