Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Μισός αιώνας Ξενοδοχείο «Ξενία» Δράμας

Μισό αιώνα λειτουργίας συμπληρώνει το Ξενοδοχείο «Ξενία» Δράμας. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα παγιώθηκε ως σημείο αναφοράς για την Δράμα και ως κοινωνικός πυρήνας γύρω από τον οποίο έχει αναπτυχθεί η κοσμική ζωή του τόπου. Καταξιώθηκε ως δημοφιλής τόπος διαμονής προσώπων του δημοσίου βίου, αφού έχουν κατά καιρούς διαμείνει Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, μεγάλοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ενώ συνεχίζει να αποτελεί τον κεντρικό κόμβο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας με τους ξένους τουρίστες.

 

Υψηλή ποιότητα και αισθητική

Στην δεκαετία του ΄50 και του ΄60 όταν η Ελλάδα ξανακτιζόταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) με τον μεγάλο οραματιστή της Ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη στη θέση του Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών, άρχισε να υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανέγερσης ξενοδοχείων και Μοτέλ που ήταν το καμάρι του Ε.Ο.Τ. καθώς προσέλκυαν χιλιάδες κόσμου, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα Ξενία ήταν καταλύματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Η κατασκευή τους προέκυψε στο πλαίσιο μιας τουριστικής πολιτικής, συνδεδεμένης με τον κεντρικό στόχο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και αποτέλεσαν τα ξενοδοχεία - θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας, χτισμένα στις πιο προνομιακές τοποθεσίες, έφεραν έντονη την σφραγίδα της εμπνευσμένης αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη και των συνεργατών του. Λιτές αριστοτεχνικές συνθέσεις, απόλυτα προσαρμοσμένες στο περιρρέον Ελληνικό τοπίο, θαρρείς από πάντα εκεί, ιδανικός προσανατολισμός, σύνδεση των εσωτερικών με τους υπαίθριους χώρους, εσωτερικά αίθρια και αυλές, μεγάλα ανοίγματα παραθύρων, εξώστες προς την καλύτερη θέα που είχε να προσφέρει η κάθε τοποθεσία. Τα 53 «Ξενία» συγκρότησαν ένα μοναδικό δίκτυο άρτιων αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά μονάδων. Τα ξενοδοχείο «Ξενία» Δράμας σχεδιάστηκε το 1961 από το συνεργάτη του Άρη Κωνσταντινίδη, αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταμάτη, δυναμικότητας 24 δωματίων και 44 κλινών και βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας, στο κέντρο της πόλης. Το 1979 έγινε προσθήκη ορόφου με μελέτη που συντάχθηκε από τον ΕΟΤ διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα του ξενοδοχείου από 24 σε 48 δωμάτια και από 44 σε 88 κλίνες.

Σύγχρονη πολιτιστική αρχιτεκτονική κληρονομιά

Τα ξενοδοχεία «Ξενία», σημαντικά, διεθνώς αναγνωρισμένα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη μεταπολεμική, μετεμφυλιακή Ελλάδα, αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας και της ιστορίας της. Σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τον ΕΟΤ στις δεκαετίες ΄50 και ΄60, «προγραμματίστηκαν με στόχο να προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών τουριστικά καταλύματα, αλλά και να υποδείξουν στους ιδιώτες επιχειρηματίες το επιθυμητό επίπεδο των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα έπρεπε να κατασκευασθούν προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως η νέα προσοδοφόρος οικονομική δραστηριότητα προς την οποία απέβλεπε το κράτος».

Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών

Το 1950 ο Χαράλαμπος Σφαέλλος ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ως διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. (μέχρι το 1958). Από το 1957 (έως το 1967) ο Άρης Κωνσταντινίδης προΐσταται της Υπηρεσίας Μελετών, συγκεντρώνει γύρω του μια επίλεκτη ομάδα αρχιτεκτόνων (Ι. Τριανταφυλλίδης, Γ. Νικολετόπουλος, Φιλ. Βώκος, Κ. Σταμάτης, Κ. Κραντονέλλης, Διον. Ζήβας, Αικ. Διαλεισμά κ.α.) και δημιουργεί ένα «εργαστήριο αρχιτεκτονικής» υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των Ξενία.  Μελετήθηκαν από ομάδα αρχιτεκτόνων, που εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του ΕΟΤ με προϊστάμενο τον Άρη Κωνσταντινίδη (1957-1967). Ο σχεδιασμός τους ακολούθησε κοινές αρχές, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων, που και σήμερα απασχολούν την αρχιτεκτονική γενικότερα.  Η χωροθέτησή τους, το κτιριολογικό τους πρόγραμμα, η σχέση με τον αστικό ιστό ή το τοπίο και η προβολή της ελληνικής φύσης ως προσφερόμενου αγαθού για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η τυπολογική και κατασκευαστική οργάνωσή τους -κτήρια με πτέρυγες και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα- ο σχεδιασμός των λεπτομερειών και η επιλογή των υλικών, αλλά και των επίπλων και του εν γένει λειτουργικού εξοπλισμού τους είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα μοναδικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα, που αξίζει να μελετηθεί από τις νεότερες γενιές. Με το πρόγραμμα «Ξενία» κατασκευάζονται 53 κτίρια: ξενοδοχεία, μοτέλ, τουριστικά περίπτερα κ.α., τα οποία βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ολυμπία), σε νησιά (π.χ. Άνδρος, Μύκονος), κατά μήκος οδικών αξόνων (π.χ. το Ξενία Ναυπάκτου), σε ιαματικές πηγές (πχ Υπάτη) και λοιπούς προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Τα οικόπεδα που επιλέγονται για την ανοικοδόμηση των Ξενία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο του κάθε τόπου βάσει θέας, σωστού προσανατολισμού, προσβασιμότητας και μορφολογίας του εδάφους. Τα Ξενία απευθύνονται στους τουρίστες, τους διερχόμενους οδικώς, την τοπική κοινωνία ως χώροι κοσμικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, γίνονται τόποι συνάντησης των κατοίκων με τους φιλοξενούμενούς τους. Στα 50 χρόνια που έχουν περάσει από την αρχή της υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα, τα «Ξενία» γνωρίζουν από περιόδους ακμής μέχρι την εγκατάλειψη. Λειτουργούν ως κοινωνικοί πυρήνες γύρω από τους οποίους αναπτύσσεται η κοσμική ζωή του τόπου, αποτελούν δημοφιλή τόπο διαμονής προσώπων του δημοσίου βίου της εποχής, γίνονται τόποι συνάντησης της τοπικής κοινωνίας με τους ξένους τουρίστες.

Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993)

Ο Άρης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Γερμανία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου από το 1931 μέχρι και το 1936. Ήλθε έτσι σε άμεση επαφή με τις πιο σημαντικές αρχιτεκτονικές ιδέες εκείνης της εποχής, δηλαδή τις απόψεις του μοντέρνου κινήματος.  Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1936 και εργάζεται για μερικά χρόνια στην Πολεοδομική Υπηρεσία της πόλης των Αθηνών και μετά τον πόλεμο στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Η απασχόλησή του με τα μεγάλα προβλήματα της εποχής και η πεποίθησή του ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα κοινωνικό λειτούργημα, τον οδηγεί στις θέσεις του προϊσταμένου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από το 1955 έως το 1957 και του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού από το 1957 έως το 1967.  Ο Άρης Κωνσταντινίδης θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας Αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος της ελληνικής έκφρασης του μοντέρνου κινήματος, που με το έργο και τον λόγο του ενέπνευσε “σχολές” στην Ελληνική Αρχιτεκτονική.

Κώστας Σταμάτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και ακολούθησε γυμνασιακές σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών. Φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμά του το 1952. Το 1952 προσελήφθη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου μελέτησε σειρά Υγειονομικών Κέντρων μέχρι το 1955. Τότε προσκλήθηκε να εργαστεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας όπου είχε την ευθύνη πολυάριθμων οικιστικών μελετών. Από το 1958 μέχρι το 1966 εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και μελέτησε σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων. Επίσης πήρε μέρος σε μελέτες ευρύτερων τουριστικών περιοχών. Το 1966 παραιτήθηκε από τη θέση του στον Ε.Ο.Τ., για να αφιερώσει όλο του το χρόνο στην ανάπτυξη του ιδιωτικού του γραφείου στην Αθήνα. Κατά την περίοδο 1972-81 ήταν Τεχνικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Είναι μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Με τον κύριο Σάκη Λαλασίδη από την Εταιρεία Αναστάσιος Λαλισίδης και Υιοί Ε.Ε. που μισθώνει και εκμεταλλεύεται το «Ξενία» Δράμας είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

- Πόσα ξενοδοχεία «Ξενία» λειτουργούν κε Λαλασίδη σε ολόκληρη την χώρα;

- Χτίστηκαν 53 αλλά αυτήν την στιγμή πρέπει να λειτουργούν γύρω στα 35. Στην ευρύτερη περιοχή μας έχουμε Ξενία στις Σέρρες (ανακαινισμένο) και στην Κομοτηνή.

- Εσείς από πότε μισθώνετε το «Ξενία» της Δράμας;

- Το μισθώνουμε ως Εταιρεία από τον Απρίλιο του 1970, χωρίς να υπάρχει ούτε μια ημέρα διακοπής στην λειτουργία του, ούτε ακόμη και κατά την διάρκεια των ανακαινίσεων. Το ΞΕΝΙΑ της Δράμας λειτούργησε το 1964. Εμπνευστής της αλυσίδας «Ξενία» στην Ελλάδα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με στόχο να δώσει το πρώτο κίνητρο για την Τουριστική ανάπτυξη της ελληνικής επαρχίας. Δόθηκε έμφαση σε μέρη που δεν είχαν ξενοδοχεία και σίγουρα ήταν μια καινοτόμα απόφαση. Αλλά όμως ήταν και πάρα πολύ δύσκολα για αυτούς που τα πήραν για εκμετάλλευση τα πρώτα χρόνια , διότι δεν υπήρχε καθόλου κίνηση.

- Είναι ζωντανή ιστορία για την Δράμα κ. Λαλασίδη…

- Ναι. Αν λάβετε υπόψη ότι εδώ στον χώρο που συνομιλούμε πέρασαν οι πάντες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό κόσμο. Τι να πρωτοθυμηθώ; Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, μεγάλοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, διέμειναν εδώ και φυσικά πολλές σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο πάρθηκαν εδώ σε συναντήσεις τόσο Δραμινών όσο και ξένων επισκεπτών.

- Κάποια επίσκεψη που θεωρείται πολύ σημαντική και έμεινε χαραγμένη στην μνήμη σας;

- Είναι τόσες πολλές που αν διάλεγα μία θα αδικούσα τις άλλες. Όταν μπήκα πρώτη φορά στο «Ξενία» ήμουν 13 ετών. Από τότε πέρασαν πάνω από 40 χρόνια. Οι αναμνήσεις είναι πολύτιμες, αλλά καλό είναι να δούμε το αύριο, να βλέπουμε μπροστά.

- Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε το ξενοδοχείο να έχει απρόσκοπτη λειτουργία στην Δράμα επί τόσα χρόνια, ενώ άλλα ιδιωτικά άνοιξαν και έκλεισαν κάνοντας τον κύκλο τους;

- Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε αντίθεση με άλλους φορείς κάνει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλα συμβόλαια μισθώσεως στα ακίνητά του που συνδυάζονται με τα επενδυτικά σχέδια των ενασχολούμενων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό και το ξενοδοχείο «Ξενία» δέχθηκε πρώτον επέκταση (προσθήκη) ορόφου και δεύτερον τρεις ανακαινίσεις, χωρίς να διακόψει ούτε μια ημέρα την λειτουργία του.

- Κάνατε λόγο για τρεις ανακαινίσεις. Είναι γεγονός ότι η γενική εικόνα του «Ξενία» αλλά και οι υποδομές των δωματίων έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Προγραμματίζετε και άλλη ανακαίνιση στο μέλλον;

- Την κατάσταση του Ξενοδοχείου την κρατάμε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο ως επαρχιακό ξενοδοχείο, στοχεύοντας περισσότερο στην ουσία της παρεχόμενης υπηρεσίας. Δεν προβλέπεται άμεσα ριζική ανακαίνιση αλλά στα 20 χρόνια που απομένουν μέχρι την λήξη της συμβάσεως θα γίνουν προγραμματισμένα ετήσιες παρεμβάσεις τόσο στο Ισόγειο όσο και στους Ορόφους.

- Η πλειοψηφία των πελατών είναι άνθρωποι που ήρθαν να γνωρίσουν την Δράμα ή εμπορικοί επισκέπτες;

- Οι δουλειές δεν πάνε καλά την τελευταία τριετία. Τουρίστες με την πραγματική έννοια του όρου στην πόλη της Δράμας είναι ελάχιστοι.

Για να έρθει κάποιος στην Δράμα πρέπει να έχει κάτι να κάνει. Συνήθως για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος της «Ονειρούπολης» όπου πραγματικά υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση για εκείνο το 20ήμερο. Με την κρίση όμως που βιώνουμε και ειδικά με το κόστος της βενζίνης αντιμετωπίζουμε μεγάλη πτώση στις διανυκτερεύσεις.

- Έχει τουριστικό μέλλον ο νομός Δράμας ή ανεβάσαμε πολύ τον πήχη και προσγειωθήκαμε ανώμαλα;

- Πιστεύω ότι ισχύει μάλλον το δεύτερο. Ο Νομός μας είναι ξεκομμένος στην άκρη χωρίς καλή διασύνδεση με το οδικό δίκτυο χάνοντας έτσι το μεγάλο προνόμιο του περαστικού κόσμου. Επιπλέον δεν κερδίσαμε τίποτε από το άνοιγμα των συνόρων της Εξοχής, αντιθέτως βγήκαμε ζημιωμένοι. Κακά τα ψέματα μια περιοχή στην Ελλάδα χωρίς θάλασσα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τραβήξει τουρίστες. Μόνη διέξοδος για τον Τουρισμό μας είναι οι δράσεις όπως η «Ονειρούπολη» σε σχέση με την γενικότερη δραστηριότητα στον νομό.

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε, εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συνεχίσει η μονάδα την πορεία της και στα επόμενα χρόνια χωρίς υστέρηση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Εγγύηση για αυτό αφήνουμε και τα παιδιά μας τα οποία εδώ γεννήθηκαν, εδώ μεγάλωσαν και είναι ήδη δραστηριοποιημένα.

Αφήστε το σχόλιό σας