Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Μαρία Ι. Κομνηνακίδου

Pro-Make up Artist

 

Η Μαρία Κομνηνακίδου αφήνει για λίγο τα πινέλα της και μας μυεί στον κόσμο του μακιγιάζ. Δυναμική και ενημερωμένη μας μιλά για την πορεία της, τις βασικές αρχές του μακιγιάζ και τη φιλοσοφία του φαίνεσθαι.

 

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επαγγελματικό μακιγιάζ;

- Νοιώθω οικεία με το χρώμα, τους όγκους, τα σχήματα. Είχα την τύχη οι γονείς μου να με φέρουν σε μικρή ηλικία σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής. Ήταν ανάγκη μου να σχετιστώ επαγγελματικά με αυτό που ήταν πιο κοντά στην καρδιά μου.

 

- Πώς ξεκινάει λοιπόν αυτό το ταξίδι;

- Άρχισε στη Θεσσαλονίκη στην εξειδικευμένη και πιστοποιημένη Δημόσια Σχολή Επαγγελματικού Μακιγιάζ. Πριν ακόμη ολοκληρώσω τη φοίτηση μου προτάθηκα από τη διεύθυνση της Σχολής για audition στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη είχα στο ιστορικό μου τέσσερις υποτροφίες και ένα πανελλήνιο βραβείο face+body painting. Μέσα από διαδικασίες επιλέγομαι και εκεί γνωρίζω τον μέντορα και συνεργάτη μου τόσο στο μακιγιάζ, όσο και στην δεοντολογία του επαγγέλματος. Αυτή η πολυετής συνεργασία με επαγγελματίες παγκοσμίου αναγνώρισης ήταν το πιο σημαντικό «σχολείο» αλλά και οι βάσεις μου για τη μετέπειτα πορεία μου.

 

- Ποιές θεωρείς κορυφαίες στιγμές στη διαδρομή σου;

- Στα 15 χρόνια που διανύω υπήρξαν πολλές και είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό. Αρχικά θα αναφερθώ σε καθημερινές ιστορίες μακιγιάζ. Στην προσωπική ευχαρίστηση που νοιώθω όταν βλέπω τα μάτια μιας γυναίκας να λαμπιρίζουν από την χαρά του αποτελέσματος. Είναι για μένα τιμή και κρυφή περηφάνια που φροντίζω να ανταποδίδω με την συνεχόμενη εξέλιξη μου. Αν θα πρέπει να μετρήσω σε στιγμές το αίσθημα της ολοκλήρωσης ως επαγγελματίας, θα αναφερθώ στην αναγνώριση που πήρα από κορυφαίους του χώρου, τόσο για την αισθητική μου όσο και για την συνεργασία μου μαζί τους. Αρχικά ήταν το πανελλήνιο βραβείο μακιγιάζ, η συνεργασία μου με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι πρoτάσεις συνεργασίας που δέχθηκα για να προβάλω πανελλαδικά το μακιγιάζ  από τον όμιλο της Estee lauder και της Fresh Line.

Αυτά τα γεγονότα όμως που έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία στην καρδιά μου είναι η αξέχαστη εμπειρία ζωής κάνοντας μακιγιάζ στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και η δημιουργία του πρώτου μου χώρου παροχής υπηρεσιών, του «εργαστηρίου ομορφιάς Μαρκώ». Βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικά σποτ, φωτογραφίσεις, show, περιοδικά και πασαρέλες είναι τα «κερασάκια» μου.

 

- Πού βρίσκεται η Μαρία στο σήμερα;

- Στην πληρότητα. Συνειδητά μετά από τόσες διαδρομές αποφάσισα το 2008 να επιστρέψω στην πόλη όπου μεγάλωσα και να προτείνω ένα πρότυπο χώρο για την πόλη στην καθημερινή περιποίηση της γυναίκας. Θέλησα να διαφοροποιηθώ από την κλασσική αισθητική και να δημιουργήσω έναν χώρο όπου οι υπηρεσίες του θα κάλυπταν πρώτα εμένα. Έτσι στο σήμερα στο «Μαρκώ» μπορεί κάποιος να απολαύσει εξειδικευμένες υπηρεσίες στο επαγγελματικό μακιγιάζ και την περιποίηση άκρων, εμφύτευση βλεφαρίδων, αποτρίχωση, ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών και τα πιο «ψαγμένα» προϊόντα περιποίησης ακολουθώντας τη βασική  μου αξία «value for money».

Συνοδοιπόρο σ΄ αυτό μου το εγχείρημα έχω από την αρχή του «Μαρκώ», τη Στεφανία της ζωής μου, αδελφή, πυξίδα και συνεργάτη.

 

- Ποιά είναι η γνώμη σου για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;

- Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει τον άντρα να κυβερνά και την γυναίκα να βασιλεύει. Τα ιδιαίτερα θηλυκά  χαρακτηριστικά όπως το ένστικτο, η διορατικότητα και το συναίσθημα έχουν δώσει την ικανότητα σε γυναίκες του σήμερα να χτίσουν μέχρι και αυτοκρατορίες. Χαίρομαι που συναντώ και συναναστρέφομαι με γυναίκες αυτού του βεληνεκούς. Είναι έμπνευση για μένα αυτές οι προσωπικότητες, γιατί επιβεβαιώνουν την βασική μου πεποίθηση: με όραμα, εργατικότητα και σταθερές αξίες ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και επιτυχία.

 

- Τί συμβολίζει η γυναίκα για σένα μέσα από τους ρόλους που αναπτύσσει στην καθημερινότητα της και πως το συνδέεις με το μακιγιάζ;

- Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Από την θεά  Αθηνά και την Μόνα Λίζα, από  την Υπατία και την Jean D’arc, την Μητέρα Τερέζα έως την Μαρία Κιουρί οι γυναίκες ήταν πάντα σύμβολα σοφίας, έμπνευσης, επανάστασης, φροντίδας, εξέλιξης άρα της ίδιας της Ζωής.

Τα ίδια και άλλα χαρακτηριστικά αναγνωρίζω στις γυναίκες που συναντώ καθημερινά. Το μακιγιάζ για μένα έρχεται για να αναδείξει την θηλυκή πλευρά της γυναίκας που συνήθως παραμελείται.

 

- Μακιγιάζ: ματαιοδοξία ή εσωτερική ανάγκη της γυναίκας;

- Με βάση την εμπειρία μου και το ένστικτό μου, που είναι οδηγός σε ότι κάνω, νομίζω ότι συνδυάζει τη ματαιοδοξία με την εσωτερική ανάγκη. Απλώς, καθώς κάθε γυναίκα είναι διαφορετική η ανάγκη μετα-τοπίζεται. Σημασία έχει σε όλο αυτό να νιώθει ο εαυτός της.

 

- Η Μαρία έχει την δική της προσωπική αποτύπωση για το πώς πρέπει να μακιγιάρονται οι γυναίκες;

- Νομίζω πως κάθε επαγγελματίας οφείλει να έχει την προσωπική του υπογραφή. Παρ’ όλα αυτά οφείλει να αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα ως ξεχωριστή οντότητα στην οποία σύμφωνα με τον χαρακτήρα της, ενώ θα αποτυπώνει το δικό του ύφος, ταυτόχρονα να αναδεικνύει και όχι να παραμορφώνει τα χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η δική μου υπογραφή, ο δικός μου πρωταρχικός στόχος.

 

-  Ασχολείσαι με το νυφικό μακιγιάζ εδώ και πολλά χρόνια. Ποιά είναι η ιδιαιτερότητα του και τα μυστικά του;

- Η ειδοποιός διαφορά για τις περισσότερες νύφες είναι συναισθηματικής φύσεως. Η προσδοκία της νύφης είναι η αψεγάδιαστη εμφάνιση στην πιο σημαντική της ημέρα. Ως συνειδητοποιημένος επαγγελματίας φροντίζω όλα μου τα μακιγιάζ να έχουν το ίδιο άρτιο αποτέλεσμα, οπότε από αυτήν την ματιά δεν το ξεχωρίζω. Τεχνικά όμως οφείλω να ομολογήσω λόγω των συνθηκών (φώτα, κάμερα, συγκίνηση) δημιουργούνται μεγαλύτερες απαιτήσεις. Για εμένα αυτό μεταφράζεται στην χρήση ειδικών προϊόντων και προσαρμοσμένων για την περίσταση τεχνικών ώστε να δοθεί ένα λαμπερό μακράς διάρκειας και αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Όσο για το αν υπάρχουν μυστικά δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια καθώς όλη αυτή η ιεροτελεστία έχει να κάνει περισσότερα με το συναίσθημα της στιγμής και το φωτεινό χαμόγελο της νύφης.

 

- Το μακιγιάζ έχει ηλικία;

- Δεν πιστεύω στην αυστηρή έννοια της μέτρησης του χρόνου. Φυσικό για εμένα είναι η κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας να φροντίζει μέσω του μακιγιάζ να αντικρίζει στον μαγικό καθρέφτη της όποια εικόνα την ικανοποιεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα προτείνω σε μία ώριμη, δυναμική γυναίκα το κόκκινο ζωηρό κραγιόν.

 

- Το κόκκινο κραγιόν είναι για πρωί ή για βράδυ;

- Το κόκκινο κραγιόν είναι το φετίχ μου. Πιστεύω πως στην κατάλληλη απόχρωση μπορεί να φορεθεί όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις. Είναι σύμβολο θηλυκότητας και πρέπει να υπάρχει σε κάθε γυναικεία τσάντα.

 

- Ποιό είναι το αγαπημένο σου προϊόν μακιγιάζ;

- Το foundation. Πιστεύω πως αν δεν υπάρχει σωστή βάση κανένα μακιγιάζ δεν αναδεικνύεται. Αν είχα και μία δεύτερη επιλογή θα έλεγα τη μάσκαρα γιατί πιστεύω στο έντονο βλέμμα.

 

- Το σχηματισμένο και περιποιημένο φρύδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός μακιγιάζ;

- Οι παλιοί λέγανε ότι είναι το στολίδι για το πρόσωπο. Εγώ θα πω πως μου κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι μετά τα μάτια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προσώπου. Φροντίζω πάντα το σχήμα τους με τσιμπιδάκι, κλωστή, κερί. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει φυσική τρίχα προτείνω ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών.

 

-  Με ποιό τρόπο ενημερώνεσαι για τις νέες τάσεις του μακιγιάζ;

- Είναι αναγκαίο για μένα να παρακολουθώ παρουσιάσεις και σεμινάρια στο εξωτερικό για να αναβαθμίζω τις γνώσεις μου αλλά και για να είμαι ένα βήμα μπροστά. Αν και δεν λειτουργώ ανταγωνιστικά, η αλήθεια είναι πως στο επάγγελμά μου γίνομαι εγωίστρια. Θέλω να δίνω τα καλύτερα σε αυτούς που αγγίζω.

Συμπληρωματικά μέσα από εταιρείες που συνεργάζομαι ενημερώνομαι για νέες υφές και προϊόντα πριν ακόμη κυκλοφορήσουν στην αγορά. Περιοδικά, διαδίκτυο, blogs όπως και άλλοι συνάδελφοι επίσης μου δίνουν τροφή.

 

- Ποιό μακιγιάζ επιλέγει η Μαρία για την Μαρία;

- Φωτεινή επιδερμίδα, μάσκαρα και έντονο κραγιόν. Πιστεύω στην σικάτη απλότητα καθώς ένα λαμπερό χαμόγελο είναι ικανό από μόνο του να αναδείξει ένα σωστό μακιγιάζ.

 

- Έξι γυναίκες που θαυμάζεις, έξι λέξεις που τις αντιπροσωπεύουν…

- Μελίνα Μερκούρη, Γυναίκα

Coco Chanel, Στυλ

Marina Abramovic, Έμπνευση

Μαρία Κάλλας, Ιέρεια

Frida Kahlo, Πάθος

Η μαμά μου, Η αρχή μου.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας