Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

1 σχόλιο

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα καταδιώκει όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίες αλλά και τους οπαδούς της τεχνολογίας. Ο λόγος για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα το οποίο αποτελεί την πλέον συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η άσκηση πίεσης στο μέσο νεύρο - το νεύρο στον καρπό που παρέχει αισθητική και κινητική νεύρωση σε τμήματα του χεριού. Μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία ή μυϊκή βλάβη στο χέρι και τα δάκτυλα.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Δυσλειτουργία μέσου νεύρου, παγίδευση μέσου νεύρου

Αίτια

Το μέσο νεύρο παρέχει αίσθηση και κίνηση στην παλάμη, τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και στην πλευρά προς τον αντίχειρα του παράμεσου.

Η περιοχή στον καρπό όπου το νεύρο εισέρχεται στο χέρι, ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Φυσιολογικά ο σωλήνας αυτός είναι στενός, οπότε οποιαδήποτε διόγκωση μπορεί να πιέσει το νεύρο, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία. Αυτό ονομάζετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι κοινό σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού και του καρπού. Η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή είναι πιθανότατα το πιο κοινό αίτιο του συνδρόμου. Άλλα αίτια περιλαμβάνουν:

* Ράψιμο

* Οδήγηση

* Εργασία σε γραμμή παραγωγής

* Ζωγραφική

* Γράψιμο

* Χρήση εργαλείων (ιδιαίτερα εργαλείων χειρός ή εργαλείων που δονούνται)

* Αθλήματα όπως racquetball ή χειροσφαίριση

* Κάποια μουσικά όργανα

Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα μεταξύ 30 και 60 ετών, και είναι πιο κοινή στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Αρκετά ιατρικά προβλήματα σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όπως:

* Κατάγματα οστών και αρθρίτιδα του καρπού

* Ακρομεγαλία

* Διαβήτης

* Αλκοολισμός

* Υποθυρεοειδισμός

* Νεφρική ανεπάρκεια και αιμοδιάλυση

* Εμμηνόπαυση, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και εγκυμοσύνη

* Λοιμώξεις

* Παχυσαρκία

* Ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) και σκληροδερμία

Συμπτώματα

* Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον αντίχειρα και τα επόμενα 2 ή τρία δάκτυλα στο ένα ή και στα δύο χέρια

* Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην παλάμη του χεριού

* Πόνος που εκτείνεται στον αγκώνα

* Πόνος στον καρπό ή στο χέρι, στο ένα ή και στα δύο άκρα

* Προβλήματα στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων (συντονισμός) στο ένα ή και στα δύο χέρια

* Ατροφία των μυών του αντίχειρα (σε προχωρημένα ή μακροχρόνια περιστατικά)

* Αδύναμη σύλληψης ή δυσκολία στη μεταφορά τσαντών (ένα κοινό παράπονο)

* Αδυναμία σε ένα ή και στα δύο χέρια

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Στη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να βρει:

* Μούδιασμα στην παλάμη, στον αντίχειρα, στον δείκτη, στον μέσο και στην πλευρά προς τον αντίχειρα του παράμεσου

* Αδύναμη σύλληψης

* Το ελαφρό χτύπημα πάνω από το μέσο νεύρο στον καρπό μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί από τον καρπό στο χέρι (αυτό ονομάζεται σημείο Tinel)

* Η πλήρης πρόσθια κάμψη του καρπού για 60 δευτερόλεπτα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία (αυτό ονομάζετε δοκιμασία Phalen)

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Ηλεκτρομυογραφία

* Ταχύτητα νευρικής αγωγής

* Ακτινογραφία του καρπού θα πρέπει να γίνεται για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα (όπως αρθρίτιδα του καρπού)

Αντιμετώπιση

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φοράτε ένα νάρθηκα τη νύχτα για αρκετές εβδομάδες. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μπορεί να πρέπει να δοκιμάσετε να φοράτε το νάρθηκα στη διάρκεια της ημέρας.

Αποφύγετε να κοιμάστε πάνω στους καρπούς σας. Οι ζεστές και κρύες κομπρέσες μπορούν επίσης να συστηθούν.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο χώρο εργασίας για να μειώσετε το στρες στους καρπούς σας:

* Οι ειδικές συσκευές περιλαμβάνουν πληκτρολόγια, διαφορετικούς τύπους ποντικιών, ειδικά mouse pad και συρτάρια για το πληκτρολόγιο.

* Κάποιος θα πρέπει να ανασκοπήσει τη θέση που έχετε όταν εκτελείτε τις εργασιακές σας δραστηριότητες. Για παράδειγμα, διασφαλίστε ότι το πληκτρολόγιο είναι αρκετά χαμηλά, ώστε οι καρποί σας να μην κλίνουν προς τα πάνω όταν πληκτρολογείτε. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν εργασιοθεραπευτή.

* Μπορεί επίσης να πρέπει να κάνετε αλλαγές στα εργασιακά σας καθήκοντα ή στις δραστηριότητες αναψυχής. Κάποιες από τις εργασίες που σχετίζονται με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν αυτές που ενέχουν πληκτρολόγηση και δονούμενα εργαλεία. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχει επίσης συνδεθεί με επαγγελματίες μουσικούς.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνουν ΜΣΑΦ όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών, στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα για μια περίοδο.

Χειρουργείο

Η απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία διατέμνεται ο σύνδεσμος που πιέζει το νεύρο. Το χειρουργείο είναι επιτυχές τις περισσότερες φορές, αλλά εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που υπήρχε συμπίεση του νεύρου και τη βαρύτητα αυτής.

Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο  κατά την διάρκεια του οποίου γίνονταν τομή 7-8 εκατοστών.

Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική (mini-open)  ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).

Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα τής παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον πλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.

Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου  τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι  μια  εβδομάδα.

Πρόγνωση

Τα συμπτώματα συχνά βελτιώνονται με την αντιμετώπιση, αλλά περισσότερα από το 50% των περιστατικών απαιτούν τελικά χειρουργείο. Το χειρουργείο είναι συχνά επιτυχές αλλά η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να πάρει μήνες.

Πιθανές Επιπλοκές

Εάν η πάθηση αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δεν υπάρχουν συνήθως επιπλοκές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο νεύρο με επακόλουθη μόνιμη αδυναμία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε για ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

* Έχετε συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

* Τα συμπτώματά σας δεν ανταποκρίνονται στην κανονική θεραπεία, όπως η ξεκούραση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή εάν φαίνεται να υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας στα δάκτυλά σας

Πρόληψη

Αποφυγή ή μείωση του αριθμού των επαναλαμβανόμενων κινήσεων του καρπού, όταν είναι δυνατό. Χρήση εργαλείων και εξοπλισμού που είναι κατάλληλα σχεδιασμένα να μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού του καρπού.

Εργονομικά βοηθήματα, όπως σπαστά πληκτρολόγια, συρτάρια πληκτρολογίου, μαξιλαράκια πληκτρολόγησης και νάρθηκες καρπού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της θέσης του καρπού κατά την πληκτρολόγηση. Να κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν πληκτρολογείτε και να σταματάτε πάντα όταν υπάρχει μυρμήγκιασμα ή πόνος.

 

 


Σχόλια (1)

Joe - Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 στις 18:44
Νομίζω πως ξεχάσατε να αναφέρετε την μη επεμβατική/συντηρητική θεραπεία με νάρθηκα όπως για παράδειγμα αυτός https://medicalfa.gr/product/exolite/ και γενικότερα οποιοσδήποτε νάρθηκας ακινητοποιεί εντελώς τον καρπό.

Αφήστε το σχόλιό σας