Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


ΠΑΓΚΑΛΟΣ Χαράλαμπος

Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός

 

- Κ. Πάγκαλε πότε ιδρύθηκε η εταιρεία σας και ποια είναι η φιλοσοφία σας;

- Η maintherm Πάγκαλος ιδρύθηκε το 1990. Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών, της εμπορίας ειδών θέρμανσης-κλιματισμού, υδραυλικών, φωτοβολταικών και ηλιακών και στις κατασκευές-συντηρήσεις θέρμανσης, κλιματισμού, φωτοβολταϊκών.  Στελεχώνεται με μηχανολόγους μηχανικούς και αδειούχους θερμοϋδραυλικούς, ψυκτικούς και ηλεκτρολόγους, παρέχοντας πλήρες φάσμα εργασιών (μελέτη επίβλεψη, κατασκευή).  Η συνεχής ανοδική πορεία, αποτέλεσμα της άριστης ποιότητας των προϊόντων σε συνδυασμό με την ευέλικτη και οργανωμένη πολιτική καθιέρωσαν την maintherm Πάγκαλος, ανάμεσα στις πρώτες επιχειρήσεις του κλάδου.  Η δράση της αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας (Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη) αλλά και εκτός συνόρων (FYROM, Βουλγαρία). Το πελατολόγιο της επιχείρησης είναι ευρύ και περιλαμβάνει επαγγελματίες, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες-βιομηχανίες, super market, εκκλησίες, τράπεζες, κατοικίες, εργολάβους-κατασκευαστές ιδιωτικών ή δημοσίων έργων, ιδιώτες κ.α.  Η πολύχρονη εμπειρία και η τεχνογνωσία των εργαζομένων είναι ο λόγος για τον οποίο τα έργα με τις μεγάλες απαιτήσεις πραγματοποιούνται από εμάς. Βασικό μέλημα της εταιρίας είναι η ικανοποίηση του πελάτη με την παροχή ενός ολοκληρωμένου συνόλου υπηρεσιών το οποίο βασίζεται στη μελέτη, στην άρτια κατασκευή και την πλήρη υποστήριξη (συντήρηση).Το τρίπτυχο  ασφάλεια-ποιότητα-ταχύτητα με το βέλτιστο κόστος, αποτελούν την βασική φιλοσοφία της εταιρίας μας. Η κάθε περίπτωση αναλύεται ξεχωριστά, μια που έχει την δική της μοναδική (διαφορετική) λύση, με πλήρη ενημέρωση-πληροφόρηση του υποψηφίου πελάτη- συνεργάτη.

- Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρεται προς τους πελάτες σας;

- Η εταιρία διαρθρώνεται με τα εξής παραγωγικά τμήματα: Τμήμα μελετών, που ασχολείται με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που αναλαμβάνει να κατασκευάσει η εταιρία (θέρμανση, κλιματισμός, εξαερισμός, φωτοβολταϊκα κτλ).  Τμήμα εγκαταστάσεων -κατασκευής- τεχνικής υποστήριξης. Αποτελεί το τεχνικό τμήμα της επιχείρησης το οποίο υλοποιεί τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κατασκευές και συντηρήσεις εγκαταστάσεων και υποστηρίζει τεχνικά τους πελάτες επιλύνοντας κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Τμήμα εμπορίας της επιχείρησης, το οποίο ασχολείται με την προμήθεια των εμπορευμάτων (ειδών θέρμανσης, κλιματισμού, φωτοβολταϊκα, ηλιακών, εξαερισμού, υδραυλικών, ηλεκτρολογικών κ.λπ.) καθώς και των βοηθητικών υλών και υλικών, την μεταφορά και την διάθεση τους

- Τα τελευταία χρόνια, το κοινό έχει στραφεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκα συστήματα. Θεωρείται ότι είναι το μέλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι τα φωτοβολταϊκα είναι συμφέρουσα επένδυση;

- Η ενέργεια τα τελευταία 100 χρόνια, ήταν στην επικαιρότητα και πιστεύω ότι και τα επόμενα 20-30 χρόνια θα είναι στα «best- sellers». Η στροφή, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επομένως την βιώσιμη ανάπτυξη, είναι καλοδεχούμενη. Βέβαια αυτή η στροφή προς την οικολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας μας επιβλήθηκε από τα «γνωστά – άγνωστα»  παγκόσμια συμφέροντα και λόμπυ ως ένας τρόπος αύξησης του κύκλου εργασιών τους και ελέγχου των μαζών. Γι΄ αυτό δεν μπορώ να προβλέψω το πόσο μέλλον έχουν, μιας που μας «άγουν  και μας φέρουν κατά το δοκουν».  Όσον αφορά την ελληνική αγορά, όλα εξαρτώνται και από την συνέπεια του Ελληνικού κράτους στη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών του με το να τιμήσει τις  υπογραφές που έχει βάλει στα συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκα, τα οικιακά αποτελούν συμφέρουσα - την ποιο συμφέρουσα αυτή τη στιγμή- επένδυση, μιας και αν και η εγγυημένη τιμή έχει πέσει στο 0,25 €/kwh η μέση απόδοση χρήματος φτάνει στο 15%, νούμερο απλησίαστο για κάθε άλλου είδους επένδυση.

- Τελευταία ακούμε και για ενεργειακά συστήματα. Τι εννοούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό;

- Πρόκειται για συστήματα που συνδυάζουν διαφορετικές πηγές ενέργειας όσον αφορά την καύσιμη ύλη – ξύλο, pellet,  μπριγκέτα, υγραέριο, ηλεκτρισμό - αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – αντλία αέρα νερού, γεωθερμία, θερμικά ηλιακά. Ο σκοπός είναι να επιτύχουμε το μέγιστο ενεργειακό βαθμό απόδοσης σε μία εγκατάσταση θέρμανσης και ψύξης, σε όλη την διάρκεια του έτους και να απαγκιστρωθούμε από το πετρέλαιο, το οποίο αφ’ ενός έχει υψηλή τιμή και αφ’ ετέρου είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο κατά την καύση του.

- Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης είναι στο προσκήνιο. Θεωρείται ότι η οικονομική κρίση και η τιμή του πετρελαίου που όλο ανεβαίνει συντελούν σε αυτό;

- Σίγουρα! Η αύξηση στις τιμές  του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των διεθνών τιμών, αλλά και της ιδιαίτερα υψηλής φορολογίας που έχει επιβληθεί στην χώρα μας, σε συνδυασμό με τα εισοδήματα των καταναλωτών που συνεχώς μειώνονται, έχουν στρέψει το καταναλωτικό κοινό στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης ή συστημάτων εξοικονόμησης καύσιμου για τους είδη εγκαταστημένους λέβητες πετρελαίου.

- Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι εναλλακτικοί θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο;

- Αντλίες θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ξύλου, συστήματα θέρμανσης pellets- μπριγκέτες, κλιματιστικά inverter, ηλεκτρικοί λέβητες, Θερμοπομποί (ηλεκτρικά σώματα), ηλιακά συστήματα, υγραέριο και φυσικό αέριο.

-Ποιος από τους παραπάνω τρόπους θέρμανσης, έχει την καλύτερη απόδοση και γιατί;

- Σίγουρα οι αντλίες θερμότητας. Η λειτουργία της στηρίζεται στην απορρόφηση θερμικής ενέργειας από το περιβάλλον και την απόδοση αυτής στο θερμικό μέσο της εγκατάστασης θέρμανσης (νερό). Ο βαθμός απόδοσης μίας τέτοιας αντλίας μπορεί να φτάσει έως και 4, που σημαίνει με απλά λόγια ότι για κάθε μία κιλοβατώρα που καταναλώνουμε, μας δίνει το τετραπλάσιο ποσό σε ενέργεια.

-Ο Καταναλωτής το τελευταίο διάστημα ακούει για πολλούς εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και καλείται να αποφασίσει. Με ποια κριτήρια όμως;

- Τα κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω:

Χαμηλό κόστος κατανάλωσης, βέλτιστο κόστος εγκατάστασης, σεβασμός στο περιβάλλον και ασφαλής λειτουργία της εγκατάστασης. Τα παραπάνω για να επιτευχθούν, θα πρέπει το καταναλωτικό κοινό να απευθύνεται σε ειδικούς Μηχανολόγους Μηχανικούς με άριστη γνώση του ενεργειακού τομέα και με εμπειρία, τόσο στην μελέτη όσο και την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων.

- Με δεδομένη την σημερινή κατάσταση στις τιμές των καυσίμων ποια κατά την γνώμη σας είναι η ποιο συμφέρουσα επιλογή.

