Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ανοίξτε τα φτερά σας μαζί μας !

Αερολέσχη «Αίολος» Δράμας Τμήμα Υπερελαφρών Αεροσκαφών

 

 

Στην εποχή μας είναι για όλους δυνατό. Στα χειριστήρια ενός αεροπλάνου νιώθουμε και σήμερα την ίδια γοητεία της πτήσης που ένιωσαν κάποτε και οι σπουδαίοι πρωτοπόροι της Αεροπορίας, τίποτα δεν άλλαξε, εκτός από την ασφάλεια που βελτιώθηκε ασύγκριτα. Κάθε πτήση παραμένει το ίδιο μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία, ένα, στην κυριολεξία, υπερβατικό βίωμα, που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Σκοπός μας εδώ δεν είναι να κάνουμε περιγραφές, ούτε να πούμε λόγια, αλλά να βοηθήσουμε σε όσους θέλουν να πετάξουν, να το κάνουν. Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς, μάθε ότι είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζεις αλλά και σίγουρα και πολύ πιο οικονομικό, άρα και εφικτό, απ’ ότι φαντάζεσαι.

Υπάρχουν πολλά είδη πτήσης. Ας ξεκινήσουμε και ας τα πάρουμε από την αρχή, ή από το μικρότερο κόστος. Αυτό είναι η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Μετά πάμε στην πτήση με αιωρόπτερο ή αλλιώς «δελταπλάνο» ή «αετό». Ακολουθεί η πτήση με μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο. Η Αερολέσχη μας Αίολος (με πολυετή πρόεδρο τον κ. Ιωαννίδη Ιωάννη) και το τμήμα της Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς και Αιωροπτερισμού, είναι από τις πιο δραστήριες της Ελλάδας και σε όλους αυτούς τους τομείς. Για όσους δεν το γνωρίζουν, κάθε χρόνο διοργανώνει πολυήμερους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπου συμμετέχουν δεκάδες διεθνείς αεραθλητές. Και με όλα τα συνακόλουθα οικονομικά πλεονεκτήματα για το νομό και τη χώρα μας. Ας μην το ξεχνάμε και αυτό, τις δύσκολες οικονομικά μέρες που περνάμε.

Μετά περνάμε στα είδη πτήσης που υποστηρίζει το δικό μας τμήμα, αυτό των Υπερελαφρών. Αυτά είναι η πτήση με μηχανοκίνητο αετό ή «τράικ» και τα υπερελαφρά αεροπλάνα. Τι είναι, τι είναι αυτά που μπορεί να κάνει, να μας «προσφέρει», ένα μικρό υπερελαφρό αεροπλάνο; Και τι κοστίζει; Ένα, και το πιο στοιχειώδες, οικονομικό υπερελαφρό αεροπλάνο, προσφέρει ήδη όλη την απλή, αγνή, στοιχειώδη και άδολη χαρά και μαγεία της πτήσης. Της απογείωσης, της θέας, των ιδιαίτερων αισθήσεων –επιταχύνσεων- της πτήσης, του –μικρού ή και μεγαλύτερου- ταξιδιού, της προσγείωσης. Την επαφή με τον ουρανό, με τη φύση. Της επίσκεψης άλλων τόπων, άλλων –συνήθως «ομοϊδεατών» αεροπόρων- φίλων. Το κόστος τους; Από τα 7 αεροσκάφη της Αερολέσχης μας (που το τμήμα Υπερελαφρών της είναι σε απόλυτους αριθμούς αεροσκαφών αλλά και φίλων επίσης ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας –και σε αναλογία με τον πληθυσμό με διαφορά το μεγαλύτερο) τα 5 έχουν κόστος κτήσης κάτω ως πολύ κάτω από τις 10,000 ευρώ. Μια μέτρια/καλή μοτοσυκλέτα νομίζω κοστίζει πολύ περισσότερο.

Αλλά τα διαφορετικά αεροπλάνα έγιναν και ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Και ακόμα, ως συνήθως, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και οι επιθυμίες του ανθρώπου –και η εξέλιξη- δε σταματάνε. Εκτός από τα εντελώς «απλά» (και πιο οικονομικά) αεροσκάφη, υπάρχουν και τα πιο εξελιγμένα. Και συνεπώς κάπως πιο πολυέξοδα. Τι παραπάνω προσφέρουν αυτά; Διάφορα «πράγματα»: μέγεθος, άνεση, ταχύτητα, εμβέλεια, επιδόσεις, επιχειρησιακές δυνατότητες. Το κόστος βέβαια τότε, από τις αρχικές λίγες χιλιάδες ευρώ, αυξάνεται. Αλλά κανείς επιλέγει και παίρνει αυτό που χρειάζεται και τον εκφράζει.

Για επιτόπου περισσότερες πληροφορίες και κάποια σύντομη ή μεγαλύτερη πτήση εξοικείωσης –πάντα δωρεάν- η Αερολέσχη Αίολος Δράμας Τμήμα Υπερελαφρών λειτουργεί και δέχεται επισκέπτες σχεδόν καθημερινά στις εγκαταστάσεις της στο αεροπεδίο Σιταγρών Δράμας, απογεύματα τις καθημερινές και όλη τη μέρα τα Σαββατοκύριακα, όταν ο καιρός είναι καλός. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ένα τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 3738 979.

Η Αερολέσχη μας διοργανώνει συχνά αεροπορικές συγκεντρώσεις όπου έρχονται και συμμετέχουν χειριστές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. (Προωθώντας ξανά τον τουρισμό του νομού μας, έστω εσωτερικό αυτή τη φορά.) Όλοι είστε προσκαλεσμένοι σε αυτές τις συγκεντρώσεις, έστω σαν θεατές. Για το θέαμα και μόνο τόσων αεροπλάνων μαζεμένων, και για τις συνεχείς «κινήσεις» (πτήσεις) που κάνουν, αξίζει να έρθετε. Ακόμα συμμετέχουμε συχνά σε τοπικούς και πανελλήνιους αεροπορικούς αγώνες, σε διάφορα σημεία της χώρας μας, όπου συνάδελφοι πολλές φορές εκπροσώπησαν επάξια το νομό μας και διακρίθηκαν με πρώτες θέσεις. Τέλος συμμετέχουμε, όποτε μας ζητηθεί, για ηθική ενίσχυση, με πτήσεις πάνω από το γήπεδο της Δόξας Δράμας πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων αγώνων.

Να ευχαριστήσουμε σε αυτό το σημείο θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (και την πρώην Νομαρχία) και το Δήμο Προσοτσάνης (και τον πρώην Δήμο Σιταγρών) για τη συνεχή έμπρακτη και μεγάλη βοήθεια που διαχρονικά μας προσφέρουν. Και ειδικά για το νέο ασφαλτοστρωμένο διάδρομο απογειώσεων που μόλις αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του για την Αερολέσχη μας. Ένα μεγάλο, σημαντικό και πολυαναμενόμενο έργο. Που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες της Αερολέσχης μας για να πραγματοποιεί ακόμα περισσότερες και πιο ποικίλες δραστηριότητες !

Να σημειώσουμε τέλος ότι η Αερολέσχη μας προσφέρει στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο με την πληροφόρηση, το θέαμα και τις εκατοντάδες πτήσεις εθισμού που προσφέρει δωρεάν σε όποιον το επιθυμεί, αλλά από φέτος και με ειδικές προγραμματισμένες πτήσεις, όλο το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πάνω από ευαίσθητες περιοχές ολόκληρου το νομού μας, ειδικά τις λεγόμενες μέρες υψηλού κινδύνου, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και συνεπώς κατάσβεση/πρόληψη πιθανών δασικών πυρκαγιών.

Καλούμε, ξανά, όσους το επιθυμούν να έρθουν να μας γνωρίσουν. Να πετάξουν μαζί μας και, γιατί όχι, σύντομα να ανοίξουν τα δικά τους φτερά. Εμείς θα τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

 


 

Αφήστε το σχόλιό σας