Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Μιχάλης Μλεκάνης

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Πολεοδομίας Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας

 

Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι του Μιχάλη Μλεκάνη συμφωνούν στο ότι ο Μιχάλης Μλεκάνης είναι οξυδερκής, πάντα διαβασμένος και εργατικός.  Ως μέλος της δημοτικής αρχής, αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχου είναι ίσως ο πιο συνεπής στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών αλλά και του δημάρχου. Πίστεψε με σθένος το πρόσωπο του Κυριάκου Χαρακίδη και αγωνίστηκε για την υποψηφιότητά του το 2006, ερχόμενος σε σύγκρουση με «συντρόφους» στο κομματικό φορέα που ανήκει. Επισημαίνει πως αξίζει να επιθυμούμε και να προσπαθούμε για την αυτογνωσία μας, την αυτοβελτίωση, την ποιότητα, την ανιδιοτελή προσφορά, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αναγνώριση και την αποδοχή των άξιων ανθρώπων και των διαχρονικών αξιών. Θεωρεί τη φιλία πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, έχει πολλούς στενούς φίλους και τα τελευταία δυόμισι χρόνια του λείπουν πολύ.

Κύριε Μλεκάνη, η Δραμινή κοινωνία σας γνωρίζει πολλά χρόνια, λόγω της ενασχόλησής σας με τα κοινά. Ας προσπαθήσουμε, όμως, μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη, να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, ως άνθρωπο και ως πολιτικό πρόσωπο. Να εντρυφήσουμε στην κουλτούρα σας, στον τρόπο σκέψης σας σε θέματα πολιτικού αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

-Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη της Δράμας, κι αν είναι εφικτός ο στόχος που έθεσε η δημοτική αρχή, με δεδομένη την δυσμενή οικονομική συγκυρία;

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας μέσα από το αξιόλογο περιοδικό σας, την έκδοση και την κυκλοφορία του οποίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν κάθε φορά οι Δραμινοί. Πιστεύω ότι οι απόψεις και οι σκέψεις των πολιτικών για τα θέματα πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντας, που σε κάθε περίπτωση έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά τους, πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς στους πολίτες. Και επειδή αυτά που πιστεύουμε δεν πρέπει μόνο να τα λέμε, αλλά και να τα κάνουμε πράξη, θα προσπαθήσω, μέσα από τις απαντήσεις μου στις ερωτήσεις σας, να ανταποκριθώ πλήρως σ’ αυτό. Η Δημοτική Αρχή, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του Δημάρχου, έχει θέσει ως στόχο της την ανάπτυξη και την πρόοδο της Δράμας και των Δραμινών. Αυτό το προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή. Και το καταφέρνουμε βήμα-βήμα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, αν δεν υπήρχε η σημερινή δυσμενής οικονομική συγκυρία. Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις σε όλους και παντού. Και στους συνδημότες μας, και στη λειτουργία των Δήμων. Η φτώχεια και η ανεργία είναι πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι. Γι’ αυτό και τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής και της αντιμετώπισης της ανεργίας είναι πρώτα στην ιεράρχησή μας. Για την μεν κοινωνική πολιτική, ως Δήμος έχουμε αρμοδιότητες και προσπαθούμε να τις ασκήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία του δικτύου κοινωνικών φορέων, η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, οι τροφοεπιταγές, οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής κλπ, που είναι καίριες και αποτελεσματικές. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όμως, οι Δήμοι δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αυτό, βέβαια, δεν μας εμπόδισε να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως οι προσλήψεις εκατοντάδων συμπολιτών στα πεντάμηνα και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορεί να μην λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά έδωσαν και δίνουν ανάσες στους συμπολίτες μας, για να μπορέσουν να αντέξουν μέχρι να βγούμε από την κρίση. Επίσης, η δημιουργία υποδομών, τα δεκάδες έργα που κατασκευάζονται, και ιδιαίτερα τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται από δραμινά χέρια και με δραμινά υλικά, δίνοντας έτσι δυνατότητες απασχόλησης στους συνδημότες μας. Στους Δραμινούς καταλήγουν τα δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που έρχονται στο Δήμο Δράμας για την κατασκευή των έργων.

