Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ιωάννης Νάνος

2 σχόλια

Ο καταξιωμένος Αρχιτέκτονας και Ζωγράφος, που ισορροπεί ανάμεσα σε δυο κόσμους, με πάθος, σεβασμό και αγάπη για τη ζωή

 

 

Ο Ιωάννης Νάνος γεννήθηκε στη Δράμα όπου και τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές για να αναζητήσει στη συνέχεια τη γνώση στην Ιταλία, όπου και σπούδασε Καλές τέχνες και Αρχιτεκτονική. Επέστρεψε στην Αθήνα απ’ όπου και αποφοίτησε αρχιτέκτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973. Ο ίδιος εντάσσει τον εαυτό του στη γενιά του Πολυτεχνείου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αν δεν ήμουν τόσο καλός μαθητής και δεν περνούσα όλα τα μαθήματα στην εξεταστική του Ιουνίου θα ήμουν μαζί με τους ήρωες που πρωτοστάτησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο.

- Λένε κύριε Νάνο, για όσους έζησαν από κοντά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ότι αυτά καθόρισαν την μετέπειτα ζωή τους. Είναι έτσι;

- Ασφαλώς ! Η πάστα ανθρώπων που δημιουργήθηκε, λόγω των ερεθισμάτων της εποχής εκείνης, πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο να ξανά υπάρξει.

- Κύριε Νάνο, ξεχωρίζετε κάποιους από τους δασκάλους σας;

- Τότε, ήταν πάρα πολύ καλές εποχές… Εκείνα τα χρόνια στην Αρχιτεκτονική κάναμε κλασικές σπουδές. Σχέδιο σε γυμνό κι αυτό εμπλούτισε τις γνώσεις μου στην τέχνη. Το να κάνεις σπουδές στο γυμνό, το να μελετάς τις αναλογίες του σώματος, είναι πολύ βασικό! Οι σπουδές αυτές μ’ έχουν καθορίσει. Έτσι θα έλεγα ξεκίνησε το πάντρεμα της ζωγραφικής με την αρχιτεκτονική. Εγώ βέβαια ασχολούμαι ευρύτερα με τον εικαστικό χώρο. Δηλαδή και με τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου, το ντιζάιν κ.ά.

- Αν σας ζητούσα να διαλέξετε ανάμεσα στη ζωγραφική και την Αρχιτεκτονική, ποια θα ερχόταν πρώτη;

- Η αρχιτεκτονική είναι βίωμα και είναι σημαντική. Δεν θα μπορούσα να κάνω ζωγραφική χωρίς την Αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική δεν σ’ αφήνει να φύγεις από την πραγματικότητα, ενώ μόνο η τέχνη, σε κάνει και αφαιρείσαι και πας σ’ άλλους κόσμους. Η αίσθηση του χώρου, που αποκτά κανείς από την αρχιτεκτονική, φαίνεται και στο ζωγραφικό έργο. Φαίνεται στο σχέδιο. Αυτό είναι που καθορίζει και τη δουλειά μου.

- Το πάθος ή η τεχνική κάνουν τη διαφορά σ’ ένα έργο;

- Και το ένα και το άλλο. Πρέπει να ξέρεις τα μυστικά της τέχνης. Βέβαια και χωρίς τον ίστρο, το πάθος, την έμπνευση, δεν γίνεται τίποτα. Χρειάζεται όμως να είσαι και μυημένος στις τεχνικές. Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι πάνω στη κορυφή μόνος του και να λέει: «εγώ τώρα δημιουργώ». Δεν μπορεί να είναι έξω από τον κόσμο και την πραγματικότητα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.

- Η κρίση πόσο βοηθά και με ποιόν τρόπο έναν καλλιτέχνη;

- Για τη δημιουργία, η κρίση, ίσως να είναι και ευεργετική (γέλια). Σε περιόδους κρίσης, έχουμε περισυλλογή, εμβάθυνση και αυτό κάνει καλό στη δημιουργία. Στην τέχνη, η κρίση λειτουργεί ανάποδα. Σ’ ότι αφορά τώρα το οικονομικό σκέλος, εκεί λίγο - πολύ, πάντα υπάρχει κρίση. Γι’ αυτό, και οι περισσότεροι ζωγράφοι κάνουν και παράλληλες δραστηριότητες, όπως η διακόσμηση, το ντιζάιν, δουλειές που τους βοηθούν να επιβιώσουν.

- Κύριε Νάνο ποιά ήταν η πιο ευτυχισμένη σας στιγμή και ποια η πιο δυστυχισμένη;

- Για μένα ευτυχισμένη στιγμή είναι να βλέπω μια δουλειά μου να έχει αποδοχή από τον κόσμο. Αυτό είναι ικανοποίηση και ευτυχία μαζί. Ένα έργο, μπορεί να ξεκινά από προσωπικά ερεθίσματα, αλλά τελικός αποδέκτης είναι ο κόσμος. Το να κάνει κάποιος τέχνη, μόνο για τον εαυτό του, είναι πολύ εγωιστικό. Δυστυχισμένη στιγμή ήταν, όταν μίλησαν με άσχημα λόγια για μένα. Και δεν μιλά για κριτική επί της δουλειάς μου, η οποία είναι θεμιτή, αλλά για κακόβουλα σχόλια. Καμιά φορά όμως, κι αυτά σε πεισμώνουν και σε βοηθούν να πας μπροστά.

- Κύριε Νάνο, οι επιλογές ή οι επιρροές καθόρισαν τη ζωή σας;

- Οι επιλογές. Επιρροές δεν έχω δεχθεί.

- Νιώσατε ποτέ ανασφάλεια;

- Ναι, αμέ! Πολλές φορές… Ανασφάλεια γι’ αυτό που κάνεις. Αν θα βγει καλό ή όχι ! Ναι, αν δεν έχει ανασφάλεια ο δημιουργός, δεν μπορεί να υπάρξει τελειότητα !

- Ποιά θεωρείται βασική αρχή;

- Βασική αρχή είναι η ίδια η ζωή. Πολλές φορές λέω ότι καλύτερη τέχνη, απ’ όλες τις τέχνες είναι ο λόγος Εν αρχή είναι ο λόγος και ο λόγος είναι του Θεού. Γι’ αυτό, όποιος μπορεί να χρησιμοποιεί ορθά τον λόγο είναι ένας μικρός θεός.

- Ποιά θεωρείται μεγαλύτερη αξία;

- Για μένα, μεγαλύτερη αξία από τον σεβασμό στη ζωή, δεν υπάρχει.

- Καλό κρασί και τέχνη. Διαχρονικές αξίες…

- Το να βλέπεις διαχρονικά να υπάρχουν έργα σου, τα οποία κοσμούν τα σπίτια ανθρώπων, είτε ακόμη και τις φιάλες κρασιού, είναι μια μεγάλη ικανοποίηση.

Χαίρομαι που ένα έργο τέχνης, ακόμη κι αν πέφτει η αξία, βρίσκεται πάνω σ’ ένα μπουκάλι ! Όταν μια παρέα ανοίγει ένα μπουκάλι, μαζί με το ποιοτικό κρασί, βλέπει και μια ωραία εικόνα. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και συμπληρωματικά για το προϊόν ! Η τέχνη, ειδικά στην εποχή μας που όλα καταρρέουν, είναι μια αξία που δεν φθίνει με τον χρόνο. Η τέχνη αντέχει στον χρόνο !

- Κύριε Νάνο, πως αισθάνεστε όταν βλέπετε παλαιότερα έργα σας;

- Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν εγώ έχω φτιάξει αυτά τα έργα…(γέλια). Από τη στιγμή που ένα έργο φεύγει από τα χέρια μου ανήκει σ’ αυτόν που το επέλεξε ή σ’ αυτόν που το χάρισα. Εγώ χαίρομαι όταν φεύγουν τα έργα μου, γιατί αυτό σημαίνει ότι αρέσει σ’ αυτόν που το επιλέγει, ότι τον αγγίζει, ότι γίνεται κοινωνός μαζί μου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

- Σας λείπουν κάποια από τα πρώτα σας έργα, που ενδεχομένως και να μην ξαναείδατε;

- Όχι. Παραδόξως δεν μου λείπουν καθόλου. Αντίθετα με ικανοποιεί, ενώ με στεναχωρεί αν έχω έργα μέσα στο στούντιο μου και δεν μπορώ να τα δείξω στον κόσμο.

- Πόσο συχνά κάνετε εκθέσεις;

- Δεν κάνω πολύ συχνά, γιατί τα περισσότερα έργα μου φεύγουν από το εργαστήριο μου.

- Το χρόνο, πόσους πίνακες μπορεί να ζωγραφίσετε;

- Εξαρτάται. Από κανέναν έως και σαράντα ή πενήντα πίνακες. Υπήρξε περίοδος που αρνήθηκα την τέχνη συνειδητά. Είπα: «δεν ζωγραφίζω!» Αυτό ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Όλα είναι μια αναγκαιότητα.

- Αλήθεια κύριε Νάνο, πού κρύβεται η γνώση; Στα λάθη μας ή στα σωστά μας;

- Στα λάθη μας. Απ’ αυτά μαθαίνουμε και αυτά πάντα είναι που μας βοηθάνε. Τα σωστά είναι λίγα. Τα λάθη είναι πιο σημαντικά !

- Νιώθετε ευτυχισμένος;

- Μερικές φορές ναι. Όχι πάντα! Η ευτυχία είναι στιγμές, δεν διαρκεί για πάντα. Όποιος λέει ότι είναι ευτυχισμένος, τότε πρέπει να ζει σ’ άλλο κόσμο…

- Με τον τρόπο που ζήσατε τη ζωή σας, κάνατε τους γύρω σας ευτυχισμένους;

- Με ανθρώπους που δέθηκα κοινωνικά ή επαγγελματικά πιστεύω ότι τους έκανα ευτυχισμένους, και αυτό με χαροποιεί. Για παράδειγμα, δέχομαι ιδιαίτερα συγκινητικά μηνύματα, που κάποιες φορές με «σαλτάρουν». Πρέπει να σας πω, πώς ότι κάνω το κάνω με αγάπη, κι αυτό ο κόσμος το εισπράττει.

- Έχετε μαθητές;

- Μαθητές με την στενή έννοια του όρου, δεν έχω. Κατά περιόδους έκανα κάποια μαθήματα, αλλά δεν αισθάνομαι δάσκαλος, εγώ ακόμη διδάσκομαι… (γέλια).

- Τί σας διδάσκει;

- Τα πάντα! Ότι βλέπω. Η ίδια η ζωή! Πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Να δέχεσαι ερεθίσματα.

- Με τα βιβλία, ποιά η σχέση σας;

- Όχι και τόσο καλή. Είμαι εικαστικός. Διαβάζω πάντα πεταχτά, πάνω - πάνω, δεν έχω χρόνο για εμβάθυνση.

- Έχετε ελεύθερο χρόνο;

- Όχι. Η ζωή μου είναι γεμάτη από ζωγραφιές και ζωγραφική.

- Την Αρχιτεκτονική την εξασκείται ακόμη;

- Ναι, ναι. Πάντα ήταν πρωταρχική μου επιλογή.

- Έχετε κάποιο χόμπι;

- Ακούω πολύ μουσική. Επίσης μου αρέσουν πολύ και οι περιηγήσεις γιατί αποθηκεύω εικόνες στη μνήμη μου οι οποίες αναβιώνουν και γίνονται έργα.

- Έχετε κάνει κάποια μεγάλη τρέλα στη ζωή σας;

- Μεγάλη τρέλα; Θεωρώ ότι είμαι πολύ προσγειωμένος άνθρωπος και δεν θα έκανα μια μεγάλη τρέλα. Έχω πάρει όμως μεγάλα ρίσκα στη ζωή μου για τα οποία έχω μετανιώσει. Αυτά ίσως να ήταν μια τρέλα, που τώρα δεν θα ξαναέκανα…

- Το ακατόρθωτο, σας προκαλεί;

- Ναι βέβαια ! Είναι ένα κίνητρο στο να δημιουργείς. Το ακατόρθωτο είναι κινητήριος δύναμη !

- Να υποθέσω ότι δεν σας αρέσει να βλέπετε τη ζωή από το παράθυρο…

- Όχι βέβαια! Γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκα μόνο με τη ζωγραφική. Πρέπει να έχεις και τα βιώματα της ζωής. Να συμμετέχεις ενεργά στη ζωή. Δεν μπορείς να τα βλέπεις όλα από μακριά και να λες δεν ασχολούμαι με τα γήινα, έχω αφιερωθεί στην τέχνη. Η τέχνη δεν είναι υποκατάστατο της ζωής, όπως έλεγε ο Φρόιντ. Αλλοίμονο αν ήταν! Γι’ αυτό κι εγώ σε περιόδους που δεν ένιωθα την ανάγκη να ζωγραφίσω, έκανα άλλα πράγματα.

- Οικογένεια κάνατε;

- Βέβαια! Με τη σύζυγο μου είμαστε μαζί τριάντα χρόνια. Κι αυτή ζωγραφίζει. Τελευταία κάνουμε μαζί τα φαγιούμ. Στην τέχνη αυτή συμμετέχω εγώ παρασκευαστικά. Προετοιμάζω τις επιφάνειες, παλαιώνω τα ξύλα κλπ και η γυναίκα μου μπαίνει στη λεπτομέρεια. Ζωγραφίζει με τον παραδοσιακό τρόπο.

- Παιδιά έχετε;

- Έχω δυο υπέροχα παιδιά. Ο ένας είναι Αρχιτέκτονας- Πολιτικός Μηχανικός, έχει και την τάση της ζωγραφικής και ο μικρότερος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Η/Υ, ασχολείται μα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ανοιχτό μυαλό, πολύ θετικός χαρακτήρας. Για μένα, τα παιδιά μου είναι τα καλύτερα έργα μου !

- Τις δυσκολίες της ζωής, πώς τις προσπερνάτε;

- Τις προσπερνώ πολλές φορές ζωγραφίζοντας… αλλά και με τη βοήθεια του στενού μου περιβάλλοντος, της οικογένειάς μου. Τις προσπερνώ μέσω της τέχνης. Η Τέχνη είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αλλά και ένα μέσω διαφυγής. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει αριστουργήματα σε περιόδους πολύ δύσκολες γι’ αυτούς. Κάτω από δραματικές καταστάσεις κάνεις τα καλύτερα έργα!

- Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Νάνο, για τον χρόνο σας.

- Εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Τριανταφυλλίδου. Χάρηκα πολύ την κουβέντα μας, το ερωτηματολόγιο, τα θέματα που θίξατε.

 

 


Σχόλια (2)

alexandros oikonomoplhxtos - Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 στις 13:53
eyge....kyrie nano......

alexandros oikonomoplhxtos - Δευτέρα 2 Μαΐου 2016 στις 13:49
eyge....kyrie nano......

Αφήστε το σχόλιό σας