Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ένα μουσείο για τη Δόξα Δράμας αντάξιο της ιστορίας της...

2 σχόλια

Έναν πολύτιμο και ανεκτίμητο θησαυρό έκρυβαν επί πολλά χρόνια, οι εγκαταστάσεις της ιστορικής ομάδας ποδοσφαίρου της πόλης μας, της Δόξας Δράμας. Το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης των γραφείων της, οι εργάτες ανακάλυψαν ένα κρυφό πατάρι, που για πολλά χρόνια είχε παραμείνει κλειστό και άγνωστο.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, τα μέλη του Δ.Σ. της Δόξας βρέθηκαν μπροστά σ' έναν θησαυρό: πολυάριθμα κειμήλια, έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές αποδείκνυαν τη μεγάλη ιστορία και σημασία της ποδοσφαιρικής ομάδας. «Προφανώς, κάποιοι έβαλαν όλα αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα στο πατάρι για να τα διαφυλάξουν και με τον καιρό, αυτά ξεχάστηκαν. Ευτυχώς, για μας δεν αποδείχτηκε ο θησαυρός... άνθρακας αλλά πολύ πολύτιμος καθώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση αυτού του μουσείου αντάξιου της ιστορίας της ομάδας», μας λέει ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ..
«Αυτό το μουσείο στήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη. Σκεφτήκαμε το στήσιμο του έχοντας κάνει και κάποιες επισκέψεις σε ανάλογα μουσεία. Το αποτέλεσμα πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο γιατί αυτό που ξεχωρίζει στην ομάδα είναι η ιστορία της».

Η ξενάγηση στο μουσείο
Στις σελίδες που ακολουθούν θα ξεναγηθείτε για πρώτη φορά στο μουσείο, και αυτό το γεγονός να αποτελέσει την αφορμή για μια πραγματική επίσκεψη σ' αυτό.
Μπαίνοντας από την είσοδο του μουσείου, μπορεί κανείς στα δεξιά του, να συναντήσει την πρώτη ενότητα του. Πρόκειται για φωτογραφίες που αφορούν στα εγκαίνια του γηπέδου, την 1η Ιουλίου 1917, στο γερο-Δουμπέσα, στον άνθρωπο που δώρισε το χώρο του γηπέδου και στον Αντώνη Καστρινό, στον πρόεδρο που έφερε την αίγλη στην ομάδα και την αναγέννησε.

Στα αριστερά μπορεί κανείς να συναντήσει παλιές φωτογραφίες με αθλητές και προπονητές από την προπολεμική Δόξα.
Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στον τόπο μας. Εδώ μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τον πληθυσμό των χωριών και της πόλης της Δράμας και να λάβει τουριστικές πληροφορίες για εξορμήσεις στη φύση και σε αξιοθέατα του νομού.
Κεντρική θέση στη μεγαλύτερη αίθουσα του μουσείου έχουν τα δύο σήματα της ομάδας: το μαύρο τριφύλλι, το πρώτο σήμα του συλλόγου μέχρι τη δεκαετία του 1960, και το δεύτερο σήμα, ο μαυραετός, που αντικατέστησε το πρώτο για να συμβολίσει τη νικηφόρα πορεία της ομάδας.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η επιγραφή 180 ομάδων απ' όλη την Ελλάδα με το όνομα Δόξα, εμπνευσμένες από την ομάδα της Δράμας. Οι ομάδες αυτές, απ' ότι φαίνεται, εκτός από το όνομα, χρησιμοποιούσαν και τα ίδια σήματα.
Στην ίδια αίθουσα, υπάρχει η ενότητα με χειρόγραφες επιστολές σημαντικών προσώπων και οπαδών απ' όλο τον κόσμο που δεν ξεχνούσαν την αγαπημένη τους ομάδα, όπου κι αν βρίσκονταν. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να διακρίνει μια επιστολή του Γουλανδρή και μια επιστολή ενός φιλάθλου, που ενώ πήγε να βοηθήσει στους σεισμούς της Λιβύης, ήθελε απεγνωσμένα έστω και μέσω αλληλογραφίας να μάθει νέα για τη Δόξα. Επίσης, μπορεί κανείς να διακρίνει πρακτικά από τις γενικές συνελεύσεις, μπλοκάκια ποδοσφαιριστών στα οποία σημειώνονταν η διατροφή τους, ντοκουμέντα από ποδοσφαιριστές και προπονητές.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η ενότητα του μουσείου είναι αφιερωμένη στους φιλάθλους, στους ανθρώπους εκείνους από τους οποίους η ομάδα αντλούσε και αντλεί τη δύναμη της.

Πολλές είναι οι φωτογραφίες από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, που έχουν τοποθετηθεί ανά δεκαετία, καθώς και από συλλόγους από τον απόδημο ελληνισμό. «Πρόκειται για τους Έλληνες του εξωτερικού, για γενιές που έχουν φύγει από την Ελλάδα όταν η Δόξα ακόμη μεγαλουργούσε και βρίσκονταν στην κορυφή και είναι πολύ πιθανόν να έχουν και αυτοί σημαντικό αρχειακό υλικό. Είναι πολύ σημαντικό που κάθε Δραμινός που έφευγε για το εξωτερικό εκείνο τον καιρό, εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα, έπαιρνε μαζί του και μια σημαία της Δόξας», επεσήμανε ο κ. Ηλιάδης.
Περίοπτη θέση έχει η φωτογραφία του γραμματόσημου της Δόξας, που είχε κυκλοφορήσει το 2007 μέσα από το πρόγραμμα ιστορικά σωματεία των ΕΛ.ΤΑ. «Είναι τιμή για μας, που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και κάνει γνωστή την ομάδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης.

Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας, υπάρχουν τα κύπελλα της ομάδας, παλιά και νεότερα. «Πολλά απ' αυτά ήταν πεταμένα σε αποθήκες και κούτες. Τώρα έχουν τη θέση που τους αξίζει», ανάφερε ο κ. Ηλιάδης και πρόσθεσε ότι «για μας όλα τα κύπελλα έχουν την ίδια αξία. Η επιλογή τους έγινε βάσει παλαιότητας και ευχόμαστε κάποια στιγμή να μεγαλώσει περισσότερο το μουσείο και να χωρέσουν όλα τα κύπελλα».
Με μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία φαίνονται τα παλιά εκδοτήρια της ομάδας ενώ πολλά είναι τα μπλοκάκια με εισιτήρια που φέρνουν πολλές αναμνήσεις στους παλιότερους για τους θρυλικούς αγώνες που έχουν διεξαχθεί στο γήπεδο.
Ειδική θέση στο μουσείο έχει και η ενότητα που είναι αφιερωμένη στους προπονητές, όπως τον Μάρκοβιτς, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην ομάδα καθώς σε ηλικία μόλις 27 χρονών οδήγησε τη Δόξα σε τελικό κυπέλλου και τον Πάγκαλο, ο οποίος έδωσε γενικότερα νέα πνοή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από ξένες ομάδες, με τις οποίες αγωνίστηκε η Δόξα κατά το παρελθόν, ενώ πολλές είναι και οι φωτογραφίες των ευεργετών της.

Έκκληση για δωρεά υλικού από ιδιώτες
«Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ομάδα και τους αξίζει περίοπτη θέση στο μουσείο, μόλις όμως αυτό ολοκληρωθεί», δηλώνει ο κ. Ηλιάδης και προσθέτει ότι «υπάρχει πολύ υλικό που βρίσκεται έξω από τον σύλλογο, ίσως σε ιδιωτικές συλλογές. Γι' αυτό και κάνουμε έκκληση στον κόσμο, αν θέλει να δωρίσει στο μουσείο το υλικό που έχει διαφυλάξει, για να μπορέσουν να υπάρξουν πιο πολλά και πλούσια εκθέματα. Πιστεύουμε ότι το κοινό βλέποντας αυτή την αξιόλογη δουλειά που έχουμε κάνει στο μουσείο να μας φέρει το υλικό, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι εδώ βρίσκεται η φυσική του θέση».

Νέα πορεία για τη Δόξα Δράμας
Τέλος, υπάρχει και μια αίθουσα στο μουσείο, που έχει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με τον οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες και να μάθει νέα γι' αυτή την ομάδα. «Ο κόσμος που έρχεται και κυρίως τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα 90 χρόνια πορείας της Δόξας. Από τη νέα σχολική χρονιά μάλιστα πρόκειται να μας επισκεφτούν πολλά σχολεία γιατί χάσαμε γενιές και θέλουμε να τις κερδίσουμε και να τις έχουμε κοντά στην ομάδα».
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση της Δόξας, κυκλοφορεί το αναμνηστικό λεύκωμα «Γράμμα για τη Δόξα» που περιέχει φωτογραφίες και επιστολές, πολλές από τις οποίες εκτίθενται και στο μουσείο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την αγορά ενός μαστογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για να τιμηθεί μ' αυτό τον τρόπο η γυναίκα.
Όλα, λοιπόν, δείχνουν πως ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για τη Δόξα αρχής γενομένης από τις νέες εγκαταστάσεις του γηπέδου, των αποδυτηρίων, των γραφείων, με αποκορύφωμα την ίδρυση του μουσείου. Η Δόξα από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα παρουσιάζει μια εικόνα αντάξια της ιστορίας της. Εμείς δεν απομένει παρά να της ευχηθούμε καλή τύχη !


Σχόλια (2)

bluvgwd - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:24
PBKalC xrivluvhwzbl, [url=http://otvmfffzamca.com/]otvmfffzamca[/url], [link=http://mbrnqcwjweyb.com/]mbrnqcwjweyb[/link], http://hzefnrblenod.com/

χχχ - Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 στις 02:56
δεν αναφερεται η ακριβης διευθυνση του μουσειου.που βρισκεται και πως μπορω να παω .επισης ενδεικτικη τιμη εισοδου

Αφήστε το σχόλιό σας