Κλείνοντας αυτή την μακροσκελή απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα, θέλω να πω ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομική συγκυρία προσδιορίζει σημαντικά τις προτεραιότητες στην άσκηση της πολιτικής από τη Δημοτική μας Αρχή, αλλά ο στόχος για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Δράμας και των Δραμινών παραμένει κυρίαρχος, γιατί ουσιαστικά μέσα από αυτόν μπορούν να ξεπεραστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

-Οι έννοιες ηθική και πολιτική μπορούν, κατά την άποψή σας, να συνυπάρξουν ή έστω να αρχίσουν να συμφιλιώνονται;

Η ηθική στην πολιτική είναι αναγκαία. Προϋποθέτει, όμως, ηθικούς πολιτικούς. Όταν οι πολιτικοί σταματήσουν να λένε ψέματα, να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, να θυσιάζουν το συλλογικό όφελος για το προσωπικό συμφέρον, να υποκύπτουν μπροστά στο πολιτικό κόστος, να συκοφαντούν τους αντιπάλους τους, κάτι που δυστυχώς κάνουν κατά κόρον ορισμένοι στη Δράμα, τότε φυσικά και θα μπορεί να συνυπάρξει η ηθική με την πολιτική. Προσωπικά, προσπαθώ κάθε πράξη μου, ενέργειά μου ή αναφορά μου να έχει αλήθεια, αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Πάντα προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου. Όταν διερωτάσαι τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στη θέση του άλλου, ανακαλύπτεις πτυχές του προβλήματος που πριν δεν έβλεπες.

-Με το δεδομένο ότι ο κόσμος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στις πολιτικές τους, πιστεύετε ότι η κακή σχέση μεταξύ διοικούμενων και διοικουμένων μπορεί να αποκατασταθεί; Κι αν ναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Ναι, πιστεύω ότι μπορεί να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Πολιτικοί και πολίτες είμαστε συνεχώς σε αλληλεπίδραση. Κάθε θετική αλλαγή στη μία πλευρά επηρεάζει θετικά και την άλλη πλευρά. Θέλω να πω μ’ αυτό ότι και ως πολίτες μπορούμε να αναγκάσουμε τους πολιτικούς να αλλάξουν. Αν π.χ. αρχίσουμε να επιβραβεύουμε τους πολιτικούς που λένε αλήθεια, αν απορρίπτουμε τους συκοφάντες, τότε θα αναγκάσουμε και τους πολιτικούς να λένε αλήθεια, να μην συκοφαντούν κλπ.

-Ο θυμόσοφος λαός λέει: «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Η δική σας δημοτική αρχή μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Κι αν ναι με ποια πρακτική;

Νομίζω ότι αυτό το έχουμε ήδη αποτρέψει. Ως Δημοτική Αρχή, παρότι «τα ξερά γύρω μας καίγονται», δεν αφήνουμε καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη και οδηγούμε τη Δράμα στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Με συστηματική και επίμονη προσπάθεια. Εδώ θέλω να τονίσω τη συνδρομή και την ανταπόκριση των εργαζομένων του Δήμου, που χωρίς αυτή δεν θα τα καταφέρναμε.

-Συχνά κατά τις προηγούμενες δημοτικές, αλλά και βουλευτικές εκλογές, γινόταν λόγος για επιτακτική ανάγκη αλλαγής προσώπων προκειμένου ο τόπος να πάει μπροστά. Αλλαγές έγιναν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Εκτιμάτε ότι πραγματικά ξεκίνησε η Δράμα να πηγαίνει μπροστά;

Ναι, η Δράμα πάει μπροστά κάθε μέρα. Κι αυτό έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τις ικανότητές τους. Η αλλαγή στα πρόσωπα χρειάζεται για να αναλαμβάνουν ικανότεροι. Αυτό επέλεξαν οι συνδημότες μας το 2010. Συχνά οι πολίτες σκέφτονται μέσα από γενικεύσεις του τύπου «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και το τονίζω αυτό, γιατί το επικαλούνται και ορισμένοι που διοίκησαν το Δήμο, που δοκιμάστηκαν και αποδοκιμάστηκαν, και αντί να βελτιωθούν, γίνονται χειρότεροι. Το τονίζω γιατί η αλλαγή για την αλλαγή μπορεί να επιφυλάσσει και εκπλήξεις, με την ανάδειξη σε θέσεις ευθύνης άσχετων ανθρώπων. Π.χ. πρόσφατα, δύο νέοι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές διατύπωσαν την πρόταση να αλλάξει η προγραμματισμένη χρήση του παλιού Δημαρχείου που ανακατασκευάζεται με χρήματα της Ε.Ε. για να γίνει Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο. Η αλλαγή χρήσης, όμως, απαγορεύεται για έργα που γίνονται με χρήματα της Ε.Ε. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι κάτω από τον μανδύα του «νέου» μπορεί να κρύβεται, αλλά δεν δικαιολογείται, άγνοια, ανικανότητα, ασχετοσύνη.

-Κατά την άποψή σας, ποιος, ποιοι ή τι ευθύνεται για τη σταδιακή και συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νομού μας;

Καταρχήν, η Δράμα είναι θύμα της ανισότητας που χαρακτηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις για την ανάπτυξη των περιοχών της χώρας. Αυτή την ανισότητα την βιώνουμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΑΘ. Δυστυχώς, οι αρνητικές αποφάσεις για τη Δράμα γίνονταν εύκολα αποδεκτές από τους τοπικούς πολιτικούς. Για να μπορούν να ανατραπούν οι άδικες για τη Δράμα κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές, προϋπόθεση είναι η πολιτική επάρκεια και αυτοτέλεια της τοπικής εξουσίας. Τότε είναι εφικτή η ισότιμη συνεργασία όλων των φορέων προς το συμφέρον του τόπου, χωρίς προκαταλήψεις και προαπαιτούμενα. Η Δημοτική μας Αρχή, διατηρώντας την αυτοτέλειά της, συνεργάζεται με όλους τους τοπικούς φορείς και με αποφασιστικότητα διεκδικεί για τη Δράμα τη θέση που της αξίζει.

-Συχνά ακούμε να λέγεται ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Αυτές αναζητά και ο απλός πολίτης που έχει όρεξη, μεράκι, διάθεση, αλλά και ανάγκη για δουλειά, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει αυτές τις ευκαιρίες. Αν θα θέλαμε να γίνουμε πιο χειροπιαστοί, εσείς πώς αντιλαμβάνεστε τις ευκαιρίες μεσούσης της κρίσης;

Η Δράμα βρισκόταν σε κρίση πολύ πριν η κρίση φτάσει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωπικά, πιστεύω ότι η κρίση, με την αναγκαστική διακοπή της αναπαραγωγής του ίδιου μοντέλου ανάπτυξης, επιβάλλει από μόνη της την αναζήτηση νέων δρόμων. Οι στερεότυπες αντιλήψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται και αναδεικνύεται η αξία τομέων που πριν τους υποτιμούσαμε. Καινοτόμες ιδέες βρίσκουν το δρόμο τους. Η Δράμα διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Πρωτογενή τομέα, ορυκτό πλούτο, δασικό πλούτο, νερά, φυσικές ομορφιές, πολιτιστική παράδοση και άξιους ανθρώπους. Αυτό που λείπει είναι η οργάνωση και ο συντονισμός για την αξιοποίηση όλων αυτών των πλεονεκτημάτων, υπέρ της ευημερίας των πολιτών. Στα διάφορα αναπτυξιακά συνέδρια και μελέτες που γίνονταν ανακυκλώνονταν συνεχώς προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς να προτείνεται το πώς, το πότε και με ποιους. Διατυπώνονταν προτάσεις και ιδέες, αλλά δεν καταφέρναμε ως τοπική κοινωνία, να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, με αποτέλεσμα οι όποιες ιδέες να παραμένουν ευχολόγια. Χρειαζόμαστε στελέχη που να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών προτάσεων στην περιοχή μας. Γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να αρθούν οι περιορισμοί στις προσλήψεις προσωπικού, ιδιαίτερα καταρτισμένων στελεχών. Στο Δήμο έχουμε την τύχη να έχουμε ικανά στελέχη, αλλά, λόγω της μεταφοράς πολλών νέων αρμοδιοτήτων, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

-Η εξουσία θέλει ωριμότητα στη διαχείρισή της. Κύριε Μλεκάνη, δυόμισι περίπου χρόνια, η δημοτική αρχή την οποία υπηρετείτε από τη θέση του αναπληρωτή Δημάρχου, έχει αποκτήσει την ωριμότητα που απαιτείται για τη διαχείριση της εξουσίας;

Η Δημοτική μας Αρχή διαθέτει στελέχη που ήταν ήδη καταξιωμένα. Σχεδόν όλοι, με τον Δήμαρχο προεξάρχοντα, διαθέταμε αξιόλογη προηγούμενη εμπειρία και στον επαγγελματικό, και στον κοινωνικό, και στον πολιτικό τομέα. Δεν κληθήκαμε να διαχειριστούμε εξουσία για πρώτη φορά όταν αναλάβαμε το Δήμο. Επίσης, η θητεία μας για 4 χρόνια στην αντιπολίτευση μας έδειξε ποια λάθη δεν πρέπει να κάνουμε. Ήρθαμε, λοιπόν, σχετικά έτοιμοι στο Δήμο. Και δεν περιμέναμε να έρθει η 1η Ιανουαρίου του 2011 για να ασχοληθούμε με τα προβλήματα. Από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές, και ενώ ακόμη τυπικά την ευθύνη είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ήμασταν καθημερινά στο Δήμο και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ετοιμάζαμε το σχέδιο με το οποίο δουλεύουμε ήδη δυόμισι χρόνια. Πιστεύω ότι σήμερα ανταποκρινόμαστε πλήρως στις ευθύνες μας, ανοίγουμε νέους δρόμους και συχνά γινόμαστε παράδειγμα για άλλους δήμους.Δεν μας αρκεί που είμαστε καλύτεροι από τους προηγούμενους. Προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι καθημερινά.

-Αν σας ζητούσε κάποιος να απαριθμήσετε τα σημαντικότερα έργα της δημοτικής αρχής, ποια θα αναφέρατε;

Σίγουρα τα χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Η αλλαγή των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης, τα έργα αποχέτευσης, το νέο ΚΑΠΗ - ΚΗΦΗ, το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο στο παλιό Δημαρχείο, οι μεγάλες και οι μικρές παρεμβάσεις στα σχολεία που θα ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια Ευρώ, τα έργα στα γυμναστήρια, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, η ανακύκλωση, η ανακατασκευή της οδού Φιλίππου και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, οι οδικές συνδέσεις και οι διανοίξεις δρόμων σε διάφορα σημεία, είναι μερικά από τα έργα που είτε ξεκίνησαν είτε θα ξεκινήσουν εντός της θητείας μας, τόσο στην πόλη, όσο και στις υπόλοιπες κοινότητες. Τις τελευταίες μόνο ημέρες, ξεκίνησε η κατασκευή των Κοινωνικών Λαχανόκηπων, εκδόθηκε ο Τουριστικός Οδηγός με την Πολιτιστική Διαδρομή, ξεκίνησε η Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκε οδοντιατρικός έλεγχος όλων των νηπίων, αποκτήσαμε ιδιόκτητο λεωφορείο, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά της Αγίας Βαρβάρας και της ΔΕΚΠΟΤΑ με νέα τύπου LED,  κλπ. Έργα, όμως, γίνονται καθημερινά και είναι αδύνατο να τα απαριθμήσουμε όλα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης. Αυτό, όμως, που χρειάζεται ξεχωριστή αναφορά, είναι ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας με τη λαμπρότητα που της αξίζει.

-Εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα, κάτω από άλλες συνθήκες (οικονομική κρίση).

Φυσικά και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Σκεφθείτε, όμως, ότι από την σημερινή Δημοτική Αρχή, παρά την οικονομική κρίση, γίνονται δεκάδες φορές περισσότερα έργα από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που διαχειρίστηκαν την εξουσία σε περίοδο οικονομικής άνεσης. Ξαναλέω, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι απέτυχαν στα εύκολα και κάποιοι πετυχαίνουν στα δύσκολα.

-Στις μέρες μας τι αξίζει να επιθυμούμε και τι δεν αξίζει;

Αξίζει να επιθυμούμε και να προσπαθούμε για την αυτογνωσία μας, την αυτοβελτίωση, την ποιότητα, την ανιδιοτελή προσφορά, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αναγνώριση και την αποδοχή των άξιων ανθρώπων και των διαχρονικών αξιών. Πρέπει να καταδικάζουμε τη συκοφαντία, το ψέμα, την αδικία, την τεμπελιά, την εκμετάλλευση, τον ωχαδερφισμό, την αναξιοκρατία.

-Πόσο ικανοποιημένος νιώθετε από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Τα κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι, κρίνοντας από τον εαυτό τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι για να είναι ένας πολιτικός ικανοποιημένος δεν είναι προϋπόθεση το προσωπικό όφελος. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι πολιτικοί δικαιούνται να είναι ικανοποιημένοι, όταν με τις πολιτικές τους αποφάσεις και ενέργειες ικανοποιούν τους πολίτες. Μ’ αυτή την έννοια νιώθω ικανοποιημένος, γιατί καθημερινά εισπράττω από τους συνδημότες μας τη δική τους ικανοποίηση από το έργο μας ως Δημοτική Αρχή.

-Οι λόγοι που σας πρωτοοδήγησαν  να θέσετε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι; Δηλαδή, για τους ίδιους λόγους θα ξαναπολιτευόσασταν ή για διαφορετικούς τώρα πλέον;

Όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο, συμμετέχω στα κοινά αποκλειστικά και μόνο γιατί πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος στους συνδημότες μου. Όσο θα το πιστεύω αυτό, θα συνεχίσω να ασχολούμαι.

-Υπήρξαν στιγμές που δυσανασχετήσατε ή μετανιώσατε για κάτι;

Δεν μετάνιωσα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα έχω δυσανασχετήσει πολλές φορές. Στην πολιτική είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ο ένας την άποψη του άλλου, όσο ανόητη ή ανήθικη κι αν είναι. Δυσανασχετώ, λοιπόν, με τους πολιτικούς που, λόγω έλλειψης πολιτικών επιχειρημάτων, καταφεύγουν στη συκοφαντία και τον πολιτικό κανιβαλισμό, στοχεύοντας να βλάψουν την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των αντιπάλων τους.

-Είναι ο λαός αχάριστος ή οι πολιτικοί άκαρδοι;

Στην πολιτική σπάνια έχουν θέση τα διλήμματα άσπρο - μαύρο. Επιτυχημένες και αποτελεσματικές πολιτικές είναι αυτές που ικανοποιούν το λαό. Όταν δεν ικανοποιούνται επιθυμίες που μπορούν να ικανοποιηθούν, η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς. Συχνά οι πολίτες έχουν απαιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Στην περίπτωση αυτή, πιθανή δυσαρέσκεια μπορεί να υποκρύπτει αχαριστία.

-Μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες σας; Θα τολμούσατε να ηγηθείτε κάποιου συνδυασμού, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες;

Η επιτυχία της παράταξής μας οφείλεται κατεξοχήν στις ικανότητες του Δημάρχου και στη συνοχή της δημοτικής μας ομάδας και της παράταξης ευρύτερα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον Κυριάκο Χαρακίδη και τεκμήριο αξιοσύνης το πολυσήμαντο έργο μας, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Δραμινών και στις εκλογές του 2014. Έχω την τιμή σήμερα να είμαι Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του Δημάρχου. Στις μεθεπόμενες εκλογές, το 2019, θα είμαι σχεδόν 60 χρονών. Νομίζω ότι τότε σε άλλους θα ανήκει το μέλλον. Εξάλλου, πιστεύω ότι δεν είναι θετική η παραμονή στην εξουσία για περισσότερο από δύο θητείες.

-Είναι γεγονός ότι ο πολιτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, ανθεί στην πόλη της Δράμας. Ωστόσο, παραμένει μια εσωτερική υπόθεση, πλην της Ονειρούπολης και του Φεστιβάλ. Σκεφτήκατε ως δημοτική αρχή, να εντάξετε όλα αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα στο γενικό εορταστικό πλαίσιο της Ονειρούπολης, προκειμένου να υπάρξουν επιπρόσθετα οφέλη και για τους συμμετέχοντες και για το νομό;

Πρόκειται για δύο πολύ μεγάλες και πολύ διαφορετικές εκδηλώσεις. Ειδικά για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, πρόθεσή μας είναι να διατηρήσει την αυτονομία του, γι’ αυτό και προσπαθήσαμε και επιτύχαμε να παραμείνει ως δεύτερο και αυτόνομο ΝΠΔΔ. Το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενταγμένος στο διεθνές καλεντάρι αντίστοιχων εκδηλώσεων που γίνονται σε άλλες χώρες, και αυτός ο χαρακτήρας του πρέπει να ενισχυθεί και θα ενισχυθεί. Η Ονειρούπολη είναι η κορυφαία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η φήμη της και η προσέλκυση επισκεπτών φτάνει και εκτός Ελλάδας. Δεν μπορεί να αλλάξει ο χρόνος που πραγματοποιείται ούτε το Φεστιβάλ ούτε η Ονειρούπολη. Όσον αφορά τις υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα τα ‘Ελευθέρια’, το Dramaica, οι εκδηλώσεις του δωδεκαημέρου στο Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο και την Καλλίφυτο, το Καρναβάλι της Χωριστής, τα Φεστιβάλ Ξηροποτάμου και Καλού Αγρού και όλες οι εκδηλώσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων, έχουν τα δικά τους διακριτά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν και το χρόνο που πραγματοποιούνται, και τον σκοπό, και το περιεχόμενό τους. Δεν νομίζω ότι μια συζήτηση ενσωμάτωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που ξεκινήσαμε και θα το συνεχίσουμε πιο έντονα είναι σε κάθε εκδήλωση να προβάλλονται και όλες οι υπόλοιπες.

-Κοινωνική πολιτική. Υπόθεση του Δήμου, της Πολιτείας ή των Εθελοντικών Οργανώσεων και των απλών πολιτών;

Η κοινωνική πολιτική είναι υπόθεση όλων και δεν έχουν θέση αφορισμοί, αλαζονεία και μεταβίβαση ευθυνών. Στην κοινωνική πολιτική πρέπει να βλέπουμε το ρόλο μας συμπληρωματικά με το ρόλο όλων των άλλων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε στο Δήμο και έχουμε συγκροτήσει το δίκτυο όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Η οργανωμένη συμπληρωματικότητα των φορέων δίνει τη δυνατότητα να είναι περισσότερο αποτελεσματική η προσπάθεια κάθε φορέα και να αναγνωρίζονται έγκαιρα οι κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, ώστε να οργανώνονται δράσεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι φορείς μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή τη δημιουργία δικτύου, γιατί αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι κοινωνικοί φορείς της Δράμας έχουν μια υψηλή ωριμότητα και επιτελούν το ρόλο τους με πλήρη συναίσθηση για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κοινωνική αλληλεγγύη για να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Όσον αφορά το καθαυτό έργο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, η καταβολή δεκάδων έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων κάθε μήνα, οι τροφοεπιταγές, οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής κλπ. Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις της κοινωνικής υπηρεσίας, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας υποστηρίζονται και μέσω της μείωσης των τιμολογίων στο νερό και σε κάθε είδους δίδακτρα, με τη λειτουργία της δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών σχολικής ηλικίας το καλοκαίρι, με τον δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο όλων των νηπίων, με τα προγράμματα δωρεάν εκμάθησης κολύμβησης, με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και το καλοκαίρι και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες που δίνουν λύση σε προβλήματα που, λόγω και της οικονομικής κρίσης, απασχολούν έντονα τους συνδημότες μας.

-Κύριε Μλεκάνη, πολλοί σας χαρακτηρίζουν ως έναν ψυχρό και απόμακρο άνθρωπο. Εσείς νιώθετε κάπως έτσι ή απλά η πρώτη εικόνα είναι παραπλανητική;

Συχνά η πρώτη εικόνα είναι παραπλανητική. Αυτό, βέβαια, το καταλαβαίνουμε όταν έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να διαπιστώσουμε αν η εικόνα που σχηματίσαμε είναι πραγματική. Θέλω να πω προς τους συνδημότες μας, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και εγώ προσωπικά, είμαστε δεσμευμένοι να υπηρετούμε και να εξυπηρετούμε τους Δραμινούς χωρίς καμιά διάκριση. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε εμένα συνδημότης μας με δίκαιο αίτημα και να μην εξυπηρετηθεί. Δεν με εκφράζει η τακτική του πολιτικαντισμού, δηλαδή να προσπαθώ να γίνω ευχάριστος, κοροϊδεύοντας τους πολίτες, παρότι το αίτημά τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Αυτό το θεωρώ πολιτική απάτη. Αυτή η τακτική είναι η αιτία που σήμερα η κοινωνία μιλάει απαξιωτικά για τους πολιτικούς. Πιστεύω ότι η αλήθεια, ακόμα κι αν είναι πικρή, είναι προτιμότερη από το ψέμα. Αν θέλουμε πολιτική των έργων και όχι των λόγων, αν θέλουμε να υπάρχει ηθική στην πολιτική, τότε πρέπει να λέμε την αλήθεια. Ακόμη κι αν προσωρινά δεν αρέσει. Στο τέλος, αυτός που λέει την αλήθεια πάντα κερδίζει.

-Έχετε ελεύθερο χρόνο; Κι αν ναι, με τι σας αρέσει να ασχολείστε σ’ αυτόν;

Δυστυχώς, σ’ αυτό τον τομέα δεν τα έχω καταφέρει. Ο ελεύθερος χρόνος μου λείπει. Κι αυτό είναι μειονέκτημα, γιατί διαταράσσει την ισορροπία που  πρέπει να έχουμε όλοι στον καθημερινό χρόνο μας. Αυτό που μ’ αρέσει, όμως, να κάνω, όταν έχω ελεύθερο χρόνο, είναι να βρίσκομαι με τους φίλους μου. Θεωρώ τη φιλία πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, έχω πολλούς στενούς φίλους και τα τελευταία δυόμισι χρόνια μου λείπουν πολύ.

-Οικογένεια. Τι σημαίνει για σας;

Οικογένεια δημιούργησα σε μικρή - με βάση τα στερεότυπα - ηλικία. Είμαι παντρεμένος ήδη 33 χρόνια, έχω μια πολύ καλή οικογένεια, και έχω την χαρά να έχω και δύο εγγονές. Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν πρέπει να φύγω από το σπίτι και οι εγγονές δεν μ’ αφήνουν. Η σύζυγός μου είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη υπομονή και μεγάλες αντοχές. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν δεν είχε αυτά τα χαρίσματα. Στην τριαντατριάχρονη κοινή οικογενειακή μας πορεία, εγώ πάντα είχα και μια παράλληλη πορεία. Δεκαπέντε χρόνια πρόσθετες σπουδές, υψηλή επαγγελματική εξέλιξη, διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο και πολιτική δράση. Εγώ πάντα έκανα και κάτι άλλο και η σύζυγος σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος στην οικογένεια. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, με την ενασχόλησή μου με τον Δήμο. Είναι αλήθεια ότι έρχονται στιγμές που, κάνοντας την αυτοκριτική μου, νιώθω ενοχές, γιατί με τις επιλογές μου έχω αδικήσει τη σύζυγο και τα παιδιά μου, παρότι με στήριξαν σε όλες μου τις επιλογές.

-Εκπαίδευση-εκπαιδευτικό σύστημα. Πεπαλαιωμένο με προοπτικές αναβάθμισής του ή μια βαλτωμένη κατάσταση;

Η εκπαίδευση στη χώρα μας δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Πρόκειται για έναν θεσμό που, ενώ καλείται να προετοιμάσει τους νέους για να ζήσουν σε μια κοινωνία που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η ίδια η εκπαίδευση παραμένει στάσιμη, σε ακινησία θα έλεγα, εδώ και δεκάδες χρόνια. Αυτή η ακινησία έχει πλέον καταντήσει συστατικό της χαρακτηριστικό. Αλλαγές ακούγονται συνέχεια, αλλά καμιά αλλαγή δεν γίνεται. Ένα μεγάλο θέμα στην εκπαίδευση, ίσως το πιο πολυσυζητημένο, είναι η αξιολόγηση. Χωρίς αξιολόγηση, τα πάντα προσδιορίζονται από  τις συμπτώσεις. Τα προγράμματα, τα βιβλία, οι μέθοδοι διδασκαλίας, τα αποτελέσματα της διδασκαλίας, οι υποδομές, τα πάντα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κυρίαρχη θέση έχει ο εκπαιδευτικός. Η σημαντική θέση του εκπαιδευτικού δεν πρέπει να καταλήγει να του χρεώνονται όλα τα αρνητικά και να μην του πιστώνεται τίποτε θετικό. Μια αναγκαία διαδικασία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης έχει καταντήσει να λειτουργεί και να γίνεται αντιληπτή ως απειλή. Αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, είναι η αξιολόγηση της εκπαίδευσης συνολικά και επιμέρους, όχι για να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, που πιθανόν υπάρχουν παντού, αλλά για να καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί πού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν κατάλληλα σχέδια για τη βελτίωσή της.

-Σας αρέσει να «χαζεύετε» τη ζωή πίσω από ένα ανοικτό παράθυρο ή να είστε ενεργό μέλος της όποιας ζωής φαίνεται μέσα από το ανοικτό παράθυρο;

Νομίζω ότι από τη συζήτησή μας ήδη φάνηκε ότι ζω τη ζωή ως ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας.

-Είστε άνθρωπος συγκεντρωτικός ή δίνετε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εξελιχθούν;

Και τα δύο θα έλεγα. Πιστεύω στους νέους ανθρώπους και με ενοχλεί που τα περισσότερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης δεν δίνουν ευκαιρίες στους νέους και κυρίως δεν προετοιμάζουν τη διαδοχή στη θέση που κατέχουν. Οι νέοι χρειάζεται να μπουν μπροστά πριν προλάβει να τους ενσωματώσει το σύστημα. Όταν ενσωματωθούν στο σύστημα γίνονται συνεχιστές και υποστηρικτές του. Αφού όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να επενδύσουμε στην κατάρτιση, τη φρεσκάδα και την όρεξη των νέων.

-Η λέξη «εκδίκηση» είναι πράγματι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο;

Η λέξη «εκδίκηση» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι περνώ στο άλλο άκρο και αφήνω να με χτυπήσουν και στο άλλο μάγουλο. Όταν διαπιστώσω ότι με κάποιον δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, τότε απλά διακόπτω κάθε συνεργασία μαζί του και αγνοώ ή παραβλέπω κάθε προσπάθειά του να με βλάψει. Όταν αυτές οι προσπάθειες δεν βρίσκουν έδαφος, σιγά-σιγά εγκαταλείπονται. Και μ’ αυτή, όμως, την έννοια, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

-Αν κάποια στιγμή έρθει το πλήρωμα του χρόνου και συνταξιοδοτηθείτε και παράλληλα αποφασίσετε να μην ασχοληθείτε ξανά με τα κοινά, τι θα σας άρεσε να κάνετε;

Αυτό που μου λείπει τώρα. Περισσότερος χρόνος στην οικογένεια, συναναστροφή με φίλους και συμμετοχή σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Δεν μπορώ, πάντως, να με φανταστώ πλήρως αποστασιοποιημένο από τα τοπικά δρώμενα.

-Κύριε Μλεκάνη, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την ειλικρινή διάθεσή σας.

Εγώ σας ευχαριστώ. Πιστεύω ότι η επικοινωνία με τους συνδημότες μας πρέπει να είναι και συχνή και ουσιαστική. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, γιατί, μέσα από το αξιόλογο περιοδικό σας και με τις ερωτήσεις σας, μου δώσατε την ευκαιρία να τοποθετηθώ σχετικά με θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία. Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν καλά και να μας γνωρίζουν καλά. Αν αυτό συμβαίνει, θα έχουμε ωριμότερες πολιτικές επιλογές από τους πολίτες και σωστότερες πολιτικές αποφάσεις από τους πολιτικούς.

 

Αφήστε το σχόλιό σας