Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Μπάμπης Τσετίνης

Ο προικισμένος δραμινός τραγουδιστής με το ξεχωριστό μέταλλο

 

Προικισμένος τραγουδιστής, απ’ τους «φοιτητές» της σχολής Καζαντζίδη και Γαβαλά με μέταλλο ξεχωριστό. Γεννήθηκε στη Δράμα στις 15 Φεβρουαρίου 1941 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο Τσετίνης την περίοδο 1965-1970 δέσποζε στη νυχτερινή διασκέδαση έχοντας στο ενεργητικό του μεγάλα σουξέ. Ουσιαστικά ολοκλήρωνε τη σχετικά σύντομη αλλά μεγαλειώδη πορεία του στη δισκογραφία που συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες επιτυχίες που σφραγίστηκαν με τη φωνή του. Στο διάστημα αυτό πρόλαβε να ερμηνεύσει δημιουργίες των Θεόδωρου Δερβενιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Κώστα Βίρβου, Πυθαγόρα, Μπάμπη Μπακάλη, Βασίλη Βασιλειάδη, Στέφανου Βαρτάνη, Απόστολου Καλδάρα, Σπύρου Σκορδίλη, Στέλιου Χρυσίνη, Δημήτρη Γκούτη, Γιώργου Ζαμπέτα, Γιώργου Κατσαρού, Χρήστου Νικολόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Αγγέλου Σέμπου. Μερικές από τις αξέχαστες επιτυχίες τους είναι τα χιλιοτραγουδισμένα: «Ίσως», «Μπορεί», «Κι ενώ το ήξερα», «Ότι αρχίζει ωραίο», «Είναι κρίμα», «Με ποιο δικαίωμα», «Στο παλιό το μονοπάτι» κ.ά.

Η «χρυσή» περίοδος της καριέρας του θα πρέπει να θεωρηθεί η εφταετία 1965-1972. Τότε ο Μπάμπης Τσετίνης μεσουρανούσε στις πίστες και τη δισκογραφία (έχει ηχογραφήσει περί τα 200 τραγούδια ανάμεσά τους και πολλά σουξέ). Έδινε το δυναμικό παρών στη διασκέδαση, συνεργαζόταν με λαμπερούς τραγουδιστές και τα μεγαλύτερα σχήματα της εποχής, υπήρξε πρωταγωνιστής αδιαφιλονίκητος της νύχτας, είχε το κοινό και τους θαυμαστές του.

Ακόμα κι όταν τα πράγματα άλλαξαν και οι νεότεροι τραγουδιστές πήραν τα ηνία, ο Μπάμπης Τσετίνης πάντοτε εμφανιζόταν σε μαγαζιά, μια και είχε καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν άρχισαν τα προβλήματα της υγείας του. Ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς πάλης με τον καρκίνο ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές της δεκαετίας του ’60, ο Μπάμπης Τσετίνης, έφυγε από τη ζωή, σχεδόν… μόνος. Τα φώτα της δημοσιότητας για τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή είχαν σβήσει προ πολλού. Από το 2005, όταν ο Πασχάλης Τερζής, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Δούκισσα, ο Σταμάτης Γονίδης και πολλοί ακόμα θέλοντας να τον βοηθήσουν οικονομικά είχαν κάνει συναυλία, με ελάχιστη όμως ανταπόκριση από το κοινό.

Ο άνθρωπος αυτός, που πρόσφερε τόσα πολλά στο ελληνικό κοινό, έφυγε μόνος και παραπονεμένος.

«Με ξέχασαν σχεδόν όλοι, όμως τους αγαπώ. Γιατί το λαϊκό τραγούδι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατάει κακίες» είχε πει ένα χρόνο πριν για το γεγονός πως σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή ελάχιστοι του είχαν συμπαρασταθεί. Και όλα αυτά επαληθεύτηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι, αφού στο νεκροταφείο του Βύρωνα οι μόνοι που έδωσαν το παρών στο τελευταίο ταξίδι του μεγάλου τραγουδιστή ήταν η Καίτη Γκρέυ, ο Μάνος Παπαδάκης, ο Γιώργος Μαργαρίτης και ελάχιστοι ακόμα που τον ακολούθησαν στο τελευταίο του ταξίδι.

«Είναι λυπηρό άνθρωποι τέτοιου βεληνεκούς, με τέτοια γκάμα τραγουδιών, να μην περνούν ως είδηση θανάτου ούτε στα ψιλά των εφημερίδων. Νομίζω πως φωνές σαν του Μπάμπη Τσετίνη βγαίνουν μια φορά στα εκατό χρόνια. Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να μιλήσω για το θάνατο του Μπάμπη. Με τον Μπάμπη συνεργαστήκαμε, ήταν ένα από τα πιο σεμνά παιδιά του λαϊκού τραγουδιού, με τεράστιο ρεπερτόριο. Δυστυχώς ο Μπάμπης ήταν πολύ νέο παιδί και έφυγε ταλαιπωρημένος. Κλείνει σιγά-σιγά ο κύκλος των μεγάλων του λαϊκού» είπε συγκινημένη η Καίτη Γκρέυ, ενώ ο Μάνος Παπαδάκης, που όλο αυτό το διάστημα ήταν αρωγός στον αγώνα του Τσετίνη, τόνισε: «Φεύγουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Ο Μπάμπης ήταν λεβέντης. Ήταν παλικάρι και αντιμετώπισε την αρρώστια του με μεγάλο θάρρος».

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας