Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γεωργιτσόπουλος Χρήστος - Δήμαρχος Δήμου Καλαμπακίου - Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Δράμας

5 σχόλια

Δήμαρχος Δήμου Καλαμπακίου - Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Δράμας

Όποιος ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση ...την Ερωτεύεται!

14 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 6 χρόνια ως Δήμαρχος Καλαμπακίου συμπληρώνει ο Δήμαρχος Χρήστος Γεωργιτσόπουλος. Σε μια συνέντευξη-ποταμό αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Ο Χρήστος Γεωργιτσόπουλος υπογραμμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δημιουργία και προσφορά στην κοινωνία.
Τονίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν σημαίνει μόνο συνενώσεις δήμων.
Δεν πιστεύει στην τύχη αλλά στην φιλία ενώ δηλώνει ότι όταν παίρνει αποφάσεις λειτουργεί η λογική χωρίς να επηρεάζεται από το συναίσθημα.
Τέλος, ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του, που είναι κοντά του όλα αυτά τα χρόνια και δηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει ακόμη στους συνδημότες του.

-6 χρόνια Δήμαρχος Καλαμπακίου και συνολικά 14 χρόνια στην αυτοδιοίκηση... πως νοιώθετε ύστερα από τόσα χρόνια στα κοινά;
-Δεν νοιώθω σίγουρα κουρασμένος... με διακατέχουν έντονα συναισθήματα. Σίγουρα έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα είναι ένα μεγάλο σχολείο γιατί καθημερινά ασχολείσαι με τον πολίτη, δίνεις λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Νοιώθω πλούσιος σε εμπειρίες, σε γνώση...
Επειδή παράλληλα ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο νομού, ως Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ αλλά και Πανελλαδικά ως μέλος του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ και σε επιτροπές της ΚΕΔΚΕ, θεωρώ ότι απέκτησα μια μεγάλη εμπειρία, η οποία φυσικά αποβαίνει χρήσιμη και για μένα αλλά και για τους συνδημότες μου.

-Ποιο ήταν το βασικό σας κίνητρο όταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στον Δήμο Καλαμπακίου;
-Θα ήθελα να θυμίσω ότι πολιτεύτηκα για πρώτη φορά στην Κοινότητα Καλαμπακίου, όπου και εκλέχθηκα πλειοψηφών Κοινοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του επί σειρά ετών Προέδρου της Κοινότητας Χρήστου Βασιλειάδη.
Η αγάπη για τον τόπο μου ήταν το βασικό κίνητρο που μου έδωσε το έναυσμα να κατέβω ως υποψήφιος Δήμαρχος το 1998, όταν δημιουργήθηκαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.
Αν και για ελάχιστους ψήφους δεν εκλέχθηκα, δεν το έβαλα κάτω. Με υπομονή, επιμονή και συνέπεια στον αντιπολιτευτικό μου λόγο έθεσα και πάλι υποψηφιότητα και εκλέχθηκα το 2002 με μεγάλη διαφορά. Αυτό φυσικά επαναλήφθηκε και στις εκλογές του 2006.

-Τι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για σας;
-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δημιουργία και όταν δημιουργείς αποκτάς δυνάμεις ώστε κάθε μέρα να κάνεις τον τόπο σου πιο όμορφο, πιο αναπτυξιακό για να δουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.
Όταν ακούω ένα ευχαριστώ από τους συνδημότες μου παίρνω δύναμη να συνεχίσω το έργο μου. Και αυτήν την δυνατότητα, το να παράγεις έργο, την έχει η Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό μπορώ να πω ότι όποιος ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση την ερωτεύεται.

-Και τώρα σε μια περίοδο συζητήσεων για την διοικητική μεταρρύθμιση και τις νέες συνενώσεις; Είστε υπέρμαχος του Καποδίστρια 2;
-Όσον αφορά την Διοικητική Μεταρρύθμιση η θέση μου είναι υπέρ αλλά μεταρρύθμιση δεν σημαίνει μόνο συνενώσεις δήμων. Υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα που πρέπει να εξετάσει η πολιτεία όπως επιτέλους να δοθούν αρμοδιότητες με τους ανάλογους πόρους για να ισχυροποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αν είναι να δυσκολέψουμε την ζωή του πολίτη ποιος ο λόγος να πάμε σε μεγαλύτερες συνενώσεις;

-Υπάρχει καπέλωμα της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση;
-Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να δώσει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και να κρατήσει τον επιτελικό της ρόλο για να μπορεί η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού να είναι πραγματικά ισχυρή και αυτάρκης.

-Μήπως η κεντρική εξουσία φοβάται την τοπική αυτοδιοίκηση;
-Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν λόγοι που η κεντρική εξουσία φοβάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι διοίκησης το έχει η κεντρική εξουσία. Καλό θα ήταν σε μια σύγχρονη κοινωνία η κεντρική εξουσία να περιοριστεί στον επιτελικό της ρόλο. Προσωπικά δεν έχω αισθανθεί ούτε καπέλωμα ούτε φόβο της κεντρικής εξουσίας.

-Και με την περίφημη αποκέντρωση τι γίνεται;
-Για να είμαστε ρεαλιστές υπάρχει πρόοδος. Έγιναν σημαντικά βήματα και χρειάζονται σίγουρα περισσότερα και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

-Ποια η σημαντικότερη και πιο δύσκολη απόφαση που πήρατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
-Ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2002 δημοπρατήθηκε το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Επειδή η άποψή μου ήταν ότι το Δημαρχείο έπρεπε να γίνει στο κέντρο του δήμου, βρέθηκα με τους συνεργάτες μου σε μια πολύ δύσκολη θέση.
Να αποφασίσουμε δηλαδή αν θα πρέπει να κατασκευαστεί στον υπάρχοντα χώρο ή να ακυρώσουμε τον ανάδοχο. Και αυτό μάλιστα έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων μου... επειδή ο ανάδοχος ζητούσε δυσβάστακτο χρηματικό ποσό για να ακυρώσουμε την σύμβαση και τα οικονομικά του δήμου δεν άντεχαν για ένα τόσο μεγάλο και δυσβάστακτο χρηματικό ποσό, αποφασίσαμε να κατασκευαστεί στον υπάρχοντα χώρο.

-Όταν παίρνετε αποφάσεις λειτουργεί το συναίσθημα ή η λογική;
-Αλίμονο αν στις αποφάσεις που παίρνεις κυριαρχεί το συναίσθημα. Οι αποφάσεις πρέπει να έχουν γνώμονα την λογική και το γενικό συμφέρον των συμπολιτών μου.

-Η κοινή γνώμη είναι αλάνθαστη; Την εμπιστεύεστε;
-Κανένας άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος. Δυστυχώς πολλές φορές η κοινή γνώμη συμπαρασύρεται από κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν το κοινό καλό ή έχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Την άποψη της κοινής γνώμης την λαμβάνω υπόψιν αλλά δεν με συμπαρασύρει.

-Έχετε πάρει αποφάσεις επηρεασμένος από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη και όχι από το τι πρέπει να γίνει;
-Αφουγκράζομαι την κοινή γνώμη αλλά παίρνω τις αποφάσεις μου με γνώμονα το τι πρέπει να γίνει.

-Η τύχη έπαιξε κάποιο ρόλο στη ζωή σας;
-Δεν πιστεύω στην Θεά τύχη. Την τύχη μας την δημιουργούμε εμείς μέσα από αγώνες, θυσίες, σκληρή δουλειά, στερήσεις της οικογένειας. Ότι πέτυχα βασίστηκε σε μεγάλη προσπάθεια. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν είχα την τύχη με το μέρος μου.

-Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
-Δεν υπήρξε κάποιος που να με επηρέασε στην πολιτική μου πορεία... είμαι αυτοδημιούργητος και βασίζομαι πάντα στις δυνάμεις μου. Διδάχθηκα από σημαντικούς ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης πάρα πολλά. Όμως γενικά είμαι άνθρωπος της υπομονής και της επιμονής και τους στόχους που έχω βάλει στην ζωή μου σ' ένα μεγάλο βαθμό τους έχω επιτύχει.

-Τι είναι η φιλία για σας;
-Η φιλία είναι πολύ σημαντική σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Έχω πολλούς φίλους, τους αγαπώ, με αγαπούν και νοιάζομαι για αυτούς.

-Στην πολιτική αναπτύσσονται φιλίες ή λυκοφιλίες;
-Στην πολιτική υπάρχουν οι δυνατές φιλίες, οι οποίες ισχυροποιούνται μέσα από κοινούς αγώνες και προσπάθεια. Η αγωνία των εκλογών, η επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία σε διάφορους τομείς δύο φίλων που ασχολούνται με τα κοινά δυναμώνει την σχέση τους. Φυσικά υπάρχουν και λυκοφιλίες που δυστυχώς δεν θα εξαλειφθούν.

-Νοιώθετε επαγγελματίας πολιτικός;
-Μακριά από μένα αυτή η φράση... Δεν νοιώθω και δεν θα νιώσω ποτέ γιατί δόξα τω Θεό έχω το επάγγελμά μου και στην πολιτική έχω μπει με γνώμονα την προσφορά και όχι τον επαγγελματισμό.

-Αισθάνεστε κάποιες φορές "μεθυσμένος" από την εξουσία;
-Με γνωρίζεις χρόνια Θανάση και πιστεύω να διακρίνεις ότι έμεινα ίδιος. Δεν μου αρέσει και η λέξη εξουσία... Ουσιαστικά παίρνουμε εντολή από τον λαό για την επίλυση των προβλημάτων του.

-Ποιο είναι το έργο που θεωρείτε σημαντικότερο για την περιοχή σας;
-Σημαντικό έργο για την περιοχή μου θεωρώ την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε δρομολογήσει μέσω του Προγράμματος ΕΠΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ, την σύνδεση των αγωγών λυμάτων με τον Βιολογικό Σταθμό του Δήμου Δράμας.
Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό έργο την αποκατάσταση των χωματερών, την εξάλειψη των χώρων ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών και την προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να το παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας.

-Είναι καλή η συνεργασία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στον νομό μας ή υπάρχουν προβλήματα;
-Θεωρώ τους αυτοδιοικητικούς Α' και Β' βαθμού συναδέλφους και προσωπικά έχω μια άριστη συνεργασία.

-Μπορεί να ανατραπεί η αρνητική πορεία του νομού;
-Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ο Αναπτυξιακός Νόμος, η Επιδότηση Εργασίας 12%, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων Leader, ΟΠΑΑΧ έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Φυσικά η νέα τάξη πραγμάτων διαμόρφωσε την αρνητική πορεία του νομού μας που πλήρωσε ακριβά το τίμημα. Παρ' όλα αυτά γίνονται σημαντικές προσπάθειες.

-Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της γυναίκας σας στην ενασχόληση με τα κοινά;
-Η γυναίκα μου είναι στήριγμα πολύ μεγάλο και βασικό για μένα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Μου συμπαραστάθηκε σε πολλές δύσκολες στιγμές. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην μητέρα μου, στον αείμνηστο πατέρα μου, στα τέσσερα παιδιά μου και στις αδελφές μου... που σε όλους τους αγώνες ήταν και είναι πάντα δίπλα μου.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
-Επειδή αγαπώ τον τόμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω ακόμη στους συνδημότες μου... Και αν μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω την προσφορά στον δήμο μου θα συνεχίσω. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνεχής προσφορά.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που ήταν και είναι κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια. Δώσαμε μαζί κοινούς αγώνες. Να ευχαριστήσω και εσένα φίλε Θανάση που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω από καρδιάς σ' αυτήν την όμορφη συζήτηση.


Σχόλια (5)

ΓΙΩΡΓΟΣ. ΑΜΑΛΙΑ - Κυριακή 15 Μαΐου 2011 στις 03:21
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΩΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΟΠΟΙ. ΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ. Ο ΚΑΛΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΕΝΑΝ ΦΙΛΟΣΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΑΠΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑ. ΚΙΝ. 6973007077

yjsjxr - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:25
OFPbgI cvvmxzpohnzb, [url=http://ylywkworbise.com/]ylywkworbise[/url], [link=http://zfcfveueghxl.com/]zfcfveueghxl[/link], http://cstmawfnczoq.com/

neos anergos - Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 στις 08:21
fanatzomai o no name tha eipe gia kapoia skandala sto dimo kalampakiou kai afto tha eixe os apotelesma na min dimosiopoithoun.... auto einai to problima tis topikis dimokratias mas... ta media fimonoun tous anagnostes otan ta pairnoun apo ton ekastote topiko arxonta... mexri xtes braki den eixan na valoun kai tora... den mas milan kiolas... re giaourti pou theloun oloi autoi oi dithen

Ο Εκδότης της "Ψ" - Κυριακή 11 Απριλίου 2010 στις 22:31
Αδημοσίευτο σχόλιο – Το σχόλιο που παρέθεσε ο αναγνώστης ΝΟ ΝΑΜΕ την Κυριακή 11 Απριλίου 2010, δεν μπορεί να δημοσιευτεί λόγω του ότι περιέχει καταγγελίες που δεν μπορούμε να αποδείξουμε. Εάν ο αγαπητός αναγνώστης έχει στοιχεία μπορεί να τα καταθέσει στον εισαγγελέα.

ΝΟ ΝΑΜΕ - Κυριακή 11 Απριλίου 2010 στις 22:30
ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΛΑΚΑ??.....

Αφήστε το σχόλιό σας