Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Κωνσταντίνος Λαμπράκης

3 σχόλια

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο Ήλιος μάς χαρίζει απλόχερα τις ακτίνες του, είναι οικολογική αμαρτία να μην αξιοποιούμε όσο γίνεται το ενεργειακό όφελος που μπορούμε να αποκομίσουμε. Με τα νέα νομοθετικά δεδομένα στο καθεστώς της ενέργειας οι έλληνες στρέφονται στην εκμετάλλευση του ήλιου με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τον επενδυτή για δική του χρήση και ή να πωληθεί στη ΔΕΗ. Ο Διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, Λαμπράκης Κωνσταντίνος, αναλύει πως και γιατί η επένδυση στον ήλιο είναι κερδοφόρος και ίσως η καλύτερη επένδυση στις μέρες μας.

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της ενεργείας και συγκεκριμένα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

- Η πρώτη επαφή έγινε κατά την διάρκεια των σπουδών μου, όταν διάλεξα θέμα της διπλωματική μου εργασίας πάνω στις ΑΠΕ και την κατασκευή ενός φορητού ηλιακού ψυγείου. Αυτό μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά καινοτόμο για την εποχή εκείνη. Το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής ήταν να καταλάβω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγής Ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι οι τεχνολογίες του μέλλοντος. Έτσι το μόνο που έμενε ήταν να μεταφέρω τις γνώσεις μου στην πράξη.

- Και πότε ήρθε η στιγμή;

- Από το 2006 παρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρο της ενεργείας (νομοθεσίες, σεμινάρια, εκθέσεις κτλ), αλλά η κατάλληλη στιγμή ήρθε με το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» ΦΕΚ Β. 1079/4.6.2009. Από εκεί και πέρα αυτό που έπρεπε καταρχάς να κάνω ήταν να ενημερωθεί και να πειστεί ο κόσμος ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια συμφέρουσα επένδυση όχι μόνο ως προς το οικονομικό όφελος αλλά και για το περιβαλλοντολογικό.

- Πώς σας ήρθε η ιδέα του ονόματος της εταιρίας;

- Η γη χρειάζεται να ανακουφιστεί από τα μη βιώσιμα και πλέον πανάκριβα ορυκτά καύσιμα αναζητώντας βοήθεια στην επιστήμη της μηχανολογίας, η οποία της προσφέρει πράσινες λύσεις. Έτσι προέκυψε το GREEN MECH.

- Κύριε Λαμπράκη διαμένω σε μονοκατοικία με κεραμοσκεπή. Θα μου συστήνατε άφοβα να  βάλω φωτοβολταϊκά πάνελ;

-Σίγουρα η εκμετάλλευση της κεραμοσκεπής ή της ταράτσας είναι μια πολύ συμφέρουσα επένδυση. Δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο βαθμό ηλιοφάνειας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ότι η ταρίφα της αγοράς της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ είναι μια από τις μεγαλύτερες. Οπότε αυτός ο συνδυασμός κάνει την επένδυση ιδανική ιδιαίτερα σήμερα που τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν μια οικονομική ενίσχυση σε κάθε νοικοκυριό η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι 8.000,00 € τον χρόνο και μπορεί να γίνει απόσβεση των χρημάτων το πολύ σε τρία χρόνια.

- Η ΔΕΗ θα μπορεί να πληρώνει 25 χρόνια τις συμβάσεις σύνδεσης που υπογράφει με τον πελάτη;

- Μέχρι το 2020 προβλέπεται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καλύπτουν το 20% των αναγκών της χώρας. Για αυτό τον λόγο η ΔΕΗ ακολουθεί αυτή την πολιτική βούληση της χώρας. Τα πρόστιμα που πληρώνει η ΔΕΗ  για τις εκπομπές ρύπων είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο σίγουρα γλιτώνει αν το μίγμα ενέργειας είναι από ΑΠΕ και όχι από λιγνίτη ή από άλλα μέσα που μολύνουν το περιβάλλον. Έξαλλου η διασύνδεσή των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το δίκτυο της ΔΕΗ περιορίζει τις ανάγκες για εφεδρεία. Η εγκατάστασή τους κοντά ή ακριβώς στα σημεία κατανάλωσης πλεονεκτεί έναντι της κάλυψης των αναγκών της κατανάλωσης με τη μεταφορά ρεύματος από τις μεγάλες μονάδες παραγωγής, που συνεπάγεται, λόγω της απόστασης, σημαντικές απώλειες.

- Τελευταία έχουν παρουσιαστεί πολλοί εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων. Είναι αξιόπιστες;

- Αξιόπιστη εταιρία είναι αυτή που έχει διάρκεια στον χρόνο, εμπνέει εμπιστοσύνη, έχει επιστημονική γνώση του αντικείμενου και οι after - sale υπηρεσίες της είναι τέτοιου επιπέδου που δίνουν ασφάλεια για μια ομαλή λειτουργία του συστήματος για 25 χρόνια. Οπότε καλό είναι να υπάρχει μια εταιρία από πίσω που να μπορεί να τα υποστηρίξει όλα αυτά.

- Ακούω συχνά της εξής ερώτηση, την όποια και σας την μεταφέρω: «Γερμανικά, κινέζικα ή γιαπωνέζικα;»

- Ο επενδυτής πρέπει να καταλάβει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εταιριών κατασκευής πάνελ λειτούργει μπρος όφελος του και μπορούμε να βρούμε πάνελ αξιόπιστα και στις τρεις προαναφερθείσες χώρες και όχι μόνο. Σίγουρα όλα τα πάνελ δεν είναι ίδια για αυτό και πρέπει να δοθεί προσοχή στις εγγυήσεις που προσφέρει η εκάστοτε εταιρία, όπως εγγύηση λειτουργικότητας και απόδοσης. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην καλύτερη επιλογή με μια γκάμα από επώνυμα και δοκιμασμένα πάνελ.

- Όλα αυτά μου ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα, ο κόσμος ανταποκρίνεται; Εσείς έχετε επενδύσει στα φωτοβολταϊκά συστήματα;

-Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν άμεσο. Μας εμπιστεύτηκε και παρ όλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων ετών μας έδωσε την ευκαιρία να μετράμε αυτήν την στιγμή πάνω από 90 διασυνδεδεμένα έργα. Έχοντας υπ όψιν τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, μια επένδυση στα φωτοβολταϊκά μπορεί να δώσει μια ανακούφιση στο χαμένο εισόδημα κάθε οικογένειας, που μπορεί να φτάσει έως και 8000€ ετησίως αφορολόγητα. Για να μπορέσεις να πείσεις κάποιον να επενδύσει, πρέπει και εσύ να έχεις πειστεί ότι είναι μια συμφέρουσα επένδυση. Εγώ έχω επενδύσει σε ένα μικρό επαγγελματικό πάρκο και σε μια οικιακή στέγη.

- Πολύ ωραία το θέσατε, ποια είναι λοιπόν τα σχέδια σας για το μέλλον;

- Να συνεχίσουμε να δηλώνουμε το παρόν στο χώρο της ενέργειας, να εξελισσόμαστε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με καινοτόμες τεχνολογίες έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε επενδυτή τις «καθαρότερες» λύσεις. Εξάλλου όλο το προσωπικό της εταιρίας επιμορφώνεται και ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις νέες τεχνολογίες ενός ταχύτατα εξελισσόμενου πεδίου, όπως αυτού των ΑΠΕ, να αναφέρω ότι από μέσα Μαΐου θα μεταφερθούμε σε καινούργιο εκθεσιακό χώρο.

- Και οι λόγοι για να επιλέξει ένας επενδυτής την GREEN MECH;

- Ο λόγος για να μας επιλέξετε είναι η μακρά εμπειρία μας σε παρόμοια έργα και γενικά σε όλον τον ενεργειακό τομέα. Γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε τις συνεχώς εξελισσόμενες διαθέσιμες τεχνολογίες, τους περιορισμούς, τα προβλήματα, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες και έχουμε την θεωρητική και πρακτική γνώση των συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε μια μεγάλη γκάμα εγκαταστάσεων με επαγγελματισμό και συνέπεια. Συνοψίζοντας. Τα φωτοβολείται είναι μια κερδοφόρος επένδυση. Ίσως η καλύτερη στις μέρες μας !

 

Εθνικής Αμύνης 31, Δράμα, Πατριάρχου Διονυσίου 6, Δράμα, Τηλ. 25210 38890 & 25210 45907, www.green-mech.gr, klamprakis@hotmail.com

 
Σχόλια (3)

Νίκος - Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 στις 23:39
EIΣAI Κουκλος

Ντίνος - Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012 στις 11:50
Σωστή η παρατήρηση ότι ο ήλιος είναι πλούσιος, αλλά τα εδάφη μας λίγα για να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους, με οπωροκηπευτικά, με τη βιολογική παραγωγή και να αναπτύξουμε και την Κτηνοτροφία και τον τουρισμό μας. Κρίμα οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπρούν να τοποθετηθούν σε άγονες βουνοπλαγιές και ξερονήσια. Και ερωτώ: Μήπως είναι δυνατόν όμως να τοποθετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές δύο μέτρα πάνω από το έδαφος για να αναπτυχθούν οι γεωργικές ανάγκες, τα οπωροκηπευτικά και η Κτηνοτροφία ;; ! Ντίνος

Θεοδόσιος Β - Σάββατο 26 Μαΐου 2012 στις 22:56
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της ενεργείας και συγκεκριμένα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα; ΕΡΩΤΗΜΑ : ΒΕΒΑΙΑ χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των φωτοβολταϊκών για το περι΄βαλλον και τη φύση, όπως δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κάνουμε το λάθος με τη Γεωργία και τον Τουρισμό, αφήσαμε την Γεωργία πηδήσαμε στον Τουρισμό και εισάγουμε τα γεωργικά προϊόντα από το εξωτερικό, αντί να κάνουμεόλες τις παράλληλες γεωργικές ασχολίες. ΒΕΒΑΙΑ έχουν στην έρημο της Αφρικής και της Ισπανίας Φωτοβολταϊκά Ανδαλούσια, αλλά εμείς πρέπει να αχρηστεύουμε παραγωγικό εύφοροι έδαφος και αυτό θα είναι καταστροφικό για τις επόμενες γενιές, μακάρι να γινότανε τοποθετήσεις σε αγονα, αμφιθεατρικά βουνά και άγωνες πλευρές βουνών, αλλιώς δεν είναι παραγωγικές επενδύσεις και χρειάζεται σκέψη, μελέτη και προβληματισμός. Θεοδόσιος Β

Αφήστε το σχόλιό σας