Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας

51 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και τον τόπο

 

Η Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών Νέας Δημοκρατίας Ν. Δράμας, Νικολέτα Τσέπελη ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από την προετοιμασία του νέου της δικηγορικού χώρου, μοιράστηκε μαζί μας λίγες σκέψεις για την αγάπη της προς την παράδοση και τον πολιτισμό και την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας, μέσα από την οποία δραστηριοποιείται, από την θέση της Αντιπροέδρου.

Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η πρώτη της τριετία στη θέση της αντιπροέδρου της Ένωσης και μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011, τα μέλη της Πανηπειρωτικής ανανέωσαν την εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπο της.

«Η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας ιδρύθηκε το 1960 και μέχρι σήμερα διαδραμάτισε ένα σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο στον τόπο, εδραιώνοντας μία έντονη και διαρκή παρουσία, τόσο στην πολιτιστική όσο και στην κοινωνική ζωή του Νομού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, διατηρώντας τις αιώνιες αξίες ζωής, σε συνδυασμό με τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου. Κύριος στόχος της Ένωσης, πέρα από την ορθή και ακέραια διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστική κληρονομιάς της Ηπείρου, είναι η προσφορά με κάθε πιθανό μέσο στον τόπο μας και στον συνάνθρωπο.

Ωστόσο, την τριετία που μας πέρασε καταφέραμε να δώσουμε νέα πνοή στην Ένωσή μας. Θα σταθώ μόνο σε μερικά: Προβήκαμε στην ανακαίνιση του χώρου που μας φιλοξενεί επί της Αντιγόνου 17Γ, δημιουργήσαμε τα χορευτικά μας τμήματα, συμμετείχαμε σε πρωτοβουλίες καθαριότητας του Δήμου μας, διοργανώσαμε φεστιβάλ, χορούς, καθώς και τα Ανταμώματα Ανατολικής Μακεδονίας& Θράκης, παρουσιάσαμε βιβλία, διοργανώσαμε εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών, αποτελέσαμε «βήμα» για τοπικούς και όχι μόνο καλλιτέχνες και συμμετείχαμε επίσημα με το χορευτικό μας τμήμα, στην «Πίττα του Ηπειρώτη» στην Αθήνα. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι καταφέραμε να δώσουμε πνοή σε ένα όνειρο των Ηπειρωτών της Δράμας, στην απόκτηση της δικής μας στέγης.

Ένα όνειρο, που θα αποτελεί πολιτιστικό στολίδι του τόπου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος και πολύ σύντομα θα μπορούμε να το απολαύσουμε όλοι. Έτσι λοιπόν σήμερα και έπειτα από πάμπολλες δυσκολίες και συνεχή προσπάθεια, ένα αίτημα χρόνων λαμβάνει μορφή, επί της οδού Παγγαίου1, απέναντι από το αρχοντικό Τζήμου, συνολικού εμβαδού 240 τα τ.μ, με τμήμα υπογείου και με θεμελιακή υποδομή για άλλα 400 τ.μ. Βασικός στόχος της πραγμάτωσης όλης αυτής της προσπάθειας είναι, όχι μόνο να στεγαστεί η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας, αλλά να δημιουργηθεί ένας χώρος με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης, με εκθεσιακό χώρο για τα αντικείμενα της παράδοσής μας, ανοιχτό για τους επισκέπτες και διαθέσιμο για έκφραση οποιασδήποτε μορφής πολιτισμού και τέχνης», αναφέρει η κ. Τσέπελη Νικολέτα, ενώ παράλληλα καταθέτει την προσωπική της άποψη για την αναγκαιότητα αρμονικής συνύπαρξης πολιτικής και πολιτισμού

Πολιτική  και Πολιτισμός

«Θεωρώ ότι η πολιτική θα πρέπει να υπηρετεί τον πολιτισμό και όχι το αντίθετο. Ιδιαίτερα σήμερα, στην δύσκολη από κάθε άποψη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να θυμηθούμε όλοι μέσα από την παράδοση και την ιστορία μας, την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο ελληνισμός και να αντιληφθούμε επιτέλους πως ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια της δύσκολης οικονομικής περιόδου, αλλά την ουσία που θα πρέπει να διέπει την καθημερινότητά μας. Παρά λοιπόν τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση και τον πολιτισμό γενικότερα, από την οργανωμένη πολιτεία υπάρχει απόλυτη έλλειψη συντονισμού και έλλειψη επαρκούς οικονομικής υποστήριξης των δράσεων. Όμως ο πολιτισμός δεν εκφράζεται μόνο μέσα από την παράδοση, αλλά και μέσα από το θέατρο, την μουσική, τον χορό αλλά και κάθε έκφραση τέχνης. Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας ασχολείται ή ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις τέχνες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένας επαρκής, αξιοπρεπής και απόλυτα οργανωμένος χώρος για να φιλοξενήσει τις προσπάθειες αυτές. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός, σε συνδυασμό με τον τουρισμό αποτελούν την βαριά βιομηχανία της Χώρας μας και αν αξιοποιηθούν σωστά, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, μπορούν να προσφέρουν την οικονομική ανάσα, που τόσο έχουμε ανάγκη. Επιπλέον, είναι  θλιβερό να βλέπει κανείς πως τόσοι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας, με δημιουργικές ικανότητες και με ταλέντο, δεν έχουν τους απαραίτητους πολιτιστικούς ή ακόμη και αθλητικούς  χώρους, με προδιαγραφές, για να εκφραστούν. Θα πρέπει επιτέλους να πάρουμε στα σοβαρά τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό και να αγκαλιάσουμε αυτές τις προσπάθειες. Γιατί πολύ απλά, αυτά αποτελούν την δύναμή μας».

Αφήστε το σχόλιό σας