Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Στέφανος Χασιλίδης, ο δημιουργός του πρώτου ελληνικού ημι-υποβρυχίου

1 σχόλιο

ο «κάπτεν Νέμο» της Δράμας

 

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, η επαρχιακή ακριτική Δράμας, έχει τον δικό της «κάπτεν Νέμο». Τον πετυχημένο επιχειρηματία Στέφανο Χασιλίδη, ο οποίος κατάφερε να υλοποιήσει μια μοναδική καινοτόμα ιδέα του, κατασκευάζοντας ένα χειροποίητο ημι-υποβρύχιο με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Το όνομα αυτού «Νηρηίδα».  Ένα μοναδικό πολυτελές ημι-υποβρύχιο σκάφος, που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της υποθαλάσσιας ζωής, στους επιβάτες του.

 

Η «Χασιλίδης Κατασκευαστική», είναι μια ελληνική Εταιρία με καινοτόμα πρωτοποριακά Project και μεγάλη εμπειρία σε βαρέως τύπου κατασκευές.  Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Εταιρίας, ο κύριος Στέφανος Χασιλίδης, οραματίστηκε την κατασκευή του ημι-υποβρυχίου αυτού και εργάστηκε διεξοδικά για την υλοποίησή της.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ο ίδιος, η ιδέα του γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια διακοπών του στη Σαντορίνη. «Τότε είχα έρθει σε επαφή με ένα ζευγάρι τουριστών που ήθελε να περιηγηθεί στις ομορφιές του βυθού της καλντέρας, αλλά λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμα των δυτών. Αυτό με ώθησε αρχικά να σκεφτώ σκάφη που να μπορούν να πληρούν άλλες προϋποθέσεις και να έχουν άλλες προδιαγραφές, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η περιήγηση στον βυθό και να μπορούν αδύναμοι και υγιείς άνθρωποι να κάνουν εξίσου καλά τη βόλτα τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα που στη συνέχεια εκκολάφτηκε με αποτέλεσμα την ωριμάσει στο αποτέλεσμα project “Νηρηίδα” που έχει μπει αρκετές φορές στη θάλασσα (της Καβάλας) για δοκιμαστικές πλεύσεις και μας επέδειξε άριστη ευστάθεια, απόλυτη στεγανότητα και μεγάλη ασφάλεια κατά τη μεταφορά των δώδεκα ατόμων που είχαν εισέλθει στο πάνω μέρος -το κατάστρωμα- και των δύο που βρίσκονταν στο εσωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χασιλίδης.

 

Τρεις χειροποίητες εκδόσεις

 

Η επιβλητική «Νηρηίδα», που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, έχει μήκος 4,5 μέτρα και αποτελείται από δύο μέρη. Το ένα είναι το κατάστρωμα που επιπλέει στο νερό και μοιάζει με κοινό σκάφος έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει δώδεκα άτομα. Το άλλο είναι η υποβρύχια διθέσια υδατοστεγής καμπίνα, κατασκευασμένη κυρίως από γυαλί, ένα «παράθυρο» στο βυθό, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει τις ομορφιές του.

Η «Νηρηίδα» είναι το πρωτότυπο σκάφος. Είναι διθέσια η υδατοστεγής καμπίνα της, όμως, έχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί και με τέσσερις ή έξι θέσεις.

Τα υλικά, ο σχεδιασμός, η πολυτέλεια και η ασφάλεια του σκάφους το κάνει ένα μοναδικά πρωτοποριακό προϊόν στην αγορά.

Μετά από πολλά χρόνια επίπονης δουλειάς, το ημι-υποβρύχιο είναι διαθέσιμο σε τρεις  χειροποίητες εκδόσεις.

Υπάρχει χειροποίητη η βασική έκδοση των δύο θέσεων, πλήρως παραμετροποιήσιμη σε εξοπλισμό και τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Χασιλίδης: «Θα διαθέσουμε βασική έκδοση δύο θέσεων μαζικής παραγωγής με standard τεχνικά χαρακτηριστικά, παραμετροποιήσιμη ως προς τον τεχνικό εξοπλισμό. Ακόμη, διαθέτουμε χειροποίητα ημι-υποβρύχια τεσσάρων ή έξι θέσεων πλήρως παραμετροποιήσιμα ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές και τον εξοπλισμό προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πελάτη. Όλες οι κατασκευές μας είναι υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας ενώ παράλληλα πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας».

 

Ένας διαφορετικός τρόπος διασκέδασης

 

Η Εταιρία, που σήμερα διαθέτει μια ολοκληρωμένη ομάδα ανθρώπων, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την παραγωγή όλων των μοντέλων της,  απευθύνεται με τις καινοτόμες κατασκευές της, στις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που θέλουν να παρέχουν στους πελάτες τους έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης, αυτόν της παρατήρησης του φυσικού κάλους του βυθού. Βέβαια, δεν εξαιρούνται και οι ιδιώτες λάτρεις του βυθού, που έχουν την οικονομική δυνατότητα απόκτησης του.

Οι επιβαίνοντες στο σκάφος, έχουν τη δυνατότητα να κατεβαίνουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, να κάθονται σε αναπαυτικές πολυθρόνες και να θαυμάζουν το βυθό, χάρη στα ισχυρά τζάμια που το περιβάλλουν. Η πλοήγηση του σκάφους μπορεί να γίνει τόσο από το κατάστρωμα, όσο και από την υποβρύχια καμπίνα του.

 

Την εποχή μας είναι δύσκολο να είσαι καινοτόμος

 

Αναμφίβολα, την εποχή μας είναι δύσκολο να είσαι καινοτόμος.  Για την Εταιρία Χασιλίδης Κατασκευαστική (www.semisubmarineboat.com) από την ακριτική Δράμα, απ’ ότι φαίνεται,  είναι μονόδρομος.

«Ήταν ένα όνειρο ζωής, να κάνω κάτι διαφορετικό, το οποίο θα βοηθούσε και τον τουρισμό στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Χασιλίδης. Το όλο εγχείρημα του, πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που είχε, μιας και η Δράμα δεν διαθέτει ούτε μια πιθανή θάλασσας, απαιτούσε και πολλά χρήματα γεγονός που ανάγκασε τον κ. Χασιλίδη, προκειμένου να υλοποιήσει το όνειρο του, να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η υλοποίηση του χειροποίητου ημι-υποβρυχίου όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα διήρκεσε περίπου εννέα μήνες. Όμως από την πρώτη μέρα της έναρξης του σχεδιασμού μέχρι και το πέρας της υλοποίησής του, πέρασαν δυόμισι χρόνια.

 

«Νηρηίδα»,  αφετηρία των καινοτομιών

 

Έξι χρόνια μετά τη γέννηση της ιδέας, της εκκόλαψης και τέλος της ωρίμανσης το σκάφος «Νηρηίδα»  προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών τουριστικών επιχειρήσεων, από το Κατάρ, τις Μαλδίβες, το Ντουμπάι την Αίγυπτο κι άλλες χώρες.

«Μέχρι σήμερα υπήρχαν μεγάλα σκάφη των 100 ατόμων που είχαν γυάλινες καρίνες και οι επιβάτες έβλεπαν τον βυθό. Όμως κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα και η εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που δίνει η Νηρηίδα. Υπάρχουν ιδιοκτήτες πεντάστερων ξενοδοχείων που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να κάνουν μία βόλτα με την Νηρηίδα», επισημαίνει ο κ. Χασιλίδης προσθέτοντας  πως η «Νηρηίδα» είναι η αφετηρία των καινοτομιών, καθώς σχεδιάζει να προχωρήσει και στην κατασκευή ενός  υποβρυχίου σκάφους για συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις. Όπως για παράδειγμα, ο περιμετρικός έλεγχος των πλοίων στην είσοδο και έξοδο των λιμανιών κ.τ.λ.  Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να γίνει αν  βρεθούν συγχρηματοδότες ή επενδυτές.

Επίσης, στα μελλοντικά σχέδια του Δραμινού επιχειρηματία είναι και η κατασκευή ενός ημι-υποβρυχίου με ειδικές προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, μετά από πρόταση σχετικού ιδρύματος, όμως αν και υπάρχει η δυνατότητα για τον ειδικό σχεδιασμό, για την υλοποίησή του χρειάζεται να υπάρξει σχετική χρηματοδότηση.

Έχουμε στο DNA μας τη καινοτομία

 

Χωρίς αμφιβολία οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι τεράστιες και σε συνδυασμό με την αγάπη και το μεράκι μπορεί να οδηγηθεί σε εξαιρετικά επιτεύγματα.

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που θέλουν να την παρουσιάζουν οι ξένοι. Έχουμε ιδέες, έχουμε τη δυνατότητα να τις υλοποιήσουμε, έχουμε στο DNA μας τη καινοτομία», δηλώνει ο δημιουργός του εγχειρήματος, κάνοντας μας διπλά υπερήφανους. Και για το καινοτόμο εγχείρημά του, αλλά και για το γεγονός ότι παρά την επιτυχία του, διατήρησε την έδρα της επιχείρησής του στο νομό Δράμας.

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται να κερδίζει από ιδιώτες και το πολλά υποσχόμενο 6θέσιο πολυτελές ημι-υποβρύχιο σκάφος Hi-Teck νέας γενιάς, που θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από το κατάστρωμα -μέσω ειδικών γυαλιών- ο υποβρύχιος κόσμος καθ΄ όλη την διάρκεια της περιήγησης των 25 ατόμων του γκρουπ, που δίνατε να φέρει στο κατάστρωμα του. Στις παροχές του συγκεκριμένου σκάφους και ενσωματωμένα στην τιμή του εισιτηρίου θα παρέχετε δωρεάν καφές από το ειδικά σχεδιασμένο  στο σκάφος πολυχώρο.

Η δυνατότητα περιηγήσεις του σκάφους ορίζεται περίπου στα 35.000  επισκεπτών ετησίως (μελέτη ελληνικών νησιών) ανά σεζόν.

Επιπλέων υπάρχει η δυνατότητα ενοικιάσεως του σκάφους για βραδινά πάρτι γενεθλίων και λοιπών εκδηλώσεων.

Η χρηματοδότηση θα  μπορεί να γίνεται και από κοινού (jointventure) με την «Χασιλίδης Κατασκευαστική» απαλλάσσοντας έτσι τους υποψηφίους επενδυτές μεταξύ άλλων από το κόστος της συντήρησης και φύλαξης καθ΄ όλη την χειμερινή περίοδο.

 

Η μυθικό όνομα

 

«Νηρηίδες», σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία μας, ήταν οι νύμφες της θάλασσας, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας, ζούσαν μόνιμα στο παλάτι του πατέρα τους στο βυθό της θάλασσας σε χρυσούς θρόνους και αντιπροσώπευαν την απαράμιλλη ομορφιά. Σαν αυτή που διαθέτει και το δια χειρός ανθρώπου ημι-υποβρύχιο με το μυθικό όνομα.

 

 

 


Σχόλια (1)

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ - Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στις 13:06
Στεφανε πολύ καλό

Αφήστε το σχόλιό σας