Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δάσος του Φρακτού & Παρθένο δάσος Παρανεστίου Δράμας

Εικόνες από τις απαρχές της δημιουργίας της πλάσης.

 

Χαρακτηριστικό του Φρακτού αποτελεί η ύπαρξη Παρθένου δάσους που είναι το μοναδικό στη χώρα και ένα από τα σπουδαιότερα στο είδος του στην Ευρώπη. Χωρίζεται  σε 2 τμήματα έκτασης 6.000 στρεμμάτων. Καταγράφηκε ως παρθένο το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Με τη λέξη παρθένο εννοούμε ότι δεν έχει υποστεί καθόλου ανθρωπογενείς επεμβάσεις ή ότι υπήρξαν ήπιες στο παρελθόν και έκτοτε δεν παρενέβη ο άνθρωπος ξανά. Η περιοχή αυτή των παρθένων τμημάτων, αφού εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000», μεγάλωσε συμπεριλαμβάνοντας και ένα ακόμη δασικό κομμάτι. Τέλος, η έκταση αυτή επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο το 2009, φτάνοντας τα 17.150 στρ., με την ανακήρυξη του μεγαλύτερο μέρους της οροσειράς της Ροδόπης ως «Εθνικό πάρκο», εντός του οποίου καθορίστηκαν περιοχές (ζώνες), α) απόλυτης προστασίας της φύσης, β) προστασίας της φύσης, γ) περιοχές ειδικής διαχείρισης και δ) αειφορικής χρήσης και ανάπτυξης. Χλωρίδα. Εκτεταμένα δάση καλύπτουν την περιοχή και διακρίνονται σε τρεις μεγάλες ενότητες ανάλογα με την σύνθεσή τους : α) τα θερμόφιλα φυλλοβόλα δάση (δρυοδάση) που εμφανίζονται συνήθως ως τα 1.000-1.200μ., β) τα δάση οξυάς που εκτείνονται πάνω από την ζώνη των δρυοδασών και σχηματίζουν μικτές συστάδες με δασική και μαύρη πεύκη και γ) τα δάση των ψυχρόβιων κωνοφόρων (ερυθρελάτης-ελάτης). Στο δάσος μπορεί να συναντήσει κανείς τις εξής φάσεις: φάση της αναγέννησης, φάση της νεότητας, ώριμη φάση ή φάση του αρίστου, φάση του γήρατος, φάση της διάσπασης και κηπευτή φάση. Το δασικό τοπίο συμπληρώνει η πλούσια χαμηλή βλάστηση που περιλαμβάνει θάμνους, αμέτρητα άγρια μανιτάρια και αγριολούλουδα. Όσον αφορά τα άγρια λουλούδια πολλά είναι σπάνια και σημαντικά για την βιοποικιλότητα της περιοχής. Για τον λόγο αυτό περιλαμβάνονται σε καταλόγους σπάνιων ειδών ή προστατεύονται με νόμους του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικές από τις πιο σημαντικές κατηγορίες φυτών ως προς την σπανιότητα και την εξάπλωσή τους είναι: 1) Τα τοπικά ενδημικά όπως είναι τα Saldonella rhodopaea, Geum rhodopaeum κά. Είναι πολύ σημαντικά, γιατί εμφανίζονται μόνο στην περιοχή αυτή και πουθενά αλλού στον κόσμο. 2) Τα ελληνικά ενδημικά όπως είναι τα Dianthus corymbosus, Rhinanthus pubescens κ.ά που η εξάπλωσή τους περιορίζεται στην Ροδόπη και σε ορισμένες άλλες περιοχές εντός Ελλάδας. 3) Τα βαλκανικά ενδημικά όπως τα Lathrea rhodopaea, Anthemis macedonica που εξαπλώνονται μόνο μέσα στην βαλκανική χερσόνησο.

Πανίδα

Η πανίδα του δάσους παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σε είδη μεταξύ των οποίων είναι η καφέ αρκούδα, αγριόγιδο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγός, λύκος, αγριογούρουνο, αλεπού, αγριόκουρκος, χρυσαετός, μαύρος δρυοκολάπτης, αγριόκοτα κά. Για τον λόγω αυτό ιδρύθηκε το μόνιμο Καταφύγιο άγριας ζωής έκτασης 52.600 στρ., εντός του οποίου περιλαμβάνεται και το Διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Υπερμαραθώνιος αγώνας βουνού παρθένου δάσους

Από το 2007 διοργανώνεται το «Μονοπάτι του Παρθένου Δάσους» ή «Virgin Forest Trail» (VFT). Πρόκειται για έναν υπερμαραθώνιο 110 χλμ. σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το Παρανέστι, περνάει δίπλα από το Νέστο και την τεχνητή του λίμνη, συνεχίζει μέσα στο Παρθένο Δάσος Φρακτού, σε σημεία απαράμιλλου φυσικού κάλλους και τερματίζει και πάλι στο Παρανέστι. Συμμετέχουν εκατοντάδες αθλητές, τόσο από την Ελλάδα. όσο και από το εξωτερικό. Η φιλοσοφία και το ήθος του VFT βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τη φύση και όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν, είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τις αρχές του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, της συντροφικότητας με τους συναθλητές τους και της μοναχικότητας της αθλητικής προσπάθειας. Ο αγώνας πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο έχοντας σκοπό την καθιέρωσή του ως ενός σημαντικού αθλητικού θεσμού.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας