Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γεφυρώνοντας την Νοτιανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα

1 σχόλιο

Ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Διεθνές Εμπόριο των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης στις Βρυξέλλες. Τρίτη 27 Μαϊου 2008.

Δημόσια Ακρόαση με θέμα "Γεφυρώνοντας την Νοτιανατολική Ευρώπη με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα", πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, με την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών της Ρουμανίας κ. Βίνκλερ και της Βουλγαρίας κας Λιούμπτσεβα.

Στην Ακρόαση έλαβαν μέρος ως ομιλητές ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αρμόδιος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Πέτρος Δούκας, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Κουιουμντίεφ, και ο Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Ρουμανίας κ. Ίμρε. Επίσης, παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, του ΣΕΒ και του ΣΕΒΕ. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δράμας συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

-Κύριε Γεωργιάδη, συμμετείχατε στην αποστολή των Επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δράμας, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κυρίου Γιώργου Παπαστάμκου, για την δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι συζητήθηκε ακριβώς και τι συμπεράσματα αποκομίσατε;
-Το θέμα της επιτροπής ήταν ο σημαντικός ρόλος της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το Παγκόσμιο Εμπορικό Σύστημα. Όπως γνωρίζετε η περιοχή μας είναι κομβικό σημείο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των χωρών του Ευξείνου πόντου και των χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Αποτελούσε στο παρελθόν και αποτελεί και σήμερα το εμπορικό σταυροδρόμι ανάμεσα στις προαναφερθείσες περιοχές και όχι μόνο. Ιδιαίτερα με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, δημιουργείται με την χώρα μας, ένας άξονας ιδιαίτερα σημαντικός για την προώθηση επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Στην εισήγηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Πέτρος Δούκας επεσήμανε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των καθέτων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων προς βορρά, υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή, και ανέδειξε τη σημασία των πρωτοβουλιών "Ένωση για τη Μεσόγειο" και "Αδριατικής και Ιονίου" καθώς και αγορών-στόχων στις χώρες του Καυκάσου και στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Επιπλέον, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στα προβλήματα του σύγχρονου παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, στην αύξηση των τιμών των διατροφικών αγαθών, στις κλιματικές αλλαγές και στη στασιμότητα των δεικτών ανάπτυξης των πλουσιοτέρων κρατών.
Ο Ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαστάμκος, τόνισε τη σημασία της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την ΕΕ. Όπως είπε πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συγκροτημένη προσπάθεια με προτεραιότητα στη θεσμική ασφάλεια, στην πολιτική σταθερότητα, στην οικονομική ολοκλήρωση και στην επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων που αποτελούν απαραίτητο υποβοηθητικό παράγοντα της γεφύρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το ευρωπαϊκό και το εν γένει παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, επιλέγοντας το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τον οποίο έμπρακτα στήριξε η Ελλάδα, δίνουν το παράδειγμα της ανάδειξης κοινών πολιτικών και οικονομικών τόπων, είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ευχόμενος το παράδειγμα αυτό να βρει μιμητές στα Δυτικά Βαλκάνια. Όσον αφορά τα συμπεράσματα της επιτροπής σχετικά με το θέμα, είναι ιδιαίτερα θετικά και μπορούν να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για περαιτέρω ενίσχυση με χρηματοδότηση της περιοχής μας, ιδιαίτερα δε των υποδομών που προαναφέρθηκαν.

-Σχετικά με τον ρόλο του Νομού Δράμας στο συγκεκριμένο ζήτημα τι έχετε να πείτε;
-Ο Νομός Δράμας είναι μια μικρή περιοχή στην Νοτιανατολική Ευρώπη και πιστέψτε με κάθε περιοχή έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα αρκεί να τα αξιοποιήσει. Στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο κύριος Παπαστάμκος στα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδος παρουσία του Υφυπουργού κ. Δούκα και με αφορμή την εισήγηση του, σχετικά με την ανάπτυξη των κάθετων οδικών αξόνων και του σιδηροδρόμου μέσω Βουλγαρίας Ρουμανίας και της σύνδεσης τους με τους μεγάλους διευρωπαϊκούς συγκοινωνιακούς άξονες, με τοποθέτηση μου επεσήμανα τον σημαντικό ρόλο της διόδου Εξοχής και της σύνδεσης της με το λιμάνι της Καβάλας καθώς και την σύνδεση της με την Εγνατία οδό μέσω του άξονα Εξοχή Δράμα Αμφίπολη. Επίσης επεσήμανα ότι είναι πολύ σημαντικό η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Βουλγαρία. Μόνο που αυτά είναι μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί να περιμένει αλλά χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επομένως κάθε περιοχή έχει τις δικές της δυνατότητες. Αρκεί όμως να τις αξιοποιεί.

-Ποιος ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής;
-Τα Επιμελητήρια αποτελούν σημαντικά εργαλεία τεχνογνωσίας σε θέματα επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα στα ζητήματα του Εμπορίου. Όπως τόνισε και ο κύριος Παπαστάμκος απευθυνόμενος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου τα Επιμελητήρια είναι οι κατ' εξοχήν αντιπροσωπευτικοί εκφραστές της δημιουργικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η συμβουλευτική τους γνώμη έχει μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής. Σήμερα βέβαια και όσο ποτέ άλλοτε, είναι αδήριτη ανάγκη, η ενίσχυση του ρόλου των Ελληνικών Επιμελητηρίων στα πρότυπα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών. Και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: πρώτον με την θεσμική ενίσχυση του ρόλου τους ως κατ' εξοχήν φορείς που εκφράζουν την επιχειρηματικότητα και δεύτερον με την προσπάθεια των ίδιων των Επιμελητηρίων να αποδείξουν τις δυνατότητες τους στις δράσεις που αναλαμβάνουν. Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Δράμας, ιδιαίτερα τελευταία πέντε χρόνια, έχει προωθήσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μελών του και της περιοχής μας γενικότερα, με την συμμετοχή του σε πολλά και σημαντικά Ευρωπαϊκά Δίκτυα, υλοποιώντας επιτυχώς δράσεις και δίνοντας το στίγμα του έξω από τα στενά όρια του Νομού και της χώρας μας. Σας αναφέρω απλά ότι σήμερα το Επιμελητήριο Δράμας συμμετέχει στην πλατφόρμα παρακολούθησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και είναι το μοναδικό από την Ελλάδα. Επομένως πέραν τον θεσμικών αναγκαίων αλλαγών, χρειάζεται και η θέληση των ίδιων των Επιμελητηρίων να αποδείξουν ότι μπορούν να συμμετέχουν επάξια τόσο στις δράσεις όσο και στις συνομιλίες για τα ζητήματα που τα αφορούν, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά είναι και πολλά και σημαντικά.


Σχόλια (1)

eqymea - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:27
NRHj2E tmoxtkgowzfr, [url=http://znhzcshxkmco.com/]znhzcshxkmco[/url], [link=http://jbsxxamxhfwj.com/]jbsxxamxhfwj[/link], http://eubusozglztn.com/

Αφήστε το σχόλιό σας