Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Χρήστος Ουστριάς

Διευθυντής πωλήσεων «ΤΟΥΟΤΑ Ουστριάς Α.Ε.»

 

- Κύριε Ουστριά, είστε η δεύτερη αισίως γενιά στην εταιρεία σας, υπάρχει ανάλογη θέληση και μεράκι για το μέλλον;

- Kαταρχήν σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για την εταιρία μας, την Ουστριάς Α.Ε. και την ΤΟΥΟΤΑ, τη μάρκα που αντιπροσωπεύουμε.

Η Ουστριάς Α.Ε., αν και επιχείρηση που διέπεται από χαρακτηριστικά μεγάλων εταιριών όπως  οργανογράμματα και διοικητικά συμβούλια, δεν παύει να έχει ως κορμό στη σύσταση και την εξέλιξη της και το οικογενειακό στοιχείο. Οι ιδρυτές και μέτοχοι, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Ουστριάς έχοντας αφιερώσει την ζωή τους στην εταιρεία αυτή μετά από 35 χρόνια παραδίδουν τα ηνία στην νεότερη γενιά. Πιστεύω πως η θέληση και το μεράκι όχι απλώς υπάρχουν αλλά περισσεύουν κιόλας σε εμάς που θέλουμε με ασφαλή και σταθερά βήματα να εξελίξουμε και να μεγαλώσουμε την Ουστριάς Α.Ε. ακόμη περισσότερο.

 

- Ποιά είναι η δική σας ενασχόληση με την εταιρεία;

- Η προσωπική μου ενασχόληση έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων, νέων και μεταχειρισμένων αυτοκίνητων, τις ανταλλαγές και τις ενοικιάσεις. Βέβαια συμπεριλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως η εξυπηρέτηση πελατών, οι χρηματοδοτήσεις αλλά και ευρύτερες πτυχές του επιχειρείν που εμπεριέχουν τις στρατηγικές προώθησης, το marketing κτλ. και που αποτελούν κομμάτια της καθημερινότητας μου.

 

- Αλήθεια ποιό είναι το ιστορικό της εταιρείας σας;

- Αν ξεκινήσουμε την αφήγηση από τα πρώτα επαγγελματικά βήματα της οικογενείας μου, θα χρειαστεί να επιστρέψουμε πίσω στο 1979, όταν ο πατέρας μου και πτυχιούχος μηχανικός, Αθανάσιος Ουστριάς με την βοήθεια του αδελφού του Κωνσταντίνου Ουστριά ανοίγουν συνεργείο αυτοκίνητων στις Σέρρες. Λόγω των προχωρημένων τεχνικών γνώσεων, της υψηλής κατάρτισης και της άριστης εξυπηρέτησης που παρέχουν οι αδελφοί Ουστριά, η απήχηση στο Σερραϊκό κοινό είναι πολύ μεγάλη και έτσι ιδρύεται η Sakis Service (μετέπειτα Hellas Service) που διαθέτει επιπλέον και υπηρεσίες οδικής βοήθειας με ιδιόκτητα ρυμουλκά οχήματα. Το 1987 η οικογένειά μου βλέποντας την αγάπη του κόσμου αποφασίζει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των αυτοκίνητων της PEUGEOT, πετυχαίνοντας στα επόμενα 3 χρόνια ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Η επιτυχία αυτή είναι αξιοπρόσεκτη και έτσι το 1990 η ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ μας ορίζει επίσημο αντιπρόσωπο των επιβατικών και φορτηγών αυτοκίνητων της για τον νόμο Σερρών με πλήρη ιδιόκτητη καθετοποιημένη μονάδα. Από εκεί και έπειτα ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία ανάπτυξης της Ουστριάς Α.Ε. που σαν επιστέγασμα έχει την επέκταση της συνεργασίας με την ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ, αρχικά αναλαμβάνοντας την αντιπροσώπευση της μάρκας στο νόμο Δράμας το 2002 και στη συνέχεια και στο νόμο Καβάλας το 2004.

 

- Την περίοδο αυτή η επωνυμία «Ουστριάς» συμπληρώνει 35 χρόνια δραστηριότητας, θεωρείτε ότι έχετε ωριμάσει σαν εταιρεία;

- Νομίζω πως οι όποιες απαραίτητες ζυμώσεις έχουν ολοκληρωθεί μετά από τόσα χρόνια ανελλιπούς δραστηριότητας. Η Ουστριάς Α.Ε. αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρίες στο χώρο του αυτοκίνητου - και όχι μόνο - και με τη συμπαράσταση του κόσμου ατενίζουμε σε αισιοδοξία το μέλλον. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες των επιτυχιών μας αλλά μοχθούμε συνεχώς ώστε να ανακαλύπτουμε νέες υπηρεσίες και προϊόντα που θα ικανοποιούν ακόμη περισσότερο τους πελάτες μας.

 

- Η εταιρείας σας σήμερα αντιπροσωπεύει την Toyota, στις Σέρρες, Δράμα και Καβάλα. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των πωλήσεων σε περίοδο ύφεσης;

- Τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση, όλοι μας είχαμε συνηθίσει να ζούμε με ένα διαφορετικό τρόπο. Την τελευταία πενταετία λοιπόν είδαμε τεράστιες αλλαγές στην καταναλωτική μας συμπεριφορά. Έτσι και η αγορά του αυτοκίνητου υπέστη, κατά την γνώμη μου, το μεγαλύτερο πλήγμα αφού οι πωλήσεις αυτοκινήτων πανελλαδικά από τις 290.000 το 2008 καταποντίστηκαν στις 61.000 το 2013 (πτώση 80%) και από τα 2.500 σημεία πώλησης επίσημων έμπορων, απέμειναν μόλις τα 1.500. Για την δική μας εταιρεία, μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί αξιοζήλευτο κατόρθωμα το γεγονός πως όχι μόνο διατηρήσαμε, με την βοήθεια των ανθρώπων μας και του κόσμου, τα τρία καταστήματα αλλά πετύχαμε επιπροσθέτως αύξηση στο μερίδιο αγοράς από 10% αθροιστικά και στους τρεις νομούς στο αξιοσημείωτο 13,1% δηλαδή +24%!

 

-Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους τρεις νομούς δραστηριότητας σας;

-Δεν θα το έλεγα αυτό. Και οι τρεις νόμοι γειτονεύουν μεταξύ τους και η καταναλωτική συμπεριφορά είναι λίγο - πολύ η ίδια. Έξαλλου ο αγοραστής είτε βρίσκεται στη Δράμα  είτε στη Καβάλα είτε στις Σέρρες ψάχνει πάντα την επιλογή που θα καλύψει τις ανάγκες του με τον πλέον καλύτερο δυνατό τρόπο και εμείς είμαστε εκεί για τον διευκολύνουμε.

 

-Η Toyota, είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη με πληθώρα νέων συμβατικών μοντέλων και όχι μόνο. Ποιά είναι σήμερα η εικόνα της;

-Δεν θα ήθελα σας κουράσω με δυσνόητα νούμερα και ποσοστά. Θα σας αναφέρω μονό ότι η ΤΟΥΟΤΑ που ιδρύθηκε το 1937, αποτελεί έναν κολοσσό με 340.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και πάνω από 500 θυγατρικές. Είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου με 30 δις δολάρια χρηματιστηριακή άξια και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 91 δις ευρώ. Ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στα παγκόσμια χρονικά που το 2013 παρήγαγε ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια οχήματα και φυσικά διαθέτει το νούμερο 1 παγκοσμίως  σε πωλήσεις αυτοκίνητο που δεν είναι άλλο από το υβριδικό ΤΟΥΟΤΑ PRIUS.

 

- Όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν οχήματα με τεχνολογία εναλλακτικών καυσίμων, τεχνολογία στην οποία η Toyota είναι πρωτοπόρος, βλέπε prius, εκδόσεις Hybrid. Θωρείτε ότι η στροφή σε τέτοιου είδους οχήματα είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

- Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και χρόνια αφιερώνουν τεράστια κεφάλαια στην έρευνα και στην ανάπτυξη πιο οικονομικών μεθόδων μετακίνησης, άλλες προς την σωστή κατεύθυνση και άλλες όχι. Η ΤΟΥΟΤΑ υπήρξε ο πρωτοπόρος στην εξέλιξη συστημάτων υβριδικής τεχνολογίας και συνεχίζει να πιστεύει πως το μέλλον βρίσκεται σε αυτήν. Αυτό μαρτυρούν οι πάνω από 5 εκατομμύρια πωλήσεις των 25 υβριδικών οχημάτων παγκοσμίως από το 1997, εξοικονομώντας περίπου 11 τρις λίτρα βενζίνης και 35 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

 

- Ποιές υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία σας;

- Και στα τρία καταστήματα της Ουστριάς Α.Ε. ο υποψήφιος πελάτης είναι σε θέση να βρει ουσιαστικά τα πάντα που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο: καταρχήν μπορεί να αγοράσει ένα καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ή να ανταλλάξει το παλιό του. Να συντηρήσει το αυτοκίνητο του στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία μας και να το επισκευάσει στα υπερσύγχρονα φανοποιεία - βαφεία μας. Να αλλάξει ελαστικά, να ασφαλίσει το αυτοκίνητο του ή να τοποθετήσει ένα από τα ολοκληρωμένα συστήματα υγραεριοκίνησης με την εγγύηση της Ουστριάς Α.Ε. Φυσικά, διαθέτουμε όλη την γκάμα των ανταλλακτικών και αξεσουάρ για το αγαπημένο σας ΤΟΥΟΤΑ και τα τελευταία 3 χρόνια λειτουργούμε και τμήμα ενοικιάσεων αυτοκίνητων με τον πλέον καινούριο στόλο. Θα ήταν παράλειψη βέβαια να μην αναφέρουμε και την οδική βοήθεια Hellas Service στις Σέρρες.

 

- Κύριε Ουστριά, τί σας διαφοροποιεί από των ανταγωνισμό;

- Όπως είπε και ο πρώην πρόεδρος της ΤΟΥΟΤΑ, Fuji Cho, οι περισσότερες εταιρείες έχουν ως άμεσο στόχο την αύξηση των κερδών με κίνδυνο να χάσουν στη διαδρομή τη σωστή σχέση με τους πελάτες, εμείς έχουμε στόχο την αύξηση της απόλυτης ικανοποίησης των πελατών μας, μέσα από την οποία μπορεί να έρθει η επίτευξη κέρδους. Αξίες όπως ο σεβασμός στον άνθρωπο και η διαρκής βελτίωση (kaizen στα ιαπωνικά) είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων όσων εργαζόμαστε στην Ουστριάς Α.Ε. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να κοιτάμε τους πελάτες μας στα μάτια και με οδηγό την ειλικρίνεια και την ομαδική εργασία να τους προσφέρουμε τα υψηλοτέρα επίπεδα εξυπηρέτησης.

 

- Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στην χώρα μας, στον τομέα του αυτοκινήτου, ποιες είναι οι προτεραιότητες της εταιρείας σας;

- Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η άποψή μου είναι σαφής: η απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη είναι προτεραιότητα για όλους μας στην Ουστριάς Α.Ε. και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνονται “εκπτώσεις” σε αυτό το πεδίο είτε υπάρχει οικονομική δυστοκία είτε όχι. Από εκεί και πέρα λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, είναι πολύ βασικό για μια εταιρία να έχει άριστη γνώση των τάσεων της αγοράς «πιάνοντας τον παλμό» των καταναλωτών, να είναι προετοιμασμένη για τυχόν «αναποδιές» και πάνω απ’ όλα να διαθέτει ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην πολιτική και το όραμα της διοίκησης.

 

- Σήμερα με τα νέα δεδομένα, έχουν αλλάξει οι ανάγκες του κοινού;

- Θα έλεγα πως οι ανάγκες του κοινού δεν έχουν αλλάξει, σίγουρα όμως έχουν ιεραρχηθεί σε μια πιο ψυχρή και ορθολογική βάση. Ο κόσμος πλέον δεν προβαίνει σε εύκολες και πρόσκαιρες αγορές, αναλύει διεξοδικά τις επιλογές που του προσφέρονται και επιλεγεί συνετά το προϊόν που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τις σημερινές του ανάγκες αλλά αυτό που θα του δώσει ασφάλεια και σιγουριά σε βάθος χρόνου.

 

- Τον περασμένο χρόνο, παρατηρήθηκε μια μικρή άνοδος στις πωλήσεις των νέων οχημάτων. Θεωρείτε ότι είναι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του χώρου;

- Με  βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αύγουστου 2014 όντως υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 27% στις πωλήσεις νέων και μεταχειρισμένων εισαγωγής αυτοκίνητων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Φυσικά και τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μας επαναφέρουν στα επίπεδα πωλήσεων προ κρίσης. Είναι θετικό πάντως σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι, έστω και έτσι, παρατηρείται  μια αντιστροφή του κλίματος.

 

- Εσείς κ. Ουστριά τί αυτοκίνητο οδηγείτε και ποιο θα είναι το επόμενο σας;

- Αυτή τη στιγμή, οδηγώ ένα ΤΟΥΟΤΑ AURIS 1.4 DIESEL. Το θεωρώ μαζί με το πρόσφατα ανανεωμένο YARIS, το πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο που καλύπτει κάθε ανάγκη μετακίνησης είτε εντός πόλης είτε εκτός, με ασφάλεια και οικονομία. Όσον αφόρα το επόμενο, σίγουρα θα είναι κάποιο από την πλούσια γκάμα υβριδικών της ΤΟΥΟΤΑ...

 

- Ποιό τελικά είναι κατά την γνώμη σας το μέλλον της αυτοκίνησης στην χώρα μας;

- Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και δεν θα μπορούσα πάρα να σας εκφράσω την θετική μου άποψη. Πιστεύω πως τα δυσκολότερα πέρασαν για την χώρα μας και αναμένουμε πλέον καλύτερες ήμερες. Προσδοκούμε μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των πωλήσεων στα επόμενα 3-4 χρόνια έως ότου σταθεροποιηθεί η αγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουμε σε νοοτροπίες και συμπεριφορές του προσφάτου παρελθόντος. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει όλοι μας να βγούμε σοφότεροι από αυτήν την κρίση. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δόθηκε και εξέφρασα τις απόψεις μου.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας