Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γιάννης Ξανθόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

2 σχόλια

Χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη δουλειά για την αλλαγή πορείας του τόπου

 

 

 

«Με τον Καλλικράτη επιχειρήθηκε μια μεγάλη τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην διοίκηση της χώρας…» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος. Σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Παραδέχεται τις δυσκολίες λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα και θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τάσσεται κατά της εκμετάλλευσης των λιγνιτών και υπέρ της πράσινης ανάπτυξης. Θέτει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση έργων όπως η παράκαμψη της Δράμας, οι φυλακές Νικηφόρου η παράκαμψη του Νικηφόρου. Όσο για τον τρόπο που διεκδικούμε, υπογραμμίζει ότι «Τα ψηφίσματα δεν αρκούν και οι δυναμικές αντιδράσεις δεν πείθουν… χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη δουλειά για την αλλαγή πορείας του τόπου…»

- Kε Ξανθόπουλε αναλάβατε από την 1η Ιανουαρίου τα καθήκοντά σας ως αιρετός Αντιπεριφερειάρχης. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από την μέχρι τώρα άσκηση των καθηκόντων σας; Αισιοδοξείτε για την επιτυχία του θεσμού;

- Με τον «Καλλικράτη» επιχειρήθηκε μια μεγάλη τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Διοίκηση της χώρας μας. Στόχος της, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και η αναπτυξιακή ανάταξη και ανάταση της Περιφέρειας. Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της πορείας και λογικό είναι να παρατηρούνται καθυστερήσεις, επικάλυψη και αμφισβήτηση αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργία από μετακινήσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων, αποσπασματική λειτουργία στην περιφερειακή αναπτυξιακή προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά επειδή μας διακατέχει ενιαία περιφερειακή συνείδηση, επειδή πιστεύουμε στον θεσμό και επειδή όλοι οι συμμετέχοντες σ’αυτό το εγχείρημα, όσο αφορά τουλάχιστον την περιφέρεια μας, και αναφέρομαι στην συμπολίτευση αλλά και στην αντιπολίτευση, είμαστε έμπειροι και δοκιμασμένοι πιστεύουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.

- Δόθηκαν οι αρμοδιότητες; Πολλοί φοβούνται «καπέλωμα» από την Κεντρική εξουσία…

- Οι προβλεπόμενες από τον «Καλλικράτη» αρμοδιότητες δίδονται με βάση το προβλεπόμενο από αυτόν χρονοδιάγραμμα. Από 01/07/2011 περιήλθαν σε εμάς η διαχείριση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, σημαντικών αναπτυξιακών εργαλείων. Εξαρχής οι κρατικές αρμοδιότητες ήταν δεδομένες και συνταγματικά κατοχυρωμένες. Οι όποιες αμφισβητήσεις οφείλονται σε ερμηνείες ή παρερμηνείες των νόμων. Η κεντρική εξουσία, όπως αυτή εκφραζότανε την δεδομένη στιγμή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε την πολιτική βούληση και ψήφισε τον Καλλικράτη γιατί πίστευε σε αυτόν. Μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι οι προθέσεις αυτές δεν άλλαξαν, οπότε δεν έχουμε κάποιον λόγο να ανησυχούμε ότι προτίθεται να τον καπελώσει εκ των υστέρων.

- Λεφτά δεν υπάρχουν …στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που θα βρεθούν οι πόροι για να πραγματοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις;

- Είναι γεγονός ότι οι εποχές των «παχέων αγελάδων» έχουν παρέλθει, ανεπιστρεπτί ίσως. Καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις και να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη επιλύοντας συγχρόνως χρόνια προβλήματα και ελλείψεις δεκαετιών, ξεπερνώντας αρρωστημένες πρακτικές, που ήταν δυστυχώς παγιωμένες. Η προηγούμενη αρχή του νομού για 12 χρόνια λειτούργησε μέσα σε καθεστώς παράβλεψης των νόμων, διαχειριζόμενη πολλά χρήματα και ξοδεύοντάς τα, χωρίς το αναμενόμενο όφελος για την κοινωνία και την οικονομία της Δράμας. Εκτός από τις μεγάλες επιχορηγήσεις από την πολιτεία και τα δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης, που έτρεξαν κατά την διάρκεια των 3 θητειών τους, είχαν επιβάλλει για μια πενταετία το «ευμοιριδόσημο», εισπράττοντας πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ, δαπανώντας τα περισσότερα από αυτά σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα και παρεμβάσεις. Εμείς έχουμε πολύ λιγότερα βέλη στη φαρέτρα μας. Μας διακατέχει όμως η θέληση να διαχειριστούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού με πνεύμα οικονομίας, σεβασμού, σύνεσης, βέλτιστης ανταπόδοσης, προτεραιότητας έργων και νομιμότητας. Υπάρχουν, μειωμένοι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, το ΠΕΠ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, το διασυνοριακό Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, το Διαπεριφερειακό πρόγραμμα INTERREG IV, C, τα ευρωπαϊκά προγράμματα JESSICA και JEREMIE, τα επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων και άλλα. Με αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία θα πορευτούμε.

- Αιρετή περιφέρεια σημαίνει και Περιφερειακή συνείδηση. Σας προβληματίζει το λόμπι της Θράκης που διεκδικεί προνόμια και κεκτημένα;

- Στην μέχρι τώρα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου προσωπικά δεν είδα πουθενά το λόμπυ που αναφέρατε. Στην παράταξη μας είναι κατοχυρωμένη η περιφερειακή συνείδηση, έτσι πολιτευτήκαμε προεκλογικά και έτσι λειτουργούμε μέχρι σήμερα. Αυτή την αρχή ακολουθούμε και ως εκπρόσωποι του νομού μας. «Κεκτημένα» όσον αφορά ρυθμίσεις του παρελθόντος, που έχουν να κάνουν με ανθρωπογεωγραφία περιοχών δεν υφίστανται πλέον. Τα όποια νέα προνόμια θα αφορούν εφεξής και την Ανατ. Μακεδονία. Η περιφέρεια μας είναι αναπτυξιακά μία ενιαία οντότητα. Από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο.

- Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης για τον Ν. Δράμας που βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης εδώ και πολλά χρόνια;

- Ο νομός μας έχει πλεονεκτήματα. Πλούσιο κάμπο, όμορφα βουνά, πηγές και νερά, κοντά του την θάλασσα, πλούσιο υπέδαφος, κρασιά και μάρμαρα, σημαντικότατη σε ποσότητα και ποιότητα πρωτογενή παραγωγή, διασυνοριακότητα, πολιτισμό και παράδοση, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τη Δράμα σε δύσκολη συγκυρία. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και ακόμα δυσκολότεροι για τη Δράμα που υστερεί σε βασικές υποδομές και «πρωτοπορεί» σε ανεργία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μείναμε έξω από βασικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, όπως π.χ η σύνδεση με την Εγνατία οδό και η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών ή άλλων ιδρυμάτων προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτούς τους τομείς είμαστε πίσω σε σχέση με τους άλλους νομούς της Περιφέρειας. Πιστεύουμε όμως, χωρίς αυτό να είναι εγωιστικό ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Αισιοδοξούμε ότι με ορθή χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων θα λύσουμε προβλήματα και θα δρομολογήσουμε μαζί με όλους τους άλλους φορείς της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης την πολυπόθητη ανάπτυξη.

- Ποια η θέση σας για την εκμετάλλευση των λιγνιτών που επανέρχεται το τελευταίο διάστημα;

- Είμαστε αντίθετοι ως παράταξη, και ως πρόσωπα, στην παραγωγή ενέργειας με μεθόδους και πρώτες ύλες που επιβαρύνουν και βλάπτουν γενικά το περιβάλλον. Πιστεύουμε στην «πράσινη» ανάπτυξη. Σχεδιάζονται και ήδη υλοποιούνται αρκετά επενδυτικά προγράμματα από ιδιώτες, έργα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, από χρήση της βιομάζας, ακόμα και από εκμετάλλευση των νερών και του φυσικού αερίου. Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με το παγκόσμιο πλέον ρεύμα πολιτών και κοινωνιών που απαιτούν σεβασμό στο περιβάλλον και αειφορία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η ανάπτυξη στη Δράμα δεν θα προέλθει από την εκμετάλλευση των λιγνιτών.

- Υπηρεσίες κλείνουν στην περιφέρεια του νομού ...μεγάλη συζήτηση γίνεται και για συνενώσεις σχολικών μονάδων. Ποια η θέση σας;

- Οι αναγκαιότητες που προκύπτουν από την διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας, στη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της, στην οικονομία και την κοινωνία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μας, αναπόφευκτα οδηγούν σε αποφάσεις που ανατρέπουν χρόνιες λειτουργίες φορέων και διαδικασιών, η σύμπτυξη των οποίων, και ενίοτε η κατάργηση ορισμένων, δημιουργεί αντιδράσεις, χωρίς πάντοτε να είναι δικαιολογημένες. Λειτουργία πχ. διθέσιων σχολείων με 15 μαθητές είναι στη σημερινή εποχή παιδαγωγικά απαράδεκτη και η συσχέτιση της ύπαρξης του σχολείου με την συνέχιση της ζωής στο χωριό δεν έχει βάσιμα επιχειρήματα. Εκείνο το οποίο όμως πρέπει να προσεχτεί είναι να μην εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά, όπως το Νευροκόπι και το Παρανέστι. Εκεί πρέπει να υπάρχει ελαστικότητα στις αποφάσεις και νομίζω ότι έχει επιδειχθεί έως τώρα.

- Επίσης μειώθηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, έκλεισε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων κτλ. Πολλοί ζητούν δυναμικότερη αντίδραση στο μπαράζ αποφάσεων που υποβαθμίζουν τον τόπο μας. Αρκούν τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας;

- Τα ψηφίσματα δεν αρκούν και οι δυναμικές αντιδράσεις δεν «πείθουν». Με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που λειτουργεί και η κυβέρνηση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αντίδραση μας πρέπει να εστιαστεί στην παράθεση πειστικών επιχειρημάτων και ρεαλιστικών αντιπροτάσεων. Οι ηρωικές εποχές, όπου «μετρούσε» η δύναμη του κτυπήματος του χεριού στο τραπέζι, και λαμβανόταν πιθανόν υπόψη η απειλή «θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου», έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως επίσης το σταμάτημα του κλεισίματος της Νομαρχίας για «ψύλλου πήδημα», τους μόνους που ίσως δυσαρεστήσει είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η σωστή αντίδραση, εκεί όπου δεν έχουμε επιχειρήματα, είναι η δουλειά. Περισσότερη και καλύτερη δουλειά, από όλους μας, όποια θέση και αν κατέχουμε. Έτσι μόνο μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας στην αλλαγή πορείας του τόπου μας.

- Ύφεση, ανεργία, έλλειψη επενδύσεων. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;

- Η χώρα όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται εναγωνίως στην προσπάθεια αναζήτησης της εξόδου από το τούνελ. Δεν μπορείς να περάσεις το βουνό αν δεν το βρεις. Και φως χωρίς τούνελ δεν υπάρχει. Εν αρχή λοιπόν ην το τούνελ. Η αναζήτηση του φωτός είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια, θα συμπλήρωνα, και των πολιτών. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Συντηρητικοί είναι όσοι λιποτακτούν, στην προσπάθεια αυτή της χώρας.

- Ποιες οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;

- Ο προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων που θα αφήσουν το στίγμα μας, ως αρχή της πρώτης λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργώντας σε νόμιμα πλαίσια και με διαφάνεια, παρά τις δύσκολες περιστάσεις μπορούμε να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα της Δράμας. Το χιονοδρομικό κέντρο πρέπει να λειτουργήσει νόμιμα, με ασφάλεια και παράλληλα, οικονομικά. Στην καθημερινή μας λειτουργία, αποδεικνύουμε σε σταθερή βάση, ότι σε ό,τι έχει να κάνει με διαχείριση δημοσίου χρήματος αυτή γίνεται με διαφάνεια, νομιμότητα και οικονομία. Η επιλογή προμηθευτών γίνεται χωρίς προσωπική και μικροπολιτική σκοπιμότητα και χωρίς αποκλεισμούς. Συνεργαζόμαστε με όλους τους υπαλλήλους μας θεωρώντας τους συνεργάτες και αξιοποιώντας τους ανάλογα με τα προσόντα τους. Είμαστε σε τακτική επαφή με τους Δήμους του νομού μας ώστε να συμβάλουμε, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας, στην επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

- Προγραμματίζετε έργα και δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ;

- Προγραμματίζουμε πρώτα να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Θα ολοκληρώσουμε έργα όπως η παράκαμψη της Δράμας, οι φυλακές Νικηφόρου και η παράκαμψη του Νικηφόρου. Θα ξεκινήσουν νέα έργα όπως η παράκαμψη του Νευροκοπίου, οι δρόμοι Παπάδες-Μικρομηλιά και Σκαλωτή-Δασικό Χωριό, έργα υποδομής στον ορεινό όγκο με το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης, όπου ήδη έχουν δεσμευθεί 12.000.000,00 ευρώ από την ΠΑΜΘ. Θα αξιοποιήσουμε τον Φορέα Διαχείρισης Ορεινής Ροδόπης, θα ξεκινήσει η μελέτη του αυτοκινητόδρομου Δράμας-Καβάλα και θα συνεχιστούν τα έργα σύνδεσης Δράμας-Αμφίπολης. Συγχρόνως θα ολοκληρώσουμε την κτιριακή υποδομή σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(Γυμνάσιο Προσοτσάνης, Β΄Γυμνάσιο Δράμας, 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κ.Νευροκοπίου κλπ). Γενικά για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 600.000.000,00 ευρώ, θα ήθελα να προσθέσω ότι εμείς, η Περιφέρεια, πλέον το διαχειριζόμαστε, όπερ σημαίνει εμείς σχεδιάζουμε, εμείς προγραμματίσουμε, εμείς αποφασίζουμε, εμείς υλοποιούμε τα έργα μας.

- Να περάσουμε και σε κάποια προσωπικά ερωτήματα …τί είναι πολιτική για εσάς;

- Τρόπος ζωής από τα πρώτα χρόνια μου έμμεσα και τα τελευταία είκοσι χρόνια κυριολεκτικά.

- Ποια η άποψή σας για το πολιτικό σύστημα; Διέρχεται κρίση;

Έχω την άποψη, ότι το πολιτικό σύστημα αλλά και οι πολιτικοί, λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης των οργανωμένων κοινωνιών. Απλά αλλάζουν οι εποχές. Μέσα στο πολιτικό σύστημα τοποθετώ και τους πολίτες. Χρόνιες λανθασμένες επιλογές όλων δημιουργούν τις κρίσεις. Κυρίαρχο ρόλο στην παραπάνω διαμόρφωση, διαχρονικά διαδραματίζει, το πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο και η κουλτούρα, όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα.

- Πρόσωπο που θαυμάζετε και σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη πολιτική;

- Θαυμάζω όλους, μικρούς και μεγάλους της πολιτικής, που λειτούργησαν ή λειτουργούν με βάση την απλή λογική, το αυτονόητο και την αποτελεσματικότητα. Αυτό για εμένα είναι η σωστή πολιτική. Πιστέψτε με, όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα πολλούς που ονομαστικά φαίνονταν ως μεγάλοι πολιτικοί, στην ουσία όμως δεν αντιλαμβάνονταν ή αγνοούσαν το λογικό και το αυτονόητο. Η ενασχόληση μου με την πολιτική ήρθε ως φυσικό επακόλουθο των παραστάσεων που είχα σαν παιδί στο σπίτι και στο σχολείο. Με αυτή την έννοια με ενέπνευσαν ο πατέρας μου και ο δάσκαλος μου στη Γ΄και Δ΄Δημοτικού, ο πασίγνωστος πλέον συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Δημήτρης Μανθόπουλος.

- Στην πολιτική αναπτύσσονται φιλίες ή λυκοφιλίες;

- Και τα δύο. Υπάρχει όμως και πολλή μοναξιά. Τις περισσότερες αποφάσεις οι πολιτικοί τις παίρνουν μόνοι. Παράλληλα, αναλαμβάνουν και τις συνεπακόλουθες ευθύνες.

- Παραδέχεστε τα λάθη σας;

- Αναγνωρίζει κάποιος τα λάθη του, όταν αντιλαμβάνεται ότι στην πολιτική πολλές φορές υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Κανένας ποτέ δεν είναι ικανός να αποφασίζει πάντοτε σωστά. Με αυτές τις αρχές λειτουργώ, άρα δέχομαι τα λάθη μου και προσπαθώ να αποφεύγω νέα.

- Ανέχεστε την κριτική ακόμη και αν τη θεωρείτε άδικη;

- Την δέχομαι και δεν αντιδρώ σπασμωδικά. Έχουν γραφεί για το άτομό μου, κατά καιρούς, από «δημοσιογράφους» ανακρίβειες, αναλήθειες, πολλές φορές ακόμα και με εμφανή εμπάθεια. Δεν αντέδρασα. Θα πάρουν την δέουσα απάντηση, μόνο, αν ξεπεράσουν τα εσκεμμένα και αν προσβάλουν την προσωπικότητα και την ηθική μου υπόσταση, πολιτική και κοινωνική.

- Σας φοβίζει η αποτυχία;

- Στη πολιτική όπως και στη ζωή υπάρχουν και επιτυχίες και αποτυχίες. Έζησα και στους δύο τομείς και τα δύο. «Επέζησα». Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι σαφώς θετικός. Έτσι είναι η ζωή και δεν με φοβίζει.

- Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποφασίζει επηρεασμένος από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη και όχι από το τι πρέπει να γίνει;

- Έχουν πει ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Όπως ανέφερα παραπάνω θεωρώ ότι είναι η λειτουργία της λογικής και του αυτονόητου. Με αυτές τις αρχές λειτουργώ όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα. Με κατευθύνει το πρέπει, Η νομιμότητα. Αντιστέκομαι μέχρι τώρα στις πιέσεις. Ως έχω αποδεχθεί, όμως, όλοι κάνουμε λάθη.

- Όταν παίρνετε αποφάσεις λειτουργεί το συναίσθημα ή η λογική;

- Προσπαθώ πάντα να κυριαρχεί η λογική. Ασφαλώς όμως δέχομαι ότι σε ορισμένες και συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι ανθρώπινο να υπεισέρχεται και το συναίσθημα.

- Αισθάνεστε κάποιες φορές μεθυσμένος από την εξουσία;

- Ποτέ μου, σας διαβεβαιώνω δεν αισθάνθηκα «μεθυσμένος» από την εξουσία, όπως λέτε, ίσως και γιατί ποτέ δεν ήταν πολλή. Γενικά όμως δεν «πίνω και δεν μεθώ».

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημά σας σαν πολιτικός;

- Ότι δεν είμαι «επαγγελματίας» πολιτικό.

- Και ποιό το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;

- Ότι δεν είμαι λίγο «επαγγελματίας» πολιτικός

- Ποια μουσική σας αρέσει να ακούτε;

- Η γενιά μου, η γενιά της μεταπολίτευσης, άκουσε και λάτρεψε Θεοδωράκη και Σαββόπουλο, Χατζηδάκη, Λοΐζο, Κώστα Χατζή. Και ασφαλώς ροκ.

- Αγαπημένη ταινία;

- Κράμερ εναντίον Κράμερ.

- Ποιο βιβλίο διαβάστε τελευταία;

- «Η αγάπη στην πρίζα», του συμπολίτη μας γιατρού Ιάκωβου Μαρτίδη

- Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

- Δυστυχώς πλέον δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Όταν όμως μπορώ, μ’ αρέσει να γυμνάζομαι και να ταξιδεύω.

- Ποια είναι η σημαντικότερη και πιο δύσκολη απόφαση που πήρατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

- Μέχρι σήμερα καμία. Εύχομαι και στο μέλλον να μη υπάρξει η αναγκαιότητα αυτή.

- Είναι καλή η συνεργασία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στο νομό μας ή υπάρχουν προβλήματα;

- Κοιτάξτε. Τριβές υπήρξαν και πάντα θα υπάρχουν. Εξάλλου μέσα από την αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, γίνεται η σύνθεση μιας σωστής και εφαρμόσιμης απόφασης. Εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί στο κάτω - κάτω της γραφής, όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: την προκοπή του τόπου μας.

- Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες σας στιγμές, όχι ως πολιτικός αλλά ως άνθρωπος;

- Οι γιορτινές μέρες, στα δύσκολα παιδικά μου χρόνια, στα Λευκόγεια, η απέραντη περηφάνια και ικανοποίηση, ζωγραφισμένη στα μάτια των γονιών μου, όταν βλέπανε τους βαθμούς μου στο γυμνάσιο και όταν πέρασα στο Πολυτεχνείο, τα δύσκολα αλλά επιτυχημένα πρώτα βήματα, στη ζωή και στην δουλειά, τα πολύ καλά παιδιά μου, τα μικρά και μεγάλα «γκολ» της ζωής μου…

- Θα θέλατε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τη πολιτική;

- Αυτό είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρουν οι ίδιοι. Πάντως έχουν το «μικρόβιο» μέσα τους. Τα παιδιά μου ασχολούνται με την ευρεία έννοια του όρου με την πολιτική.

- Ο πολιτικός πιστεύετε ότι γεννιέται ή γίνεται;

- Εν μέρει γεννιέται έχοντας την τάση της ενασχόλησης με τα κοινά, αλλά κυρίως γίνεται με την τριβή, την εμπειρία, την καθοδήγηση από τους παλαιότερους και τη συνεχή αυτοαξιολόγηση.

- Όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με τα κοινά υπήρξαν στιγμές που είπατε ότι θα θέλατε να σταματήσετε;

- Ναι …μετά τις Εθνικές εκλογές του 2007.

- Αν ιεραρχούσατε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για το Ν. Δράμας, ποια θα ήταν αυτά;

- Υποδομές, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, φυσικών και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, «εκμετάλλευση» της συμμετοχής μας στην περιφέρεια ΑΜΘ.

- Αν ερχόταν ένα παιδί και σας ρωτούσε για ποιον λόγο αξίζει κανείς να ζει στη Δράμα, τι θα του λέγατε;

- Ότι είπα και στα παιδιά μου. Με συνεπή και ποιοτική εργασία, προκόβεις παντού. Ευλογία όμως είναι να το πετυχαίνεις εκεί που ρίζωσαν και ζήσανε οι παππούδες και οι γονείς μας. Στη Δράμα των ονείρων μας. Ο τόπος μας μπορεί να μας προσφέρει ποιοτική ζωή.

- Αν ήσασταν καλεσμένος του Γιώργου Παπανδρέου σε γεύμα, τι θα συζητούσατε μαζί του;

- «Περί ανέμων και υδάτων». Προηγουμένως όμως στη σύσκεψη θα τόνιζα ότι, κάποιες περιοχές και κάποιες κατηγορίες πολιτών πρέπει να τύχουν καλύτερης και μεγαλύτερης προσοχής.

- Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τις λέξεις:

Διεθνής οικονομική κρίση: Ενδογενής κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Νέοι άνθρωποι: Το αβέβαιο μέλλον.

Γενιά των 600 ευρώ: Αδικημένη. Από εμάς.

ΠΑΣΟΚ: Προσπάθεια για μια καλύτερη πατρίδα.

Γιώργος Παπανδρέου: Προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Αντώνης Σαμαράς: Προσπάθεια να γίνει Πρωθυπουργός.

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Προσπάθεια για αλλαγή πορείας.

Νομός Δράμας: Μάταιη προσπάθεια χρόνια τώρα.

Επιχειρήσεις της Δράμας: Προσπαθούν δύσκολα..

Ανεργία: Αποτέλεσμα κακών προσπαθειών

Κυριάκος Χαρακίδης: Νέα προσπάθεια.

Χρήστος Αηδόνης: Προσπαθεί.

Χαρά Κεφαλίδου: Προσπαθεί και αυτή.

Μαργαρίτης Τζίμας: Προσπάθεια για την προσπάθεια.

Κώστας Ευμοιρίδης: Λάθος προσπάθεια.

- Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή...

- Όλα περνούν…

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Να έχουμε όλοι μας υγεία, δύναμη και κουράγιο. Θα τα χρειαστούμε.

 


 


Σχόλια (2)

κωστας - Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 στις 07:48
φυσικα πηρατε τους γιατρους απ τα χωρια στο ονομα του εθνικου συτηματος υγειας. πηρατε τους προεδρους και τους γραμματεις στο ονομα του καποδιστρια και τωρα του καλλικρατη πηρατε τους σταθμους χωροφυλακης σημερα παιρνετε τους δασκαλους απ τα χωρια και μιλατε τωρα για περιφερειακη αναπτυξη ... γιατι να μεινει ο κοσμος στα χωρια;τοσο αιθεροβαμονες ειστε ; σε λιγο μονο κουκουβαγιες θα τριγυρνουν στα σπιτια εκτος αν εχετε σκοπο να οτυς γυρισετε με το ζορι με την οικονομικη πολιτικη που εφαρμοζει το κομμα του οποιοπυ ειστε θιασωτης κυριε αντιπεριφερειαρχα................

Μιχάλης - Σάββατο 6 Αυγούστου 2011 στις 03:18
- Ανέχεστε την κριτική ακόμη και αν τη θεωρείτε άδικη; - Την δέχομαι και δεν αντιδρώ σπασμωδικά. Έχουν γραφεί για το άτομό μου, κατά καιρούς, από «δημοσιογράφους» ανακρίβειες, αναλήθειες, πολλές φορές ακόμα και με εμφανή εμπάθεια. Δεν αντέδρασα. Θα πάρουν την δέουσα απάντηση, μόνο, αν ξεπεράσουν τα εσκεμμένα και αν προσβάλουν την προσωπικότητα και την ηθική μου υπόσταση, πολιτική και κοινωνική. ------------------------------------------------- Στις λίγες λέξεις του αξιότιμου Ξανθόπουλου ήθελα να προσθέσω, μόνο μια σκέψη, που τελικά έτσι σκεφτόμαστε στη χώρα μας. Δηλαδή αν κατηφορήσουν τον πολτικό ή το πρόσωπό του θα πάρουν τη δέουσα απάντηση, μόνο, αν ξεπεράσουν τα εσκεμμένα και αν προσβάλλουν την προσωπικότητα και τηυν θηική υποόσταση, πολιτική και κοινωνική. Με άλλα λόγια, κάθε αγωγή και κάθε αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος ενός πολιτικού, αντιμετωπίζεται με τους μάρτυρες και μια απόφαση είναι τόσο έγκυρη και τόσο αξιόπιστη, όσο είναι και οι μάρτυρες και ένας κατηγορών δεν μπορεί να συλλέξει τα κατάλληλα αποδεικτικά και λόγω των απορρήτων και των συνεργατών μας, φθάνουν τα αρνητικά, όταν όλα περάσουν και το βλέπουμε αν ανατγρέξουμε στην ιστορία των 40 τελευταίων ετών. Μην ξεχνάμε ότι κάθε προσβολή και αρνητική συμπεριφορά μπορεί να καλυφτεί με δικούς μας μάρτυρες και να καταδικαστεί στην Ελλάδα, όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλοσοφεί και σκέπτεται, και αξιολογεί την ελεύθερη έκφραση λόγου σε βάρος ενός πολιτικού, υψηλότερα από ότι την προσβολή της προσωπικότητάς του. Αλλιώς παθαίνει κάθε ελεύθερη έκφραση λόγου και κάθε αρνητική διάγνωση και αρνητική διάγωνση γιατρού με καθημερινές συνέπειες Νάστε καλά Μιχάλης

Αφήστε το σχόλιό σας