Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Βασίλης Φατράλης - Δήμαρχος Δήμου Προσοτσάνης

1 σχόλιο

Δυναμικός, μεθοδικός με οργανωτικές ικανότητες και όραμα για τον τόπο του ο Βασίλης Φατράλης ανέλαβε πριν ένα χρόνο την διοίκηση του Δήμου Προσοτσάνης, μετά τον ξαφνικό χαμό του Γιώργου Μακρή. Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο. Όπως υπογράμμισε, ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και έχει ένα σεβαστό οικονομικό πλεόνασμα για κάθε ενδεχόμενο. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα έργα υποδομής αλλά και στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Όραμά του για την Προσοτσάνη, να καταστεί ο πρώτος Δήμος του Νομού γιατί έχει όλα τα στοιχεία και τα πλεονεκτήματα για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

-Πόσο άλλαξε η ζωή σας εδώ και ένα χρόνο που αναλάβατε την διοίκηση του Δήμου μετά τον ξαφνικό χαμό του Γιώργου Μακρή;
-Άλλαξε η ζωή μου πάρα πολύ διότι άλλαξε και η καθημερινή μου λειτουργία, από την ώρα που ανέλαβα μια θέση με τεράστια ευθύνη, που είναι η διοίκηση του Δήμου. Καθημερινά πολλές ώρες τις αφιερώνω στα του Δήμου, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Στερούμαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου και γενικότερα την προσωπική μου ζωή. Παρ' όλα αυτά δεν σημαίνει ότι μετανιώνω για τις ώρες που ασχολούμαι με το προβλήματα της Προσοτσάνης και των συνδημοτών μου.


-Μπήκαν τα πράγματα σε μια σειρά ή υπάρχουν δυσκολίες;
-Η Προσοτσάνη είναι ένας μεγάλος Δήμος που προϋπήρχε του Καποδίστρια 1. Άρα ήταν οργανωμένος και δεν αντιμετώπισε τις δυσκολίες μετάβασης από μεμονωμένο Δήμο σε Καποδιστριακό... Βεβαίως αυτό είχε σαν συνέπεια, εξ αντικειμένου να υπάρχουν προβλήματα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ότι κλήθηκα να διοικήσω ένα Δήμο από την μια μέρα στην άλλη, χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος παράδοσης και παραλαβής.
Στο σημείο αυτό υπήρξε στην αρχή μια δυσκολία διότι σε πρώτο στάδιο έπρεπε να γνωρίσω το καινούργιο αντικείμενο παράλληλα δε να οργανώσω τον Δήμο σύμφωνα με την δική μου φιλοσοφία. Παράλληλα έπρεπε να τρέξει η καθημερινότητα, να αντιμετωπιστούν τρέχουσες ανάγκες αλλά και να προγραμματιστεί ο Δήμος όσον αφορά την 4η Προγραμματική Περίοδο.
Συμπερασματικά σήμερα ο Δήμος λειτουργεί κατά τον καλύτερο τρόπο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε κανένα τομέα.


-Το έλλειμμα για το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερος λόγος που οφείλονταν;
-Με παρέμβασή μου γίνεται διαχειριστικός έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ζήτησα να γίνει αυτός ο έλεγχος για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα και να απελευθερωθεί ο Δήμος από το πρόβλημα αυτό και φυσικά να μην αιωρούνται σκιές που θα έχουν ως συνέπεια την παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Δήμου.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι το έλλειμμα για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρήματα τα οποία δόθηκαν για εργασίες του Δήμου και ένα μέρος για το οποίο θα αποφανθούν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Το δε αποτέλεσμα του ελέγχου θα κοινοποιηθεί δημόσια στους συνδημότες μας για να γνωρίσουν επακριβώς ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου.


-Ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου;
-Ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Αντιμετωπίζει όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του και έχει και ένα σεβαστό οικονομικό πλεόνασμα, για κάθε ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι την οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν την επηρεάζει το προαναφερθέν έλλειμμα.


-κ. Δήμαρχε, θα θέλαμε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό... Ποια ζητήματα έχετε επαρκώς δρομολογήσει;
-Κατ' αρχήν αξιολογήθηκαν οι ανάγκες του Δήμου σε επίπεδο έργων. Στην συνέχεια οργανώθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο η τεχνική υπηρεσία ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 4ου ΚΠΣ. Εκπονήθηκαν μελέτες για τα προβλήματα που είχε ο Δήμος, πολλές δε από αυτές στάλθηκαν στα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία.


-Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον Δήμο τα επόμενα δύο χρόνια;
-Να συνεχιστούν τα έργα υποδομής όπως η λειτουργία νέου βιολογικού καθαρισμού που θα δέχεται τα λύματα Προσοτσάνης-Πετρούσας-Κοκκινογείων ενώ παράλληλα θα πρέπει να προγραμματιστεί τι θα γίνει με τα λύματα των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων.
*Έργα υποδομής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους
*Έργα ύδρευσης σε όσα δημοτικά διαμερίσματα εμφανίζουν πρόβλημα ή μπορεί να εμφανίσουν μελλοντικά
*Θεσμοθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου
*Επικοινωνία του Χιονοδρομικού μέσω Πετρούσας, Πύργων
*Μεγαλύτερη αξιοποίηση του Σπηλαίου Αγγίτη και του περιβάλλοντος χώρου αυτού
*Επικοινωνία των τουριστικών σημείων του Δήμου μας, μεταξύ τους, ιδιαίτερα δε η επικοινωνία του Σπηλαίου μας με το Ιερό του Διονύσου και συνέχεια με το Σπήλαιο της Αλιστράτης
*Αξιοποίηση του Ποταμού Αγγίτη, που επί τη ευκαιρία θέλω να αναφέρω ότι υλοποιείται έργο καθαρισμού της κοίτης του ύψους 800.000 ευρώ. Παράλληλα δε υλοποιείται έργο κατασκευής δύο σύγχρονων γεφυρών της τάξεως του 1.800.000 ευρώ
*Αξιοποίηση του Καπνομάγαζου Χατζηκωνσταντίνου, η υλοποίηση του οποίου μόλις τελείωσε προϋπολογισμού 700.000 ευρώ
*Αξιοποίηση της παλαιάς εκκλησίας της Πετρούσας έργο προϋπολογισμού 440.000 ευρώ και του Μουσείου Παλαιοντολογίας στον Αγγίτη προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Όταν αξιοποιηθούν θα αποτελέσουν σημεία τουριστικής αναφοράς του Δήμου μας.
*Αξιοποίηση του Μενοικίου Όρους μέσω του 4ου ΚΠΣ και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου έχει και συμπεριληφθεί περαιτέρω αξιοποίηση του Φαραγγιού της Πετρούσας
*Ένα άλλο έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε και για το οποίο έχουμε έτοιμη μελέτη είναι ο δρόμος από το ΤΔ Πανοράματος στο ΤΔ της Κ. Βροντού, όπου θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των Δήμων Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου
*Ένα σοβαρό έργο επίσης που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω της Νομαρχίας Δράμας είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων της Καλλιθέας
Στον τομέα της γεωργίας κάνουμε προσπάθεια για την εξέλιξη των αναδασμών στα ΤΔ Πετρούσας, Καλλιθέας, Μικρόπολης, Χαριτωμένης κα.
Ο προγραμματισμός για τον Δήμο μας είναι αρκετά μεγάλος, υπάρχουν σκέψεις, οράματα και μελέτες που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μέσω όλων των προγραμμάτων στα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε. Είμαστε πανέτοιμοι για όλα.


-Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο;
-Όλα όσα προανέφερα, όπως επίσης και η δημιουργία κοινωνικών δομών, για τους νέους, τους γονείς και την τρίτη ηλικία, συνθέτουν μετά την υλοποίησή τους και το όραμα που έχω ώστε να καταστεί ο Δήμος Προσοτσάνης, ο πρώτος Δήμος του Νομού διότι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον καταστήσουν πρώτο Δήμο στον Νομό.


-Τα καθημερινά ζητήματα του πολίτη (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση κλπ) είναι επίσης σημαντικά. Τι γίνεται σε αυτούς τους τομείς;
-Θεωρώ ότι η καθημερινότητα είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο και καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια. Φυσικά πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε ακόμη περισσότερο και καλύτερα τις υπηρεσίες του Δήμου προς αυτήν την κατεύθυνση για να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις καθημερινές ανάγκες των συνδημοτών μας.


-Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποφασίζετε επηρεασμένος από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη και όχι από το τι πρέπει να γίνει;
-Πάντα μια απόφαση πρέπει να είναι συνισταμένη και των δύο αυτών παραμέτρων, διότι και η κοινή γνώμη τις περισσότερες φορές θέλει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.


-Όταν παίρνετε αποφάσεις λειτουργεί το συναίσθημα ή η λογική;
-Σε μια απόφαση κατά κύριο λόγο πρέπει να λειτουργεί η λογική και πολύ λίγο το συναίσθημα.


-Αισθάνεστε κάποιες φορές μεθυσμένος από την εξουσία;
-Ποτέ δεν αισθάνθηκα μεθυσμένος από την εξουσία, διότι εκτός των άλλων στην ζωή μου πέρασα από τέτοια ή παρεμφερή στάδια αφενός, αφετέρου δε θεωρώ πως η εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο από το να υπηρετείς ένα κομμάτι του κοινωνικού μας συνόλου και πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι οι εξουσίες είναι εφήμερες.


-Τι ζητά ο Δήμαρχος από τους Δημότες και τι οι Δημότες από τον Δήμαρχο;
-Ο Δήμαρχος ζητά από τους Δημότες να συνειδητοποιούν τι μπορεί να τους προσφέρει και ποιες είναι οι δυνατότητες του ιδίου και του Δήμου. Πρωτίστως όμως, ζητά την αγάπη τους, την εμπιστοσύνη τους και την υπομονή τους. Το τρίπτυχο αυτό, είναι και η προσωπική δύναμη του Δημάρχου, στις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά. Οι Δημότες ζητούν από τον Δήμαρχο τα πάντα... και καλά κάνουν. Δεν βγήκε τυχαία η φράση "Τα παράπονα στον Δήμαρχο".


-Να περάσουμε και σε προσωπικά ερωτήματα. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;
-Η σύζυγός μου και ο πατέρας μου ο οποίος βρίσκεται εν ζωή σε ηλικία 94 ετών. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο που πολέμησε και στην Αλβανία. Τον τιμώ και τον αγαπώ πολύ.
Στην ζωή μου όλες τις αποφάσεις τις έχω πάρει μαζί με την σύζυγό μου Σοφία, η οποία με επηρεάζει και με στηρίζει άμεσα και εμένα και την οικογένειά μας.


-Αναπτύσσονται φιλίες στην πολιτική ή κυριαρχούν οι λυκοφιλίες;
-Εγώ προσωπικά θα ήθελα να υπάρχουν φιλίες στην πολιτική σε ευρύτερο επίπεδο. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό και η αιτία είναι κατά την άποψή μου ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε την πορεία μας στην πολιτική διαδικασία την οποία βιώνουμε.


-Η τύχη έπαιξε κάποιο ρόλο στην ζωή σας;
-Δεν πιστεύω στην τύχη διότι εγώ ότι απέκτησα στην ζωή μου ήταν αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης δουλειάς την οποία ποτέ δεν φοβήθηκα.


-Θα θέλατε τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας να ασχοληθούν με τα κοινά;
-Όχι. Θα καταβάλω την μέγιστη δυνατή προσπάθεια αν κάποιος από την οικογένειά μου θελήσει να ασχοληθεί με τα κοινά για να το αποτρέψω.


-Πόσο σας βοήθησε η γυναίκα σας στην ενασχόληση με τα κοινά;
-Όπως προανέφερα η γυναίκα μου πάντα ήταν δίπλα μου στην πορεία της ζωής μου ως εκ τούτου και στην πολιτική μου σταδιοδρομία διότι χωρίς την βοήθειά της ήταν αδύνατο να ακολουθήσω τον δρόμο της πολιτικής.


-Ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες σας στιγμές όχι ως Δήμαρχος αλλά ως άνθρωπος;
-Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές ήταν η γέννηση των δύο κοριτσιών μου και των 4 εγγονών μου. Οι στιγμές αυτές δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο.


-Στο ελεύθερο χρόνο σας με τι ασχολείστε;
-Δυστυχώς για μένα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για να ικανοποιήσω προσωπικά μου χόμπι που παλαιότερα είχα και ήταν πολλά. Ένα από τα σπουδαιότερα, το ψάρεμα.


-Και τώρα αναγκαστικά ψαρεύετε ψήφους...
-Δεν θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι ψάρεμα ψήφων αλλά είναι η υπηρέτηση των συνδημοτών μας, ανταποκρινόμενος στην λύση των προβλημάτων και στην υλοποίηση των οραμάτων μας.


-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι μόλις έκλεισε ένας χρόνος από τον θάνατο του αειμνήστου Δημάρχου μας Γιώργου Μακρή, ενός εργάτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε περίπου την μισή του ζωή στην ΤΑ, ενός ανθρώπου που εργάστηκε ακούραστα, με ευαισθησία αλλά προπαντός με τιμιότητα. Πράγματα για τα οποία θυσίασε την ζωή του αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το έργο του αξιολογήθηκε όπως έπρεπε από μια μικρή μειοψηφία, η οποία μειοψηφία μετά τον θάνατό του έδειξε πολιτική μικροψυχία.
Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που με βοήθησαν να φέρω εις πέρας το δύσκολο έργο του πρώτου χρόνου της διοίκησής μου στον Δήμο, καθώς επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους συνδημότες μου, που μου έδωσαν την χαρά και την τιμή να τους υπηρετήσω.


Σχόλια (1)

anonimos - Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 στις 10:40
h allazoneia kai h uperopsia pou sas diakrinei tha einai to timima sas,se autes tis ekloges opws kai stis proigoumenes.

Αφήστε το σχόλιό σας