Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γαλαξίας Bridge Club

Ένα πραγματικό success story

 

Πολλά λέγονται, ακούγονται και ακόμη περισσότερα γίνονται τους τελευταίους μήνες για το bridge στην πόλη μας. Ανακοινώσεις, συμμετοχές σε αγώνες, μαθήματα για αρχάριους, βραβεύσεις και διακρίσεις. Όλα αυτά από τον Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο «Μ.Α.Σ. Γαλαξίας», ένα αθλητικό σωματείο που μας είχε συνηθίσει σε διακρίσεις στο σκάκι, σε πανελλήνιους αγώνες αλλά και με έντονη παρουσία σε μαθητικά τουρνουά.

Απευθυνθήκαμε στον κ. Ζήση Γκουτιούδη πρόεδρο του Γαλαξία, για να μας εξηγήσει την καινούργια δραστηριότητα του Γαλαξία. Κι αυτός πριν από κάθε άλλη κουβέντα μας προσκάλεσε μια Δευτέρα, να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα. Στην φιλόξενη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Ξενία», 40 περίπου «μαθητές» κάθε ηλικίας, παρακολουθούσαν με προσοχή το δάσκαλο, να παρουσιάζει σε μια οθόνη ένα παιχνίδι με τραπουλόχαρτα. Η παρουσίαση με τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ήταν μια πλοήγηση στον κόσμο των «συμβάσεων αγοράς», μια άγνωστη σε εμάς γλώσσα επικοινωνίας, απαραίτητη απ’ ότι μετά μάθαμε για την συμμετοχή σε ένα παιχνίδι στρατηγικής. Ζητήσαμε την βοήθεια του υπευθύνου των μαθημάτων Βασίλη Καρυοφυλλίδη, που μας ενημέρωσε ότι το φετινό φθινόπωρο διοργανώνεται η 3η σειρά μαθημάτων για αρχαρίους, με την βοήθεια της Ε.Ο.Μ. (Ελληνική Ομοσπονδία Bridge) και τον πιστοποιημένο δάσκαλο κ. Κυριάκο Βακιρτζή από τις Σέρρες.

Τι έχει λοιπόν αυτό το παιχνίδι που παίζεται με τραπουλόχαρτα και είναι τόσο δύσκολο ώστε να χρειάζεται να ξανακαθίσουμε στα θρανία, με πιστοποιημένο δάσκαλο για να μάθουμε μπάζες και ατού; Σε τι διαφέρει από την πρέφα, το πιλότ και τη βίδα που κάποιοι από εμάς γνωρίζουνε; Αφού είναι ένα ακόμη χαρτοπαίγνιο…

Αυτές ήταν λίγες από τις ερωτήσεις που θέσαμε στον έφορο μπριτζ του Γαλαξία, Δημήτρη Δημητρακόπουλο και οι απαντήσεις του μας άφησαν έκπληκτους. Το bridge μας, είπε εμφατικά, δεν είναι παιχνίδι, είναι άθλημα. Και μας παρουσιάζει μια φωτογραφία (pdf) με τον πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. Ζακ Ρογκ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2000 και τον Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ στην έναρξη του 1ου Grand Prix Bridge της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Επιτροπής. Το bridge, μας διαβεβαίωσε, ορίζεται σαν «άθλημα του μυαλού, που απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση και αντοχή, ιδιότητες που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με καλή φυσικά κατάσταση». Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι στρατηγικής, που βασίζεται στην εντιμότητα, την απόλυτη παραδοχή των κανόνων, τον σεβασμό της ηθικής. Είναι ένας οργανωμένος τρόπος σκέψης. Θελήσαμε να μάθουμε πως ξεκίνησε αυτό το καινούργιο για την Δράμα άθλημα και πληροφορηθήκαμε ότι το μπριτζ δεν ήταν ακριβώς ένα καινούριο άθλημα στην πόλη μας. Υπήρχαν μερικοί παίκτες εδώ και πολλά χρόνια, οι οποίοι έπαιζαν σποραδικά και σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να υφίσταται η έννοια του συναγωνιστικού μπριτζ (Competitive Bridge). Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και διαδίδοντάς το, αρχικά από στόμα σε στόμα, φτάσαμε στο 2012, οπότε και έγινε η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης με μαθήματα στα γραφεία της  Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Ο αρχικά μικρός αριθμός ενδιαφερομένων δεν επέτρεψε στη σύσταση αυτοτελούς σωματείου μπριτζ στη Δράμα. Από τη δύσκολη αυτή θέση μας έβγαλε ο «Μ.Α.Σ. Γαλαξίας» με κύριο αρωγό τον πρόεδρο του κ. Γκουτιούδη, ο οποίος πρότεινε να ενταχθεί το μπριτζ ως τμήμα του ήδη υφιστάμενου σωματείου, από τη στιγμή που το καταστατικό του συμπεριελάμβανε και λοιπά πνευματικά αθλήματα και παιχνίδια.

Σύντομα, ο αυξημένος αριθμός μαθητών υποχρέωσε την αρχική ομάδα να αναζητήσει μεγαλύτερους χώρους που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Εμπορικόν» και την βοήθεια της Ε.Ο.Μ. που μας σύστησε τον πιστοποιημένο δάσκαλο bridge από τις Σέρρες τον κ. Κυριάκο Βακιρτζή.

Έτσι ξεκίνησε η 2η σειρά μαθημάτων, επίσημα πλέον, και ταυτόχρονα για πρώτη φορά όλοι οι συμμετέχοντες στα μαθήματα (23 άτομα μαζί με το δάσκαλο) απέκτησαν για πρώτη φορά αγωνιστικά δελτία από την ΕΟΜ ως αθλητές του ΓΑΛΑΞΙΑ.

Με την ολοκλήρωση της 2η σειράς μαθημάτων, ο Γαλαξίας συμμετείχε τον Ιούνιο του 2012 στέλνοντας ένα ζευγάρι στο πανελλήνιο μαθητικό τουρνουά ζευγών, κατακτώντας της 2η θέση της γενικής κατάταξης.

Η επιτυχία στο μαθητικό, έδωσε ώθηση και σε άλλους αθλητές και ο Γαλαξίας συμμετείχε με ομάδα τεσσάρων ατόμων στο Διασυλλογικό Κύπελλο Ομάδων Βορείου και Κεντρικής Ελλάδος (μία ημερίδα στη Λάρισα και δύο στη Θεσσαλονίκη), καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην κατηγορία 1-6 και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ομάδων (τρεις ημερίδες στην αίθουσα ξιφασκίας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού) τον Οκτώβριο όπου κατέλαβε και πάλι την 1η θέση στην κατηγορία 1-6.

Αυτές οι επιτυχίες με τη σειρά τους, καθώς και η επίμονη και με πάθος διαφημιστική καμπάνια από τα μέλη του συλλόγου προσέλκυσαν 40 περίπου νέους μαθητές να αποτελέσουν τον κορμό για την 3ο κύκλο μαθημάτων ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013. Το γεγονός αυτό δίνει την ισχυρή πεποίθηση ότι μετά το πέρας και αυτής της σειράς μαθημάτων (πριν το τέλος του 2013), το τμήμα μπριτζ του Γαλαξία θα αριθμεί περί τα 60 αγωνιστικά δελτία και θα τον καθιερώσει πλέον ως μία υπολογίσιμη δύναμη στις ομάδες που απαρτίζουν την ΕΟΜ.

Το μάθημα στο «Ξενία» όμως είχε ήδη αρχίσει και έπρεπε να αφήσουμε τους μαθητές απερίσπαστους. Χαιρετίσαμε λοιπόν τον έφορο και το υπεύθυνο μαθημάτων, που με ενθουσιασμό μας διαβεβαίωσαν ότι ο Γαλαξίας Bridge Club φιλοδοξεί να συμμετέχει στο φετινό πανελλήνιο μαθητικό τουρνουά με περισσότερους αθλητές, διεκδικώντας και πάλι κορυφαίες διακρίσεις.

Η διοίκηση του Γαλαξία και ιδιαίτερα το τμήμα του Αγωνιστικού Bridge, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τις διοικήσεις των ξενοδοχείων «Εμπορικόν» και «Ξενία» για την ευγενική παραχώρηση αιθουσών τους, τόσο για τις ανάγκες των μαθημάτων μπριτζ, όσο και για τις καθιερωμένες πλέον αγωνιστικές εβδομαδιαίες ημερίδες των μελών της.

Επίσης θέλει να τονίσει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η προσωπική συνδρομή των φίλων και μελών του δεν μπορεί να στηρίζει από μόνη της μια προσπάθεια η οποία αποτελεί διαφήμιση για την πόλη μας και η οποία έχει την προοπτική να γιγαντωθεί. Πολλοί φίλοι του μπριτζ πανελλήνια μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το Γαλαξία.

Πλησιάζει ο καιρός όπου ο Γαλαξίας θα πρέπει να είναι σε θέση να διοργανώσει ίδιος τουρνουά. Να προσελκύσει για μερικά διήμερα ή τριήμερα στη Δράμα αθλητές άλλων σωματείων οι οποίοι θα έρθουν ακόμη και με τις οικογένειές τους για να συμμετέχουν σε αγώνες, αλλά και να γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης και του Νομού μας.

Ο Γαλαξίας χρειάζεται επειγόντως μία μόνιμη και αποκλειστική στέγη για να στεγάσει τα 140 περίπου μέλη του (80 στο σκάκι και προσεχώς 60 στο bridge). Το γεγονός ότι τα μαθήματα στο σκάκι γίνονται στο φροντιστήριο 2002, τα μαθήματα στο μπριτζ γίνονται τις Δευτέρες στο ξενοδοχείο «Ξενία» και οι αγώνες των αθλητών τις Τετάρτες στο ξενοδοχείο «Εμπορικόν» δεν μπορούν να συνεχιστούν εις αεί. Χώρος για έναν αγώνα ακόμη μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρχει.

Ο Γαλαξίας στην ουσία είναι ένα σωματείο εκστρατείας, με μερικές βαλίτσες στα χέρια κάποιων ανθρώπων με μεράκι και πάθος, και περιπλανιέται μέσα στη Δράμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Εδώ λοιπόν χρειάζεται η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης πρωτίστως, η οποία καλείται να στηρίξει έμπρακτα τη δύσκολη αυτή προσπάθεια.

 

Αφήστε το σχόλιό σας