- Οι Αντλίες θερμότητας για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

- Αλήθεια τι γίνεται με το φυσικό αέριο; Υπάρχει περίπτωση η πόλη μας να συνδεθεί το προσεχές διάστημα;

- Νομίζω πως όχι. Στο απώτερο μέλλον ίσως το δούμε και αυτό.

- Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας;

- Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι φυσικά η θερμομόνωση. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι ένα σπίτι, τόσο πιο χαμηλό θα είναι και το κόστος της αρχικής εγκατάστασης θέρμανσης (μικρότερης ισχύος λέβητας, αντλίες και σώματα),αλλά το σημαντικότερο τόσο ποιο χαμηλή θα είναι η  κατανάλωση, ενέργειας.

Δεύτερον τα κουφώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις θερμικές απώλειες ενός σπιτιού. Και τρίτον  το είδος (αντλία θερμότητας, λέβητας ξύλου, pellet κτλ) και ο τρόπος λειτουργίας της εγκατάσταση. Πρέπει δηλαδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα να κρατάμε το σπίτι σε μια θερμοκρασιακή ισορροπία και όχι να κλείνουμε κάποιες ώρες τελείως την θέρμανσης και κάποιες άλλες να την έχουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι  ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίες είναι: Όταν λείπουμε από το σπίτι μπορούμε να έχουμε τον θερμοστάτη στους 19οc, ενώ όταν είμαστε «εντός» στους 21οc.

- Υπάρχει σήμερα κοινό που λαμβάνει και τον παράγοντα της ρύπανσης και προστασίας του περιβάλλοντος;

- Τα τελευταία χρόνια με χαρά διαπιστώνουμε ότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνουν υπ΄ όψιν του τον παράγοντα «περιβαλλοντική ρύπανση». Έχει αρχίσει ο κόσμος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος και πιο ενημερωμένος πάνω σε αυτό το κομμάτι. Βέβαια για να λειτουργήσει αυτό απαιτείται και η  αντίστοιχη θεσμοθέτηση, αλλά και υλοποίηση κανόνων από μέρους της πολιτείας και όχι η αποσπασματική εκφώνηση «πολιτικών  λόγων».

- Τελευταία γίνεται λόγος και για τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η έκδοση τους;

- Ήδη χάσαμε πολύτιμο χρόνο, με συνέπεια να συμπέσει η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι. Με ευχολόγια δεν θα βάλει κάποιος βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βελτιώσει ενεργειακά το σπίτι του. Θέλει οπωσδήποτε υποχρεωτικές δράσεις και απαγορεύσεις. Διότι ο κάθε πολίτης δεν είναι ειδικός ώστε να μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ωφέλειας σε βάθος χρόνου από την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του. Επομένως η πολιτεία σωστά έπραξε με την υποχρεωτική ενεργειακή κατάταξη του κάθε σπιτιού. Βεβαίως παράλληλα χρειάζονται και δράσεις- βοήθειες από την πολιτεία, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»,  έτσι ώστε να βοηθηθεί ο πολίτης στο κόστος της ενεργειακής αναβαθμίσεις του σπιτιού του.

-Κλείνοντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο χειμώνας πλησιάζει εσείς που είστε ειδικός, ποια συμβουλή θα δίνατε στην δραμινή οικογένεια στο θέμα της θέρμανσης;

- Να εμπιστευτεί ειδικούς Μηχανολόγους Μηχανικούς με γνώση και πείρα για την εγκατάσταση της θέρμανσης, έτσι ώστε να ενημερωθεί σωστά για τη καλύτερη λύση που ταιριάζει στο σπίτι του, και όχι τον γείτονα ή τον φίλο στο καφενείο.  Επίσης  να προτιμήσει να αγοράζει προϊόντα επώνυμα και πιστοποιημένα από την τοπική δραμινή αγορά και να μην αφήνει τα χρήματά του σε γειτονικές χώρες αγοράζοντας κατώτερα προϊόντα που εκτός από την αρχική χαμηλή τιμή αγοράς στην πορεία θα τους κοστίσουν πολύ περισσότερο και το βασικότερο διακινδυνεύουν σε θέματα ασφαλείας. Ήδη την περσινή χρονιά είχαμε αρκετά κρούσματα πυρκαγιών σε λεβητοστάσια από αμφιβόλου προέλευσης λεβήτων ξύλου και pellet.

Αφήστε το σχόλιό σας