Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γιάννης Καψημάλης

Πολιτικός Μηχανικός Αντιπρόεδρος - Γενικός Διευθυντής Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Δράμας (ΔΕΥΑ Δράμας)

 

Η Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας είναι η πρώτη και μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση του κλάδου της και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δημοτών σε ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων υδάτων, με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές, τις οποίες συντηρεί και αναβαθμίζει συνεχώς, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Διαθέτοντας οργανωμένα εργαστήρια ανάλυσης και διενεργώντας καθημερινούς ελέγχους ποιότητας, η εταιρία διασφαλίζει στους κατοίκους της Δράμας και των γύρω περιοχών, που υδροδοτεί, πόσιμο νερό αρίστης ποιότητας, καθαρό και υγιεινό.

Με ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον και υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, η ΔΕΥΑΔ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση του νερού, με τη συμμετοχή φορέων αλλά και σχολικών μονάδων.

Ο ρόλος της Δημοτικής Επιχείρησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς εξασφαλίζει την ορθολογιστική χρήση των υδάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει στους καταναλωτές της, νερό αρίστης ποιότητας.

Παροχές υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση μεγάλων και σημαντικών υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι οι τομείς στους οποίους σκοπεύει η νέα δημοτική αρχή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Επίσης, η ΔΕΥΑΔ έχει θέσει εδώ και χρόνια σε πλήρη λειτουργία τον Βιολογικό Καθαρισμό, μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με άριστη υλικοτεχνική υποδομή.

Με τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους και με διορθωτικές παρεμβάσεις του τεχνικού και εργαστηριακού προσωπικού της έχει επιτευχθεί η τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων κατά τη λειτουργία της.

- Κύριε Καψημάλη, ο Δήμαρχος Δράμας σας εμπιστεύτηκε ένα ιδιαίτερο σημαντικό πόστο στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Με πόση υπευθυνότητα σας επιφορτίζει ο ρόλος αυτός;

- Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκανε. Θα αντιμετωπίσω τον ρόλο, με όση υπευθυνότητα απαιτεί η θέση κάποιου, που έχει την ευθύνη για την υδροδότηση 52.000 κατοίκων.

Νοιώθω επιφορτισμένος με την ευθύνη της δίκαιης αντιμετώπισης των συμπολιτών μας, με την ευθύνη της εύρεσης λύσεων για την ελάφρυνση των οικονομικά αδυνάτων, χωρίς να στερούμε ταυτόχρονα τους απαραιτήτους πόρους απ την επιχείρηση.

- Ποιοί είναι οι στόχοι της Νέας Δημοτικής Αρχής, σ’ ότι αφορά τη λειτουργία της ΔΕΥΑΔ;

- Στόχος της δημοτικής μας αρχής είναι η ΔΕΥΑΔ να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα της εξυπηρέτησης και την καθημερινότητα του πολίτη, όλα αυτά, χωρίς να ξεχνάει τον αναπτυξιακό ρόλο της επιχείρησης.

Θέλουμε ο συμπολίτης μας να νοιώθει πως τα χρήματα που ξοδεύει -μέσα σε πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες- πιάνουν τόπο.

Θέλουμε μια επιχείρηση που θα απορροφά κοινοτικούς πόρους και θα επενδύει στο μέλλον, στην ορθολογική χρήση του νερού, στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου με σεβασμό στις μελλοντικές γενιές.

Στόχος μας είναι να αποδείξουμε πως έστω και σε αυτές τις συνθήκες, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μια δημοτική επιχείρηση μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

- Σε ποιούς τομείς σκοπεύετε να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα;

- Εδώ και πολλά χρόνια οι βασικοί τομείς-στόχοι της επιχείρησης έχουν τεθεί βάση οργανωμένου σχεδίου. Από την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος ήταν αντιπρόεδρος της επιχείρησης τέθηκαν οι βάσεις για την πορεία της ΔΕΥΑΔ.

Τότε τέθηκαν οι βασικοί άξονες οι όποιοι δίνουν βαρύτητα στην ορθολογική διαχείριση του νερού στα πρότυπα των διεθνών οργανισμών (IWA).

Τότε εκπονηθήκαν οι μελέτες που αφορούν στην αντικατάσταση όλων των αγωγών του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας, όπως και οι μελέτες που αφορούν στην σύνδεση των τοπικών διαμερισμάτων με τον βιολογικό καθαρισμό της Δράμας, η μελέτη του Βιολογικού της Χωριστής και πολλά αλλά τα όποια τώρα υλοποιούνται.

Αυτά ήταν στόχοι της αντιπροεδρίας του κ Μαμσάκου τα όποια η προηγούμενη δημοτική αρχή αξιοποίησε -με επιτυχία, οφείλω να ομολογήσω- εμείς φυσικά θα συνεχίσουμε αυτά που οραματιστήκαμε έως την πλήρη ολοκλήρωση τους.

Ο τελικός μας στόχος είναι νέα δίκτυα ύδρευσης σ όλο τον δήμο Δράμας, σύνδεση όλων των τοπικών διαμερισμάτων και οικισμών με τον βιολογικό καθαρισμό, αντιμετώπιση προβλημάτων συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων (όπως τα Κουδούνια) με προβλήματα στην αποχέτευση και φυσικά ο έλεγχος του ισοζυγίου του μη τιμολογούμενου νερού. Επίσης άμεσο στόχο μας αποτελεί και η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας του βιολογικού και η δημιουργία μονάδας διαχείρισης της λάσπης.

- Αναφέρετε, ως Δημοτική Αρχή, ότι κινείστε στην λογική της εφαρμογής μέτρων που θα διευκολύνουν του καταναλωτές. Τι είδους μέτρα και προς ποιά κατεύθυνση, θα είναι αυτά;

- Θεωρώ πως η σωστή κατεύθυνση είναι αυτή όπου μέσα από την ορθή διαχείριση εξοικονομούμε πόρους οι όποιοι επιστρέφουν στον δημότη-καταναλωτή.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, αυτή την στιγμή μετά από μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας η ΔΕΥΑ ενέταξε στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος έλεγχου διαρροών προϋπολογισμού περίπου 2 εκ ευρώ.

Η μείωση των διαρροών που αυτή την στιγμή αγγίζουν το 40% του αντλούμενου νερού θα εξοικονομήσει χρήματα από την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, από την μείωση των υλικών και των ανθρωποωρών που απαιτούνται για την επιδιόρθωση τους κ.α.. αυτό και μόνο μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως στην επιχείρηση. Αυτή είναι πραγματική μετρήσιμη προσφορά προς τον δημότη

Με τέτοιες ενέργειες θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε διαφορετικά κοινωνικά τιμολόγια προς όφελος των συμπολιτών μας που ανήκουν σε αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Θέλουμε αυτοί που δεν έχουν σήμερα τα μέσα να ανταποκριθούν στο κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών να «νοιώθουν» έμπρακτα πως ο Δήμος Δράμας είναι δίπλα τους.

Επίσης στόχο μας αποτελούν και πιο μικρά ίσως, αλλά πολύ σοβαρά θέματα για την λειτουργία της επιχείρησης, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η χρήση νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία με τον πολίτη, η αναβάθμιση και εμπλουτισμός των ηλεκτρονικά παρεχομένων υπηρεσιών, που ευελπιστούμε πως θα περάσει την επιχείρηση σε νέα εποχή.

- Κάθε πότε γίνεται ποιοτικός έλεγχος του πόσιμου νερού;

- Η ΔΕΥΑ Δράμας παρακολουθεί συστηματικά το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης. Καθημερινά γίνεται έλεγχος του υπολειμματικού χλωρίου στο δίκτυο και σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται τακτικοί και προγραμματισμένοι φυσικοχημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι σε προκαθορισμένα σημεία του δικτύου ύδρευσης (αντλιοστάσια, δεξαμενές) και πολυσύχναστα κτίρια (σχολεία, πλατείες, νοσοκομείο κ.α.), σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τη Διεύθυνση Υγείας Πρόγραμμα Οι έλεγχοι αυτοί εκτελούνται στο Εργαστήριο Ανάλυσης Πόσιμου νερού της ΔΕΥΑ Δράμας που βρίσκεται στο κτίριο διοίκησης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων. Ο εξοπλισμός αναλύσεων του εργαστηρίου είναι πλήρης.

Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με μεθόδους σύμφωνες με την νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα ανάλυσης του νερού (ISO και ΕΝ πρότυπα, «Standard methods for the examination of water and wastewater») και τηρούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα αναλύσεων.

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού της Δράμας είναι εξαιρετικά καλά. Ο τακτικός μικροβιολογικός έλεγχος δείχνει  μηδενική παρουσία  στο νερό του δικτύου ανεπιθύμητων μικροβιακών δεικτών.

Η ΔΕΥΑΔ, προχώρησε πρόσφατα, στον εκσυγχρονισμό του Εργαστηρίου Ελέγχου Λυμάτων και Βοθρολυμάτων και των συστημάτων παρακολούθησης της ΜΕΛ, εγκαθιστώντας σύγχρονο εξοπλισμό αναλύσεων και ON-LINE οργάνων για την παρακολούθηση της απόδοσης και της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

- Πότε εκτιμάτε ότι  θα έχουν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί τα δίκτυα ύδρευσης τόσο στο Δήμο της Δράμας όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα;

- Αυτή την στιγμή και μέσα στο 2015 θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση 97 χιλιομέτρων αγωγών που αποτελεί το 40% περίπου του συνολικού μήκους του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Δράμας.

Στο νέο έτος θα εντάξουμε την αντικατάσταση των παροχών του δικτύου αυτού ενώ η τεχνική υπηρεσία ολοκληρώνει την μελέτη της αντικατάστασης και των υπόλοιπων 2 ζωνών του δικτύου, δηλ της ζώνης 2 (κέντρο της πόλης) και της ζώνης 3 (περιοχή Αμπελοκήπων κλπ). Αυτές οι δυο ζώνες αποτελούν βασικό μας στόχο την επόμενη πενταετία ώστε να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε η μελέτη που εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία από την εποχή αντιπροεδρίας του κ. Μαμσάκου.

- Σήμερα που μιλάμε είναι όλα τα Δ.Δ. συνδεδεμένα με τον Βιολογικό Καθαρισμό;

- Σήμερα είναι συνδεδεμένα όλα τα δημοτικά διαμερίσματα εκτός των Μαυροβάτου και Μικροχωρίου.

Δεν αναφέρω τη Χωριστή καθώς βρίσκεται στην φάση όπου θα δημοπρατήσουμε εντός του 2015 την κατασκευή ανεξάρτητης μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων.

Επίσης βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Προσοτσάνης για την σύνδεση 4 τ.δ του Δήμου Προσοτσάνης με την ΕΕΛ της Δράμας επιτυγχάνοντας με την συνεργασία αυτή οικονομίες κλίμακας που συμφέρουν και τους δυο Δήμους.

Εντός του 2015 η τεχνική υπηρεσία θα εκπονήσει και τις απαραίτητες μελέτες για τα τοπικά διαμερίσματα Μαυροβάτου και Μικροχωρίου αντικαθιστώντας και το Α/Σ λυμάτων των εργατικών κατοικιών του Αγίου Σάββα.

- Μια από τις παγκόσμιες καμπάνιες, είναι η ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού. Η ΔΕΥΑΔ προς την κατεύθυνση αυτή ποιές δράσεις υλοποιεί;

- Νοιώθω πραγματικά εντυπωσιασμένος από το ότι η ΔΕΥΑ της Δράμας αποτελεί μια από τις επιχειρήσεις του είδους στην Ελλάδα που ακολουθεί τα πρότυπα της I.W.A. (International Water Association) για το νερό. Είχαμε την χαρά μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε κοντά μας για αρκετές ημέρες έναν από τους πρωτοπόρους του Water Loss της IWA τον Ιταλό Καθηγητή κ. Marco Fantozzi ο όποιος ενημέρωσε το τεχνικό προσωπικό στα μυστικά του έλεγχου του Ισοζυγίου του νερού.

Από την έως τώρα εμπειρία μου δεν γνωρίζω άλλες επιχειρήσεις - πλην ίσως της ΕΥΔΑΠ- που να εφαρμόζουν αντίστοιχα πρότυπα. Εκτός του παραπάνω να αναφέρω πάλι προς την ίδια κατεύθυνση την εγκατάσταση του συστήματος έλεγχου διαρροών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του δικτύου ύδρευσης με την τοποθέτηση 77 σταθμών έλεγχου στο δίκτυο της πόλεως Δράμας με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο θέμα του έλεγχου των διαρροών.

- Εκτιμάτε ότι οι παροχές της ΔΕΥΑΔ προς τους πολίτες είναι πολύ υψηλότερες των εισφορών των καταναλωτών;

- Για να απαντήσω ειλικρινά στο ερώτημα σας θα πρέπει να γνωρίζω το πραγματικό κόστος του νερού κι αυτό απ’ ότι ξέρω έως τώρα δεν έχει γίνει με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο, άρα η τιμή του νερού δεν εξαρτάται απ το πραγματικό κόστος του νερού αλλά από τις ανελαστικές δαπάνες που απαιτεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Θεωρώ πολύ σοβαρό το ερώτημα σας και επίσης θεωρώ πολύ άσχημο που κάνεις έως τώρα δεν μπορεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση σ αυτό.

Σίγουρα όμως μπορώ να σας πω ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης είναι φθηνότερο απ ότι αν ήταν ο φορέας ιδιωτικός, καθώς θα έπρεπε να παράγει κέρδος. Σας είπα προηγουμένως πως στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε χρήματα από την κατανάλωση της ενεργείας, από την ορθολογική διαχείριση κλπ, αυτό το κέρδος σε μια δημοτική επιχείρηση θα δοθεί ανταποδοτικά στους δημότες, σε μια ιδιωτική επιχείρηση θα είναι κέρδος των ιδιοκτητών.

Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι η αντικειμενική (επιστημονικά) απάντηση στο ερώτημα σας και κυρίως αν υπάρχουν περιθώρια στην μείωση του  κόστους του νερού ώστε αυτά να ωφελήσουν τον δημότη. Αποτελεί προσωπικό μου στόχο η διερεύνηση  αυτού του θέματος και είμαστε σε συνεργασία με την Τεχνική και Οικονομική υπηρεσία ώστε ίσως και μέσα στη νέα χρονιά να δώσουμε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

- Η ΔΕΥΑΔ, χρησιμοποιεί σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες, πόσο αποτελεσματική ήταν η μέθοδος αυτή, πόσο έχει πετύχει τους στόχους της;

- Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την ΔΕΥΑ μεγάλα βήματα στο θέμα αυτό. Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα ξαναμιλήσουμε για αυτό καθώς ετοιμάζουμε ευχάριστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές μας.

- Σήμερα ποιά έργα εκτελεί η ΔΕΥΑΔ;

- Τα εντεταγμένα έργα της ΔΕΥΑΔ είναι:

1. Επέκταση αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης δήμου Δράμας - ζώνη 1. Προϋπολογισμός έργου: 7.487.414,26 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ. Εκτελείτε.

2. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ξηροποτάμου. Προϋπολογισμός έργου: 1.771.200,00 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ. Ολοκληρώθηκε.

3. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Χωριστής. Προϋπολογισμός έργου: 790.000,00 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ. Ολοκληρώθηκε.

4. Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής. Προϋπολογισμός έργου: 2.466.531,60 €. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ - ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013/ΕΤΠΑ.

Έργα στα οποία έχει ολοκληρωθεί η μελέτη:

1. Σύνδεση οικισμού Προαστίου Νέας Σεβάστειας με βιολογικό καθαρισμό δήμου Δράμας. Προϋπολογισμός έργου: 1.500.000 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ. Ολοκληρώθηκε.

2. Έργα αποχέτευσης - σύνδεση τοπικών διαμερισμάτων με βιολογικό. Προϋπολογισμός έργου: 3.120.000 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ.

Με τα έργα 1 και 2 συνδέονται τα τοπικά διαμερίσματα του Μυλοποτάμου, Νικοτσάρα, Κ. Αγρού, Κουδουνίων καθώς και οικισμοί Αμπελακίων Ν. Σεβάστειας και τμήματος του Προαστίου με τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Δράμας. Ολοκληρώθηκε.

3. Ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης. Προϋπολογισμός έργου: 2.130.390,00 €. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ - ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013/ΕΤΠΑ

Με την παραπάνω πράξη δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου διαρροών καθώς και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δικτύου ύδρευσης. Εκτελείτε.

4. Αντικατάσταση εσωτερικού σωλήνων μεταφοράς νερού ύδρευσης κοινότητας Σιδηρονέρου. Προϋπολογισμός έργου: 860.000,00 €. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ 2007-2013 Πρόγραμμα ΡΟΔΟΠΗ. Ολοκληρώθηκε.

5. Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων & συναφή έργα. Προϋπολογισμός έργου: 920.000,00 €. Χρηματοδότηση: Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007-2013/ΕΤΠΑ. Εκτελείτε.

Η ΔΕΥΑΔ έχει μελέτες προς ωρίμανση:

1. Κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης Ίλυος ΒΙΟ.ΚΑ. Δράμας. Προϋπολογισμός έργου: 8.900.000,00 €. Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ - ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013/ΕΤΠΑ. Για έγκριση στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Μελέτες που εκπονούνται

2. Κατασκευή παροχών ύδρευσης Ζώνης 1

3. Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Δράμας Ζώνη 2.

4. Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Δράμας Ζώνη 3.

5. Κατασκευή αποχέτευσης περιοχής Μεταμόρφωσης Σωτήρος.

6. Αποχέτευση Κουδουνίων.

7. Σύνδεση Μικροχωρίου Μαυροβάτου με βιολογικό καθαρισμό.

8. Αποχέτευση οικισμού Ταξιαρχών.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας