Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Εύη Ξηροτήρη

Απόφοιτος Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

 

Στο τεύχος αυτό εγκαινιάζουμε μία σειρά παρουσιάσεων νέων ανθρώπων. Η φρεσκάδα, η δική τους γνώση, η έως τώρα πορεία τους, τα όνειρά τους δίνουν το στίγμα που όλοι μας πρέπει να προσέξουμε.

Πολλοί λένε πως η δυσκολία είναι ο καλύτερος δάσκαλος… το σίγουρο είναι πως η ελληνική νεολαία που λαμβάνει θέση στις επιστήμες, στην εργασία στη ζωή γενικότερα δεν είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που της παραδίδουμε.

Η Εύη Ξηροτήρη διακρίνει από νέους ανθρώπους παθητική στάση απέναντι στις συνθήκες που ζούμε και επισημαίνει πως «…η απραξία δεν είναι λύση. Είμαστε μια γενιά που θα πασχίσει πολύ περισσότερο από τις άλλες για να επιβιώσει. Με όρεξη και «ανοιχτά μυαλά» πιστεύω πως θα τα καταφέρει…»

 

- Έχεις σπουδάσει φιλολογία στο πανεπιστήμιο Θράκης, αυτό ονειρευόσουν να κάνεις στη ζωή σου;

- Από μικρή θαύμαζα τους καθηγητές μου στο σχολείο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η δυνατότητά τους να μεταδίδουν στα παιδιά τις γνώσεις τους, πράγμα που το θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολο. Μπορώ λοιπόν να πω ότι είχα ονειρευτεί τον εαυτό μου σε μια τέτοια θέση. Μεγαλώνοντας βέβαια, και ακόμα πιο συνειδητά αποφάσισα πως τελικά θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένη μέσα από αυτό.

 

- Τί είναι για σένα η Φιλολογία;

- Για μένα η Φιλολογία είναι η επιστήμη που σπούδασα και αγαπώ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου γνώρισα σχεδόν όλους τους τομείς της και το ενδιαφέρον μου όλο και μεγάλωνε. Είναι μια επιστήμη που δεν σ’ αφήνει ποτέ να πλήξεις. Η γνωριμία του πνευματικού πολιτισμού των παλαιότερων εποχών, η μελέτη της γλώσσας και της ιστορίας τους σε φέρνουν κοντά στο μεγαλείο του παρελθόντος. Σπουδαίοι άνθρωποι έχουν πολλά να μας πουν μέσα από τα έργα τους και να καλλιεργήσουν το μυαλό και τη σκέψη μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τους ίδιους και την εποχή τους.

 

- Η οικογένειά σου είχε σχέση με αυτή την επιλογή σου;

- Όχι σε μεγάλο βαθμό. Πάντα με συμβούλευαν να ασχοληθώ με κάτι που πάνω απ’ όλα να μου αρέσει για να μπορέσω να πετύχω. Φυσικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι επιλογές μας περιορίζονται όλο και περισσότερο. Παρόλα αυτά στήριξαν την απόφασή μου από την αρχή γνωρίζοντας πόσο αγαπώ αυτό το επάγγελμα.

 

- Σε τι περιβάλλον έχεις μεγαλώσει;

- Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε φιλικό επίπεδο. Η μόνη δυσκολία που κλήθηκα να αντιμετωπίσω ήταν ότι ο πατέρας μου έπρεπε να φύγει για δουλειά στο εξωτερικό όταν εγώ ήμουν ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, μεγάλωσα με την μητέρα μου. Όμως πάντα είχα και έχω τη στήριξη και από τους δυο μου γονείς σε όλες τις επιλογές μου. Στάθηκαν δίπλα μου και οι δυο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

- Πώς είναι η καθημερινή σου ζωή;

- Μετά το πέρας των σπουδών μου, όπως είναι φυσικό, ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που να έχει άμεση σχέση με αυτές. Γνώριζα βέβαια από την αρχή ότι αυτό θα ήταν αρκετά δύσκολο. Αποφάσισα λοιπόν να προσφέρω εθελοντική εργασία στο Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτουργεί για πρώτη χρονιά φέτος στη Χωριστή Δράμας. Έτσι, βοηθάω τα παιδιά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα αποκτώ και εγώ εμπειρία στην διδασκαλία. Παράλληλα προετοιμάζομαι για τις μεταπτυχιακές σπουδές που σκοπεύω να ξεκινήσω σε λίγους μήνες. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ευχάριστος χρόνος που περνάω καθημερινά με την οικογένεια και τους φίλους μου.

 

- Είναι προφανές πως η χώρα μας και η Δράμα βιώνουν ίσως τις πιο δύσκολες οικονομικές τους στιγμές, πώς τις αντιλαμβάνεται ένας νέος άνθρωπος;

- Αυτό που εγώ εισπράττω από τις συμπεριφορές και τις σκέψεις των νέων ανθρώπων γύρω μου είναι απογοήτευση και αβεβαιότητα για το μέλλον. Με λύπη διαπιστώνω ότι πολλοί νέοι έχουν παθητική στάση απέναντι στις συνθήκες που ζούμε. Ίσως έχουν κουραστεί, ή νιώθουν ότι δεν έχουν επιλογές και άρα αποδέχονται την κατάσταση, και αυτό είναι το πιο λυπηρό. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και η μερίδα των νέων που προσπαθεί με κάθε τρόπο για ένα καλύτερο αύριο και βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση προκειμένου να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί. Αν μιλήσω συγκεκριμένα για μένα, μπορώ να πω πως πέρα από την απογοήτευση που νιώθω και εγώ όπως όλοι, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και να αξιοποιώ τον χρόνο που τώρα έχω για να αποκτήσω και άλλα εφόδια (πτυχία, κτλ) που θα με βοηθήσουν αργότερα. Παράλληλα, ψάχνω για οτιδήποτε σχετικό με τη δουλειά μου, που μπορώ να κάνω στην πόλη μας και να βοηθήσω ή να βοηθηθώ μέσα από αυτό. Η απραξία δεν είναι λύση. Είμαστε μια γενιά που θα πασχίσει πολύ περισσότερο από τις άλλες για να επιβιώσει. Με όρεξη και «ανοιχτά μυαλά» πιστεύω πως θα τα καταφέρει…

 

- Χρειάστηκε ποτέ να κάνεις μια άσχετη δουλεία για να ζήσεις;

- Σ’ αυτό το θέμα υπήρξα τυχερή. Όταν έφυγα για σπουδές η οικονομική κρίση δεν είχε φτάσει στο σημείο να επηρεάσει τόσο την οικογένειά μου. Τα τέσσερα χρόνια που έζησα ως φοιτήτρια δεν ήταν απαραίτητο να εργαστώ για να ζήσω. Παρόλα αυτά όμως τις περιόδους που δεν είχα πολλές υποχρεώσεις στη σχολή, επέλεξα να εργαστώ σε άσχετες δουλειές, και γιατί δεν ήθελα να μου παρέχουν τα πάντα οι γονείς μου αλλά και για να αποκτήσω και εγώ κάποιου είδους εμπειρία σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας. Έτσι, κατά διαστήματα εργάστηκα σε παιδότοπους αλλά και σε καφετέριες. Όπως και να ‘χει όλο αυτό με βοήθησε να καταλάβω πώς είναι η δουλειά αλλά και η συναναστροφή με ξένους ανθρώπους στο περιβάλλον εργασίας.

 

- Εύη, επεδίωξες τη γνώση μέσω των σπουδών σου, τι λαμβάνεις από αυτές ως αντάλλαγμα τώρα που βρίσκεσαι στην αγορά εργασίας;

- Βρίσκομαι στην αγορά εργασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Το διάστημα είναι αρκετά μικρό για να μπορώ να προσκομίσω κάτι ως αντάλλαγμα, ειδικά από οικονομικής άποψης. Επομένως, προς το παρόν με ενδιαφέρουν άλλου είδους ανταλλάγματα, που να προέρχονται μέσα από τις γνώσεις μου. Όπως ανέφερα παραπάνω, εργάζομαι στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Χωριστής. Η χαρά που νιώθω όταν μπαίνω στην τάξη μου και η ευχαρίστηση τη στιγμή που ένας μαθητής μου λέει πως κατάλαβε το μάθημα είναι για μένα το αντάλλαγμα που παίρνω αυτή τη στιγμή και μου είναι αρκετό. Φυσικά οι οικονομικές απολαβές θα γίνουν απαραίτητες και μάλιστα σε μια εποχή που οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές αλλά προς το παρόν προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και επικεντρωμένη στο να κάνω σωστά τη δουλειά μου.

 

- Νιώθεις αδικημένη από τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας για τους πτυχιούχους και νέους επιστήμονες;

- Φυσικά και νιώθω έντονα την αδικία προς τους νέους επιστήμονες και πτυχιούχους. Οι κόποι και οι προσπάθειες των ανθρώπων αυτών δεν ανταμείβονται με κανέναν τρόπο. Γι’ αυτό και νέοι άνθρωποι με μεγάλες προοπτικές και εξαιρετικές δυνατότητες εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερες οικονομικές συνθήκες αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης γενικότερα. Δυστυχώς αυτό αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας, όμως οι συνθήκες τις οποίες έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, δεν αξίζουν σε κανέναν άνθρωπο που έχει κοπιάσει τόσα χρόνια προκειμένου να γίνει ένας σωστός επιστήμονας. Παρόλα αυτά, όπως είπα και πριν, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, καθώς πρόσφατα βγήκα στην αγορά εργασίας, και να ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

- Έχεις σκεφτεί ποτέ να μεταναστεύσεις;

- Όπως προείπα είναι μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας το γεγονός ότι πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες προοπτικές εργασίας αλλά και ζωής γενικότερα. Όμως όταν δεν σου αφήνει η χώρα σου ούτε τα ελάχιστα περιθώρια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης δεν σου μένει παρά να φύγεις. Δεν έχω στα άμεσα σχέδια μου να φύγω από την Ελλάδα, αλλά μετά το τέλος και των μεταπτυχιακών σπουδών μου είναι πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο.

 

- Για ποιό λόγο οι άνθρωποι δεν επιλέγουν τη δυσκολία αφού ξέρουν ότι η ευτυχία δεν κρύβεται στα εύκολα πράγματα;

- Εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας την ευτυχία. Για κάποιους ανθρώπους το να επιλέγουν πάντα τον εύκολο δρόμο είναι τρόπος ζωής και έτσι πιστεύουν ότι θα είναι ευτυχισμένοι. Πράγμα που όντως μπορεί να ισχύει. Ο κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος με διαφορετικά «κριτήρια». Άλλωστε δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα «δύσκολα» και έτσι αρκούνται στα «εύκολα» και προσπαθούν να ευτυχίσουν μέσα από αυτά.

 

- Οι επιλογές ή οι επιρροές είναι πιο καθοριστικές στη ζωή μας;

- Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας πιστεύω ότι δεν είμαστε πια τόσο επιρρεπείς στις επιρροές που υπάρχουν γύρω μας. Η δύναμη του ανθρώπου είναι το μυαλό και η σκέψη. Επομένως ένας άνθρωπος που έχει καλλιεργήσει αυτά δεν επηρεάζεται από παράγοντες που μπορούν να τον οδηγήσουν όπου θέλουν αυτοί. Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι οι επιλογές είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής.

 

- Πώς θα όριζες την έννοια της αλήθειας; Τι είναι αλήθεια;

- Η αλήθεια για τον καθένα είναι η πραγματικότητα που βιώνει. Η πραγματικότητα αυτή καθορίζεται από όσα αισθάνεται και πιστεύει και άρα είναι διαφορετική για τον καθένα. Για μένα η αλήθεια είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γνώση και προέρχεται από αυτήν. Η αλήθεια δεν είναι άλλο παρά η πλήρης αντίληψη των πραγμάτων. Με αυτήν την έννοια η αλήθεια καθεαυτή δεν υπάρχει, υπάρχει η γνώση με τη δυνατότητα όμως να είναι αξιόπιστη.

 

- Τους ανθρώπους τους χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα ή οι εμμονές τους;

- Γεγονός είναι ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι περνούν κάποια φάση στη ζωή τους κατά την οποία βιώνουν έντονα κάποια συναισθήματα, όπως θλίψη, θυμός, αγωνία. Κάποιες φορές δημιουργούν στους ανθρώπους εμμονές επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητά τους. Όμως όλη αυτή η διαδικασία δεν χαρακτηρίζει το σύνολο του χαρακτήρα ενός ατόμου. Αντίθετα, τα συναισθήματα είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα των ανθρώπων και καθορίζουν και τη σχέση με τους γύρω τους. Ανάλογα λοιπόν με το αν αυτά είναι αρνητικά ή θετικά διαμορφώνουν και την εικόνα του καθενός.

 

- Τί είναι ομορφιά για σένα;

- Ομορφιά για μένα είναι ο συνδυασμός όλων των προτερημάτων ενός ατόμου που προσφέρουν ικανοποίηση στις αισθήσεις και ευχαριστούν το μυαλό. Για άλλους σημαντικότερη είναι η εσωτερική ομορφιά που περιλαμβάνει την προσωπικότητα, την ευφυΐα, την πνευματική καλλιέργεια γενικότερα και για άλλους η εξωτερική που έχει σχέση με οποιοδήποτε χαρακτηριστικό του σώματος ή του προσώπου. Ιδανικός λοιπόν είναι ο συνδυασμός και των δύο. Όμορφος είναι ο άνθρωπος που φροντίζει και για την εσωτερική του ομορφιά αλλά και για την εξωτερική, ο συνδυασμός δηλαδή πνευματικής καλλιέργειας αλλά και σωματικής υγείας και ευεξίας.

 

- Τι είναι για σένα «ευτυχία»;

- Ευτυχία για μένα είναι να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Να φτάσει η στιγμή στη ζωή μου που θα νιώθω ολοκληρωμένη τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά. Να είμαι πάντα απόλυτα ικανοποιημένη με τον εαυτό μου και φυσικά να είμαι πάντα με τους ανθρώπους που αγαπώ.

 

- Από πού ενημερώνεσαι για τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα;

- Όταν έχω χρόνο προσπαθώ να ενημερώνομαι είτε από την τηλεόραση είτε από το διαδίκτυο. Αν και η άποψη μου για τη μορφή της είδησης έτσι όπως φτάνει σε μας μέσα από τα ΜΜΕ δεν είναι καθόλου καλή. Φροντίζω παρόλα αυτά να έχω μια γενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας