Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλεϊ Δράμας στην Α2 Εθνική κατηγορία

2 σχόλια

Η αγάπη για το άθλημα, η εμπειρία χρόνων, το ανεκπλήρωτο όνειρο, αλλά και η ανάγκη μιας μερίδας ανθρώπων- που πέρασαν από τον αγωνιστικό στίβο και διδάχτηκαν πολλά απ’ αυτόν - να χαράξουν μια νέα πορεία, μακριά από παραγοντικές συμπεριφορές που πλήγωσαν τον αθλητισμό κατά το παρελθόν, τους οδήγησαν στη μεγάλη απόφαση να πάρουν στα χέρια τους την τύχη ενός ιστορικού συλλόγου και να καταφέρουν να τον αναστήσουν, στηριζόμενοι πάντα στην αγάπη και το μεράκι παλαιών και νέων παικτριών, για το βόλεϊ και τον αθλητισμό.

 

Η Διαδρομή

Ο Γ.Σ. Δράμας ιδρύθηκε το 1979 από καθηγητές Φυσικής Αγωγής που είχαν όρεξη και μεράκι για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Αρχικά λειτούργησε με πολλά τμήματα, σχεδόν σ’ όλες τις Αθλοπαιδιές και στον κλασικό Αθλητισμό. Το τμήμα βόλεϊ γυναικών ξεκίνησε να δουλεύει με νεαρά κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια μεγαλούργησαν και κατάφεραν να κατακτήσουν και την 1η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κορασίδων το 1985. Το 1986 ανέβηκε στην Α1 Εθνική κατηγορία, ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για τη Δράμα καθώς μετά τη θρυλική Δόξα Δράμας για πρώτη φορά μια ομάδα της αγωνιζόταν στα σαλόνια των μεγάλων κατηγοριών. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γυμναστικός Σύλλογος έπεσε στην Α2 κατηγορία για να ξανά ανέβει στη συνέχεια μέχρι που ήρθε η ύφεση που σταδιακά τον οδήγησε στην υπολειτουργία. Την περίοδο 1996-1997 αναλαμβάνει ως προπονητής την ομάδα ο κ. Ηλιόπουλος μετά την προτροπή φίλων και γνωστών και καταφέρνει να φέρει την ομάδα στα μπαράζ για την άνοδο της και τότε στην Α2 κατηγορία αλλά δεν τα καταφέρνει για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Τελικά το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2011, όταν η ομάδα επαναλειτούργησε με τη στήριξη παλαιών αθλητριών του χώρου και ανθρώπων που άρπαξαν την ευκαιρία για να αποδείξουν ότι ο Αθλητισμός πάνω απ’ όλα θέλει μεράκι, και αγάπη. Ο Γ.Σ. είχε απενεργοποιηθεί για περίπου μια δεκαετία κυρίως λόγο έλλειψης οικονομικών πόρων, καθώς είχε στο δυναμικό του πάρα πολλά τμήματα να συντηρήσει. Επίσης κάποιες από τις διοικήσεις του έδιναν κατά καιρούς περισσότερο ενδιαφέρον προς άλλα αθλήματα και μοιραία το τμήμα βόλεϊ γυναικών είχε αρχίσει να υπολειτουργεί μέχρι που πλέον δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη συνέχιση του. Σήμερα ο Γυμναστικός Σύλλογος πέρα από το τμήμα γυναικών βόλεϊ έχει και το τμήμα του κλασικού αθλητισμού όπου οι αθλητές του σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες σε Πανελλήνιο Επίπεδο.

Η αποδοχή

Το βόλεϊ στη Δράμα έχει μεγάλη απήχηση γιατί από παλιά είχε ομάδες που μεσουρανούσαν στο χώρο. Ήρθαν μεγάλες ομάδες να αγωνιστούν στη Δράμα, αλλά όπως όλα τα ωραία η μεγάλες στιγμές που έζησαν οι Δραμινοί παρακολουθώντας αγώνες υψηλού επιπέδου δεν κράτησαν για πολύ. Διάφορες συγκυρίες εκθρόνισαν τις ομάδες της Δράμας από τα μεγάλα σαλόνια. Ωστόσο η αγάπη του κόσμου για το βόλεϊ είναι δεδομένη. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή της επανεργοποίησης του Γ.Σ. Δράμας. Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια και τις παίκτριες γεμίζοντας τις κερκίδες. Ενθάρρυνε τις παίκτριες από τα πρώτα τους βήματα μέχρι και τη στιγμή της ανόδου τους στην Α2 κατηγορία.

