Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Κυριάκος Χαρακίδης

Δηλώνει παρών για προσφορά στην κοινωνία της Δράμας

 

Ο τέως δήμαρχος της Δράμας, δηλώνει πως με το ζόρι δεν γίνεται κανείς δήμαρχος και θεωρεί πως όταν ένας κύκλος κλείνει τότε πρέπει να ανασυγκροτείς τις δυνάμεις σου και να επαναπροσδιορίζεις τους στόχους σου.

Πιστεύει πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αδικεί τόσο τον ίδιο όσο και το πλούσιο έργο το οποίο παρήγαγε με τους συνεργάτες του.

Νοιώθει σίγουρος πως αν τον εμπιστευτούν οι δραμινοί, εφόσον αποφασίσει να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή, θα εκπροσωπήσει επάξια τη Δράμα ενώ παράλληλα καλεί τους πολίτες να μην παραμένουν προσκολλημένοι σε ανθρώπους ή σε αρχές εξουσίας, παρότι επανειλημμένα τους έχουν αποδείξει πως είναι πολύ λίγοι για να τα καταφέρουν.

- Κύριε Χαρακίδη συμπληρώνονται τέσσερις μήνες που παραιτηθήκατε από το δημοτικό συμβούλιο. Από τότε δεν είδαμε καμιά δημόσια τοποθέτησή σας στην τοπική πολιτική σκηνή. Ποιος ο λόγος της σιωπής;

- Πάντοτε ήταν αξιοπρεπής η παρουσία μου στα τοπικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου μας. Η παραίτησή μου είχε ως μοναδικό σκοπό την απόσυρσή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έκρινα ότι ο κύκλος της προσφοράς μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε κλείσει. Όφειλα να αφήσω χρόνο τόσο στην νέα Δημοτική Αρχή όσο και στους συνεργάτες μου στην «Πόλη+Ζωή» να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε απερίσπαστοι να προσφέρουν τα μέγιστα στον τόπο και στην Δραμινή κοινωνία. Άλλωστε, ποτέ στην ζωή μου δεν μου άρεσαν τα πολλά λόγια. Η δική μου πολιτική θεωρία είναι η θεωρία  της σκληρής δουλειάς και των έργων. Ακόμη και σήμερα, που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας, θέλω να ξέρετε ότι ένας βασικός λόγος που το έκανα είναι η επιθυμία μου να ευχαριστήσω τους Δραμινούς πολίτες και να τους ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου να περάσουν τις ευλογημένες μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται με αγάπη, ειρήνη ψυχής και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

- Η 25η Μαΐου σίγουρα έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη σας. Τώρα που πέρασαν μήνες από το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, έχετε καταγράψει λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

- Δεν θεωρώ το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης ατυχές. Ποτέ δεν θεώρησα ότι η τύχη μπορεί να οδηγήσει και να φέρει το αποτέλεσμα από μόνη της. Παρότι, δυστυχώς, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση σε ένα σκοπό και σε ένα στόχο δεν μπορεί να αποφέρει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι εξ ορισμού προϊόν συλλογικής δουλειάς και αγώνα. Δεν μπορεί να είναι προϊόν δουλειάς δύο ή τριών. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ως επικεφαλής της παράταξης όφειλα να αναλάβω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό και έπραξα.

- Αναλάβατε λοιπόν πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κίνηση γενναία, θα έλεγα... Δεν είναι πάντως συνηθισμένη πρακτική οι πολιτικοί να αναγνωρίζουν και τις δικές τους ευθύνες. Συνήθως για όλα φταίνε οι άλλοι...

- Ποτέ δεν υπήρξα ευθυνόφοβος. Πάντα κοιτώ τα δεδομένα σφαιρικά προσπαθώντας να δω όλα όσα διαδραματίζονται αντικειμενικά και όσο το δυνατόν αποστασιοποιημένα. Δεν συγκαταλέγω τον εαυτό μου στους πολιτικούς που οδήγησαν τον τόπο μας σε αυτή την κατάντια μόνο και μόνο επειδή έθεταν ως προτεραιότητα το πολιτικό τους συμφέρον και καθόριζαν τις αποφάσεις τους ανάλογα με τις πολιτικές φατρίες που στήριζαν την εκλογή τους. Υπήρξα ανέκαθεν μη εξαρτημένος κομματικά. Ήμουν και είμαι ταγμένος στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μου.

Όσο για το γενναίος, δεν θεωρώ τον εαυτό μου γενναίο, έτσι όπως το θέσατε. Είμαι απλά ρεαλιστής. Με το ζόρι δεν γίνεται κανείς Δήμαρχος και όταν θεωρεί ότι ο κύκλος προσφοράς σε ένα τομέα έχει κλείσει τότε ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και επαναπροσδιορίζει τους στόχους του. Για μένα βέβαια ο σημαντικότερος σκοπός μου είναι η προσφορά στην κοινωνία της Δράμας.

- Αισθάνεστε ότι το αποτέλεσμα σας αδικεί;

- Απαντώντας ως άνθρωπος και όχι με πολιτική σκέψη λέω ναι ! Ναι με αδικεί ή μάλλον μας αδικεί το αποτέλεσμα των εκλογών με ένα τόσο πλούσιο έργο, το οποίο το αποδέχονται όλοι οι Δραμινοί ακόμη και αυτοί που δεν μας ψήφισαν. Το ψέμα και η λάσπη δυστυχώς υπερίσχυσαν απέναντι σε αυτό το έργο. Συμπτώματα των καιρών; Ίσως ! Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν πρέπει να μας φταίνε οι άλλοι. Πετύχαμε τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που όλα αυτά τα πρωτόγνωρα σε σχεδιασμό και ποιότητα έργα θα έχουν την σφραγίδα της Δημοτικής Αρχής του Κυριάκου Χαρακίδη ως Δημάρχου.

- Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα;

- Παρά την μεγάλη πικρία μου από το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι και τελευταία ημέρα του Αυγούστου δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να εργάζομαι για το καλό της πόλης μας. Μην ξεχνάμε την ένταξη του έργου της Καλλιφύτου (γήπεδο 5Χ5) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 150.000 ευρώ την πετύχαμε τον Αύγουστο, όπως και την επικαιροποίηση  της οριστικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στους Ταξιάρχες με αναθεωρημένο προϋπολογισμό ύψους 3.300.000 ευρώ. Βέβαια, όπως κάθε άνθρωπος έτσι κι εγώ χρειαζόμουν να κάνω τις διακοπές μου με την οικογένεια και τους φίλους μου ασχολούμενος με το χόμπι μου.

Από τον Σεπτέμβριο και ύστερα επιστροφή στην εργασία μου, μια που ούτε άνεργος ούτε άεργος ήμουν, αλλά μάχιμος επιχειρηματίας, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες παραμένουμε, ως επιχείρηση, όρθιοι με και πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δώσω τα εύσημα στο γιό μου, που όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο τιμόνι του Δήμου κατάφερε να κρατήσει ζωντανή και ακμαία της επιχείρησή μας. Μια επιχείρηση και με εξαγωγικό πλέον προσανατολισμό, που κατάφερε να κρατήσει όλο της το προσωπικό, όταν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας απολύουν εργαζόμενους.

- Η παράταξη «Πόλη+Ζωή» την οποία ιδρύσατε συνεχίζει με νέο επικεφαλής. Πώς βλέπετε την μέχρι τώρα παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο;

- Θα ήταν ανήθικο εκ μέρους μου και παρότι παραιτήθηκα της θέσης μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να προσπαθώ παρασκηνιακά να κινήσω νήματα και να επηρεάσω αποφάσεις. Ποτέ δεν θεώρησα τους συνεργάτες μου μαριονέτες. Στην παράταξη «Πόλη+Ζωή» όλες σχεδόν οι αποφάσεις λαμβάνονταν αφού πρώτα είχα ακούσει και είχα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν μου τις απόψεις, τα επιχειρήματα και τις συμβουλές των συνεργατών μου. Έτσι πήγαμε την Δράμα μπροστά. Έτσι τα καταφέραμε και μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το τεράστιο έργο. Αυτό έχει γεμίσει υπερηφάνεια και μένα και τους συνεργάτες μου για μια ολόκληρη ζωή. Και αυτή η περηφάνια δεν είναι αυτόφωτη, δεν ξύπνησα μια μέρα νιώθοντας υπερήφανος. Αυτή η περηφάνια δημιουργείται καθημερινά, όχι από τα λόγια των συνεργατών μου, αλλά από τα λόγια των απλών ανθρώπων που με σταματούν στο δρόμο και μου μιλούν με λόγια ειλικρινούς αφοσίωσης και θαυμασμού για το έργο που έγινε. Μου δημιουργεί, βέβαια, αισθήματα πικρίας και στεναχώριας που δεν είμαστε σε θέση να το συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε όλα όσα σχεδιάζαμε, γιατί και θέλαμε, και ξέραμε, και μπορούσαμε να τα επιτύχουμε.

Ελπίζω και πιστεύω ότι η «Πόλη+Ζωή» θα έχει μέλλον και συνέχεια, γιατί απαρτίζεται από άξιους συμπολίτες μας, στους οποίους επένδυσα ένα κομμάτι της ψυχής μου, διότι πίστεψα στις δυνατότητες τους και στις καλές τους προθέσεις.

Καθένας που ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να χαράξει την δική του πορεία. Αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή που πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεών του. Απλά αυτή η ώρα για τους συνεργάτες μου στην παράταξη ήρθε λίγο νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε. Εγώ θα βρίσκομαι πάντα δίπλα τους, όποτε με χρειαστούν.

- Επιμελητήριο, Δήμος Δράμας. Μια πορεία που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει τέλος… ποιος ο επόμενος στόχος,  κ. Χαρακίδη;

- Αγαπώ τη Δράμα, την πόλη που μεγάλωσα, την πόλη που πέρασα τα καλύτερα μου χρόνια, την πόλη που με άνδρωσε επιχειρηματικά, την πόλη που ζω με την οικογένειά μου. Αγαπώ τους ανθρώπους της και οφείλω να προσφέρω πολύ περισσότερα γι’ αυτήν την αιώνια δέσμευση μαζί της.

Ναι, δεν είναι απλά φήμες, δεν το έκρυψα ούτε την ημέρα που υπέβαλα την παραίτησή μου από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν δήλωσα ότι θα είμαι παρών στα πολιτικά δρώμενα της Δράμας. Ούτε τα χρόνια με πήραν αλλά και βιολογικά έχω αστείρευτες αντοχές και η οποιαδήποτε εμπλοκή μου θα είναι δημιουργική όπως μέχρι σήμερα.

Ήμουν, είμαι και θα είμαι ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου, άλλωστε δεν έχω λόγο να μην είμαι. Το λόγο, εφόσον αποφασίσω να συμμετέχω κάποια στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα τον έχουν οι Δραμινοί, οι οποίοι και θα κρίνουν αν θα με εμπιστευθούν για να τους εκπροσωπήσω επάξια!

- Στα πολιτικά στέκια και όχι μόνο, φημολογείται κάθοδό σας στις βουλευτικές εκλογές… υπάρχει τέτοια σκέψη ή είναι απλά φήμες;

- Σήμερα η πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά κυρίως των κομμάτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Πιστεύω ότι κανένας Έλληνας σήμερα δεν θεωρεί ότι τον αντιπροσωπεύει απόλυτα κάποιο κόμμα που βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι κάθετα αντίθετος με τις περισσότερες πολιτικές που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση, αλλά και από τον πολιτικό λόγο και τις απόψεις που εκφράζουν τα κόμματα που είναι σήμερα στο προσκήνιο και κυρίως οι προτάσεις τους για την έξοδο από την κρίση και τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού. Όσον αφορά το κόμμα που ενδεχομένως θα ήμουν υποψήφιος, δεν θα ήταν άλλο από τον χώρο που εκφράζει τις ιδεολογικοπολιτικές μου αντιλήψεις, τις οποίες εκφράζω και στηρίζω διαχρονικά και δημόσια. Κάτι που το γνωρίζουν όλοι οι Δραμινοί. Δεν μπορώ να δεχτώ πολιτικές που μόνο στόχο έχουν να υπηρετήσουν αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, τους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη. Δεν μπορώ να δεχτώ οριζόντιες πολιτικές χωρίς καμία βιώσιμη προοπτική ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της χώρας.

Δεν είμαι αυτός που θα συμπλεύσει με πολιτικούς που εκφράζονται λες και στον πλανήτη είμαστε μόνοι και μπορούμε να κάνουμε ότι και όποτε θέλουμε. Θα συμπλεύσω και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις με ανθρώπους που θα εκφράζουν συναίνεση και πατριωτισμό, καθαρότητα και ανιδιοτέλεια, δημιουργικότητα και δικαιοσύνη για να πάει η χώρα μπροστά. Στη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με αυτά τα χαρακτηριστικά είμαι έτοιμος να συμβάλω και να αγωνιστώ μαζί με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες απόψεις για να δοθεί ξανά ελπίδα και προοπτική στη χώρα μας. Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι μόνο εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και λύσεις υπάρχουν αρκεί όχι μόνο να το πιστέψουμε, αλλά και να δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτές. Αλλιώς όλες οι θυσίες του λαού θα πηγαίνουν χαμένες όπως μέχρι τώρα.

- Θα μας ανοίγατε τα χαρτιά σας… θα μας δίνατε την είδηση, με ποιο κόμμα θα θέλατε να είστε υποψήφιος βουλευτής;

- Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να είστε βέβαιος ότι θα γνωστοποιήσω προς πάσα κατεύθυνση τι σκοπεύω να κάνω επακριβώς. Δεν συνάδει με την ιδιοσυγκρασία μου ούτε το κρυφτούλι ούτε το παιχνίδι σε διάφορα ταμπλό, ούτε τα κρυφά χαρτιά και οι σκοτεινοί απώτεροι στόχοι.

- Υπέρμαχος της συλλογικής δουλειάς, ωστόσο η κεντρική πολιτική σκηνή είναι ένας μοναχικός δρόμος. Να υποθέσουμε ότι είναι μια πρόκληση για σας;

- Κάθε τι καινούργιο και φρέσκο για μένα αποτελεί πρόκληση. Ποτέ στη ζωή μου, όποτε έχω ξεκινήσει κάτι νέο, δεν προχώρησα βασιζόμενος σε παλαιότερα δεδομένα. Πάντοτε όμως στην ζωή μου έχω μάθει να ακούω τους συνεργάτες μου. Ακόμη και στον επιχειρηματικό στίβο, όπου ίσως κάποιοι να υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας είναι αναγκαστικά συγκεντρωτικός, εγώ ήξερα πάντα να ακούω τους συνεργάτες μου. Σαφέστατα οι τελικές αποφάσεις ήταν πάντοτε δικές μου. Ούτε φυσικά στην οικογένειά μου υπήρξα ποτέ συγκεντρωτικός και πατριαρχικός. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου πάντοτε έχουνε φωνή και άποψη και πάντοτε οι αποφάσεις λαμβάνονται για το καλό όλων. Το ίδιο ισχύει και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι ο Έλληνας πολιτικός αποκόπηκε από την λαϊκή του βάση. Ο Έλληνας πολιτικός οφείλει να ακούει προτάσεις, να γνωρίζει ανάγκες και να λαμβάνει αποφάσεις προς όφελος του κοινού συμφέροντος.

Αυτή η μοναξιά που βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολιτικοί εμένα δεν με εκφράζει και όχι μόνο δεν αποτελεί πρόκληση για μένα αλλά αποτελεί στοιχείο αποφυγής. Αν ποτέ αποφασίσω να διεκδικήσω μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο να είστε σίγουρος πως αυτή η θέση δεν θα εκφράζει ποτέ τις ανάγκες τις δικές μου αλλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μου. Γιατί αυτό χρειαζόμαστε. Μια φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή που δεν θα αναζητά στηρίξεις και συμμαχίες, δεν θα αναζητά την εξουσία για ίδιο όφελος, αλλά θα αξιοποιεί τη δύναμη της φωνής των συμπολιτών μας, εκφράζοντάς την στο αθηνοκεντρικό κράτος.

- Έχοντας εμπειρία χρόνων στα κοινά, πιστεύετε ότι ενδεχόμενη εκλογή σας ως βουλευτής θα μπορούσε να ωφελήσει τον τόπο και σε ποια κατεύθυνση;

- Το τι πιστεύω εγώ δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι θα πιστέψει το εκλογικό σώμα.  Εγώ, όπως πάντοτε, θα προσφέρω τα μέγιστα σε οτιδήποτε αναλάβω. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε οτιδήποτε πράττω είτε στην προσωπική μου είτε στην επαγγελματική μου ζωή. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εάν ο κόσμος πιστεύει στις δυνατότητες και τις καλές προθέσεις του Κυριάκου Χαρακίδη. Αν θέλετε όμως να με ρωτήσετε αν πιστεύω ότι μπορώ να φέρω κάτι το διαφορετικό και να αποτρέψω αυτήν την πορεία διολίσθησης, που παρότι την αναγνωρίζουν όλοι δεν είναι κανείς σε θέση να την ανακόψει, τότε ναι ! Σε αυτό το ερώτημα πιστεύω ακράδαντα ότι ο Κυριάκος Χαρακίδης έχει αποδείξει ότι δεν σκέφτεται σαν τους άλλους και δεν πράττει ό,τι και οι άλλοι.  Πράττει μόνο όσα του επιτρέπει η πολιτική του συνείδηση και όσα επιτάσσει η φωνή των συμπολιτών του.

- Θα μπαίνατε στην λογική να σχολιάσετε την πορεία του Δήμου παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολύ καιρό που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή ή θα θέλατε να κρατήσετε αποστάσεις;

- Μα σας έχω ήδη απαντήσει. Θεωρώ πολιτική μου υποχρέωση να δώσω χρόνο ώστε οι νεοεκλεγμένοι να αποκτήσουν το δικό τους ρυθμό και να αποδείξουν μόνοι τους ότι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν για το καλό αυτού του τόπου. Η στείρα κριτική ποτέ δεν με εξέφρασε. Αυτό που όμως περιμένω από τη νέα δημοτική αρχή είναι αποτελέσματα. Άλλωστε, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ιδού η Δράμα, ιδού και η απόδειξη.

- Κύριε Χαρακίδη, πολύς κόσμος αναρωτιέται; Γιατί κλείσατε τόσο γρήγορα τον κύκλο σας στον δήμο της Δράμας; Θεωρείται ότι δεν μπορείτε να συνυπάρξετε με τη νέα δημοτική αρχή ή δεν μπορούσατε να προσφέρετε τίποτε άλλο από τη θέση της αντιπολίτευσης;

- Το ερώτημα δεν είναι για μένα τι μπορούσα και τι όχι. Η απόφασή μου ελήφθη μετά από πολύ σκέψη όχι γιατί δεν θα μπορούσα να προσφέρω ή να συνυπάρξω. Την τελευταία δεκαετία είχα θέσει την προσφορά μου στα κοινά σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είχε ως αποτέλεσμα να έχω όλο και λιγότερο χρόνο διαθέσιμο για την οικογένεια μου. Είχαμε ανάγκη ως οικογένεια ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μας επέτρεπε να καλύψουμε τα κενά που δημιούργησε η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στο δήμο. Ακόμη και αυτή η απόφαση ήταν μια συλλογική απόφαση της οικογένειάς μου και αυτό επειδή ποτέ δεν έμαθα να ακούω μόνο τα δικά μου θέλω, αλλά και των ανθρώπων που αγαπώ και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, όπως προανέφερα, θεωρώ ότι έκλεισα τον κύκλο της προσφοράς μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και επειδή αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχω αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, πιστεύω ότι μια πιθανή εμπλοκή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή χρειάζεται κάποιο χρόνο μετάβασης από το ένα πεδίο στο άλλο και απαιτεί έναν εύλογο χρόνο ηρεμίας και αναστοχασμού. Γι’ αυτό και συνεχίζω να παρακολουθώ επισταμένως το τι γίνεται στη Δράμα. Το γεγονός ότι επιλέγω να μην σχολιάσω αρνητικά ή θετικά τις αποφάσεις που βλέπω να λαμβάνονται και την πορεία του τόπου μας, από την ώρα της παραίτησης μου, δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ στενά και ότι δεν με απασχολεί το τι γίνεται στην πόλη μας. Αντιθέτως έχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη σε όλα τα επίπεδα της δραμινής και όχι μόνο  ζωής.

- Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο έργο που αφήσατε στο Δήμο της Δράμας;

- Μα πώς μπορώ να ξεχωρίσω. Κάναμε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έργα ουσίας και όχι για το θεαθήναι. Έργα που είχε ανάγκη ο τόπος όχι έργα βιτρίνας που θα  εξυπηρετούσαν την προσωπική μας προβολή. Δεν έχει νόημα να αρχίσω να τα απαριθμώ. Το έχουμε τόσες φορές κάνει άλλωστε. Αυτά τα έργα οι Δραμινοί θα τα βλέπουν να υλοποιούνται σε βάθος πενταετίας διότι εμείς εργαστήκαμε, εμείς προσπαθήσαμε, εμείς θέσαμε στόχους και τους πετύχαμε. Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπουμε τους κόπους της δουλειάς μας να αποφέρουν αποτελέσματα. Με τα έργα αυτά βελτιώσαμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και βλέπουμε την πόλη μας πιο όμορφη και με καλύτερες υποδομές τόσο στον κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. στην προστασία της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος και ξέρουμε ότι για την επόμενη πενταετία θα έρχονται στο Δήμο μας χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που τις έφερε η δική μας σκληρή δουλειά. Ποιος δεν βλέπει σήμερα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) να είναι σχεδόν ολοκληρωμένο προσφέροντας ανάσα ζωής με υπηρεσίες περίθαλψης, αλλά και ψυχαγωγίας στα περήφανα γηρατειά του Δήμου μας. Ποιος δεν βλέπει σήμερα το παλιό Δημαρχείο να έχει μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικά αρχιτεκτονικό στολίδι που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στον πολιτισμό, στα γράμματα και στις τέχνες. Ποιος δεν βλέπει σήμερα τον ολοκληρωμένο πλέον παιδικό σταθμό στην Ν. Κρώμνη που θα δώσει λύση στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας. Ποιος δεν βλέπει σήμερα να προχωράει η ανάπλαση της οδού Φιλίππου, της Χελμού και της διάνοιξης της Γερολύμπου με σύγχρονες υποδομές με τη δημιουργία του μόνου ίσως στην Ελλάδα νόμιμου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ποιος δεν βλέπει σήμερα η Δράμα να γίνεται μια πόλη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον με την σύνδεση των κοινοτήτων μας στο βιολογικό καθαρισμό, με το νέο δίκτυο ύδρευσης και την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, την ανακύκλωση μετά απόπολλά χρόνια να είναι πραγματικότητα, να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, την εγκατάσταση φωτοβολταικών στις στέγες των σχολείων. Ποιος δεν βλέπει να ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το νέο κτίριο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ένα κτήριο όπως  αρμόζει σ’ αυτά τα παιδιά, στους ήρωες γονείς, οι οποίοι παλεύουν κάθε μέρα, προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν όλα αυτά που έχουν τα υπόλοιπα παιδιά. Ποιος δεν αναγνωρίζει την ποιότητα κατασκευής, τον σχεδιασμό, το όραμα, την κατάθεση ψυχής του Κυριάκου Χαρακίδη και των συνεργατών του. Επίσης, και όσα μικρά ή μεσαία έργα γίνονται σήμερα και θα γίνονται έως και τον Μάιο, οπότε θα αρχίσει να υλοποιεί το Τεχνικό Πρόγραμμά της η νέα δημοτική αρχή, όλα είναι δικά μας έργα.

- Αφήσατε κάποιο όραμα σας ανεκπλήρωτο, με τη μη επανεκλογή σας στο Δήμο της Δράμας;

- Πολλά. Τόσα πολλά που δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε κανένα από αυτά. Αυτά τα οράματα όμως δεν τα έχω σβήσει. Πάντα θα εργάζομαι προς την κατεύθυνση αυτή και έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου, αν οι δραμινοί κάποτε θελήσουν να με ξαναεμπιστευτούν θα προσπαθήσω να τα υλοποιήσω όλα. Μέχρι και το τελευταίο, γιατί όλα είναι σημαντικά και όλα είναι απαραίτητα. Βέβαια το ουσιωδέστερο απ’ όλα είναι να συνεχίσουμε ακάθεκτοι να διεκδικούμε και να μην πτοούμαστε από καμιά αντιξοότητα στον αγώνα μας αυτό.

- Όταν αναλάβατε το δήμο της Δράμας είχατε να προσάψετε πολλά στην απερχόμενη διοίκηση. Πιστεύετε ότι θα κάνουν το ίδιο οι επόμενοι σε σας ή όχι επειδή η δική σας διοίκηση ήταν χρηστή;

- Μα τι μπορούν να προσάψουν σε εμάς. Εμείς εργαστήκαμε υπερβάλλοντας τους εαυτούς μας για το δημόσιο συμφέρον.  Χωρίς ωράριο, χωρίς ανάπαυλες, ταγμένοι στον πρωταρχικό σκοπό που θέσαμε από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε η παράταξη «Πόλη+Ζωή». Να λειτουργήσουμε διαφορετικά, φιλότιμα, ανεπηρέαστα με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης μας. Και όλα αυτά δεν ήταν απλά λόγια αλλά έγιναν πράξη. Κανείς δεν μπορεί να προσάψει τίποτε σε μας, παρά μόνο ίσως υπερβάλλοντα ζήλο.

- Ποιά είναι οι εκτίμηση σας: Είμαστε μίζεροι ως πολίτες αυτού του νομού ή τελικά πραγματικά οι άλλοι δεν μας υπολογίζουν; Χρόνια τώρα έχουμε τις ίδιες διεκδικήσεις. Μια εξ αυτών η ισόρροπη ανάπτυξη.

- Μα πρόκειται ποτέ να υπολογίσει κανείς κάποιον που σκύβει μονίμως το κεφάλι και αποδέχεται στωικά κάθε ξεροκόμματο που θα του πετάξουν; Βεβαιότατα ακούμε διαμαρτυρίες και χορτάσαμε τις δικαιολογίες. Επί της ουσίας όμως όλοι σπεύδουν να φωτογραφηθούν και να καλωσορίσουν τους ισχυρούς θέτοντας στο περιθώριο τα φλέγοντα  προβλήματα του τόπου μας, διότι δυστυχώς για ορισμένους η προσωπική τους προβολή και η ανάγκη να είναι αρεστοί στο αθηνοκεντρικό κράτος είναι σημαντικότερη από τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι οι Δραμινοί είναι μίζεροι. Μιζέρια σημαίνει δυστυχία και όχι ποτέ δεν θα μπορούσα να δεχτώ ότι οι συμπολίτες μου έχουν αποδεχτεί ότι είναι και θα είναι δυστυχισμένοι. Αν θέλετε όμως να σας δώσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος και εγώ αδυνατώ να κατανοήσω γιατί μια μερίδα των συμπολιτών μας παραμένουν προσκολλημένοι σε κάποιους ανθρώπους ή σε κάποιες αρχές εξουσίας, παρότι επανειλημμένα τους έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ λίγοι για να καταφέρουν όλα όσα κατά καιρούς υπόσχονταν προεκλογικά. Αυτού του είδους την τυφλή και άνευ όρων αφοσίωση κάποιων συμπολιτών μας όντως δεν την καταλαβαίνω και μιλάω για συμπολίτες μου τους οποίους τους σέβομαι και τους εκτιμώ. Όμως πάντα αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια πολιτική και στους εκφραστές της, όταν αυτή έχει αποδειχθεί ανούσια, αδιέξοδη και αναποτελεσματική.  Όταν κανείς δεν κατόρθωσε να φέρει στην πόλη μας εκείνες τις αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής που θα μπορούσαν να απεγκλωβίσουν την Δράμα μας από τη δεινή θέση της απομόνωσης και της οικονομικής δυσπραξίας στην οποία την έχουν οδηγήσει. Χρειάζεται μια δυνατή πολιτική φωνή. Φωνή που θα αφυπνίσει τους πάντες.

- Αν ιεραρχούσατε τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για το Ν. Δράμας, ποιά θα ήταν αυτά;

- Η ανάπτυξη για την χώρα και ειδικότερα για τη Δράμα έχει μετατεθεί για αργότερα. Καμία πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά και προτείνεται από τους πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν επιτρέπει να είναι κάποιος αισιόδοξος για το αντίθετο.

Μοναδική προοπτική και ταυτόχρονα διεκδίκηση για το Νομό μας ανεβάζοντας το πρώτο στην ιεράρχηση των αιτημάτων μας είναι η υλοποίηση ενός γενναίου αναπτυξιακού προγράμματος για τους 10 τελευταίους σε ανάπτυξη Νομούς της χώρας. Με παρεμβάσεις ενίσχυσης επενδύσεων που αξιοποιούν και μεταποιούν τοπικές πρώτες ύλες, με φορολογικές παρεμβάσεις ειδικότερα για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου και Παρανεστίου, αλλά και γενναίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση άμεσα και με προοπτικές μείωσης της ανεργίας.

Ο πρωτογενής τομέας που αφορά την γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία είναι πρώτη προτεραιότητα χωρίς να υπολείπεται η μεταποίηση των τοπικών πρώτων υλών, γεωργικών και κτηνοτροφικών, εκμεταλλεύσεων μαρμάρου, ξύλου αλλά και ο τριτογενής τομέας με κύριο στόχο την αύξηση του τουριστικού προϊόντος και έτσι και την προσέλκυση τουριστών πέρα από την μέχρι τώρα προσέλκυση επισκεπτών.

- Κύριε Χαρακίδη είστε ακόμη στο τιμόνι της ΔΙΑΜΑΘ και ασχοληθήκατε σοβαρά με την υπόθεση «σκουπίδια». Τελικά πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτή η «κολόνια»; Όλο ακούμε για τελεσίγραφα, για πρόστιμα της Ε.Ε. και η διαχείριση τους εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο.

- Η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει 12 χρόνια ζωής από τα οποία τα τελευταία 3,5 είμαι ο πρόεδρος της. Ο μοναδικός πρόεδρος ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος από τους 13 περιφερειακούς της χώρας. Από νηπιακό στάδιο που την παρέλαβα έφτασε με άριστα το 10 στο σημείο 8 και με πολύ καλές προοπτικές ολοκλήρωσης του ΠΕΣΔΑ. Σε επίπεδο Δημάρχων θεωρώ ότι οι γνώσεις μου για την διαχείριση στερεών απορριμμάτων είναι υψηλού επιπέδου σύμφωνα και με την μαρτυρία όλων των εμπλεκόμενων πανελλαδικά.

Αν επανέλθει η ατολμία τότε η «κολόνια» θα κρατήσει πολύ ακόμα, αλλά με μια διαφορά, την επιβολή προστίμου στους Δήμους που ακόμη λειτουργούν ΧΑΔΑ ή δεν οδηγούν τα απορρίμματα τους σε νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Ο Δήμος Δράμας κλώτσησε την ευκαιρία που του δόθηκε με την έκδοση της  ΚΥΑ για να οδηγεί τα απορρίμματα του στις Σέρρες. Μία ΚΥΑ  που εκδόθηκε με καθυστέρηση δύο χρόνων και με ισχυρές πιέσεις από την πλευρά μου αφού ήταν η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση. Λύση που ήταν συμφωνημένη τότε με όλους τους εμπλεκόμενους. Τώρα ίσως αρχίσουν τα δύσκολα, εκτός και αν έχει προβλεφθεί κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Το σίγουρο είναι ότι ο μόνος Δήμος στην περιφέρεια σήμερα, μετά την απόφαση του Δημάρχου και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει ΧΑΔΑ σε λειτουργία χωρίς να έχει προοπτική να κλείσει τουλάχιστον για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια είναι ο Δήμος Δράμας ενώ με την ΚΥΑ είχε λυθεί το θέμα από τον Οκτώβριο, τώρα ίσως μια λάθος απόφαση να πάει πίσω και τους άλλους Δήμους του νομού που σήμερα δεν έχουν πρόβλημα, με τα επακόλουθα των προστίμων που αποφάσισε η Ε.Ε. στις 2 Δεκεμβρίου. Το κόστος για το Δήμο; Άγνωστο. Στο χωριό μου λένε δεν ήξερες; δεν ρώταγες;

- Σε παλαιότερη συνέντευξη μας μου είχατε πει ότι για να αλλάξουν κάποια πράγματα πρέπει πρωτίστως να «αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου σ’ αυτήν τη χώρα». Σήμερα πιστεύετε ότι τα πράγματα καλυτέρεψαν ή μήπως χειροτέρεψαν;

- Θέλω να πιστεύω ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας διαχρονικά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του κράτους στον πολίτη και του πολίτη στο κράτος. Και αυτό είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα σε αυτές τις συνθήκες, να μην υπάρχουν σταθερές πολιτικές και να μην αισθάνεσαι την ασφάλεια ότι ζεις σε μία δίκαιη κοινωνία ή τουλάχιστον να αισθανθείς πλέον ότι ναι τώρα αρχίζει κάτι. Δεν έχει τέλος αυτός ο κατήφορος. Μήπως δεν ζούμε στη χώρα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Περικλή, του Αριστείδη. Εμείς δεν διδάξαμε την δημοκρατία, την πολιτική και την δικαιοσύνη; Είναι ντροπή σήμερα να μας συμπεριφέρονται με δηκτικό και απαξιωτικό τρόπο αυτοί που τα διδάχτηκαν αιώνες μετά και μέσα από τη μελέτη των ελληνικών αρχαίων συγγραμμάτων.

- Οι Πολιτικές ιδεολογίες έχουν αξία στην πολιτική πραγματικότητα σήμερα;

- Σαφέστατα και έχουν αξία γιατί χωρίς τις πολιτικές ιδεολογίες απλά δεν υπάρχει πολιτική πραγματικότητα, αλλά ένα συνοθύλευμα πολιτικό. Όπως συμβαίνει σήμερα και τα αποτελέσματα είναι έως οδυνηρά. Δυστυχώς, οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν σήμερα τεθεί στο περιθώριο και στο πλαίσιο «της διερεύνησης του εφικτού» δεν έχουμε βάλει «νερό στο κρασί μας» αλλά το αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα έρθει η αφύπνιση τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την πολιτική αλλά και την οικονομική κρίση, για να γίνει παρελθόν η περίοδος των μνημονίων, της μιζέριας και της εθνικής ταπείνωσης.

- Πώς κρίνεται ως πολιτικούς άνδρες τους: Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Σταύρο Θεοδωράκη…

- Καθένας έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Το σίγουρο είναι ότι μόνο αν όλοι μαζί , αυτοί που αναφέρετε, καθόντουσαν στο τραπέζι της εθνικής συνεννόησης, τότε θα μπορούσε να κυριαρχήσει το θετικό πρόσημο, αλλιώς θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για τη δημιουργία κάτι διαφορετικού, ως έκφραση ενός πολιτικού σχήματος που θα βασίζεται κυρίως σε νέο πολιτικό προσωπικό, αλλά και σε παλαιότερους αποστασιοποιημένους αλλά αποδεδειγμένα ικανούς και καθαρούς πολιτικούς, ανεξάρτητα από ποιον πολιτικό σχηματισμό προέρχονται. Πάντα υπάρχει λύση, αρκεί όταν την αναγνωρίζουμε να την επιλέγουμε χωρίς ιδιοτελή κριτήρια. Η χώρα έχει να επιδείξει πληθώρα τέτοιων ανθρώπων οι οποίοι όμως είτε αφήνονται στο περιθώριο, είτε οι ίδιοι είναι άκρως προβληματισμένοι με την ποιότητα και το ήθος της πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

- Υπάρχει στενό «μαρκάρισμα» προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας… το σύνταγμα από την άλλη αναφέρει πως ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση…

- Όσοι βουλευτές έχουν συνείδηση ή μάλλον σε όσους έχει απομείνει, γιατί οι εκβιασμοί και τα διλήμματα έχουν περισσέψει τελευταία, θα βρεθούν και πάλι μπροστά σε ένα δίλημμα, και πλέον το μόνο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος είναι αν κάποιος θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

- Είστε αισιόδοξος, μπορούμε να βγούμε από την κρίση που καταστρέφει τη χώρα;

- Με την παρούσα κυβέρνηση και με το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα την κεντρική πολιτική σκηνή, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, σε καμία περίπτωση δεν είμαι αισιόδοξος, παρότι από τη φύση μου είμαι ακριβώς το αντίθετο σαν άνθρωπος. Οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται χαρακτηριστικό τους έχουν πώς θα εισπράξουμε για να πληρώσουμε και όχι πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο ο οποίος θα δίνει καλύτερο βιοτικό επίπεδο στον πολίτη αλλά και  ταυτόχρονα  έσοδα στο κράτος, προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε ως χώρα. Αυτές οι πολιτικές με βρίσκουν ακριβώς απέναντι. Δυστυχώς, όμως, και οι φωνές που θα έπρεπε να έχουν διαμορφώσει ρεαλιστικές προτάσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση δεν με πείθουν. Δεν είναι προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο που το θέλουμε όλοι. Ο αντιμνημονιακός λόγος και μόνο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε την επόμενη κυβέρνηση. Οι λόγοι που θα επιλέξουμε την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να πηγάζουν μέσα από συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες πολιτικές εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και με πρώτο κριτήριο την διάθεση για συλλογική συναινετική προσπάθεια και πατριωτική ευαισθησία. Πρώτα τη χώρα και τους Έλληνες και μετά το όποιο κόμμα υπηρετούμε.

- Έχετε μια πολύ σημαντική διαδρομή. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου για περισσότερα από 10 χρόνια, δήμαρχος Δράμας για μια περίπου μια τετραετία. Ποιες οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές από αυτό το κομμάτι της ζωής σας;

- Ευτυχώς πολλές. Και αυτό κυρίως οφείλονταν στη συλλογική δουλειά που γινόταν κάθε φορά. Σαφέστατα μια από τις πιο χαρακτηριστικές, και μάλιστα λίγο μετά που ανέλαβα την προεδρία στο Επιμελητήριο, ήταν η υπαγωγή των επιχειρήσεων της Δράμας σε ειδικό καθεστώς ρυθμίσεων των οφειλών τους, αλλά και νέων χρηματοδοτήσεων. Αυτό συνέβαλε καθοριστικά στο να υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν κλείσει πολύ πριν. Επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος υποβοήθησης των πρώην εργαζομένων στην Softex. Και τα δύο βέβαια δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η αμέριστη υποστήριξη ενός προσωπικού φίλου, που τότε ήταν στα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών, του Γιώργου του Φλωρίδη. Στο Δήμο λίγος ο χρόνος αλλά επίσης πολλές καλές στιγμές. Χαρακτηριστική η πιο συγκινητική στιγμή της αποκάλυψης του μνημείου που στήθηκε για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προγόνους μας για την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα.

- Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σας «μάγεψε» στην πολυετή διαδρομή σας στα κοινά;

- Ανάλογα για ποια περίοδο μιλάμε. Γιατί αν μιλάμε για την περίοδο που είχα επιτελικό ρόλο στο επιμελητήριο και στο δήμο θα σας πω ευθαρσώς κανένας πολιτικός ηγέτης. Αν όμως ήτανε για πριν, σίγουρα η χαρισματική φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας ήταν καταλυτική για τα εθνικά θέματα και την εθνική συμφιλίωση, αλλά και για τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές που είχαν συντελεστεί στα εργασιακά, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και κυρίως την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν πρέπει, βέβαια, να αγνοούμε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό της χώρας και την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Αν τελικά κ. Χαρακίδη αποφασίσετε να πολιτευτείτε γιατί πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας ψηφίσει ο κόσμος της Δράμας;

- 20 χρόνια έντονης παρουσίας στα κοινά του νομού και του Δήμου Δράμας, ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί, δόθηκε η δυνατότητα στους Δραμινούς να γνωρίσουν καλύτερα τον Κυριάκο Χαρακίδη. Δεν είμαι ένας σωτήρας που ξαφνικά εμφανίστηκε για να σώσει τη Δράμα. Από απλό μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου το 1993, αντιπρόεδρος το 1997, πρόεδρος στη συνέχεια το 2001 για δέκα χρόνια και οχτώ χρόνια στο Δήμο Δράμας, τα μισά ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα ως Δήμαρχος του Δήμου Δράμας. Πιστεύω ότι ένας Δραμινός που θα κρίνει και θα συγκρίνει αντικειμενικά την παρουσία μου, αλλά και θα επιλέξει κάποιον για να τον εκπροσωπήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή με κριτήρια την σοβαρότητα, την ικανότητα διεκδίκησης, την αποτελεσματικότητα, την ανιδιοτέλεια -τη δική μου αλλά και τη δική του-, και με γνώμονα το καλό του τόπου και της κοινωνίας, τότε νομίζω ότι θα είμαι μια από τις επιλογές του.

Τελειώνοντας, θέλω να συμπληρώσω ότι, αν κάποιος αποκόμισε από αυτή τη συνέντευξη ότι είναι δεδομένη η εμπλοκή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτό δεν ισχύει, αλλά και δεν αποκλείεται. Θα ευχόμουν, οι πολιτικές εξελίξεις να είναι τέτοιες που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να το κάνω, και θα το κάνω μόνο εφόσον κρίνω ότι πραγματικά μπορώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου και τους συνανθρώπους μου.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας