Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Τα βυζαντινά τείχη Δράμας

1 σχόλιο

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης

 

Η κατασκευή τους συνδέεται άμεσα με την οριοθέτηση του οικισμού και την ενίσχυσή του στο χώρο της Βυζαντινής επικράτειας. Η θέση του τείχους στην κορυφή του υψώματος ευνοεί τη δυνατότητα ελέγχου της γύρω περιοχής. Η βόρεια και ανατολική πλευρά του περιτρέχεται από χείμαρρο. Η νότια πλευρά του οριοθετείται από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα με τη δυτική του πλευρά δημιουργείται λεκάνη απορροής υδάτων των βορειότερων περιοχών. Από τον αρχικό περίβολο διασώζονται μεγάλα τμήματα της βόρειας και ανατολικής πλευράς. Από τις υπόλοιπες πλευρές διατηρούνται ίχνη μέσα σε αυλές σπιτιών και πάντα ορίζουν όρια ιδιοκτησιών. Οι επάλξεις του δεν υπάρχουν. Κατά μήκος των πλευρών του υπήρχαν τετράγωνοι πύργοι σε αποστάσεις 60-80μ. μεταξύ τους. Από αυτούς σώζονται τέσσερις στην ανατολική πλευρά, ένας στα βόρεια και ένας στη βορειοανατολική γωνία. Επίσης είχε δύο πύλες η μία ήταν ανατολικά και η άλλη δυτικά. Τα Βυζαντινά τείχη αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης. Η καταστροφή τους είναι πολύ εμφανής και ως τώρα ήταν παραμελημένα από την πολιτεία. Σήμερα και ως το έτος 2014 γίνεται η αποκατάστασή και η συντήρησή τους. Ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα, ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή το περιγράφει ως «ηρειπωμένον φρούριον». Στις  αρχές του 18ου αιώνα ο P.Lucas παρατηρεί ότι το κάστρο που ήταν κάποτε ένα από τα πιο υπολογίσιμα και ισχυρά έχει ερειπωθεί σε όλες τις πλευρές. Τον 19ο αιώνα αναφέρεται από τον Α. Παπαδόπουλο - Κεραμέα ότι υπάρχει «ελεεινός Βυζαντινός πύργος, του οποίου διακρίνονται ελάχιστα λείψανα». Η επέκταση της πόλης έξω από τα όρια του επιτάχυνε την καταστροφή του τείχους. Η διάσωση του ανατολικού και βόρειου τμήματος οφείλεται κυρίως στις ισχυρές κλίσεις του εδάφους που το περιβάλλει. Τα υλικά της κατασκευής του χρησιμοποιούνται για την ανέγερση νεότερων κτισμάτων. Τα Βυζαντινά τείχη της Δράμας χαρακτηρίστηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση της Ελληνικής πολιτείας το 1962.

Η παλιά πόλη μέσα στα τείχη ήταν χριστιανικός πυρήνας, οχυρωμένη πολύ ισχυρά. Σε έκταση 40 περίπου στρεμμάτων δε χωρούσε πάνω από 200-250 κατοικίες πουμεταφράζονται σε 1500-2000 το πολύ κατοίκους. Αυτό το φανερώνει η ύπαρξη ενός ναού, της σημερινής Αγίας Σοφίας. Το 1206 ο Βονιφάτιος Μομφεράτος οχύρωσε ένα κάστρο που είχε το όνομα Δράμα. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας έπαψε να υφίσταται η αναγκαιότητα της διατήρησης του κάστρου.

Υπάρχουν τρείς κύριες φάσεις των τειχών της Δράμας, όλες πριν την Τουρκοκρατία όπως τεκμηριώνεται από ένα σταυρό που σχηματίζεται με πλίνθους ενσωματωμένους στην τοιχοποιία της τρίτης φάσης. Στην πρώτη φάση στην βόρεια και ανατολική πλευρά διακρίνονται 3-4 ζώνες με ανοικτούς πλίνθους. Στη δεύτερη φάση, βορειοανατολικά και δυτικά στη λιθοδομή, υπάρχουν πέτρες μεγαλύτερες και με πιο σκούρο χρώμα, ενώ το συνδετικό υλικό είναι ενισχυμένο με σπασμένο κεραμίδι. Στην τρίτη φάση το 1206, τα τμήματα του τείχους είναι κτισμένα με ποταμίσιες πέτρες. Επίσης, ο τρίτος πύργος δεξιά από την ανατολική πύλη, χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως πύργος ρολογιού και αποτέλεσε ένα από τα αξιοθέατα της πόλης ως το 1945 που γκρεμίστηκε αλόγιστα.

Τα επιγραφικά του στοιχεία είναι τα εξής:

ΑΝΑΚΑΙΝΙCΘΗ ΕΠΙ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΦΙΛΟΧΡΙC ΤΟΥ ΗΜΩΝ ΒΑCΙΛΕΩC ΔΟΥΚΑ ΠΑΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩ ΤΟΥ ΚΑΡΤΖΙΜΟΠΩΛΟΥ ΜΗΝ ΕΤΟΥΣ ΣΦΠΕ΄.

Μας πληροφορεί ότι το τείχος ανακαινίσθηκε κατά την διάρκεια της βασιλείας του Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα (1071-1078) από τον Μητροπολίτη Φιλίππων Καρτζιμοπώλο το 1076-1077. Το μήκος του τείχους ήταν 850μ. και το ύψος του μαζί με τις επάλξεις 14μ. Χρονολογικά τοποθετείται στον 6ο αιώνα.

Τις παραπάνω πληροφορίες «αλιεύουμε»- μετά από άδεια τους- από εργασία των φοιτητριών: Μαρία Φωτιάδου Χάνογλου και Ελένη Τυχόλα, στο πλαίσιο εργασίας τους στο ΔΠΘ με θέμα «Καταγραφή του πληθυσμού των Δημόσιων αγαλμάτων και των μνημείων μιας πόλης ή μιας περιοχής και προσέγγισή τους ως επίσημων και ανεπίσημων μνημονικών τόπων και δυναμικών πεδίων δράσης».

 


Σχόλια (1)

κατια - Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 στις 18:07
Μπορουσατε να πειτε και ποις συγκεκριμενα τα εχτισε

Αφήστε το σχόλιό σας