Η άνοδος

Την φετινή αγωνιστική σεζόν 2010 - 2011 η ομάδα συμμετείχε στο περιφερειακό πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών όπου τερμάτισε στην πρώτη θέση. Η ομάδα του Γ.Σ. Δράμας τερμάτισε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχοντας στο ενεργητικό της 7 νίκες και μόλις μία ήττα από την ισχυρή ομάδα της Κομοτηνής με 2-3 σετ μέσα στη Δράμα στον 1ο γύρο. Στο 2ο γύρο οι παίκτριες του Χρ. Ηλιόπουλου σε ένα δραματικό παιχνίδι κατάφεραν και πήραν τη νίκη μέσα στην Κομοτηνή με 2-3 σετ έχοντας όμως καλύτερη διαφορά κερδισμένων πόντων. Στον όμιλο συμμετείχαν οι ομάδες: Αμυγδαλεώνας, Φέρες, Ερμογένης Ξάνθης και Κομοτηνή.

Η ομάδα

Η πολλά υποσχόμενη Δραμινή ομάδα αποτελείται από τις εξής παίκτριες:

Ελπίδα Μπογατίνη

Κωστή Μαρία

Προδρομίδου Ελισάβετ

Σολάκη Λίτσα

Βογιατζή Ειρήνη

Βογιατζή Γιώτα

Ιορδανίδου Έλενα

Μουσορλή Σούλα

Ελευθεριάδου Στέλλα

Καγκαδάκη Δωρα

Μοτζαριδου Κατερίνα

Κωνσταντινίδου Στέλλα

Σαριδάκη Αναστασία

Καργάκη Δέσποινα

Καλογύρου Στέλλα

Το δυναμικό της ομάδας

Το γυναικείο τμήμα του Γ.Σ. Δράμας στελεχώνεται από 20 κορίτσια, ενώ στα τμήματα υποδομών συμμετέχουν περί τα 70 κορίτσια τα οποία και στα επόμενα χρόνια θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο βόλεϊ, γιατί έχουν το ταλέντο, τη δυνατότητα και τη διάθεση. Προπονητής των τμημάτων υποδομής είναι ο κ. Διαλεκτός Δημητριάδης ο οποίος μαζί με τον προπονητή του γυναικείου τμήματος κτίζουν το μέλλον του συλλόγου. Στο πλευρό τους οι κ.κ. Φάνης Μπίκας, Γιάννης Παπανικολάου, Πασχάλης Ηλιόπουλος, Θεόδωρος Καραβασίλης, Γιάνης Σουϊτσμέ. Όλοι τους παλιοί φίλοι και συναθλητές που έβαλαν πλάτη στην αναγέννηση του συλλόγου

Ο προπονητής

Ο άνθρωπος κάτω από τις οδηγίες του οποίου κατάφεραν οι παίκτριες να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, αλλά και να ανεβάσουν την ομάδα τους στην Α2 κατηγορία ακούει στο όνομα Χρήστος Ηλιόπουλος. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που έβαλε τις βάσεις, τα θεμέλια και ενέπνευσε τις παίκτριες στο ευ αγωνίζεσθε με αξιοζήλευτα αποτελέσματα, όχι μόνο σε επίπεδο αγωνιστικό, αλλά και σε επίπεδο συναδελφικότητας, αλληλεγγύης και εκτίμησης, βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας, χαρακτηριστικά τα οποία εγγυήθηκαν και εγγυούνται την επιτυχή διαδρομή της ομάδας. Ο Χρήστος Ηλιόπουλος από το 1994-95 ασκεί το επάγγελμα του προπονητή. Ερασιτεχνικά στην αρχή με τις αναπτυξιακές ηλικίες των αγοριών. Από το 1997 έως το 1999 ασχολήθηκε με τον Γ.Σ Δράμας και το τμήμα των γυναικών βόλεϊ. Μετά την επιστροφή του από την Πελοπόννησο όπου είχε διοριστεί ως εκπαιδευτικός ανέλαβε ως προπονητής της άλλης γυναικείας ομάδας βόλεϊ της Δράμας. Το 2010 έγινε μια προσπάθεια επανεργοποίησης του ιστορικού Συλλόγου Γ.Σ. Δράμας, ο οποίος έμεινε ανενεργός για μια δεκαετία περίπου και αναλαμβάνοντας τα ινία της ομάδας κατάφερε να την ανεβάσει στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Άνοδος μετ’ εμποδίων

Όπως μας είπε ο Χρ. Ηλιόπουλος παραδοσιακά το βόλεϊ κερδίζει το ενδιαφέρον των γυναικών σε αντίθεση με τα αγόρια τα οποία μπορούν να βρουν διέξοδο προς το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τη χειροσφαίριση και αλλού. Όχι πως το άθλημα είναι γυναικείο, αλλά κερδίζει περισσότερο έδαφος στις γυναίκες, έναντι των άλλων αθλημάτων. Ο δρόμος προς την Α2 δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από την πολιτεία σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. «Τα τελευταία χρόνια, μ’ αυτή την υπογραφή του μνημονίου, δυστυχώς πάρα πολλές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις έχουν κοπεί. Δυστυχώς η πολιτεία είναι απούσα στην προσπάθεια των Συλλόγων και απομένει η τύχη των ομάδων στο μεράκι 5-6 ανθρώπων που τρέχουν από εδώ και από εκεί για να βρουν χορηγούς που θα τους στηρίξουν οικονομικά για να βγάλουν τη χρονιά. Με αφορμή την κουβέντα μας αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 30 χορηγούς της ομάδας που είχαμε φέτος. Χορηγοί που αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και ελπίζουμε να τους έχουμε και του χρόνου κοντά μας, στην Α2 Εθνική κατηγορία που θα αγωνίζεται η ομάδα μας. Σ’ ότι αφορά το Δήμο Δράμας τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Θα δούμε πόσο και με ποιο τρόπο θα μας στηρίξουν. Η προηγούμενη πάντως διοίκηση της ΔΕΝΑΔ όχι απλά δεν μας στήριξε καθόλου, αλλά και μας πολέμησε από την αρχή της επανίδρυσης της ομάδας μας. Με αποκορύφωμα να μην έχουμε καθόλου ώρες προπόνησης στα κλειστά Γυμναστήρια της πόλης με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στο Γυμναστήριο του Κ. Αγρού αργά τα βράδια για προπόνηση, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Κι όμως τα κορίτσια κάτω από αντίξοες συνθήκες κατόρθωσαν και έφτασαν την ομάδα εκεί που την έφτασαν. Η μόνη ώρα που μας διέθεσαν ήταν 5.30 με 6.30 κάθε Δευτέρα, ώρα που την διαθέσαμε για τα παιδιά της Ακαδημίας. Το πρόβλημα με τους χώρους προπόνησης της ομάδας δεν έχει λυθεί ακόμη, παρότι κάναμε έγγραφο στη νέα δημοτική αρχή. Να ευχαριστήσω τον κ. Ρεμόντη ο οποίος προς το παρόν μας διέθεσε μια ώρα προπόνησης το βράδυ της Δευτέρας στο κλειστό γυμναστήριο για το τμήμα των γυναικών, για τις υπόλοιπες προπονήσεις μας θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στον Κ. Αγρό 9.30 με 1 το βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Η πρόκληση

Σ’ ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι «τα κορίτσια της ομάδας του έχουν βάλει ως στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α2 κατηγορία. «όσο το επιτρέπει αυτό και η δυνατότητα μας, ως ομάδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μεταγραφές. Θα συνεχίσουμε με τα κορίτσια του Γ.Σ. Δράμας αυτά που αγκάλιασαν την προσπάθεια και πίστεψαν στο όνειρο τους. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα είναι αυτό που δίνει τα κίνητρα σε κάθε προπονητή να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Οι μεγάλες αγκάλιασαν τις μικρές, οι μικρές σεβάστηκαν τις μεγάλες και αυτό το ωραίο κλίμα που υπάρχει στις προπονήσεις, υπάρχει και στον αγωνιστικό στίβο. Αυτό το κλίμα θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε και του χρόνου. Σ’ ότι αφορά τώρα το αγωνιστικό κομμάτι αναμφισβήτητα η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Η Α2 κατηγορία είναι μια δύσκολη κατηγορία. Το ζητούμενο για μας είναι μια αξιοπρεπής παρουσία. Οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε είναι πολύ ισχυρές. Υπάρχουν τρεις όμιλοι. Εμείς ανήκουμε στον Β. Όμιλο όπου και θα δώσουμε 22 αγώνες και αυτό μεταφράζεται και σε επιπλέον οικονομικό κόστος σε σχέση με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες και θα κάνουν λιγότερες μετακινήσεις από εμάς. Έτσι λόγω των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν πολλά θα κριθούν και εκτός αγωνιστικής ικανότητας των ομάδων. Οι ομάδες που είναι ουσιαστικά ημιεπαγγελματικές και στηρίζονται αποκλειστικά σε αθλήτριες οι οποίες αμείβονται, θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοβαρά προβλήματα. Στο Γ.Σ. Δράμας όλες οι παίκτριες κάνουν το χόμπι τους. Καμιά δεν είναι αμειβόμενη. Αυτό ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής. Παρέχουμε ωστόσο σε όλες της παίκτριες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Γερό ατού η αγάπη του κόσμου

«Το μόνο που ζητώ ως προπονητής της ομάδας αυτής είναι τη στήριξη της Δραμινής Πολιτείας και του Δραμινού πολίτη, γιατί στα χρόνια που διανύουμε αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των συλλόγων. Οι πολίτες της Δράμας με τις χορηγίες τους και ο Δήμος Δράμας με τις επιχορηγήσεις του. Ο Δραμινός κόσμος μας αγκάλιασε στο περιφερειακό πρωτάθλημα όπου βγήκαμε πρωταθλητές και πιστεύω ότι θα το κάνει και στην Α κατηγορία που θα αγωνιζόμαστε από τη νέα περίοδο. Tα μηνύματα που λαμβάνουμε στο facebook είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι αρωγός σ’ όλη την προσπάθεια, πέρα από τους φίλους και συνεργάτες που προανέφερα, είναι και η σύντροφος της ζωής μου και παλιά αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Δράμας» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον σημαντικό ρόλο που παίζουν και οι παλαίμαχες αθλήτριες του Γ.Σ. Δράμας, οι οποίες πέρα από την ενεργή συμμετοχή τους στους Πανελλήνιους αγώνες παλαιμάχων, όπου και πέρυσι κατέκτησαν τη 2η θέση, βρίσκονται ενεργά στο πλευρό της γυναικείας ομάδας στηρίζοντας με κάθε τρόπο την προσπάθεια της ομάδας.

Παρεΐστικα ανεβήκαμε, παρεΐστικα θα συνεχίσουμε να παίζουμε.Θέλουμε να ζήσουμε την Α2 κατηγορία γιατί την στερηθήκαμε

Την εμπειρία τους μας κατέθεσαν δυο από τις έμπειρες παίκτριες του Γ.Σ. Δράμας, η Ελπίδα Μπογατίνη και η Μαρία Κωστή. Και οι δυο τους ασχολήθηκαν με το βόλεϊ από τη μικρή τους ηλικία και η δυνατότητα που τους δόθηκε να μπουν ξανά στο γήπεδο και να αγωνιστούν για την φανέλα της ομάδας που εκπροσωπούν, τους χάρισε στιγμές συγκίνησης, χαράς, αλλά και υπευθυνότητας για να μη διαψεύσουν τον προπονητή τους, που τους εμπιστεύτηκε. Όταν είμαι μέσα στο γήπεδο νοιώθω παιδί, αναφέρει η Ελπίδα Μπογατίνη, η οποία δεν παραλείπει να κάνει συνεχείς αναφορές στο καλό κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, αν και η επαναλειτουργία της ομάδας έγινε τόσο γρήγορα και ουσιαστικά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους οι παίκτριες. Ο προπονητής τους όμως, κατάφερε με τον τρόπο του, να τις δέσει σ΄ ένα σύνολο. Κατάφερε να τις κάνει να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, με αποτέλεσμα να πάρουν το πρωτάθλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις της Μαρίας Κωστή. Πιστεύει ακράδαντα ότι το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η αγάπη τους για το βόλεϊ, ο προπονητής τους, που κατάφερε να τις εμπνεύσει και να τις κάνει να πιστέψουν στο όνειρο τους. Παράλληλα θετικά προσμέτρησε και η εμπειρία τους στο χώρο. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είδαν επαγγελματικά την προσπάθεια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Είμαστε μια παρέα αθλητών που περνάμε καλά. Δεν υπάρχει μεταξύ μας καμία μορφή ανταγωνισμού, παρά μόνο η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε» Σ’ ότι αφορά τώρα τη νέα πρόκληση της Α2 κατηγορίας που αποτελούσε και όνειρο ζωής και για τις δύο αθλήτριες, μιας και δεν είχαν την τύχη να παίξουν σε μικρότερη ηλικία, εκτιμούν ότι οι υποχρεώσεις θα είναι περισσότερες, η προετοιμασία σαφώς πιο δύσκολη, αλλά έχουν ένα στόχο, που δεν είναι άλλος από μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Επίσης δηλώνουν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προπονητού τους, γιατί πάνω απ’ όλα, του το χρωστάνε. «Πίστεψε σε μας, μας επανέφερε στο γήπεδο όταν εμείς το είχαμε πια διαγράψει, όταν πια οι ικανότητες μας ήταν περιορισμένες. Γι’ αυτό θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, με την απόδοση μας στο γήπεδο» αναφέρουν χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά όχι ότι απλά αποτελούν ένα δεμένο σύνολο, αλλά ότι έχουν ήθος, που αποτελεί ζητούμενο για την εποχή μας και δη στον αθλητικό χώρο, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον προσανατολισμό του.

 Σχόλια (2)

Θανάσης Ματσούκας - Τρίτη 3 Απριλίου 2018 στις 19:58
Απλά Συγχαρητήρια! Καλό κουράγιο... Θ. Ματσούκας 1ος έφορος του γυναικείου βόλεϊ του Γ. Σ. Δράμας

tzortzina - Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 στις 20:47
telio gymnastikos 4 everrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Αφήστε το σχόλιό σας