Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας "Οι Ρίζες μας"

21 χρόνια πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεχούς προσφοράς και παρουσίας στη πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης της Δράμας

 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες μας» ιδρύθηκε το 1991. Είκοσι ένα χρόνια πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνεχούς προσφοράς και παρουσίας στη πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης της Δράμας, και με ξεχωριστή παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, γεμάτη σημαντικές διακρίσεις. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάσωση και η διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αριθμεί 163 μέλη περίπου, τα οποία αποτελούν τις χορευτικές ομάδες του. Οι ηλικίες των μελών του είναι από 4-5 χρονών μέχρι και πάνω από 50. Οι χορευτές διδάσκονται την παραδοσιακά αυθεντική μορφή των χορών, ενώ παράλληλα μέσα απ’ αυτούς μαθαίνουν την ιστορία, ιδιαιτερότητα και λαογραφία κάθε περιοχής. Είναι αυτές οι χορευτικές ομάδες που χρόνια τώρα συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εντυπωσιάζουν τους πάντες με την μοναδικότητα των χορών και τραγουδιών τους.

Πλούσια ιματιοθήκη

Ο Σύλλογός μας διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη από ενδυμασίες διαφορετικών περιοχών και κουλτούρας για τις ανάγκες του Συλλόγου στα διάφορα προγράμματα που παρουσιάζει, αποτελούμενη από 250 φορεσιές, ανδρικές, γυναικείες και παιδικές, από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.

Φορεσιές: Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Σαρακατσάνων, Ρόδου, Καλύμνου, Θάσου, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Πόντου, Σίλλης Ικονίου, Κύπρου και Ναυτικές. Απ’ αυτές, άλλες είναι αυθεντικές και άλλες βάσει πιστής αντιγραφής των αυθεντικών.

Πλήθος δράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό

Εδώ και 21 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες μας», έχει αναδειχθεί και καταξιωθεί μέσα από τις δραστηριότητές του και αποτελεί τον θύλακα που προβάλλει διεθνώς την Ελληνική παράδοση και ιστορία. Έχει επάξια εκπροσωπήσει τον Νομό Δράμας και ταυτόχρονα όλη την Ελλάδα στην Κύπρο, στην Ιταλία, στη Τουρκία (Χρυσό Βραβείο σε Παιδικό Φεστιβάλ στη Σμύρνη τον Απρίλιο του 2009), στη Σερβία, τον Αύγουστο του 2011 συμμετείχε σε φεστιβάλ στην Briancon στις Άνω Άλπεις στη Γαλλία και δύο φορές στη Σάμο. Επιπρόσθετα έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις μέσα στην Ελλάδα.  Διοργανώνει 2 φορές το χρόνο μεγάλες μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ιστορικού, μορφωτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, με σκοπό μέσ’ απ’ αυτές, να εδραιώνει την πίστη στα βιώματα των μελών του και παράλληλα να προβάλλει, να αξιοποιεί και να επεκτείνει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας. Μερικά από τα θέματα των εκδηλώσεων (ιστορικού περιεχομένου) είναι: «Η γη των Μακεδνών», «Ο Μακρυγιάννης», «Πνοές προσφύγων, στις ματωμένες άκρες του Ελληνισμού», «Ένας λαός μες τους λαούς κι οι Έλληνες», «Πατρίδα μου Ελλάδα», «Στη γη των Μακεδόνων», «Αφιέρωμα στα 80 χρόνια, απ’ τον ξεριζωμό», «Ελλάδα του ’21. Λίγο χώμα-πολύ φως», «Η Ελλάδα, την αυγή του 20ου αιώνα», «Παραδοσιακά Επαγγέλματα. Ένας κόσμος που χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων», «Ώ γλυκύ μου Έαρ», «1912-1922…2012 Ένας αιώνας από τους Βαλκανικούς Πολέμους και 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης». Πραγματοποιεί επιμορφωτικές εκδρομές με τα μέλη του, όπως στο οχυρό «ΛΙΣΣΕ»,   στο πολεμικό μουσείο του  Κιλκίς, στο πενταόροφο μουσείο της Φύσης που βρίσκεται  στην  Κοζάνη, στη Νάουσα για την αναβίωση του Μακεδονικού εθίμου «Μπούλες - Γενίτσαροι 1821», στον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού στην Καστοριά, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου υπάρχει παλαιοντολογική έκθεση απολιθωμένων οστών προϊστορικού ελέφαντα, στη Μηλιά Γρεβενών. Ο σύλλογος με την πολυετή παρουσία και δράση του, καθώς και με την ενεργό συμμετοχή και οργανωτική δραστηριότητα σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο, κατέχει δικαιωματικά μια αξιόλογη θέση στο πολιτιστικό στερέωμα. Χορό και τραγούδι διδάσκει η κα.Λίτσα Τσελεμπή και η κα.Παναγιώτα Παπαδοπούλου, οι οποίες με επιμέλεια, άριστη γνώση και υπομονή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική παράδοση. Έργο επίπονο και σημαντικό, που απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, μα πάνω απ’ όλα μεράκι και αγάπη για τον τόπο και τη λαογραφία του. Μπροστά στην απειλή της παγκοσμιοποίησης και της ρευστότητας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες μας» κρατάει με ευλάβεια την πίστη μας στις «ρίζες μας», στην παράδοσή μας, και διαφυλάσσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας