Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Σοφία Γεωργαντζή

Η ταλαντούχος δραμινής καταγωγής δημιουργός και ερμηνεύτρια !

 

-Πότε συναντά η Σοφία τη μουσική;

-Από πολύ μικρή ήξερα ότι θα ασχοληθώ με τη μουσική. Επαγγελματικά έκανα τα πρώτα μου βήματα ενώ σπούδαζα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν της θεωρητικής κατεύθυνσης και σπούδασα φιλοσοφία και θεολογία στο ΑΠΘ.

-H οικογένειά σου είχε σχέση με τη μουσική;

-Η μητέρα μου είναι μέλος της χορωδίας του δήμου Καλαμαριάς και γνωρίζει μουσική. Ο παππούς μου ήταν ψάλτης. Άρα το γονίδιο ήταν...ισχυρό !

-Τι θα χαρακτήριζες καλό τραγούδι; Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού τραγουδιού;

-Καλό τραγούδι είναι αυτό το οποίο έχει ένα ολοκληρωμένα καλό άκουσμα. Η μουσική άρτια ενορχηστρωμένη και καλοπαιγμένη. Από κει και πέρα πιστεύω ακλόνητα ότι η ποιότητα του τραγουδιού εξαρτάται αμιγώς από τον στίχο. Μέσα στους στίχους αρχίζει η διαφοροποίηση της μουσικής.

-Πιστεύεις ότι υπάρχει αυτό που λέμε ταλέντο; Πιστεύεις πως έχεις ταλέντο;

-Φυσικά και υπάρχει ταλέντο! Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει κάποιο ταλέντο. Το δύσκολο είναι να το εντοπίσει και από κει και πέρα να το καλλιεργήσει. Το ταλέντο από μόνο του δεν έχει καμία αξία. Χρειάζεται πολύ επίμονη δουλειά, προσήλωση και πολύ αγάπη σε αυτό που επιχειρείς προκειμένου να ευοδώσει.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη;

-Με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη βρεθήκαμε πριν τρία χρόνια. Πάντα επιθυμούσα να συνεργαστώ με αυτόν τον καλλιτέχνη. Μπορείς να το πεις και όνειρο ζωής. Η καλλιτεχνική του εκφορά μου ταιριάζει απόλυτα, καθώς και ο τρόπος που προσεγγίζει τον κόσμο της τραγουδοποιείας. Όσο για τη φωνή του θαρρώ πως τα λόγια είναι περιττά... Ζήτησα να με γνωρίσει όχι ως τραγουδίστρια αλλά ως τραγουδοποιό καθώς με μια κιθάρα του παρουσίασα τα τραγούδια που είχα γράψει. Από κει και πέρα ξεκίνησε η συνεργασία μας.

-«Ζωγραφίζω όνειρα» λέγεται το πρώτο σου cd σε στίχους και μουσική δική σου. Όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

-«Ζωγραφίζω όνειρα» πραγματικά με τα τραγούδια της ψυχής μου. Μετά το «Πως να αναπνεύσω» που ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση για μένα ήρθε η σειρά του δικού μου δίσκου. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης πιστεύοντας πραγματικά στα τραγούδια μου έφτιαξε μια εξαιρετική ομάδα εργασίας η οποία ολοκλήρωσε αυτό τον δίσκο. Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια σας για να το κρίνετε. Εμείς πάντως είμαστε πολύ χαρούμενοι για το ταξίδι που ζήσαμε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Τα τραγούδια μου ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και είμαι βαθιά συγκινημένη όταν βλέπω ανθρώπους να τα σιγοτραγουδούν μαζί μου στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Είναι σαν συνομωσία... σα να μοιραζόμαστε το ίδιο μυστικό!

-Ποιές ήταν οι ουσιαστικότερες δυσκολίες στην ολοκλήρωση αυτής της πρώτης προσπάθειας;

-Δε θέλω να είμαι αχάριστη ούτε γκρινιάρα. Δυσκολίες λοιπόν επί της ουσίας δεν συναντήσαμε. Ίσως κουραστήκαμε λίγο στα δρομολόγια καθώς το στούντιο που γράφουμε είναι στην Αθήνα αλλά άξιζε τον κόπο.

-Τα τραγούδια σου είναι βιωματικά;

-Τα τραγούδια μου είναι βιωματικά. Δεν αφορούν όμως μόνο δικές μου προσωπικές καταστάσεις. Προσπαθώ να αφουγκράζομαι το σύνολο, την κοινωνία, τον διπλανό μου. Να παρακολουθώ τι γίνεται δίπλα μου αλλά και λίγο παραπέρα. Αρκεί να σου πω ότι τα μισά τραγούδια του δίσκου έχουν κοινωνικό περιεχόμενο. Πιστεύω ότι η τέχνη δεν αγορά αποκλειστικά και μόνο το υπογάστριο ούτε και πρέπει να είναι ομφαλοσκοπική. Πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά... Πιστεύω ότι η τραγουδοποιεία είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Είναι ο τρόπος να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου να εκφράζομαι και να λυτρώνομαι από όσα με ταλανίζουν. Από κει και πέρα η δυνατότητα μου να τραγουδάω η ίδια τα τραγούδια μου, να αφηγούμαι τις μικρές μου ιστορίες στον κόσμο και να μοιράζομαι αυτά που νοιώθω πιστεύω ότι είναι ευλογία.

-Υπάρχει ζωτικός χώρος για ένα νέο δημιουργό;

-Ο ζωτικός χώρος διεκδικείται! Φυσικά και δεν υπάρχει. Ποιος θα σου αφήσει να του καταλάβεις τον αέρα του. Παλεύεις για να αναπνεύσεις για να υπάρξεις για να μην χαθείς στην αφάνεια. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Το έργο του καθενός είναι το άγημα. Από κει και πέρα συν Αθηνά και χείρα κίνει.

-Με τον Δημήτρη έχετε γυρίσει συναυλιακά όλη την Ελλάδα. Τί έχεις αποκομίσει από αυτή την περιπλάνηση;

-Αυτό που ζω με τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι μαγικό! Ο κόσμος διψάει για τέχνη και για επικοινωνία! Διψάει να μοιραστεί μαζί μας τα όνειρά μας τις στιγμές μας και να ξεφύγει έστω και για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα.

-Μουσικά που κατατάσσεις τον εαυτό σου;

-Δεν πιστεύω στις ταυτότητες. Υπηρετούμε από πεποίθηση ένα είδος μουσικής που το αγαπάμε πολύ και το αγαπάει και όλος αυτός ο κόσμος που μας ακούει και μας στηρίζει.

-Οι σπουδές σου σε βοήθησαν στην στιχουργία;

-Σίγουρα οι σπουδές μου έχουν βοηθήσει στη δημιουργία των στίχων μου. Είπαμε είμαι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αλλά πρέπει να σας ομολογήσω ότι έχω διαβάσει πάρα μα πάρα πολύ λογοτεχνία και ποίηση από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα. Χανόμουνα ώρες, μέρες μέσα στα βιβλία και ήμουν ο τακτικότερος θαμώνας της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ήθελα πάντα να γράφω και αποπειράθηκα να σκαρώσω ποιήματα από τα εφτά μου μόλις έμαθα να γράφω. Είχα μεγάλη τρέλα με το λόγο…

-Μένεις όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Για ποιο λόγο θα την άφηνες για να ζήσεις κάπου αλλού;

-Πραγματικά μένω στη Θεσσαλονίκη και τη λατρεύω. Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν θα την εγκατέλειπα… Έστω και για λίγα χρόνια. Ονειρεύομαι κάποια στιγμή να πάω να ζήσω στη Κρήτη. Το έχω λατρέψει αυτό το νησί. Η και κάπου αλλού στη Μυτιλήνη για παράδειγμα. Αλλά πάντα η Θεσσαλονίκη θα είναι η Ιθάκη μου, η γενέτειρα μου.

-Διατηρείς σχέση με τη Δράμα, τον τόπο καταγωγής σου;

-Ο πατέρας μου κατάγεται από την Περιχώρα Δράμας. Σαν παιδί ερχόμουν με τους γονείς μου τα καλοκαίρια. Το αγαπώ αυτό το μέρος. Είναι μια όμορφη γωνιά της ζωής μου όπου καταφεύγω για να αλλάξω παραστάσεις και να χαλαρώσω.

-Τελικά η Αθήνα είναι μονόδρομος για έναν καλλιτέχνη;

-Όχι η Αθήνα δεν είναι μονόδρομος. Εγώ δεν πιστεύω σε αφορισμούς και στερεότυπα. Τι θα πει μονόδρομος; Δηλαδή αν δε ζεις Αθήνα δεν υπάρχεις; Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες που επέλεξαν να μη ζουν στην Αθήνα! Για μένα η ποιότητα ζωής είναι το επιθυμητό. Και νοιώθω ότι ζώντας στη Θεσσαλονίκη έχω την ποιότητα που θα μου στερούσε ο ορυμαγδός της πρωτεύουσας.

-Υπάρχουν νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες - δημιουργοί που σ’ αρέσει πολύ να τους ακούς;

-Μου αρέσει να ακούω μουσική κάποιες ώρες της μέρας. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια που έχω μπει στην παραγωγική διαδικασία της μουσικής με ατελείωτες ώρες στούντιο, πρόβες και ζωντανές εμφανίσεις, έχω μείνει λίγο πίσω όσον αφορά τις καινούριες παραγωγές. Πάντως έχω φίλους όπως ο Γιώργος Αετόπουλος (που είναι και αυτός Δραμινής καταγωγής), ο Βασίλης Φλώρος και διάφορα γκρουπάκια που επικοινωνούμε διαδικτυακά τους οποίους παρακολουθώ και που αγαπώ να ακούω τις δουλειές τους.

-Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

-Το αγαπημένο μου τραγούδι τα τελευταία χρόνια είναι το «Άραγε να ΄μαι κάποιος άλλος» του Δημήτρη το οποίο με εκφράζει απόλυτα !

-Ποιά είναι τα όνειρά σου για το μέλλον σε σχέση με τη δουλειά;

-Τα όνειρά μου πραγματοποιούνται ένα προς ένα με τρόπο μαγικό και αβίαστο. Επιθυμώ να συνεχίσω να έχω υγεία και έμπνευση. Από κει και πέρα ότι είναι νά ΄ρθει θε να ΄ρθει...

-Αν όλο αυτό που κάνεις είναι ένα ταξίδι, ξέρεις προς τα πού πηγαίνει;

-Φυσικά και δεν ξέρω! Ούτε και το επιθυμώ. Απολαμβάνω το ίδιο το ταξίδι. Εξάλλου ο μόνος σίγουρος προορισμός στη ζωή μας είναι ο θάνατος...

Αφήστε το σχόλιό σας