Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δημήτρης Κυριαζίδης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ / ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

20 Απαντήσεις σε έφ΄όλης της ύλης ερωτήματα

 

- Κύριε Κυριαζίδη, η εκλογή σας ως βουλευτής του Νομού Δράμας, τελικά εκπλήρωσε τις προσδοκίες που είχατε, σ’ ότι αφορά την προσφορά σας προς τους συμπολίτες σας;

- Η επιλογή μου να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου και να υπηρετήσω τον τόπο μου από το αξίωμα του Βουλευτή δεν υπαγορεύτηκε από προσωπικές φιλοδοξίες και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Δεν προέρχομαι ούτε από πολιτική οικογένεια ούτε από κομματικά τζάκια, από τα οποία μάλιστα δέχθηκα σφοδρή πολεμική. Αφετηρία της σκέψης μου και των επιλογών μου ήταν και παραμένει η ειλικρινής διάθεσή μου να προσφέρω σε ένα Νομό που βίωνε επί έτη την απαξίωση και την περιθωριοποίηση, ένα Νομό που καθημερινά μαράζωνε από την απραξία. Σε ό,τι δε αφορά στις προσδοκίες μου, για να έρθω στην ουσία του ερωτήματός σας, ήταν και παραμένουν για τον τόπο μας υψηλές και αγωνίζομαι για την υλοποίησή τους. Πιστεύω, και σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος, ότι για πρώτη φορά σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια η Δράμα έχει αποκτήσει φωνή και προβάλει σθεναρά τις απαιτήσεις της. Είναι παρούσα δι’ εμού εντός εκτός Κοινοβουλίου και σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα. Και εργάζομαι καθημερινά για αυτό με κάθε μέσο και τρόπο, πετυχαίνοντας για τον τόπο μας αρκετά, στο μέτρο του εφικτού και των δυσμενών οικονομικών συγκυριών που μαστίζουν την χώρα. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα μου ήταν και παραμένει ανοικτή για όλους τους συμπολίτες μου και είμαι πάντα ανοικτός σε συνεργασίες, αγώνες και προτάσεις. Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, πιστεύω ότι ο πήχης για την Δράμα έχει ανέβει, οι προσδοκίες αυξάνονται και γι αυτό θα συνεχίσω να παλεύω με τον ίδιο ρυθμό για το μέλλον αυτού του τόπου.

 

- Ο πρωθυπουργός μας λέει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό σημαίνει, ανάκαμψη, ανάπτυξη ή στασιμότητα;

- Η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής τα τελευταία χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι όλοι το έχουν συνειδητοποιήσει. Βιώσαμε μία πολλαπλή κρίση σε όλα τα επίπεδα, δίχως προηγούμενο. Μία κρίση που μάτωσε και λάβωσε όλους μας πολλαπλώς.

Σταθήκαμε, όμως, εν τέλει με τις θυσίες του Ελληνικού λαού όρθιοι και ως Έθνος και ως Κράτος. Με μέτρα ομολογουμένως σκληρά και δύσκολα, τα οποία δεν ήταν για κανέναν ευχάριστα, η χώρα απέφυγε τα χειρότερα και ήδη διαφαίνεται ένα φως στον ορίζοντα. Η οριστική λήξη των μνημονιακών πολιτικών και επιβολών έχει ήδη ξεπροβάλει δυναμικά. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι μετά από μία τετραετία μνημονίων, ήρθε η ώρα της ανάκαμψης. Τα δεδομένα της οικονομίας ήδη το φανερώνουν. Θα μου πείτε είναι αυτό αρκετό; Και βέβαια όχι. Η βελτίωση, όμως,  των οικονομικών μεγεθών  μέσα από την διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος μετά από αρκετά χρόνια βαθιάς ύφεσης προαναγγέλλει με μαθηματική ακρίβεια την πολυπόθητη ανάπτυξη. Και όλοι μας οφείλουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

- Η κρίση έφερε την αμφισβήτηση και την απαξίωση της πολιτικής. Εκτιμάται ότι σήμερα έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις πολιτών και πολιτικών;

- Η απαξίωση της πολιτικής δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κρίσης. Ήταν, κατά την γνώμη μου, προεχόντως αποτέλεσμα των πολιτικών που είχαν υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ήταν η φυσική απόρροια ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που είχε δομηθεί κατά κύριο λόγο στην κομματικοκρατία, στην ρουσφετολογία, στον νεποτισμό, στην παροχολογία, στο ψέμα και εν πολλοίς στην εξαπάτηση των πολιτών προς όφελος συντεχνιών και των ιδίων των πολιτικών σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα οικονομικά σκάνδαλα και οι μίζες που ήρθαν στο προσκήνιο ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, ας μου επιτραπεί ο όρος. Οι πολίτες είδαν τους ανθρώπους που ήταν ινδάλματά τους και μοίραζαν σωρηδόν ελπίδες να απαξιώνονται από μόνοι τους μέσα από την πραγματικότητα της κρίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις από τον όγκο των οικονομικών ατασθαλιών. Δυστυχώς, η «δυσοσμία» που αναδύθηκε από όλο αυτό το παλαιό πολιτικό σύστημα «πήρε» αδίκως συλλήβδην όλη την πολιτική. Αποκορύφωμα τούτου ήταν εμείς οι νέοι του πολιτικού στίβου να κληθούμε να απολογηθούμε για τις αμαρτίες των άλλων και να χειριστούμε την κρίση που αυτοί έφεραν. Ο κόσμος, όμως, θέλω να πιστεύω έχει και κρίση και γνώση πια και γνωρίζει ποιοι του λένε την αλήθεια και ποιοι επιδιώκουν την ανασύσταση μίας πολιτικής που μας έφερε εδώ που μας έφερε. Ο λαός ξέρει να κρίνει και ελπίζω ότι θα μας κρίνει δίκαια κατά τον βίο και την πολιτεία του ενός εκάστου. Στο πλαίσιο αυτό μόνον η ειλικρίνεια και η αλήθεια στον κόσμο θα αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

 

- Κατά την άποψη σας η αντιπολίτευση φιλολαϊκίζει καθαρά και μόνο για να πετύχει τον στόχο της ή υπάρχουν και θετικές διαθέσεις εκ μέρους της.

- Όπως ανέφερα προηγουμένως, ο λαϊκισμός έχει πεθάνει προ πολλού. Δεν περνάει πια. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν τα καταπίνει εύκολα ο κόσμος. Όλοι έχουν πλέον νου και γνώση γιατί ζουν την κρίση στο πετσί τους. Το εκλογικό σώμα στην μεγάλη του πλειοψηφία έχει γίνει αυστηρός κριτής και έτσι πρέπει να λειτουργεί από τούδε και στο εξής. Θέλει ειλικρίνεια και αλήθειες. Αν τώρα ορισμένοι εκ των συμπολιτών μας εξακολουθούν να αρέσκονται στο ψέμα και στο παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, μοιράζοντας φρούδες υποσχέσεις από δω και από κει, πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα απογοητευτούν. Και τούτο διότι η πραγματικότητα είναι εκείνη που θα προσγειώσει απότομα όσους πιστεύουν ότι με μάγια και εξορκισμούς θα περάσει η χώρα την κρίση.  Είναι πολύ εύκολο να υπόσχεσαι πράγματα. Το ζήτημα είναι τι θα πράξεις μετά. Το «λεφτά υπάρχουν» το ζήσαμε μία φορά, εύχομαι δεύτερη να μην το ξαναζήσουμε γιατί είδαμε που μας οδήγησε. Εάν πάλι καταφέρει στην όλως απίθανη κατ’ εμέ περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση δια των υποσχέσεων να υφαρπάξει με τους  λαϊκισμούς την ψήφο του λαού, δεν θα μπορέσει να σταθεί από την λαϊκή οργή και αγανάκτηση την επόμενη μέρα.

 

- Εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που λένε ότι η χώρα μας θα πτωχεύσει κι ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν δεν είναι ικανά να αποτρέψουν το γεγονός αυτό. Ποια είναι η δική σας άποψη.

- Αυτές οι φωνές, όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, έχουν όνομα και επώνυμο. Είναι οι φωνές των καταστροφολόγων της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και χρόνια πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα. Είναι οι Κασσάνδρες του μηδενισμού της κοινής εθνικής προσπάθειας που ήδη έχουν διαψευστεί. Είναι τραγικό να επιδιώκεις την καταστροφή του τόπου σου για να ανέλθεις στην εξουσία. Είναι εξίσου τραγικό και πολιτική «φτήνια» να μην αναγνωρίζεις την δύσκολη προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση και τον αγώνα που πραγματικά δίνει καθημερινά. Η χώρα έχει χαράξει μία νέα πορεία, δύσβατη μεν, αλλά με αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι πιστωτές ήδη έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και εκεί που ταξινομούνταν τα ομόλογά μας ως «σκουπίδια», τώρα αυτά να ανακτούν την αξία τους στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει καταφέρει μέσα από τους κόπους των συμπολιτών μας να ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της και την θέση που της προσήκει.

 

- Σε τοπικό επίπεδο, οφείλουμε να παραδεχτούμε κύριε Κυριαζίδη ότι τη προεκλογική σας θέση, ότι θα συνεργαστείτε μ’ όλους τους φορείς για το καλό του νομού, την κάνατε πράξη. Υπήρξε αλήθεια από όλους η ίδια διάθεση να συνεργαστούν μαζί σας;

- Την θέση και στάση μου αυτή την είδαν ορισμένοι με δυσπιστία στην αρχή και εύλογο ήταν γιατί δεν έχουμε συνηθίσει στην πολιτική τέτοιες συμπράξεις. Οι προθέσεις μου, αποδείχθηκαν στην πράξη ειλικρινείς, εκκινώντας από την ανάγκη για συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας για το κοινό καλό. Η συνεργασία αυτή όντως προκάλεσε αίσθηση και ίσως δυσαρέστησε ορισμένους παλαιοκομματικούς παράγοντες. Ήταν και είναι, όμως, μια συνεργασία επιβεβλημένη ούτως ώστε η φωνή της Δράμας να αντηχεί δυνατά εκεί που πρέπει, αξιώνοντας και διεκδικώντας τα δίκια της.  Οι αγώνες για τον τόπο μας δεν έχουν πολιτικό χρώμα και πρέπει να δίνονται από κοινού γιατί όλοι έχουν λόγο και ρόλο, και προεχόντως διότι μόνον έτσι έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόσφατα μάλιστα, στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβα, πραγματοποιήσαμε με τους αιρετούς του Νομού μας σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, σε ανώτατο Κυβερνητικό επίπεδο, όπου και τέθηκαν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Είδαμε και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε εντολές στον Υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη για λύσεις. Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να απευθυνθώ για μία ακόμη φορά σε όσους δεν έχουν προστρέξει στο κοινό προσκλητήριο, προτρέποντάς τους να αφήσουν πίσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες γιατί η Δράμα και η πρόοδός της πρέπει να μας ενώνει και όχι να γίνεται αφετηρία για άναρθρες κραυγές και πολιτικές διαφοροποιήσεις δίχως νόημα και ουσία.

 

- Αναπτύξατε κάποιες συνεργασίες και με άλλους συναδέλφους σας βουλευτές για την ενίσχυση των αιτημάτων σας;

- Βεβαίως. Υπάρχει μία ομάδα νέων πολιτικών που έχουν τις ίδιες αγωνίες και μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς, κυρίως από την περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, της υγιούς πολιτικής και όχι της λογικής των «συνιστωσών» ή των ομάδων συμφερόντων, συνεργάζομαι στενά με αρκετούς από τους νέους συναδέλφους για ζητήματα που απασχολούν την Βόρειο Ελλάδα και έχουμε σημειώσει αρκετές επιτυχίες.

 

- Εκτιμάτε ότι, με γνώμονα τη διάθεσή σας και την στρατηγική που χαράξατε, αν είχατε εκλεγεί σε άλλες -ανθηρές οικονομικά εποχές- θα μπορούσατε να κάνετε πολύ περισσότερα για τον τόπο σας;

 

- Αναντίρρητα. Δυστυχώς, η δυσμενής οικονομική συγκυρία, η ουσιώδης έλλειψη πόρων και τα πενιχρά εν γένει δημόσια οικονομικά δεν βοηθούν προς το παρόν σε μία άμεσα υλοποιήσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, όπως την είχα ονειρευτεί εξ αρχής για τον τόπο μου. Είναι τραγικό πραγματικά όταν υπήρχαν επί δεκαετίες διαθέσιμα κονδύλια από κοινοτικούς πόρους, ύψους εκατομμυρίων Ευρώ, η έλλειψη οράματος και η απραξία να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των περισσοτέρων εκ των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού μας. Είναι ντροπή και κατάντια για ένα τόπο να του δίνεται η ευκαιρία να γίνει το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ευκαιρία αυτή να πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Παραταύτα, θέλω να γνωρίζετε ότι παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία και στο μέτρο που αυτή το επιτρέπει, εργάζομαι και αγωνίζομαι για την προώθηση των μεγάλων, στρατηγικής σημασίας έργων για τον Νομό, πολλά εκ των οποίων ήδη τα γνωρίζετε.

 

- Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρακολουθώντας την κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα, βλέπουμε ότι συχνά καταθέτετε ερωτήσεις, αλλά και υψώνετε τη φωνή σας για θέματα που εκτιμάτε ότι θα βλάψουν έτι περαιτέρω τις κοινωνικές τάξεις. Αυτό πολιτικά σας στοίχισε, κύριε Κυριαζίδη;

- Στην πολιτική δεν κατήλθα για να είμαι αρεστός. Έχω στεναχωρήσει αρκετούς και έχω αρκετές φορές κληθεί να παράσχω εξηγήσεις για την στάση μου και για τις θέσεις μου. Δεν απολογούμαι και ούτε μετανιώνω για τα όσα έχω υποστηρίξει κατά καιρούς εντός και εκτός της Βουλής. Έχω μάθει να λέω την αλήθεια και να αγωνίζομαι για αυτό που πιστεύω ότι είναι το ορθό, όσο και αν μου κοστίσει προσωπικά. Τις ανησυχίες μου και τις αγωνίες μου να είστε σίγουροι ότι φροντίζω να τις μεταφέρω πάντοτε εκεί που πρέπει, πολλές εκ των οποίων δεν βγαίνουν καν στο φως της δημοσιότητας. Δεν είμαι πολιτικός της «καρέκλας» ούτε των συμβιβασμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

- Η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια και η διαύγεια των λόγων και έργων σας, πιστεύετε ότι εκτιμήθηκε, μέχρι στιγμής, ως έπρεπε από τους συμπολίτες σας;

- Για αυτό το ζήτημα πιστεύω ότι καλύτερο είναι να μιλήσει ο κόσμος και όχι εγώ. Από μέρους μου η μόνη υπόσχεση που δίνω στους συμπατριώτες μου είναι ότι θα συνεχίσω να είμαι αυτός που είμαι, όπως με ήξεραν, μιλώντας πάντα την γλώσσα της αληθείας και αγωνιζόμενος με όλες μου τις δυνάμεις για τον τόπο μου.

 

- Το γεγονός ότι ο νομός Δράμας εκλέγει πλέον έναν βουλευτή από τον χώρο της ΝΔ, αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ικανοποίηση αιτημάτων της περιοχής μας σε σχέση με άλλους  νομούς που έχουν πολύ περισσότερους βουλευτές;

- Θα έλεγα ότι αυτό δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα, καθώς, όπως ανέφερα και πιο πριν, έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες με συναδέλφους είτε από όμορους νομούς, είτε από περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Το να πετύχεις βέβαια το ζητούμενο δεν είναι τόσο ζήτημα αριθμών, όσο ζήτημα αγώνα και πείσματος. Και αυτά τα τελευταία να είστε σίγουρος ότι με χαρακτηρίζουν προεχόντως ως άνθρωπο. Σε ό,τι βέβαια αφορά την «μοναξιά» που απολαμβάνω ως ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής, σαφέστατα και επάγεται ένα βαρύ φορτίο για εμένα, αλλά το γεγονός αυτό και οι υποχρεώσεις που συνεπάγονται ούτε με καταπονούν ούτε επιδρούν στην μάχη που καθημερινά δίνω.

 

- Τα τελευταία χρόνια περάσαμε σε μια άλλου είδους πολιτική. Αυτή των συνεργασιών. Εσείς που τα ζείτε από κοντά, πόσο έτοιμοι είμαστε για συγκυβερνήσεις, στη χώρα αυτή;

- Οι συγκυβερνήσεις είναι αναγκαιότητα και μονόδρομος για την χώρα μας. Τις έχει ανάγκη. Είναι ο επιβαλλόμενος δρόμος της σύνθεσης και του κοινού αγώνα, ειδικά σε περιόδους κρίσεως όπως η τρέχουσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για τέτοιες συνεργασίες και επιβλήθηκαν ουσιαστικά από τις καταστάσεις. Εκτιμώ ότι οι περίοδοι των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως εξ άλλου έχουν παρέλθει και οι περίοδοι των αυστηρών κομματικών και ιδεολογικών διαχωρισμών και αντιπαραθέσεων. Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, η οποία εκτιμώ ότι μόνον καλό θα κάνει στον τόπο μας.

 

- Έχουμε μπροστά μας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα σας ρωτήσω αν λόγω της εκλογής αυτής θα οδηγηθούμε ή όχι σε εκλογές. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι γιατί δεν αλλάξει το σύστημα εκλογής του προέδρου; Γιατί τα κόμματα χρησιμοποιούν πάντα ως άλλοθι της εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές;

- Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει επανειλημμένως πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, δίχως ουσιαστικό νόημα. Το πνεύμα και ο σκοπός του Συντάγματος ήταν και παραμένει η ανάγκη για σύνθεση. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ανάδειξή του, δεδομένων των μειωμένων πολιτικών εξουσιών που αυτός κατέχει εκ του Συντάγματος, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτικό παιχνίδι. Δυστυχώς, κατά το παρελθόν σημειώθηκαν ένθεν κακείθεν συγκρουσιακές καταστάσεις επ’ εφαρμογή της διαδικασίας της εκλογής, αν και δεν δικαιολογούνταν. Εκτιμώ ότι η μικροπολιτική πρέπει να έχει όρια και κυρίως ένα τέλος. Αφού το τέλος αυτό δεν μπορεί να το δώσουν τα κόμματα, πρέπει να το δώσει ο λαός μέσω της θέσπισης της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό σώμα. Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα λύσει το όλο πρόβλημα μία και διά παντός.

 

- Αν αύριο σας ζητηθεί να ψηφίσετε για πρόεδρο της δημοκρατίας ένα πρόσωπο της Αριστεράς, θα το κάνατε;

- Οι κομματικές γραμμές έχουν προ καιρού παρέλθει. Οι αγκυλώσεις, οι στρεβλώσεις και οι διαχωρισμοί του παρελθόντος θα πρέπει να έχουν ένα τέλος. Καθένας εξ ημών, είτε δεξιός είτε αριστερός, είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος με υπόσταση και κρίνεται για τα έργα του και τις θέσεις του. Οι κομματικές γραμμές και οι πολιτικές διαστρωματώσεις στον οριζόντιο άξονα έχουν τελειώσει για τον τόπο. Πρέπει να κοιτάμε πάνω και μπροστά, και όχι δεξιά ή αριστερά. Και για να μην θεωρείτε ότι δεν απαντώ ευθέως, σας λέω ότι ναι θα ψήφιζα ένα πρόσωπο της αριστεράς αν στο πρόσωπο του υποψηφίου αυτού έβλεπα τον σοβαρό εκείνο πολιτικό που θα ένωνε και δεν θα διαχώριζε τους Έλληνες.

 

- Κύριε Κυριαζίδη, ποιο το όραμα σας για τη Δράμα;

- Η Δράμα πρέπει να ανακτήσει τον δρόμο που έχει τόσα χρόνια χάσει. Αν και είναι ένας Νομός «προικισμένος» από την φύση και την γεωγραφική του θέση, δυστυχώς, τον έχουμε περιφρονήσει. Του έχουμε συμπεριφερθεί κατά τρόπο που δεν του ταιριάζει, αδικώντας τους εαυτούς μας πρωτίστως. Ενώ όλοι οι άλλοι γειτονικοί Νομοί ατενίζουν το μέλλον με υποδομές και έργα, εμείς τόσα χρόνια σφυρίζαμε αδιάφορα, μέσα στην απραξία και στην επιλογή της απομόνωσης, η οποία ήρθε εκ των πραγμάτων σχεδόν ως φυσική απόρροια. Οφείλουμε και επιβάλλεται να ξυπνήσουμε. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κυρίως οι υπεύθυνοι της κατάστασης αυτής και να χαράξουμε μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τον τόπο μας. Ο Νομός μας έχει να δώσει πάρα πολλά. Έχει πολλά περιθώρια να προσφέρει και στους ανθρώπους του και στην πατρίδα. Σε ό,τι με αφορά, οραματίζομαι μία Δράμα της ανάπτυξης, μία Δράμα που δεν θα «τρώει» τα παιδιά της, μία Δράμα αντάξια του ρόλου που της προσήκει, μία Δράμα αντάξια του μεγέθους της και των δυνατοτήτων της. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος. Ο Νομός μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία παίζει κομβικό πλέον ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη, οφείλει να διεκδικήσει και να πάρει αυτά που χρόνια του έχουν στερήσει. Και αναφέρομαι στις αναγκαίες υποδομές στο επίπεδο των οδικών αξόνων, των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε. Όλοι μαζί, μέσα από μία πολύπλευρη συνεργασία όλων των τοπικών παραγόντων, ανεξαρτήτως κομμάτων, τάσεων και πολιτικών. Γιατί όλοι μας αγαπάμε την Δράμα μας και όλοι μπορούμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος και το βασικότερό όλων, αλλά και το πλέον βασανιστικό σε ό,τι με αφορά και με απασχολεί έχει να κάνει με την προοπτική των νέων ανθρώπων μας, οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι απ’ όλους εμάς, όχι μόνο από πλευράς προσόντων, αλλά κυρίως διακρινόμενοι από μια υγιή σκέψη, αντίληψη και νοοτροπία. Για το λόγο αυτό κυρίως κινούμαι για την διασφάλιση του επαγγελματικού τους προσανατολισμού και εργασίας, ιδιαιτέρως του τεχνικού, λόγω κορεσμού του επιστημονικού. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση και το ενδιαφέρον μου για την επαναλειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ και ο εμπλουτισμός αυτού με νέες ειδικότητες.

 

- Υπήρξαν στιγμές που «λυγίσατε» από την αχαριστία του κόσμου;

- Η αχαριστία ήταν και είναι μια κοινωνική συμπεριφορά, ανθρώπινη, άρα πεπερασμένη και αναμενόμενη. Ποτέ δεν ενήργησα ούτε έκαμα πράγματα προσδοκώντας ανταπόδοση με όρους πολιτικής στήριξης. Η μόνη «ανταμοιβή» την οποία αξιώνω είναι η αγάπη του κόσμου, ο σεβασμός, η αναγνώριση ότι ενέσκηψες στο πρόβλημα του άλλου και ήσουν παρών, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι σου. Δεν είναι θέμα αν λυγίζει κανείς ή αν στενοχωριέται, είναι για μένα ζήτημα αξιοπρέπειας. Και επειδή θέλετε να το ακούσετε, οι συμπατριώτες μου δεν μ’ έχουν στενοχωρήσει ούτε μου έχουν φερθεί αχάριστα και τους ευχαριστώ τους Δραμινούς για την στήριξή τους.

 

- Αν αύριο είχαμε εκλογές και στους προεκλογικούς σας λόγους θέλατε να απαριθμήσετε στους συμπολίτες σας, το έργο που παράγατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως βουλευτής του νομού, προκειμένου να τον πείσετε ότι πρέπει εκ νέου να σας εμπιστευτεί, ποιο θα ήταν αυτό;

- Με πίστη ότι οι συμπολίτες μου αντιλαμβάνονται ότι διερχόμαστε μία περίοδο «ισχνών αγελάδων» και αναγνωρίζοντας ότι προσπάθησα και προσπαθώ να φέρω ένα άλλο ήθος και ύφος πολιτικό, διαμορφώνοντας μια άλλη νοοτροπία και αντίληψη, όπου να επικρατεί η ισονομία, η αξιοκρατία και δικαιοσύνη, κατέστει εφικτό με πρωτοβουλία μου να συγκροτηθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού, έτσι ώστε, πέρα από προσωπικές, πολιτικές και κομματικές θέσεις, να υπάρχει μία κοινή θέση-διεκδίκηση για θέματα - ζητήματα - προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι το εν λόγω όργανο δε λειτούργησε στο βαθμό που επιθυμούσα, πλην όμως είναι ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη - αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τον τόπο μας. Όντας δε χρεωμένος με μια βαριά πολιτική κληρονομιά από πλευράς εκκρεμοτήτων, δηλαδή δημοσίων έργων και λοιπών δημοσίων και άλλων λειτουργιών κατέβαλα και καταβάλω μια προσπάθεια, έτσι ώστε όλα αυτά να περατωθούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Το συγκεχυμένο, εξ’ αιτίας μας, οδικό τοπίο (κάθετος άξονας Δράμας - Αμφίπολης) το οποίο κατατμήθηκε για ευνόητους λόγους σε τέσσερα (4) κομμάτια έλαβε τέλος και η όλη διαχείριση του (μελέτη - κατασκευή) ανατέθηκε σε ένα φορέα (ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.). Επ’ αυτού επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση για την διεκπεραίωση του.

Β) Η επανεκκίνηση των έργων για την περάτωση των φυλακών του Νικηφόρου, που άρχισαν να στοιχειώνουν, με την εξασφάλιση 8.000.000 €.

Γ) Η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Χιονοδρομικού Κέντρου, το οποίο και παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια, αλλά και η πρόσφατη απαλλαγή του από χρέη που βάρυναν μια μελλοντική λειτουργία, παρέχει μια ευνοϊκή προοπτική αρκεί να εκμεταλλευτούμε αυτή υπεύθυνα, δημιουργικά και δυναμικά.

Δ) Η επανακατασκευή των Κέντρων Υγείας του Νομού (Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης) με τη διασφάλιση περίπου 2.000.000€ τα οποία κινδύνευαν να καταστούν ανενεργά.

E) Η εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο, ο οποίος είχε παροπλιστεί, στις αποθήκες του.

ΣΤ) Η διασφάλιση - έγκριση του ποσού των 6.000.000 € περίπου για την επανεκκίνηση των έργων του λησμονημένου βιολογικού καθαρισμού Δοξάτου.

Ζ) Η διασφάλιση - έγκριση ποσού 2 εκ.€ περίπου για την περάτωση των έργων αναδασμού Νοτίου Δράμας (περιοχή Κουδουνίων κλπ), έργο που είχε βαλτώσει για χρόνια.

Η) Η νομιμοποίηση και η άρση των εκκρεμούντων πρόστιμων των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου του Γ.Σ. ΔΟΞΑ Δράμας.

Θ) Ρύθμιση - τακτοποίηση των προσφυγικών οικοπέδων - ιδιοκτησιών των οικισμών Προαστίου, Ταξιαρχών, Νέας Αμισσού, Νέας Σεβάστειας, Νέας Κρώμνης που ταλάνιζε για ένα περίπου αιώνα τους δικαιούχους, οι οποίοι κατείχαν παραχωρητήρια, ΟΧΙ όμως και τίτλους κυριότητας.

Ι) Η διαφύλαξη - επαναλειτουργία ανεξάρτητων Σχολών Δασοπονίας και Οινολογίας, ως ένα από τα δύο στη Χώρα, αλλά και η παραμονή για συγκεκριμένο χρόνο του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Για το τελευταίο επιβάλλεται συλλογική προσπάθεια για την διατήρησή του.

ΙΑ) Η επαναλειτουργία του Δημόσιου ΙΕΚ κι ο εμπλουτισμός του με νέα έξι (6) τμήματα.

ΙΒ) Δημιουργία Τελωνειακού σταθμού στην Εξοχή Δράμας.

Βεβαίως υπάρχει και μια πλειάδα δευτερευόντων εκκρεμοτήτων που απασχολούσαν το γενικό σύνολο για τα οποία δόθηκε λύση. Ως είναι επόμενο, προωθήθηκε και μια σωρεία νέων θεμάτων, για τα οποία επίσης δόθηκαν λύσεις, όπως:

α) Ενίσχυση του αποθεματικού του Γενικού Νοσοκομείου με το ποσό των 800.000 €, μέσω του οποίου αντιμετωπίζονται τρέχοντα ζητήματα του Νοσοκομείου, όπως π.χ. η πραγματοποίηση της πρακτικής εκπαίδευσης των νέων νοσηλευτών κ.λ.π.

β) Αποζημίωση των αγροτών του Λεκανοπεδίου με το ποσό του 1.000.000€ περίπου αναφορικά με τον περιορισμό καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων.

γ) Προμήθεια καυσόξυλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου με μειωμένη τιμή κατά 50%.

δ) Αναβάθμιση Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

ε) Άρση του περιορισμού στις προσλήψεις των Ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις, για το οποίο δεσμεύτηκε το Υπουργείο Παιδείας ότι θα ισχύσει από το 2015.

στ) Μετάταξη Δημοσίων Υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, ύστερα από διάνυση του ήμισυ του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στην Υπηρεσία διορισμού τους.

ζ) Μοριοδότηση των Αστυνομικών που κατάγονται από την Δράμα και υπηρετούν στο Κέντρο Μεταναστών στο Παρανέστι.

η) Ενίσχυση Σχολικών μονάδων με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

θ) Στέγαση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

ι) Διασφάλιση λειτουργίας Θερμοκηπιακών Επιχειρήσεων Νομού.

ια) Επαναλειτουργία Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

ιβ) Ένταξη Δήμου Δράμας στο Πιλοτικό Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

ιγ) Ενίσχυση οικονομική από το Υπουργείο Πολιτισμού του Φεστιβάλ με το ποσό των 100.000 €.

Βεβαίως θα μπορούσα να αναφερθώ και σ’ ένα μεγάλο σύνολο λοιπών θετικών παρεμβάσεων υπέρ διαφόρων κλάδων - φορέων του Νομού, όπως επίσης και σε ένα μεγάλο αριθμό ουσιαστικών και ζωτικής σημασίας αιτημάτων κλάδων - φορέων που με πρωτοβουλία μου και με τη στήριξη και ορισμένων άλλων συναδέλφων μου, δόθηκε λύση, όπως π.χ. για τους εξαιρετικά διακριθέντες αθλητές, για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, για την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, για εκπαιδευτικούς, για τους κτηνοτρόφους - αγρότες και για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτοκινητιστές κ.ά.

 

- Κύριε Κυριαζίδη, ομολογουμένως ζούμε σε «πονηρούς» καιρούς. Τα Εθνικά μας θέματα παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια άλλη φιλοσοφία επί των θεμάτων αυτών. Εγώ να σας ρωτήσω: η ΝΔ έχει διάθεση να βάλει κόκκινες γραμμές ή δεν σκοπεύει να τα αγγίξει… μεταθέτοντας τα για το «άγνωστο» μέλλον;

- Η Νέα Δημοκρατία πάντα είχε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και σε αυτές εμμένει. Άρα, δεν είναι ζήτημα να βάλει γραμμές, αφού αυτές ήδη υπάρχουν. Και να είστε σίγουρος ότι το εθνικό της χρέος θα το πράξει όταν και αν παραστεί ανάγκη, ούσα πιστή στις αξίες και στα πιστεύω της. Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινά δεν έχω καταλάβει ποιες είναι οι θέσεις του στα θέματα αυτά, καθώς όσοι είναι οι βουλευτές του και τα στελέχη του, τόσες και οι απόψεις που εκφράζονται. Δεν ξέρω σε ποια φιλοσοφία αναφέρεστε ακριβώς, πάντως εγώ δεν  έχω ακούσει σοβαρές προτάσεις και θέσεις. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ αρκετές από τις προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται από το ΣΥΡΙΖΑ, επιπόλαιες, αν όχι εθνικά επιζήμιες.

 

- Ένα εξ αυτών των θεμάτων είναι και το όνομα της Μακεδονίας και οι απειλητικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Εμείς τι κάνουμε;

- Όταν αφήνεις το σπυρί να εξελιχθεί σε καρκίνο, δυστυχώς, αυτά εισπράττεις ως συνέπεια. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν αντιμετωπίστηκε ως έπρεπε εξ αρχής, όταν τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα γεννιόνταν αυτός ο ιστορικός παραλογισμός με τις ευλογίες ορισμένων, εντός εκτός Ελλάδος. Τότε που όφειλε η πατρίδα μας να ενεργήσει και να διαβλέψει το τι πρόκειται να γίνει, δεν έγιναν τα δέοντα από τους ιθύνοντες.

Το όλο πρόβλημα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, δεν είναι, κατά την γνώμη μου, πόσες και ποιες χώρες τα έχουν αναγνωρίσει με ένα ψευδεπίγραφο όνομα που ιστορικά δεν τους ανήκει, αλλά το τι θα κάνουμε εμείς για να τους αναγκάσουμε να το εγκαταλείψουν τουλάχιστον σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο. Ας μην λησμονούμε ότι προ ετών όλη η Ελλάδα είχε χαιρετίσει την σθεναρή στάση του Καραμανλή όταν έθεσε βέτο για τα Σκόπια στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την ίδια σθεναρή στάση είμαι πεπεισμένος ότι θα κρατήσει και ο νυν Πρωθυπουργός στο όλο ζήτημα. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την ιστορική αυτή εκτροπή. Η Μακεδονία μας ήταν και είναι Ελληνική. Το αποδεικνύει η ιστορία και η γη της Μακεδονίας. Οι παραχαράκτες της ιστορίας αργά ή γρήγορα θα εκτοπιστούν.

 

- Οι Έλληνες τρέφουν ελπίδες, ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, θα μπορέσει να αποκαταστήσει την χαμένη τους αίγλη. Εσείς εκτιμάται ότι θα «εκμεταλλευτούμε» προς όφελος μας, τα όποια ευρήματα ή θα ξεχάσουμε σύντομα το θέμα… κατά την προσφιλή μας ελληνική συνήθεια;

- Η γη της Μακεδονίας μας είναι όλο εκπλήξεις. Με ιδιαίτερη χαρά και αγωνία περιμένουμε όλοι καθημερινά τις εξελίξεις της ανασκαφής στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι πραγματικά συγκινητικό το τι κρύβει η ιστορική αυτή γη. Η Αμφίπολη και τα ανασκαφικά ευρήματα του τύμβου, τα οποία ήδη κεντρίζουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνον, θα πρέπει να μας γεμίζουν με περηφάνια για τον πολιτισμό μας, ενθυμίζοντάς μας το αρχαίο κάλλος και τις ρίζες μας. Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε το μνημείο αυτό, το οποίο πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για όλους μας. Οι Έλληνες μπορούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, ανακτώντας την εθνική μας αξιοπρέπεια και την δύναμη που προσήκει σε αυτόν τον λαό, ο οποίος έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Εκτός από την επιβαλλόμενη τουριστική ανάδειξη του μνημείου, την οποία θεωρώ δεδομένη, η Αμφίπολη πρέπει να μας αφυπνίσει εθνικά, δίνοντας μας την αναγκαία εκείνη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά ως λαός, πέραν από τις πρόσκαιρες αντιξοότητες και τις δυσμενείς για τον τόπο συγκυρίες, οι οποίες γρήγορα εκτιμώ θα έχουν ένα αίσιο τέλος.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας