Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Η ιστορία του Piercing

3 σχόλια

Οι ρίζες του piercing σώματος χάνονται σε χιλιετίες…

 

Το αρχαιότερο piercing που γνωρίζουμε, χρονολογείται 5000 χρόνια προ Χριστού και ανακαλύφθηκε στην Αυστρία το 1991 σε ένα μουμιοποιημένο σώμα ενός προϊστορικού ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος είχε λοβούς του διαπέρασε, με διάμετρο 7-11 χιλιοστά( γνωστό σήμερα ως streching) Piercing στην μύτη για πρώτη φορά καταγράφτηκε στην Μέση Ανατολή περίπου πριν από 4.000 χρόνια. Αναφέρεται στην Βίβλο, Γένεση 24:22. Ο Αβραάμ ζήτησε παλαιότερα από τον υπηρέτη του να βρει σύζυγο για τον γιο του Ισαάκ. Ο υπηρέτης βρήκε την Ρεββέκα, και ένα από τα δώρα που της έδωσε ήταν ένα «χρυσό σκουλαρίκι» η αρχική εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν Shanf, που επίσης μεταφράζεται ως «μύτη-δαχτυλίδι». Σε μερικές παραδόσεις εάν είχες μεγάλους και τεντωμένους λοβούς θεωρούνταν πιο ελκυστικό ακόμα και από τα ίδια τα κοσμήματα που φοράς. Πολλές φορές το τρύπημα του αυτιού και το τέντωμα ήταν μέρος των τελετών για το βήμα προς την ενήλικη ζωή. Σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής οι γυναίκες αρχίζουν να τεντώνουν τα χείλη τους έξι μήνες πριν από τον γάμο. Το μέγεθος του χείλους έδειχνε τον αριθμό των βοοειδών που θα έπρεπε να πληρώσει ο σύζυγος για την προίκα της. Tα piercing της νεολαίας γίνονται στη μύτη, στο φρύδι, στον αφαλό και στα χείλη. Λιγότερο συχνά, αλλά… συνηθισμένα είναι τα τρυπήματα στο στήθος, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στα γεννητικά όργανα. Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Το microdermal piercing (εμφυτεύσιμα κοσμήματα) και τα τρυπήματα επιφανείας (surface piercing), που γίνονται στο πόδι, στο χέρι, στην πλάτη και όπου αλλού ζητήσει ο πελάτης είναι οι πιο «hot» τάσεις του body art.

Piercing χείλους

Το τρύπημα χείλους είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μόνο δυο φυλές διαπερνούν τα χείλη τους με κρίκο, η φυλή Dogon του Μαλί και την Νουμπα της Αιθιοπίας. Μεταξύ των Dogon το τρύπημα χείλους είχε θρησκευτική σημασία, πίστευαν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το πνεύμα των προγόνων τους Noomi, οι οποίοι ύφαιναν νήματα από τα δόντια τους αλλά αντί για νήμα έδωσαν την ομιλία στους ανθρώπους. Η πλειοψηφία των τρυπημάτων χείλους που γίνονται στον κόσμο γίνονται με labrets (είτε με μια καρφίτσα από ξύλο, ελεφαντόδοντο, μέταλλο η ακόμα και κρυστάλλους χαλαζία). Μεταξύ των φυλών της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής το piercing labret έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μεταξύ των αρχαίων φυλών Αζτέκων και Μάγια το labret piercing γινόταν μόνο στα αρσενικά της ανώτερης κάστας που φορούσαν πανέμορφα σκουλαρίκια από καθαρό χρυσό σε σχήματα ερπετών και με πέτρες καρφωμένες πάνω. Ιθαγενείς του Βορειοδυτικού Ειρηνικού καθώς και λαοί των Inuit του βορείου Καναδά και της Αλάσκα φορούσαν labrets διακοσμημένα με δόντια θαλάσσιου ελέφαντα, κοχύλια, οστά, ξύλο και άλλα υλικά. Η φυλή Makalolo του Μαλάουι ονομάζει το τρύπημα στο πάνω χείλος Pelele. Η Αφρικανή εξερευνητής δρ. Λίβινγκστον ζήτησε από τον αρχηγό της φυλής τους λόγους για τους οποίους τρυπάνε το χείλος και απάντησε με έκπληξη «για ομορφιά φυσικά! Οι άνδρες έχουν γενειάδες, οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα, δεν θα ήταν όμορφες χωρίς Pelele !»

Piercing αφαλού

Το τρύπημα αφαλού είναι ένα σχετικά σύγχρονο τρύπημα, το οποίο δεν έχει καταγραφεί σε πρωτόγονους πολιτισμούς, ωστόσο ο αφαλός έχει αναγνωριστεί προ πολλού ως μια από τις πρωτογενείς ζώνες. Η εφεύρεση του μπικίνι το 1953 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση επειδή άφηνε ακάλυπτη την κοιλιακή χώρα και κατά συνέπεια τον ομφαλό ο οποίος θεωρήθηκε ότι έχει μεγάλη ομοιότητα με τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. Την δεκαετία του 1980 πολλά top models αλλά και pop stars ξεκίνησαν την μόδα του τρυπήματος του ομφαλού η οποία κρατάει μέχρι σήμερα.

Piercing θηλής

Οι Ρωμαίοι Centurions φορούσαν δερμάτινες πανοπλίες που είχαν διαμορφωθεί για να ταιριάζουν στο σώμα τους και χρησιμοποιούνταν ως θώρακες. Οι κρίκοι που περνούσαν στις θηλές τους χρησιμοποιούνταν για να κρατάνε σταθερό τον θώρακα (μια μάλλον επίπονη τακτική η οποία δεν εφαρμοζόταν και πολύ συχνά…) Στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα η τότε μόδα πρόσταζε πολύ χαμηλά ντεκολτέ, τόσο χαμηλά ώστε κάποιος μπορούσε να διακρίνει τις θηλές της γυναικάς. Επίσης, μόδα της εποχής ήταν το ντεκολτέ μέχρι τον ομφαλό! Καταλαβαίνετε ότι κάτι έπρεπε να εφευρεθεί ώστε να κρατάει το φόρεμα στη θέση του ώστε να μην μετακινείται με την παραμικρή κίνηση και να αποκαλύπτεται έτσι μεγαλύτερο μέρος του μαστού από το επιθυμητό. Γι΄ αυτό το λόγο, λοιπόν, τρυπούσαν τις θηλές τους και με μικρές αλυσίδες ή κρίκους κρατούσαν τον κορσέ στη θέση του…

Piercing λοβός αυτιών

Το τρύπημα αυτιού ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εφαρμόσει body piercing, κυρίως λόγω της ευκολίας που γίνεται. Το παλιότερο μουμιοποιημένο σώμα στον κόσμο βρέθηκε κατεψυγμένο το 1991, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι το σώμα ήταν άνω των 5000 ετών - είχε τρυπημένα αυτιά και τα ανοίγματα είχαν διευρυνθεί σε διάμετρο 11mm ! Πάρα πολλές πρωτόγονες φυλές πίστευαν ότι οι δαίμονες μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω των αυτιών, επειδή οι δαίμονες απωθούνται από το μέταλλο, κατά τα πιστεύω των φυλών αυτών, το σκουλαρίκι απέτρεπε τους δαίμονες να εισέλθουν στο σώμα. Οι πειρατές φορούσαν χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά τους ώστε αν το νεκρό τους σώμα ξεβραζόταν σε κάποια ακτή να χρησιμοποιούνταν τα σκουλαρίκια για να καλυφθούν τα έξοδα ταφής τους. Στο Βόρνεο ο κάθε γονιός τρυπάει από ένα αυτί του παιδιού του και αυτό συμβολίζει την εξάρτηση του παιδιού από αυτούς. Σε διάφορες χρονικές περιόδους πολλοί διάσημοι (Shakespeare, Francis Drake…) φορούσαν χρυσούς κρίκους στα αυτιά τους.

Piercing γλώσσας

Το τρύπημα γλώσσας εφαρμόστηκε σε μορφή τελετουργικού από τις φυλές των Αζτέκων, των Μάγια της κεντρικής Αμερικής. Θεωρούσαν ότι το τρύπημα της γλώσσας και το αίμα εξευμενίζουν τους Θεούς και αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης των σαμάνων, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς. Το τρύπημα γλώσσας είναι από τα πιο δημοφιλή piercings.

Nose piercing

Ο Leonardo Da Vinci έλεγε πως η μύτη καθορίζει το ύφος ολόκληρου του προσώπου… Τρύπημα μύτης παρατηρήθηκε πρώτη φορά στην Μέση Ανατολή περίπου 4000 χρόνια πριν. Αναφέρεται στην Βίβλο στη Γένεση όταν ο Αβραάμ ζήτησε από έναν υπηρέτη του να βρει γυναίκα για τον γιο του και σαν δώρο της έδωσαν ένα «δαχτυλίδι μύτης».  Νομαδικές φυλές Βέρβερων και Beja της Αφρικής, Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής ακόμα εφαρμόζουν το τρύπημα μύτης και το μέγεθος του κρίκου δηλώνει την οικονομική ευρωστία της οικογένειας. Δίνεται σαν δώρο από τον σύζυγο στην σύζυγο στον γάμο. Κατά τον 16ο αιώνα η Ινδία υιοθέτησε το τρύπημα μύτης από την Μέση Ανατολή, ακόμα και σήμερα ένα καρφί (Phul) ή ένας κρίκος (Nath) συνήθως φοριέται στο αριστερό ρουθούνι το οποίο πολλές φορές συνδέεται με το αυτί με μια αλυσίδα. Είναι, επίσης, πολύ σύνηθες να είναι και τα δυο ρουθούνια τρυπημένα και να συνδέονται με αλυσίδες και με τα δυο αυτιά. Το αριστερό ρουθούνι κατά την Ινδική ιατρική συνδέεται με τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής και με το piercing πιστεύεται ότι ο τοκετός θα είναι ευκολότερος και ο πόνος μειωμένος. Στην δύση το τρύπημα μύτης εμφανίστηκε ως τάση μόδας ανάμεσα στους hippies που ταξίδευαν στην Ινδία γύρω στο 1960, οι punks το υιοθέτησαν γύρω στο 1970 ως σύμβολο διαφορετικότητας και αντίδρασης κατά των συντηρητικών αξιών και του πουριτανισμού.

Τι κινδύνους κρύβει το Body Piercing

Η μόδα των τρυπημάτων σε περιοχές πλην του λοβού και η πραγματοποίησή τους όχι από επαγγελματίες, αλλά από φίλους και συγγενείς ήταν η αιτία για την πραγματοποίηση μεγάλης έρευνας σε 10.503 άτομα 16-24 ετών, στη Βρετανία. Η έρευνα –η πρώτη του είδους- πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Υγείας και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με στόχο την αποτίμηση της έκτασης των πιθανών επιπλοκών αυτής της τάσης. Ένας στους δέκα Βρετανούς έχει τρύπημα σε σημείο πλην του αυτιού και το ένα τρίτο του δείγματος παρουσίασε προβλήματα μετά το τρύπημα (κυρίως αιμορραγία, πρήξιμο, μόλυνση). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι επιπλοκές ήταν συχνότερες στα τρυπήματα της γλώσσας, των γεννητικών οργάνων και του στήθους. Το σημείο όπου εστιάζουν ωστόσο οι ερευνητές είναι άλλο: τα τρυπήματα τύπου «κάν΄ το μόνος σου» αλλά και η υγιεινή που ακολουθούν οι νέοι μετά το piercing. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που καλλιεργούν τα όποια προβλήματα. «Απαιτούνται εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής στο χώρο όπου θα γίνει το piercing και αντισηψίας το διάστημα που θα επακολουθήσει του τρυπήματος», προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι επιπλοκές του piercing αφορούν κυρίως δερματίτιδες εξ επαφής που μπορούν να προκληθούν από αναποστείρωτα εργαλεία ή / και το μέταλλο του κοσμήματος. Επίσης, επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργικών δερματίτιδων στο σημείο του τραυματισμού (έκζεμα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα). Ένας άλλος κίνδυνος είναι τα λοιμώδη νοσήματα. Σε περίπτωση μη αποστείρωσης των εργαλείων, υπάρχει μεταφορά μικροβίων και ιών, με κυριότερα τους στρεπτόκοκκους, τους σταφυλόκοκκους και τις ηπατίτιδες Β και C, ενώ αν μετά το τρύπημα δεν ακολουθηθούν οι οδηγίες που δίνει ο piercer, υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης ή κάποιας άλλης αντίδρασης, όπως της ανάπτυξης κοκκιώματος, δηλαδή μιας σκληρίας που δεν μπορεί να υποχωρήσει στην περιοχή του τρυπήματος. Ειδική προσοχή απαιτείται στα τρυπήματα του φρυδιού και της μύτης από όπου περνάει σημαντικός αριθμός νεύρων και αγγείων. Επίσης, στα τρυπήματα στο στήθος, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη γαλακτόρροια ή σε προβλήματα στους γαλακτοφόρους αδένες (στις γυναίκες), αλλά και στη γλώσσα που σύμφωνα με κάποιες μελέτες μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν στην εμφάνιση επιθηλιώματος (καρκίνου) στο στοματικό βλεννογόνο. Ένας έμπειρος piercer και κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το  piercing μπορούν να σας εξασφαλίσουν μοντέρνο look χωρίς κινδύνους: * Mην επιχειρήσετε να τρυπήσετε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας μόνοι σας, σε πλανόδιο ή σε στούντιο που δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής. * Αποφύγετε το πιστόλι. Το πιστόλι δεν αποστειρώνεται και επιπλέον τα μέταλλα των κοσμημάτων που χρησιμοποιούν είναι χειρίστης ποιότητας. * Το piercing πρέπει να γίνεται με αποστειρωμένη βελόνα μίας χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστήριο διαθέτει κλίβανο για την αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στο τρύπημα. * Ο χώρος θα πρέπει να είναι κατάλληλα φτιαγμένος ώστε να μπορεί να απολυμανθεί. * Pωτήστε από τι υλικό είναι φτιαγμένο το σκουλαρίκι που θα χρησιμοποιηθεί. Το τιτάνιο είναι το ασφαλέστερο υλικό, αφού είναι απολύτως αδρανές και δεν προκαλεί αντιδράσεις και αλλεργίες. Βεβαιωθείτε ότι και αυτό έχει αποστειρωθεί. * Φροντίστε την καθημερινή αντισηψία στην περιοχή του τρυπήματος. «Η μέθοδος αντισηψίας που θα χρησιμοποιηθεί ποικίλει ανάλογα με το σημείο του τρυπήματος» * Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή κνησμό, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.

 

 


Σχόλια (3)

nelly - Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 στις 06:15
Ta perisotera kakopoiimena pearcing ta exo dei se mathites sxoleion.prokeimenou na min exoun problimata paratirisis bgazoun ta freskoxtipimena skoularikia me bromika xeria.sto telos ton sxolikon oron ta xanforane.an tixei k to xasoun me otidipote exmiro paramana as poume anoigoun pligi stin pligi.enimeroste tous efibous gia sosti xrisi ton pearcing giati xtipane tripes monoi tous sta krifa pathenoun molinseis pou den tis gnostopoioun se kanenan o ponos einai k i magia tou efibou opote ipomenoun mikra martiria.eixa mathiti me xomeno skoulariki sto xeilos tou 4 meres prospathouse na to bgalei.

Γιωργος - Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 στις 16:23
Για τον λόγο που δεν καταλαβαίνεις και τα υπόλοιπα..!

Ηλιας - Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 στις 20:12
Δεν βρισκω λογια να εκφρασω την καθετη αντιθεση μου σε ολα αυτα.-Δεν μπορω να καταλαβω για πιο λογο ολα αυτα.-???????????????????

Αφήστε το σχόλιό σας