Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Νεογάλ Δραμινή Γαλακτοβιομηχανία

2 σχόλια

50 και πλέον χρόνια πυλώνας ανάπτυξης

 

Η εταιρία παραλαμβάνει καθημερινά αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα από την ζώνη γάλακτος που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Δράμας και συγκεκριμένα από τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Η παραλαβή του γάλακτος γίνεται από τους σταθμούς πρόψυξης γάλακτος που υπάρχουν σε κάθε συνεργαζόμενο κτηνοτρόφο και μεταφέρεται στην συνέχεια με ιδιόκτητα βυτιοφόρα οχήματα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Δράμα για επεξεργασία.

Η εταιρία ιδρύθηκε με αρχικούς μετόχους την Αγροτική Τράπεζα κατά 60% και την Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας - Καβάλας κατά 40%.

Το 1992 εξαγοράζεται το ποσοστό συμμετοχής της ΑΤΕ στη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε από την ΕΓΣ Δράμας - Καβάλας που είναι ο μοναδικός μέτοχος έως το 1997.

Η Βιομηχανία βρίσκεται στο τέρμα της οδού 1ης Ιουλίου της Δράμας, σε περιοχή η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιφύτου της Ν.Α Δράμας, 800 m περίπου από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και σε απόσταση 4 km περίπου από την Καλλίφυτο.

Το 1965 δημιούργησε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, το πρώτο και μοναδικό στην περιοχή Δράμας - Καβάλας εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής προϊόντων γαλακτοκομικών.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου καταλαμβάνουν εμβαδόν περίπου 7.702,50 m2 σε σύνολο 26 περίπου στρεμμάτων. Ο ακάλυπτος χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη διακίνηση των οχημάτων σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους μέσα από φυτοτεχνικά διαμορφωμένους χώρους.

Στα πρώτα βήματα της το 1965 η εταιρεία είχε προμηθευτεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό της από την UNICEF, ενώ η εμφιάλωση γινόταν σε φιάλες γυάλινες. Σταδιακά, και παρακολουθώντας την εξέλιξη στον τομέα της συσκευασίας γαλακτοκομικού υλικού, οι γυάλινες φιάλες αντικαταστάθηκαν από πλαστικές.

Το 1978, ακολουθώντας τις καταναλωτικές συνήθειες της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, εγκατέστησε γραμμή παραγωγής Γιαούρτης Ευρωπαϊκού τύπου για την παραγωγή γιαουρτιών με λιπαρά από 0%-10% και επιδόρπια φρούτων.

Το 1986 προχωράει για ακόμη μία φορά στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Εμφιαλώσεως με την αντικατάσταση των μηχανημάτων εμφιάλωσης με μηχανήματα νέας τεχνολογίας κατάλληλα για συσκευασία του γάλακτος σε χάρτινες συσκευασίες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Από το 1990 η Εταιρία άρχισε την προμήθεια και παραχώρηση στους παραγωγούς ψυκτικών θαλάμων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη συντήρηση της πρώτης ύλης σε όλα τα στάδια παραγωγής. Παράλληλα, η Εταιρία προμηθεύει τα υλικά συντήρησης και το απαιτούμενο service για την καλή λειτουργία των ψυκτικών θαλάμων.

Την ίδια χρονιά, αντικαταστάθηκε και ο παλιός στόλος των αυτοκινήτων συλλογής γάλακτος με νέα βυτία τα οποία κατά την παραλαβή του γάλακτος ελέγχουν την ποιότητα διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την συλλογή άριστης ποιότητας πρώτης ύλης.

Από το 1997 ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός της εταιρίας ο οποίος συνεχίζεται έως και σήμερα. Τότε αποφασίστηκε το άνοιγμα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας για τους παραγωγούς γάλακτος και τους εργαζόμενους. Έτσι μετά από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίων οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τις επενδύσεις το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 5,52 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία σήμερα διαθέτει περίπου 3.000 σημεία πώλησης συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων και καλύπτουν τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ροδόπης, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας Πέλλας, Αττικής και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Κρήτη.

Απασχολεί 125 άτομα προσωπικό και λειτουργεί επί 8ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα. Την Κυριακή γίνεται μόνο παραλαβή γάλακτος. Η δραστηριότητα διαρκεί 365 ημέρες το έτος.

Η εταιρία διοικείται από ένα Δ.Σ εκλεγμένο από το ανώτατο όργανο της τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Υπηρεσιακά η ανώτατη αρχή είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής και η επιχείρηση λειτουργεί με τρεις επιμέρους Διευθύνσεις, (Οικονομική, Πωλήσεων, Διεύθυνση Εργοστασίου.

Για τους στόχους που έθεσε η επιχείρηση, από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της,  για τα σταθερά αναπτυξιακά της βήματα, αλλά και τους μελλοντικούς της στόχους μας μιλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της κ. Σεβαστίδης

- Η Νεογάλ συμπλήρωσε 50 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει.  Που τελικά στηρίζεται η διαχρονικότητα της;

- Μετά από πενήντα χρόνια η επιχείρηση κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής όχι σήμερα αλλά πριν από την κρίση του 2008 έχει εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και τις δομές της έτσι που να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση θωρακισμένη ως προς τις υποδομές και με εκπαιδευόμενο το ανθρώπινο δυναμικό μετά από συνεχή επιμόρφωση στις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην χώρα μας μετά την κρίση. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του χώρου δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα η εταιρία μας όλη αυτήν την περίοδο μετά την κρίση έχει εμφανή πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Επομένως η συνταγή της διαχρονικότητας είναι στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δεδομένων του μέλλοντος.

- Οι περισσότερες αντίστοιχες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες παρουσιάζουν προβλήματα απεναντίας η Νεογάλ θεωρείται βιομηχανία πρότυπο. Είναι τελικά έτσι;

- Όντως θεωρώ ότι η Νεογάλ είναι Βιομηχανία πρότυπο όχι μόνο στον χώρο του συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών αλλά των γαλακτοβιομηχανιών γενικώς και των βιομηχανιών πανελλαδικά. Είναι μια Βιομηχανία που παράγει κατά την εκτίμηση μας υγιεινά, ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα και με ανταγωνιστικές τιμές κάτι που είναι η συνταγή επιβίωσης κάθε επιχείρησης.

- Ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι της εταιρείας;

- Άμεσος στόχος της εταιρίας είναι η ολοκλήρωση του κέντρου διανομής στην Θεσσαλονίκη. Έχει ήδη αγοραστεί ένα γήπεδο 20 στρεμμάτων και είμαστε στην φάση έκδοσης των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του κέντρου διανομής. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, και έτσι πλέον η εταιρία θα έχει άμεση πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά της χώρας μας.

- Η τεχνογνωσία και ο διαρκής εκσυγχρονισμός θεωρείται ότι είναι στοιχεία που απαιτούνται για το μέλλον και την βιωσιμότητα  της επιχείρησης;

- Βεβαίως η τεχνογνωσία και ο διαρκής εκσυγχρονισμός μαζί με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται όχι μόνο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και για την ανάπτυξή τους.

- Η  Νεογάλ είναι έτοιμη να απαντήσει τελικά στις προκλήσεις της εποχής και να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών της;

- Η Νεογάλ όχι μόνο είναι έτοιμη για τις προκλήσεις της εποχής και την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών της πρωτοπορεί και σε πολλές δράσεις στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, συμμετέχει δε δημιουργικά μέσω του ΣΕΒΓΑΠ στο να διαμορφωθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Επομένως από μια μικρή επαρχιακή βιομηχανία χωρίς φωνή εξελίσσεται σε συνδυαμορφωτή των δεδομένων του χώρου.

- Από την ίδρυσή της η Νεογάλ έπαιζε έναν κοινωνικό ρόλο, στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Θεωρείται ότι σήμερα αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο επιτακτικός;

- Ο κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων είναι δεδομένος από την φύση τους. Κατά την εκτίμησή μου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς που δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτός από το σύνολο της κοινωνίας. Ένας λόγος παραπάνω λόγω της δομής της η επιχείρηση έχει άρρηκτους δεσμούς με τους κτηνοτρόφους μέλη της τους οποίους όχι μόνο στηρίζει οικονομικά αλλά και τεχνολογικά προσπαθώντας να μεταφέρει τεχνογνωσία η οποία είναι αυτή που μπορεί να τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω ότι η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων μας δεν ήταν αυτή που απαιτούνταν με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να δημιουργήσουμε (με ελάχιστες εξαιρέσεις) μια ζωή πρωτογενούς παραγωγής βιώσιμη και λειτουργική. Βασικά είναι μεγάλο θέμα συζήτησης που δεν μπορεί να εξαντληθεί στα πλαίσια αυτής της συζήτησης. Η σχέση μεταξύ της επιχείρησης και των κτηνοτρόφων πρέπει να είναι αμφίδρομη έτσι ούτως ώστε να παράγει αποτέλεσμα αυτοτροφοδοτούμενο σε μόνιμη βάση και όχι μιας κατεύθυνσης της συνεχούς οικονομικής ενίσχυσης που δεν είναι και βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

- Ποιές είναι οι προβλέψεις σας για τις τιμές αγοράς του γάλακτος τα επόμενα χρόνια;

- Οι τιμές αγελαδινού γάλακτος τα επόμενα χρόνια θα έχουν αυξητική τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής που υπέστησαν εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε. Στην χώρα μας η εκτίμηση είναι ότι θα αυξηθούν λιγάκι σε επίπεδο παραγωγού. Σε τελική τιμή καταναλωτή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

- Με τον τελευταίο νόμο, αποφασίστηκαν αλλαγές στις κατηγορίες του γάλακτος με πρόσχημα την μειωμένη τιμή; Οι γαλακτοβιομηχανίες και στα πλαίσια και της κοινωνικής τους ευθύνης ανταποκρίθηκαν. Τελικά η αλλαγή αυτή είχε θετικά οφέλη για τον καταναλωτή;

- Η εκτίμησή μου είναι ότι οι αλλαγές της νομοθεσίας για την διάρκεια του γάλακτος στο ράφι έφεραν αποτέλεσμα σε πανελλαδικό επίπεδο για το φρέσκο γάλα όχι στην περιοχή μας αλλά πανελλαδικά κυρίως στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης διότι μετατοπίστηκαν οι καταναλωτές από το υψηλής παστερίωσης γάλα που κατά βάση είναι εισαγόμενο στο φρέσκο που είναι καθαρά ελληνικό. Επομένως ως προς αυτό παρήγαγε η αλλαγή θετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα υπήρξε και μια μικρή μείωση των τιμών του γάλακτος στο ράφι.

- Κύριε Σεβαστίδη ποιά είναι η γκάμα των παραγόμενων προϊόντων της επιχείρησης;

- Η επιχείρηση έχει πέντε τμήματα παραγωγής των εξής προϊόντων:

Ι. Τμήμα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος

1. Γάλα αγελάδος παστεριωμένο-ομογενοποιημένο 3,5% λιπαρά σε χάρτινη συσκευασία 2lit, 1 lit & ½ lit.

2. Γάλα αγελάδος παστεριωμένο - ομογενοποιημένο 1,5% λιπαρά σε χάρτινη συσκευασία 1 lit & ½ lit.

3. Γάλα αγελάδος παστεριωμένο - ομογενοποιημένο 0% λιπαρά σε χάρτινη συσκευασία ½ lit.

4. Γάλα αγελάδος παστεριωμένο - ομογενοποιημένο σε πλαστική σακούλα 10 lit 3,5% και 1,5% λιπαρά.

5. Γάλα με κακάο σε χάρτινη συσκευασία 500 ml & 250 ml

6. Ξινόγαλο σε φιάλη 1 lit, 500 ml & 300 ml

ΙΙ. Τμήμα παραγωγής γιαουρτιού

1. Γιαούρτι σε αεροστεγή συσκευασία 200 γρ. 3,85%, 2% & 0% λιπ.

2. Στραγγιστό γιαούρτι συσκευασία 200 γρ. με 10% και 2% λιπαρά

3. Στραγγιστό γιαούρτι συσκευασία 1 κιλού με με 10 % και 2% λιπαρά

4. Στραγγιστό γιαούρτι συσκευασία 5 κιλών με 10% λιπαρά

5. Παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδος 320 γρ. και 240 γρ.

6. Παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο 320 γρ.

ΙΙΙ. Τμήμα παραγωγής βουτύρου

1. Βούτυρο σε συσκευασία 250 γρ., 125 γρ. και 3 κιλών

IV. Τμήμα παραγωγής τυριών

1. Φέτα ΠΟΠ σε δοχείο 16 & 7,5 κιλών

2. Φέτα ΠΟΠ συσκευασμένη

3. Φέτα ΠΟΠ σε πλαστικό περιέκτη 1, 2 & 4 κιλών

4. Τυρί αγελαδινό σε μεταλλικό δοχείο 17 & 8 κιλών

5. Ανθότυρο συσκευασμένο

6. Μυζήθρα σε μεταλλικό δοχείο 18 κιλών & συσκευασμένη

7. Ημίσκληρο τυρί σε συσκευασία 3 κιλών και 500 γρ.

V. Τμήμα παραγωγής παγωτών

1. Παγωτά σε διάφορες γεύσεις σε πλαστικούς περιέκτες 3 & 5 κιλών

2. Παγωτά σε διάφορες γεύσεις σε πλαστικούς περιέκτες 2 και 1 λίτρων

Πρέπει να τονίσουμε ότι το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρίας μας είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι ευκαιρία οι καταναλωτές να το δοκιμάσουν.

- Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας θα ήθελα να μου πείτε κ. Σεβαστίδη, πώς φαντάζεστε την Νεογάλ τελικά στα 60στα της γενέθλια;

- Μετά από δέκα χρόνια φαντάζομαι την εταιρία μας ως μια επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό στα προϊόντα εκείνα που έχουν προοπτική δηλαδή Φέτα ΠΟΠ και στραγγιστά γιαούρτια.

 

 


Σχόλια (2)

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ - Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στις 13:41
Όλα Τέλεια

ΦΩΤΗΣ ΣΚΑΜΑΓΚΗΣ 2510 833805 - Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 στις 15:41
ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΆ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΤΕ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΤΕ ΗΔΗ?

Αφήστε το σχόλιό σας