Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Σοροπτιμισμός: Μια παγκόσμια φωνή για τις γυναίκες

4 σχόλια

Ο Σοροπτιμισμός είναι Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση για γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις διαχείρισης και επιστημών και πιστεύουν στον αναπτυξιακό εθελοντισμό. Είναι μια παγκόσμια σφαιρική φωνή για τις γυναίκες μέσα από τη συνειδητοποίηση, υποστήριξη και Δράση. Αναπτύσσει δίκτυα υποστήριξης και φιλίας. Ιδρύθηκε το 1921 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι πολιτικά και θρησκευτικά αυστηρά ουδέτερος. Είναι μια από τις 139 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εκπροσωπούνται στην κατηγορία 1 του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Τι σημαίνει η λέξη Σοροπτιμισμός;

Η λέξη ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΜΟΣ (Soroptimist) δεν μεταφράζεται. Προέρχεται από τις δύο λατινικές λέξεις SOROR - Αδελφή / γυναίκα και OPTIMA - Η κάλλιστη.

Σήμερα ερμηνεύεται «Η Γυναίκα για το καλλίτερο».

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός είναι μια παγκόσμια οργάνωση γυναικών επαγγελματιών και διευθυντικών στελεχών με οικουμενική φωνή για τις γυναίκες μέσω της ενημέρωσης, συνηγορίας και δράσης που σκοπεύει:

-στην προώθηση της θέσης της γυναίκας

-στα υψηλά και ηθικά πρότυπα

-στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους

-στην ισότητα, στην ανάπτυξη και στην ειρήνη μέσω της διεθνούς καλής θέλησης και κατανόησης και φιλίας.

Στόχοι που στηρίζονται στις 12 εντολές που συνέταξε το 1923 και μας άφησε σαν παρακαταθήκη η ιδρύτρια του Σοροπτιμισμού στην Ευρώπη η δόκτωρ Σουζάν Νοέλ, στόχοι που εμείς οι Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες, και όχι μόνον, τηρούμε με σεβασμό και πίστη.

Σοροπτιμισμός μέσα από τη δράση του επιδιώκει

1.Εξάλειψη της ένδειας και της διάκρισης λόγω φύλου με την εξασφάλιση των πλήρων κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών (Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη)

2.Τέλος στη διακίνηση (trafficking) ανθρώπων και όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (Ανθρώπινα Δικαιώματα - Θέση Γυναίκας)

3.Εξασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες και τα κορίτσια (Υγεία)

4.Υποστήριξη προγραμμάτων και πολιτικών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας, της φυματίωσης και άλλων σοβαρών ασθενειών (Υγεία)

5.Βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, υγιεινή και βασικούς πόρους διατροφής (Περιβάλλον)

6.Καταστολή των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και ένταξη της βιωσιμότητας στις προσωπικές επιλογές και τις κυβερνητικές πολιτικές και προγράμματα (Περιβάλλον)

7.Αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια και μετά τις ένοπλές συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές (Διεθνής Καλή Θέληση και Κατανόηση)

8.Προώθηση ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, διαπολιτισμικής και διαφυλετικής ανοχής, καταδίκη όλων των μορφών γενοκτονίας και τρομοκρατίας (Διεθνής Καλή Θέληση και Κατανόηση)

9.Εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση σε όλη τη διάρκεια της ζωής (Εκπαίδευση)

10.Διευκόλυνση της προώθησης των γυναικών σε θέσεις διοίκησης, πολιτικής και θέσεις λήψης αποφάσεων (Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη)

Η Δομή του Σοροπτιμισμού

1. Ο Όμιλος, είναι το βασικό κύτταρο της Οργάνωσης. Συνεργάζεται με τους άλλους Ομίλους, την Ένωση και την Ομοσπονδία σε κοινούς στόχους, ή σε στόχους που επιλέγει με γνώμονα τα ποικίλα θέματα της Τοπικής του Κοινωνίας. Οι Όμιλοι συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Με ανοχή, φιλία, υπομονή, επιμονή και σύμπνοια τοποθετούν τους στόχους που κρίνουν και εργάζονται για την επιτυχία.

2. Η Ένωση συντονίζει το έργο των Ομίλων, μεταφέρει τις οδηγίες, τα προγράμματα και τα μηνύματα της Ομοσπονδίας και αντίστοιχα ενημερώνει την Ομοσπονδία.

3. Η Ομοσπονδία, συντονίζει το έργο των Ενώσεων, μεταφέρει τις οδηγίες, προγράμματα και μηνύματα του Διεθνούς Συμβουλίου του Σοροπτιμισμού και, αντίστοιχα, ενημερώνει το Διεθνές Συμβούλιο για το έργο των Ενώσεων που υπάγονται στην Ομοσπονδία. Λειτουργούν 4 Ομοσπονδίες, Ευρώπης, Μ. Βρετανίας - Ιρλανδίας, Αμερικής και Νοτιοδυτικού Ειρηνικού.

H Ιστορία του Σοροπτιμισμού

Στις 3 Οκτωβρίου 1921, πριν από περίπου 90 χρόνια, γεννήθηκε ο Σοροπτιμισμός στην Αλαμέντα κοντά στο Ώκλαντ της Καλιφόρνιας. Και 3 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1924 μια δραστήρια πλαστική χειρουργός, μια δυναμική, γεμάτη ανησυχίες και κυρίως αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γυναίκα, η δόκτωρ Σουζάν Νοέλ ιδρύει τον πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο στο Παρίσι, μέσα σε μια εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων, φέρνοντας έτσι τον Σοροπτιμισμό στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Σουζάν Νοέλ συγκέντρωσε μερικές φίλες της, γυναίκες αξίας προερχόμενες από διάφορα επαγγέλματα ελεύθερα, επιστημονικά, καλλιτεχνικά και από τους επιχειρηματικούς κύκλους και ίδρυσε ένα Όμιλο γυναικείο σε μια χρονική περίοδο, που η ιδέα ενός Ομίλου ήταν άγνωστη στη Γαλλία για της γυναίκες. Σημειωτέον, ότι το 1924 οι γυναίκες στη Γαλλία δεν είχαν ακόμη κανένα πολιτικό δικαίωμα και καμία προσωπική ελευθερία. Ακόμα και οι ίδιοι οι σύζυγοι των πρώτων Σοροπτιμιστριών δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στο εστιατόριο, όπου συζητούσαν την υλοποίηση των Σοροπτιμιστικών στόχων και εκείνοι ήταν απόντες. Το χάρισμα όμως της δόκτορας Νοέλ να αφυπνίσει την αφοσίωση, εξηγήσει τους τόσο ευγενείς, υψηλούς και ανιδιοτελείς σκοπούς του κινήματος και ιδιαίτερα ο τρόπος που ενέπνεε τις ιδέες και τις υποχρεώσεις των Σοροπτιμιστριών γεννούσε σε κάθε μια γυναίκα την επιθυμία να γίνει κι’ αυτή Soror = αδελφή Optima = άριστη. Έχοντας λοιπόν σκοπό της ζωής της να διαδώσει τον σοροπτιμισμό και να δημιουργήσει νέους Ομίλους αρχίζει περιοδείες. Έτσι έχουμε το 1927 τον Όμιλο στη Χάγη, το 1928 στο Άμστερνταμ, το 1929 στο Μιλάνο, το 1930 στην Αμβέρσα, το 1931 στην Εσθονία, το 1933 στο Όσλο κ.λ.π. και φθάσαμε το 1950 όπου η οργάνωση έφθασε και στην πατρίδα μας. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1950 ιδρύθηκε ο Όμιλος Αθηνών - Ιδρυτικός και την χάρτα παρέδωσε η ίδια η δόκτωρ Σουζάν Νοέλ.

Ο Σοροπτιμισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1950, από την αείμνηστη Πασιθέα Ζουρούδη - Σαλιγγάρου, ιατρό μικροβιολόγο, Δωδεκανησία, με αναγνωρισμένη εθνική δράση. Γυναίκες καταξιωμένες στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες και στα επαγγέλματα, δημιούργησαν τον πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο, τον “Ιδρυτικό Αθηνών”. Τον Καταστατικό Χάρτη του Ομίλου επέδωσε η Δρ. S. Noel. Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος αποτελείται σήμερα από 29 Ομίλους με 700 περίπου μέλη. Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και τις άλλες γυναικείες Μ.Κ.Ο, είναι Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γυναικείων Οργανώσεων και Γυναικείων Τμημάτων Κομμάτων με στόχους την προώθηση των γυναικών στην Πολιτική Εξουσία και στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, στο Μητροπολιτικό Δίκτυο γυναικών Νομού Αττικής, στο Ευρωπαϊκό Lobby γυναικών, τα τοπικά γραφεία των Διεθνών Οργανισμών Ο.Η.Ε.,UNESCO, UNICEF, UNCHR, καθώς επίσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, συμμετέχει σε συγκεκριμένα προγράμματα δράσης αλλά και σε Διεθνείς Συνδιασκέψεις και Fora, για την προώθηση των θέσεων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Ελληνίδας γυναίκας (4η Συνδιάσκεψη ΟΗΕ για τη γυναίκα - Πεκίνο, 4-15 Σεπτ. 1995, FORUM Μ.Κ.Ο., ΗΑΙROU Κίνα, 30 Αυγ. - 8 Σεπτ. 1995, ΗΑΒΙΤΑΤ 11 Ιουν. 1996, Κωνσταντινούπολη και C.S.W. Ιαν. 2000 Ν.Υ. (Πεκίνο +5, Νέα Υόρκη), διαδίδοντας το Παγκόσμιο Όραμα-παγκόσμια φωνή σε Πανελλήνιο, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο.

Η δράση του Σοροπτιμισμού

Η Σοροπτιμιστική δράση αναπτύσσεται σε έξι μεγάλους Τομείς,

σε επίπεδο Ομίλου, Ένωσης, Ομοσπονδίας και Διεθνούς Συμβουλίου:

-Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη,

-Εκπαίδευση-Πολιτισμός,

-Περιβάλλον,

-Υγεία,

-Ανθρώπινα δικαιώματα-Θέση της γυναίκας,

-Διεθνής φιλία-Κατανόηση.

Οι Σοροπτιμίστριες δημιουργούν έργο με προγράμματα:

-για την ανάπτυξη πολιτισμού ειρήνης

-την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών

-προστασίας των γυναικών και των παιδιών από κάθε μορφή βίας

-για την προώθηση της υγείας και ευημερίας για όλους

-τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

-τη διεθνή κατανόηση με προγράμματα ανταλλαγής για νέους

και ενηλίκους και διεθνείς πρωτοβουλίες φιλίας

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Δράμας

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Δράμας ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια βάσει των αρχών και των στόχων του Παγκόσμιου Κινήματος, από μια ομάδα δραστήριων και καταξιωμένων γυναικών, οι οποίες και ένωσαν τις δυνάμεις τους, για την προσφορά κοινωνικού έργου στην τοπική κοινωνία. Στην πολύχρονη παρουσία τους στα κοινά της πόλης, έχουν να επιδείξουν μια αξιόλογη δράση, αν και συστηματικά αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση της κοινωνικής τους προσφοράς. Μια από τις κορυφαίες δράσεις του Σοροπτιμιστικού ομίλου Δράμας είναι η αναβίωση των ανθεστηρίων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή και σταμάτησαν τη δεκαετία του 1930. Εδώ και είκοσι χρόνια, οι κυρίες του ομίλου κατάφεραν όχι απλά να αναβιώσουν μια εκδήλωση που είχε γράψει κατά το παρελθόν ιστορία, αλλά να την αναβαθμίσουν και να την εντάξουν στην κοινωνική ζωή του τόπου, ως μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του νομού Δράμας. Κάθε χρόνο, στα τέλη Μαΐου ο Δημοτικός κήπος της πόλης αλλάζει όψη. Μετατρέπετε σε έναν απέραντο ανθοκήπιο. Τα πολύχρωμα άνθη και φυτά, με τα μύρια αρώματα τους, δεν αποτελούν απλά χάρμα οφθαλμών, αλλά και μια πολύ καλή προσπάθεια στήριξης των ανθοκαλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής. Από τα έσοδα της εκδήλωσης αυτής, αλλά και από χορηγίες, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Δράμας, καταφέρνει να συγκεντρώνει χρήματα, τα οποία και διαθέτει για την υλοποίηση του κοινωνικού του έργου. Συγκεκριμένα, φέτος στο πλαίσιο της ανθοκομικής παρέδωσε ένα αυτοκίνητο στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο και θα συμβάλει στην καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία των υπαλλήλων του προγράμματος, με τα άτομα που χρίζουν άμεσης ανάγκης. Στην 24χρνονη παρουσία του ο Σοροπτιμιστικός όμιλος έχει προσφέρει στο Ειδικό Σχολείο μηχανήματα Φυσιοθεραπείας για τις ανάγκες των παιδειών, έχει δωρίσει δύο υπερηχογράφους στη Μαιευτική Κλινική, πέντε φορητούς καρδιογράφους στο Νοσοκομείο, όπως και τηλεοράσεις στην Παιδιατρική Κλινική. Έχει πληρώσει τα έξοδα για την εγχείρηση και τοποθέτηση τεχνητού μέλους σε συμπολίτη μας, σπούδασε δύο άπορους νέους της περιοχής, ενώ βρίσκεται κοντά στα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, καλύπτοντας τις ανάγκες τους, αλλά και ψυχαγωγώντας τους. Παράλληλα, διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε θέματα που απασχολούν τους νέους, αλλά και την υγεία των πολιτών, με αξιόλογους ομιλητές- επιστήμονες. Τέλος να αναφέρουμε ότι το 1997 αλλά και το 2007 φιλοξένησε στη Δράμα τα Πανελλήνια Συνέδρια του Σοροπτιμισμού. Το Διοικητικό συμβούλιο έχει διετή θητεία. Για να γίνει κάποια κυρία μέλος, θα πρέπει να ασπάζεται τις αρχές και τους στόχους του κινήματος και ταυτόχρονα να προτείνεται από δύο ενεργά μέλη. Πριν την οριστική εγγραφή στο δυναμικό του Ομίλου και για διάστημα ενός έτους, τελεί υπό δοκιμή.

Τα μέλη του Δ.Σ.

Πρόεδρος: Ελματζόγλου Λένα

Νάνου Μαρία

Κοκκολάκη Θεολογίδου Νικολέτα

Κονδυλάκη - Ντινάκη Άννα

Κυριαζίδου Αλεξάνδρα

Μαυροπούλου Τασούλα

Νάνου Ντέπυ

Παπαχρυσοστομίδου Κατερίνα

Περπατούλη Κατερίνα

Περπατούλη Κίτσα

Τοκμακίδου Εριέτα

Πετρίδου Έλλη

Χατζηευθυμίου - Μπογιόγλου Αθηνά

Πετρίδου Χρύσα

Χατζηκωνσταντίνου Μαρία

Πιταράκη Θεώνη.

 Σχόλια (4)

Ελένη Λαγού - Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 στις 00:22
Θα ήθελα να γίνω μέλος του ομίλου σας Σας παρακαλώ ενημερώστε με αν είναι εφικτό Σας ευχαριστώ πολύ

Πλιακοπάνος Κωνσταντίνος. - Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 14:21
πώς μια γυναίκα νέα μπορεί να γίνει μέλος. Με ενδιαφέρει για τις δύο κόρες μου οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν διάθεση για προσφορά και αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ευχαριστώ πολύ.

TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΖΕΛΛΑ - Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 στις 00:50
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ Ο Λ Α ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ. ΜΕ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΖΕΛΛΑ

Μ - Δευτέρα 6 Μαΐου 2013 στις 17:55
Συγχαρητήρια για τη σύνταξη της ιστοσελίδας. Επίσης, θέλω να συγχαρώ τον Όμιλο Δράμας για τη διοργάνωση των Ανθεστηρίων

Αφήστε το σχόλιό σας