Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Κυνηγετικός Σύλλογος Άρτεμις από το 1922

1 σχόλιο

Ένα ζωντανό κύτταρο της Δραμινής κοινωνίας

 

Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τα μέλη του, κάθε δύο χρόνια. Το έτος 1999 εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο γραφείο του, (ξύλινο οίκημα) το οποίο κοσμεί την πόλη της Δράμας. Έχει μηχανοργάνωση και προγράμματα έκδοσης αδειών κυνηγίου, αρχείο μελών, κυνηγετική βιβλιοθήκη κ.λ.π. Σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει ως βασικούς σκοπούς την οργάνωση των κυνηγών, την κυνηγετική τους κατάρτιση, την ανάπτυξη κυνηγετικής συνείδησης και σεβασμού για το περιβάλλον και τη συμβολή τόσο στην προσπάθεια της πολιτείας για προστασία - διατήρηση - ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, όσο και στην αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Η διαρκής προσπάθεια του Συλλόγου να διεκπεραιώσει το δύσκολο αυτό καθήκον του, μεταφράζεται σε δραστηριότητες που οργανώνει και πραγματοποιεί, προσπαθώντας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που του εμπιστεύονται οι κυνηγοί-μέλη του, πάντα με την άψογη συνεργασία της προϊσταμένης και εποπτεύουσας αρχής που είναι το Δασαρχείο Δράμας, με την καθοδήγηση της Κυνηγετικής μας Ομοσπονδίας και με τις επιστημονικές γνώσεις του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ κ. Καραμπατζάκη Θεοφάνη.

Δραστηριότητες

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας σε συνεργασία με τον αδελφό Σύλλογο του Γκότσε Ντέλστεβ της Βουλγαρίας υλοποιεί ένα διασυνοριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα  αξίας 237.000 ευρώ και την επωνυμία SAVE NATURE. Μέσω του προγράμματος αυτού ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας κατάφερε να δώσει δουλειά σε πέντε Δραμινούς πολίτες, εκ των οποίων οι τέσσερις ως θηροφύλακες. Ακόμη, αγόρασε ένα διπλοκάμπινο αυτοκίνητο αγροτικό αξίας 31 χιλ ευρώ. Μια γουρούνα η οποία έχει ερπύστρια για πολύ ειδικές συνθήκες, αξίας 12 χιλ ευρώ. Παράλληλα εξόπλισε άρτια τους θηροφύλακες όπως ρουχισμό, κιάλια νύχτας και ημέρας αξίας 3,5 χιλ ευρώ και όλα αγορασμένα από την τοπική αγορά. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποίησε μέχρι στιγμής 3 ημερίδες με θέματα: το κυνήγι του αγριόχοιρου, του λαγού και της πέρδικας, καθώς επίσης έχει εκδώσει καλαίσθητα και πλήρως ενημερωτικά φυλλάδια γύρο από το κυνήγι.  Το επόμενο διάστημα σκοπεύει να εξοπλίσει το γραφείο του Συλλόγου με καινούργιο υπολογιστή, να δημιουργήσει νέα ηλεκτρονική σελίδα αλλά και να τοποθετήσει μεγάλες ενημερωτικές πινακίδες σε κομβικούς άξονες για τους κυνηγούς.

Το κοινωνικό πρόσωπο του Κυνηγετικού Συλλόγου

«Ο Σύλλογος μας είναι ένα ζωντανό κύτταρο στην τοπική κοινωνία της Δράμας. Και μόνο από το γεγονός ότι απασχολεί 10 άτομα αυτή τη στιγμή δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιάννης Γεωργιάδης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κατά την περίοδο του Πάσχα ο Σύλλογος συγκέντρωσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό τροφίμων τα οποία και παρέδωσε στην ιερά Μητρόπολη Δράμας για τα συσσίτια που διοργανώνει. Ακόμη μάζεψε πάρα πολλά τρόφιμα και τα παρέδωσε στην κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας για να τα διανέμει σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Επίσης βοήθησε πολλές οικογένειες κυνηγών που έπαθαν οικονομική ζημιά. Γενικώς όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης ο Κυνηγετικός Σύλλογος προσέχει τα μέλη του με πολλούς τρόπους, «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σκέψη την περίοδο των Χριστουγέννων να μαζέψουμε θηράματα και μετά από το σχετικό έλεγχο σκεφτόμαστε να τα παραδώσουμε σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος πρέπει να αναδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχει προβάλλει αρκετά παρά το έργο του. Ως κυνηγοί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι»

Προστασία του περιβάλλοντος

Οι κυνηγοί έχουν αποδείξει άπειρες φορές το αμέριστο ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγες οι φορές που θηροφύλακες αντιλαμβανόμενοι κάποια πυρκαγιά στον ορεινό όγκο ειδοποιούν την πυροσβεστική υπηρεσία και αποτρέπουν μια καταστροφική εξέλιξη της. Πρόσφατο παράδειγμα η πυρκαγιά που ξέσπασε την 1η Ιουλίου στο αλσύλλιο του Κορυλόβου  όπου ο θηροφύλακας που όλο το χρόνο περιπολεί στην περιοχή, ειδοποίησε την πυροσβεστική και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο εν τη γεννήσει της. Να σημειωθεί ότι η θηροφυλακή έχει τοποθετήσει στην καρότσα του διπλοκάμπινου μια δεξαμενή και μια αντλία γεγονός που μετατρέπει το όχημα σε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα το οποίο μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά σε μικρής έκτασης πυρκαγιές. Πέρα από τους θηροφύλακες χιλιάδες μάτια περιπολούν στα βουνά της Δραμινής γης και μεριμνούν για την προστασία του οικοσυστήματος μας. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τα χιλιάδες μάτια των κυνηγών που σε καθημερινή βάση βρίσκονται στα βουνά.

Εμπλουτισμός του οικοσυστήματος

Κάθε χρόνο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας πραγματοποιεί δεντροφυτεύσεις άγριων καρποφόρων δέντρων, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με σκοπό, τη δημιουργία αλσυλλίων και την ενίσχυση σε τροφή της άγριας θηραματοπανίδας. Στη δράση του αυτή, έχει συμπαραστάτης το Δασαρχείο Δράμας το οποίο διαθέτει τα δέντρα.  Επίσης έχει πραγματοποιήσει διαμονή διάφορων σπόρων σε σακουλάκια, στα μέλη του Συλλόγου, για τη σπορά τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σκοπό την ενίσχυση σε τροφή της πετροπέρδικας, του λαγού και γενικότερα της άγριας θηραματοπανίδας. Κατασκεύασε και τοποθέτησε 36 ταΐστρες, κατάλληλες για μεγάλα θηράματα (ελάφι, ζαρκάδι, αγριόχοιρο), ενώ τροφοδοτεί συνεχώς τις ταΐστρες, κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Οι ταΐστρες τοποθετήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου και στον ορεινό άξονα Λιβαδερού - Καρά Ντερέ.

Ενημέρωση κυνηγών

Σημείο αιχμή για τον Κυνηγετικό Σύλλογο αποτελεί η σωστή ενημέρωση των κυνηγών. Κι αυτό γιατί δυστυχώς όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι σωστά ενημερωμένοι όλοι οι κυνηγοί τόσο στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κυνηγούν, ούτε στο τι πρέπει να κυνηγούν, αν και τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η βελτίωση τους. «Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η νοοτροπία σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη. Οι κυνηγοί άρχισαν να υπακούουν στους κανόνες, αλλά και η θηροφυλακή κάνει πολύ καλή δουλειά με τους συνεχείς ελέγχους της. Για να έχουμε όμως ένα άριστο αποτέλεσμα θα πρέπει η πολιτεία να ακούσει τις εκκλήσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την αλλαγή του τρόπου έκδοσης κυνηγετικών αδειών. Δεν μπορεί με δέκα απλές ερωτήσεις να αποκτά κάποιος άδεια κυνηγιού. Δεν μπορεί να ανεβαίνει στο βουνό χωρίς να γνωρίζει τα στοιχειώδη και να εκπαιδεύεται από τον αμφιβόλου ποιότητας κυνηγό φίλο του. Αν ο εκπαιδευτής του είναι ευσυνείδητος θα γίνει κι αυτός αν όχι θα γίνει ένας κακός κυνηγός. Δεν μπορούν αυτά τα πράγματα να τα αφήνουμε στην τύχη.  Εμείς οι Κυνηγετικές οργανώσεις δεν ζητούμε χρήματα από το κράτος για τη σωστή εκπαίδευση των κυνηγών. Αυτό που του ζητάμε είναι απλά να νομοθετήσει και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου το κόστος εκπαίδευσης και ενημέρωσης των κυνηγών. Δεν είναι το κυνήγι «νούμερα», ούτε εφέ, ούτε μαγκιά, όπως δυστυχώς κάποιοι το βλέπουν. Σωστό κυνηγός είναι αυτός που πάει στο βουνό και τον ενδιαφέρει ότι καρπωθεί από τη φύση, ότι του χαρίσει η φύση, να το ανταποδώσει με το παραπάνω. Δεν επιτρέπεται να απολαμβάνουμε για παράδειγμα τις ομορφιές της φύσης και εμείς φεύγοντας να λερώνουμε τον τόπο. Πρέπει να προστατεύουμε τα βουνά μας από τις πυρκαγιές, να τηρούμε τους νόμους της θήρας, να μη δίνουμε κανένα δικαίωμα σε κανέναν, γιατί έχουμε πολλούς αντιπάλους και στέκομαι στις Οικολογικές οργανώσεις που καραδοκούν για να μας κατηγορήσουν για το παραμικρό. Δυστυχώς πολλές φορές μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας

Λαθροθηρία

Το ευτύχημα είναι ότι κάθε χρόνο τα φαινόμενα της λαθροθηρίας είναι όλο και λιγότερα... αυτό οφείλεται στο άγρυπνο μάτι της θηροφυλακής.  Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2000 η θηροφύλαξη ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του δασαρχείου. Επειδή όμως όλο και συρρικνωνόταν, το Δασαρχείο, από άποψη προσωπικού, τα βουνά έμεναν απροστάτευτα. Από το 2000 και μετά η θηροφυλακή πέρασε στην αρμοδιότητα των κυνηγετικών Συλλόγων. Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, μπορεί και σήμερα να μην είναι πολλοί οι θηροφύλακες, αλλά γίνεται σωστή δουλειά. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά οκτώ θηροφύλακες εκ των οποίων οι έξι ανήκουν στον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας απ’ όπου και πληρώνονται. Τα χρήματα της μισθοδοσίας τους προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των κυνηγών. Έτσι η πολιτεία δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ αν και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στο οικοσύστημα οι θηροφύλακες είναι τόσο πολύ σημαντικές για την ίδια τη χώρα!

Στατιστικά στοιχεία

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Άρτεμις» που σκοπό έχει την καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο των δράσεων του δημιούργησε ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής στοιχείων που αφορούν την κυνηγετική κάρπωση και γενικότερα την κυνηγετική δραστηριότητα, καθώς επίσης και αρχείο με τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Σημαντική είναι η επιστημονική μελέτης καταγραφής του πληθυσμού του αγριοκάτσικου που υπήρχε αποκλειστικά μόνο μέσα στο δάσος του Φρακτού. Η καταγραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός του αγριοκάτσικου αυξήθηκε σημαντικά στο Φρακτό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κυνηγών άρχισαν να το συναντούν και σε άλλες περιοχές όπως το Φαλακρό, το Μενοίκιο, τους Παππάδες, το Παρανέστι και αλλού. Αυτό δείχνει ότι παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό των κυνηγών που δραστηριοποιούνται μέσα στα Δραμινά δάση, δεν σκοτώνουν το αγριοκάτσικο με αποτέλεσμα αυτό να αυξήθηκε πληθυσμιακά και να αναζήτησε νέο βιότοπο. Αυτό δείχνει επίσης και την ποιότητα των κυνηγών μας οι οποίοι άρχισαν σιγά-σιγά να ευαισθητοποιούνται κι σ’ αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η θηροφυλακή. Επίσης έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση και στο ενδημικό θήραμα, όπως του αγριόχοιρου, του λαγού. Ο πληθυσμός αυτών των ζώων είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα δικής μας διαχείρισης. Αν κυνηγούμε συνετά, θα έχουν να κυνηγούν και τα παιδιά μας, κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

Εθελοντισμός

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας το 2001 εντάχθηκε στο εθνικό σύστημα εθελοντισμού της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ως εθελοντική οργάνωση διαθέτει 40μελή ομάδα εθελοντών μελών του Συλλόγου, πλήρως εξοπλισμένη. -Συμμετέχει στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για την πυροπροστασία του Ν. Δράμας τους θερινούς μήνες.  -Συνδράμει στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συμμετοχή των εθελοντών του, όσον αφορά την καταστολή και κατάσβεση των πυρκαγιών και παρέχει επίσης βοήθεια διοικητικής μέριμνας, στους πυροσβέστες και τους άλλους εθελοντές.  -Κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται περιπολίες του Συλλόγου και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, στις περιοχές των Δήμων Παρανεστίου, Νικηφόρου, Δράμας και στην κοινότητα Σιδηρονέρου, με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών. -Για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές κατασκεύασε και τοποθέτησε πινακίδες κατά μήκος του οδικού δικτύου. Επίσης έγραψε συνθήματα για την προστασία των δασών σε βράχους και πέτρες εμφανή από το οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τον ορεινό όγκο. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος.  -Πραγματοποιεί κάθε χρόνο, το μήνα Ιούνιο, σεμινάρια εκπαίδευσης των εθελοντών του Συλλόγου, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.  -Εντάχθηκε στο πρόγραμμα στήριξης εθελοντικών οργανώσεων, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, με αποτέλεσμα να παραλάβει από το ίδρυμα Λάτση, υλικά επιχειρησιακού εξοπλισμού Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας.  -Εθελοντική συνδρομή του Συλλόγου στη διεξαγωγή του Υπερμαραθωνίου δρόμου βουνού παρθένου δάσους Παρανεστίου, με την περιφρούρηση της απαγόρευσης του κυνηγίου στην περίμετρο του στίβου.  -Τοποθέτησε κάδους περισυλλογής σκουπιδιών, στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές ευθύνης του Συλλόγου, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια και άλλα.

Κυνήγι και τουριστική προβολή

Ο Νομός Δράμας επειδή διαθέτει πολύ μεγάλο σε έκταση ορεινό όγκο έχει πάρα πολύ μεγάλη επισκεψημότητα από κυνηγούς και εκτός νομού. Υπολογίζεται ότι ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να έχουμε 4-5 χιλ κυνηγούς στα βουνά μας. Αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι, αν δούμε το κυνήγι ως τουριστικό προϊόν, αν δημιουργήσουμε ορεινά κάμπινγκ και καταφέρουμε τους εκτός νομού κυνηγούς να τους φιλοξενήσουμε σ’ αυτά, αν τους παρέχουμε υπηρεσίες όπως κάπου να ψήσουν, να κοιμηθούν, να διασκεδάσουν, να απολαύσουν το κυνήγι, να γυρίσουν πίσω και να έχουν κάπου να καταλύσουν, αν λοιπόν το δούμε όλο αυτό σαν τουρισμό, θα δείτε για τί ανάπτυξη θα μιλάμε! Ο νομός μας έχει μια μοναδική ομορφιά. Έχει μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα! Έχουμε πολύ σπάνια ζώα που δεν μπορείς να τα δεις πουθενά αλλού. Ελάφια, αγριοκάτσικα, αρκούδες κλπ. γενικά νομίζω ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε εδώ στη Δράμα. Τον πλούτο μας αυτό μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε θετικά

Η μαγεία της φύσης και του κυνηγιού

Τι είναι να σημαίνει άραγε το κυνήγι για κάποιον που σηκώνεται άγρια χαράματα για να ανέβη στο βουνό; Είναι απλά η ανάγκη να θηρέψει ή κάτι άλλο πιο βαθύτερο; Στο ερώτημα αυτό με πολύ ποιητικό και ρομαντικό τρόπο μας απαντά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας ένας νέος άνθρωπος, κι αυτό έχει ιδιαίτερο βαρύτητα. Αναφέρει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης Γιάννης:» Η διαδικασία πάω στο κυνήγι ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ, όταν θα τηλεφωνήσω στο φίλο μου, στον κουμπάρο μου, στην παρέα μου και θα κανονίσουμε να πάμε για κυνήγι. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει το μυαλό να ταξιδεύει. Νοιώθεις σαν ένα μικρό παιδί που θα πάει εκδρομή! Πολλές φορές δεν κοιμάσαι όλο το βράδυ. Υπάρχει τόσο μεγάλη προσμονή να ξημερώσει! Είναι πολύ ωραία η διαδικασία. Να ετοιμάσεις τα πράγματα σου, να υποθέσεις τι καιρό θα κάνει, τι θα πάρεις μαζί σου, τι θα χρειαστεί για φαγητό. Να βάλεις το ξυπνητήρι, να ξυπνάς πρωί- πρωί με την παγωνιά πολλές φορές ή με το χιόνι, καφεδάκι στο αυτοκίνητο, κουβεντούλα με τους φίλους σου… Να πηγαίνεις στο βουνό και να απολαμβάνεις το ξημέρωμα της φύσης! Να βλέπεις τον ήλιο σιγά-σιγά να ανατέλλει, να ξυπνούν τα πουλιά, να κελαηδούν, να ξυπνά γενικά όλος ο μηχανισμός της φύσης και εσύ να είσαι παρόν και να τον παρακολουθείς! Εκεί νοιώθεις, πολύ μικρός μπρός στο μεγαλείο της φύσης! Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την απολαύσεις… Η όλη διαδικασία της θήρας περνά σε δεύτερη μοίρα… και μόνο το γεγονός ότι κατάφερες να βρίσκεσαι εκεί, είναι επιτυχία!»


Σχόλια (1)

Τσιπα Ελενη - Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στις 22:32
Θα ηθελα να μαθω αν επιτρεπεται να κυνηγουν αγριοπαπιες σε βαλτους και σε αποσταση 100-200μετρων μπροστα απο σταβλους;

Αφήστε το σχόλιό σας