Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου - Σκουλίδου

Δικηγόρος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη

 

Γεννήθηκε στη Δράμα στις 29 Αυγούστου 1972 και μεγάλωσε στον κεντρικό συνοικισμό. Φοίτησε στο 6ο Δημοτικό, στο 5ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1995 και επέστρεψε στον τόπο της, όπου και έκτοτε ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Σκουλίδη, έμπορο, και έχει δύο κόρες, 12 και 10 ετών. Είναι εκλεγμένη σύμβουλος με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας επί τριετία.

- Είστε δικηγόρος, σύζυγος, μητέρα και ασχολείστε με τα κοινά. Πώς τα καταφέρνετε;

- Με σωστή διαχείριση του χρόνου. Είναι πράγματι πολύ απαιτητικοί όλοι οι παραπάνω ρόλοι και πολλές φορές χρειάζεται να ξεπεράσω τα όριά μου, για να προσπαθήσω να τους ισορροπήσω, ώστε να μην είμαι ανεπαρκής σε κάποιον από αυτούς. Ωστόσο θεωρώ πως έχω καταφέρει να εντοπίσω τα όρια μεταξύ αυτών των ρόλων και προσπαθώ ο χρόνος που διαθέτω σε κάθε έναν απ΄ αυτούς να είναι εποικοδομητικός. Βέβαια, το αν τα καταφέρνω θα το πουν οι άλλοι και όχι εγώ.

- Υπάρχει χώρος στην πολιτική για μια γυναίκα; Είστε ικανοποιημένη από το βαθμό της συμμετοχής των Ελληνίδων στα κοινά;

- Η τοπική αυτοδιοίκηση ίσως είναι το καταλληλότερο επίπεδο της πολιτικής για τη συμμετοχή των γυναικών, μιας και ο θεσμός αυτός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες και μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε δράσεις που έχουν επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Πρέπει εμείς οι γυναίκες να διεκδικούμε «επί ίσοις όροις» τη συμμετοχή μας στα κοινά, δεν θα πρέπει η ποσόστωση, η υποχρεωτική δηλαδή ποσοστιαία συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, να αποτελεί την αιτία για να έχουμε λόγο στα πολιτικά δρώμενα. Κάποιες γυναίκες στο παρελθόν έδωσαν μάχες για να έχουμε εμείς σήμερα το δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι, γιατί  πίστεψαν πως έχουμε τη ικανότητα και πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα, συνδυάζοντας τη γνώση και την ευαισθησία, να συμβάλλουμε στην επίλυση πολλών προβλημάτων, στη διαμόρφωση πολιτικής. Άλλωστε, η Θάτσερ είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Στην πολιτική, αν θες να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άνδρα. Ακόμα και αν αυτή η φράση ακούγεται υπερβολική, πιστεύω πως για να υπάρξει ισορροπία, θα πρέπει οι γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά.

- Πώς θα αξιολογούσατε τη σχέση σας με την Αυτοδιοίκηση μετά από 3 χρόνια ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας;

- Είναι μεγάλο σχολείο. Αν και όλη μου τη ζωή είμαι μ΄ένα βιβλίο στο χέρι, όλα αυτά που έμαθα μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά,  μου δίδαξαν πως η πραγματική γνώση της ζωής βρίσκεται στην καθημερινή επαφή με τον συνάνθρωπο, όταν ακούς τα βιώματά του, τις εμπειρίες του και τις ανάγκες του. Είναι τέτοια η πληρότητα που νιώθεις όταν μπορείς να προσφέρεις στο συμπολίτη σου, έστω και στο ελάχιστο, όταν μπορείς να ικανοποιήσεις μια μικρή ή μεγάλη του ανάγκη, που η ανιδιοτέλεια που αναπτύσσεις, σε κάνουν άνθρωπο ευτυχισμένο.

- Εάν ιεραρχούσατε τα τρία  πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Δράμας, ποια είναι αυτά;

- Η πλήρη αξιοποίηση του ιστορικού μας κέντρου, αυτής της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η ανάπτυξη του ορεινού μας πλούτου, μοναδικού στον ελλαδικό, αν όχι στον βαλκανικό, χώρο, προβάλλοντας μ΄αυτόν τον τρόπο και προωθώντας πρόταση εναλλακτικού τουρισμού στην Δραμινή ύπαιθρο και αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Η υλοποίηση και άλλων αναπτυξιακών έργων στην πόλη και τις κοινότητες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, πέραν από αυτά που ήδη εκτελέστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη και στις κοινότητες, τα έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αναπλάσεις περιοχών με δημιουργία ποδηλατοδρόμων, τα έργα υποδομής που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

- Νιώθετε ικανοποιημένη για ότι έχετε καταφέρει ως σήμερα στη ζωή σας;

- Έχω μια εκπληκτική οικογένεια. Έχω κοντά μου, γερούς, όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους, αν και μου λείπουν πολύ όσοι έχω χάσει. Κάνω μια δουλειά που αγαπώ. Προσφέρω στους συνανθρώπους μου, κάτι που με γεμίζει σαν άνθρωπο. Και ότι κατάφερα στη ζωή μου, το κατάφερα μόνη μου. Τι άλλο να ζητήσω;

- Τί είναι αυτοδιοίκηση για σας;

- Το να μπορεί ο κάθε τόπος, με τους ανθρώπους που θα επιλέξουν οι πολίτες με την ψήφο τους να τους εκπροσωπούν, να θέτει μόνος του τις προτεραιότητές του, χωρίς παρεμβάσεις και προσκόμματα. Χρειάζονται άνθρωποι να διεκδικούν με δυναμισμό οτιδήποτε μπορεί να πάει τον τόπο τους μπροστά, απαιτώντας από την κεντρική εξουσία να στέκεται αρωγός και χρηματοδότης σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας. Αλλά και να πεισμώνουν με το κάθε εμπόδιο που παρουσιάζεται και να μην τα παρατάνε, να προχωράνε παραπέρα «χτυπώντας και άλλες πόρτες», εκμεταλλευόμενοι και άλλες ευκαιρίες. Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται ιδανικά, αλλά γι΄αυτό ακριβώς το λόγο και επειδή είναι στα χέρια του πολίτη να επιλέξει τους κατάλληλους, θα πρέπει συνειδητά και ανεπηρέαστα, να κρίνει τις ικανότητες, τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, τη διάθεση για δουλειά που δείχνει, το έργο που έχει επιτελέσει ο καθένας που ζητάει την ψήφο του και να επιλέξει τον ικανότερο.

- Ποιό πρόσωπο που θαυμάζετε σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

- Ο άνθρωπος που έγινε η αιτία ν΄ασχοληθώ με τα κοινά ήταν ο Κυριάκος Χαρακίδης. Επειδή τις οικογένειές μας τις συνδέει μακροχρόνια φιλία και έχω βιώσει στο παρελθόν μαζί του αμέτρητες στιγμές, ακούγοντάς τον να μιλάει με πάθος για τον τόπο μας και να οραματίζεται το μέλλον του, πολύ πριν αποφασίσει ν΄ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, με έκανε να πιστέψω πως αυτός ο αξιόπιστος και ικανός άνθρωπος που γνωρίζω, θέλει πραγματικά να προσφέρει στον τόπο του και γι΄αυτό από την πρώτη στιγμή, από την ίδρυση της παράταξης «Πόλη+Ζωή» είμαι δίπλα του και δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή.

- Τί είναι φιλία για εσάς; Πιστεύετε ότι στην αυτοδιοίκηση αναπτύσσονται φιλίες ή λυκοφιλίες;

- Είναι πολύ βαριά λέξη. Δεν ξέρω αν μπορεί μια πραγματική φιλία να αναπτυχθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες, εκτός εάν τύχει να δοκιμαστεί πραγματικά. Προσωπικά, ενώ ομολογώ στην αρχή δεν το περίμενα και ήμουν πολύ επιφυλακτική, γνώρισα (με την ουσιαστική έννοια της λέξης και όχι απλά «συνάντησα») εξαιρετικούς ανθρώπους, με τους οποίους νιώθω βαθύ δέσιμο, που ελπίζω να εξελιχθεί στο μέλλον σε πραγματική φιλία.

- Παραδέχεστε τα λάθη σας;

- Αν και δεν μου αρέσει να κάνω λάθη, πάντοτε τα παραδέχομαι και ζητάω συγνώμη.

- Ανέχεστε την κριτική ακόμα και αν τη θεωρείται άδικη;

- Ναι, όταν η κριτική γίνεται καλοπροαίρετα και προκύπτει μέσα από διάλογο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στη γνώμη του, είτε συμφωνούμε με αυτήν είτε όχι. Και πρέπει να παραδεχτώ πως πολλές φορές μέσα από τέτοιου είδους κριτική, διαπίστωσα λάθη μου και τα διόρθωσα. Θυμώνω όμως, με μια συγκεκριμένη κατηγορία επικριτών, αυτών που… αν σε δουν να περπατάς στη θάλασσα, θα πουν ότι δεν ξέρεις κολύμπι !

- Έχετε πιάσει τον εαυτό σας ν΄ αποφασίζει επηρεασμένη από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη και όχι από το τι πρέπει να γίνει;

- Δεν είναι απαραίτητο αυτά τα δύο να μην συμβαδίζουν. Ο λαός είναι σοφός, όπως λέει και η γνωστή ρήση. Βέβαια, μια μερίδα ανθρώπων είχε μάθει να ζητάει από τους πολιτικούς πράγματα, που πολλές φορές δεν ήταν αναγκαία ή εξυπηρετούσαν μόνο τους ίδιους τους αιτούντες εις βάρος των λοιπών συμπολιτών τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, σ΄ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, έγινα πολλές φορές δυσάρεστη. Ωστόσο, εάν κρίνω ότι αυτό που αιτείται η κοινή γνώμη είναι για το κοινό καλό και βρίσκεται μέσα στα όρια της ευθύνης μου, αναμφίβολα θα επηρεάζει την όποια απόφασή μου.

- Ποιά η άποψή σας για τους επαγγελματίες πολιτικούς;

- Εάν εννοείται αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και έχει ανατεθεί, κατά καιρούς, η τύχη της χώρας μας στα χέρια τους, αυτοί δεν έχουν πια καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Μόνο εάν έχεις ζήσει παρόμοια βιώματα, μπορείς ν΄ αφουγκραστείς τις ανάγκες του συνανθρώπου σου και να ορίσεις, στη συνέχεια, τη μοίρα του. Γιατί πράγματι τη μοίρα μας ορίζουν αυτοί που, εμείς οι ίδιοι με τη ψήφο μας, επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν, γι΄αυτό και η ευθύνη για την επιλογή τους βαρύνει αποκλειστικά εμάς τους ίδιους.

- Όταν παίρνετε αποφάσεις, λειτουργεί το συναίσθημα ή η λογική;

- Τις περισσότερες φορές, το συναίσθημα.

- Ποιά μουσική σας αρέσει να ακούτε;

- Λατρεύω τη μουσική του Κραουνάκη.

- Ποιά είναι η αγαπημένη σας ταινία;

- «Οι γέφυρες του Μάντισον», από το βιβλίο του Ρόμπερτ Τζ. Ουώλλερ.

Πρόσφατα, ωστόσο, ενθουσιάστηκα με μια γαλλική ταινία «Οι  Άθικτοι», βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία.

- Τί σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;

- Να μιλάω με τη μεγάλη μου κόρη που μόλις μπαίνει στην εφηβεία… είναι απόλαυση !

- Ποιό βιβλίο διαβάσατε τελευταία;

- Το «Μεγαλώνοντας κορίτσια» της Gizela Preu-schoff.

- Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή;

- Πάντοτε να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, και όχι μισοάδειο.

- Σπουδάσατε στη Νομική Θεσσαλονίκης. Για ποιόν λόγο επιστρέψατε στη Δράμα;

- Ήθελα να είμαι κοντά στον πατέρα μου.

- Ποιά είναι η πρώτη ενέργεια που κάνετε το πρωί;

- Ξυπνάω τα παιδιά μου για το σχολείο με ένα φιλί.

- Ποιά είναι η φράση που λέτε συχνότερα;

- Ευχαριστώ !

- Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του συζύγου σας στην ενασχόλησή σας με τα κοινά.

- Είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου. Ξέρω όμως πως οι συμβουλές του είναι δοσμένες με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον και εμπιστεύομαι τη γνώμη του γιατί και αυτός ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια ενεργά με τα κοινά μέσω του επαγγελματικού του συλλόγου και συχνά οι παρατηρήσεις του με έχουν προφυλάξει από κακοτοπιές.

- Γιατί κάποιος δραμινός πολίτης να σας ψηφίσει;

- Γιατί επέλεξα να εκτεθώ στους συμπολίτες μου ζητώντας την ψήφο τους, θεωρώντας πως, επειδή ο τόπος μας έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και απαρτίζεται από φιλόξενους και ικανούς ανθρώπους που επιθυμούν επιτέλους να βρουν από την αφάνεια και να δημιουργήσουν, μπορώ να βοηθήσω κι εγώ προς αυτήν την κατεύθυνση με όποιες γνώσεις διαθέτω, με όση εμπειρία έχω αποκτήσει και με πολλή διάθεση για προσφορά. Γιατί χρειάζεται μια γυναικεία ματιά, μια γυναικεία διαίσθηση, μια γυναικεία ευαισθησία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και δη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί του υπόσχομαι πως, αν μου κάνει την τιμή και με επιλέξει, θα είναι για μένα δέσμευση και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μην διαψεύσω τις προσδοκίες του.

- Τί εύχεστε στον Κυριάκο Χαρακίδη...

- Θα κάνω μια προσωπική ευχή και όχι πολιτική. Να μείνει ο ίδιος, αυτός που γνωρίσαμε και εμπιστευτήκαμε, με το ίδιο όραμα και πάθος για δημιουργία και είμαι σίγουρη πως το έργο του ως Δήμαρχος θα μείνει στη θύμηση των ανθρώπων του τόπου μας και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας