Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Χατζηκυριακίδης Αναστάσιος

Δικηγόρος - Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) Δήμου Δράμας

 

Ο Δικηγόρος και τα τελευταία δύο χρόνια Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, Τάσος Χατζηκυριακίδη είναι ένας άνθρωπος με πείσμα. Αυτό είναι το βασανιστήριό του αλλά και η κινητήριος δύναμη να πετυχαίνει τους στόχους του.Πιστεύει πως ο πολιτισμός είναι σημαντικός στη ζωή μας, πολύ περισσότερο σήμερα με τα προβλήματα που βιώνει η πατρίδα μας και αποτελεί διέξοδο… Επισημαίνει πως η Δράμα υστερεί σε βασικές υποδομές πολιτισμού ενώ έχουμε πολιτιστικούς συλλόγους με πολύ υψηλού επιπέδου πολιτιστικό προϊόν. Ομολογεί πως υπήρχαν δύσκολες στιγμές που σκέφτηκε αρνητικά για την ενασχόλησή του με τα κοινά αλλά συνεχίζει προσκολλημένος στον αρχικό του στόχο να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί στους συνδημότες του.

 

- Από τη δικηγορία και στην Προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας… Εύκολη, δύσκολη, πώς είναι αυτή η παράλληλη συνύπαρξη των ρόλων;

- Πραγματικά είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η συνύπαρξη των ρόλων ενός ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος συγχρόνως ηγείται μιας Δημοτικής Επιχείρησης με 35 εργαζομένους στους νευραλγικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής (στις μέρες μας), πολιτισμού και τουρισμού. Είχα πει από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβα την προεδρία της ΔΕΚΠΟΤΑ ότι για να πετύχεις πρέπει να αφιερώσεις το 100% σε αυτήν την προσπάθεια και πρέπει να είσαι είτε συνταξιούχος (ελεύθερος χρόνος), είτε ανεπάγγελτος (επίσης πολύς ελ. χρόνος), είτε επαγγελματίας πολιτικός (ματαιόδοξος) ή τέλος δημόσιος υπάλληλος, που μπορείς να εργάζεσαι αποσπασμένος στη νέα σου θέση - ιδιότητα.

Εγώ δεν είμαι τίποτε από τα παραπάνω, όμως από τη φύση μου ως χαρακτήρας με ενδιαφέρει να υλοποιώ τους στόχους που θέτω και έχω στην ουσία αφοσιωθεί στην ΔΕΚΠΟΤΑ και έχω παραμελήσει την δικηγορία, ασχολούμενος κυρίως με εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ παράλληλα λαμβάνω αμέριστη βοήθεια -για καλή μου τύχη- από την σύζυγό μου Ράνια Αγγελοπούλου επίσης δικηγόρο.

 

- Όλοι, «Εχθροί» και «φίλοι» συνομολόγησαν πως η φετινή «Ονειρούπολη» είναι από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών. Πώς τα καταφέρατε;

Πράγματι φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία, εάν αναλογιστούμε ότι η «Ονειρούπολη» τα πρώτα χρόνια της στην πλατεία της πόλης δεν είχε και την ανάλογη απήχηση στον κόσμο, παρόλο που δεν είχαν «ξεφυτρώσει» αντίστοιχες γιορτές σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Μετά το 2010 που ξεκίνησαν αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλες πόλεις μικρές και μεγάλες και δη φέτος που πολλές μικρές πόλεις θέλησαν να επιχειρήσουν την χειμερινή τουριστική τους ανάπτυξη, καταφέραμε να είμαστε αδιαμφισβήτητα στην πρώτη θέση. Κι αυτοί που θέλουν να το αμφισβητήσουν, που κριτικάρουν πάντα κακοπροαίρετα δίχως ουσία,  απλώς δεν μιλούν, δεν τολμούν ούτε καν να μας συγχαρούν για την φετινή επιτυχία, αποτυγχάνοντας πάλι να ξεπεράσουν τα στενά όρια της μικροπολιτικής τους στάσης. Κρατάμε την αγάπη και την ευρεία αποδοχή του κόσμου και συνεχίζουμε δυναμικά για την επόμενη «Ονειρούπολη». Η φετινή επιτυχία είναι αποτέλεσμα σωστής και οργανωμένης προετοιμασίας αρκετών μηνών πριν την έναρξη, εντατικής δουλειάς από όλους μας, επιλογής των κατάλληλων ανθρώπων-συνεργατών, στόχευσης στα πανελλαδικά μέσα προβολής, σωστής επικοινωνίας, αλλαγής διακόσμησης - ύφους- φωτισμού. Σίγουρα η επέκταση σε όλο το δημοτικό κήπο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία, σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη  οργάνωση, τον εμπλουτισμό του προγράμματος, την αποκέντρωση της γιορτής και εκτός κέντρου και επίσης των καλών καιρικών συνθηκών όλες τις ημέρες της εκδήλωσης.

 

- Οτιδήποτε δεν ανανεώνεται νομοτελειακά μαραζώνει κύριε Χατζηκυριακίδη. Ποιές αλλαγές θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στην «Ονειρούπολη» τα επόμενα χρόνια;

Φέτος αποδείξαμε με εκκωφαντικό τρόπο ότι η Δημοτική μας Αρχή είναι εδώ για να μην μαραζώσει ό,τι «ζωντανό» υπάρχει στην πόλη μας με την «Ονειρούπολη» ως ναυαρχίδα των εκδηλώσεων της Δράμας, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα την βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς. Θεωρώ ότι έχουμε βάλει τις σωστές βάσεις αυτά τα δύο χρόνια πρώτα στον τομέα της οργάνωσης της εκδήλωσης (αποθήκευση σε ένα νέο χώρο από πέρσι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, με απογραφή όλων των παγίων στοιχείων) και περαιτέρω στην δημιουργία  μιας ομάδας ανθρώπων που φέτος συνεργάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους τομείς. Ήδη μετά τη λήξη της φετινής «Ονειρούπολης» έχω κάνει επαφές για περαιτέρω βελτίωση του καλλιτεχνικού προγράμματος στο σύνολο του (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εμπλουτισμός με νέες δράσεις κλπ), ενώ έχω ήδη επισκεφθεί δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό για καλύτερη προώθηση της εκδήλωσης στο εξωτερικό και κυρίως στις γειτονικές χώρες, υιοθετώντας μία πιο εξωστρεφή στάση που πιστεύω ότι θα αποδώσει καρπούς. Στο φετινό προϋπολογισμό της ΔΕΚΠΟΤΑ προβλέψαμε ήδη από τους πρώτους μήνες του 2016 να τρέξουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διακόσμηση, το φωτισμό, το χορηγικό πρόγραμμα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την ακόμη καλύτερη προβολή της εκδήλωσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό και την επίτευξη συμφωνιών με τουριστικούς πράκτορες, δηλαδή την ακόμη πιο έγκαιρη προετοιμασία. Τέλος στοχεύουμε στο τέλος της θητείας μας η «Ονειρούπολη» να καταφέρει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, υψηλός στόχος για μένα που εάν επιτευχθεί θα απογειώσει τον θεσμό ακόμα περισσότερο.

 

- Πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός στην εποχή μας στην εποχή μας, της ανεργίας, της υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου και εν γένει των επιβαλλόμενων περικοπών;

- Ο πολιτισμός πάντα ήταν σημαντικός στη ζωή μας, ανεξαρτήτως των συνθηκών, πιθανόν σήμερα να είναι ακόμη πιο ενισχυμένος  ο ρόλος του, διότι ο κόσμος ψάχνει διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα και πιστεύω ότι χωρίς τα απαραίτητα διαλλείματα που τονώνουν την διάθεση και την ψυχολογία μας μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσαμε πολλοί από εμάς να «σηκώσουμε» την δύσκολη καθημερινότητα των ημερών.

 

-  Ο πολιτισμός μπορεί να είναι θέμα πο-λιτικής;

- Σίγουρα μπορεί και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το ένα «εξυπηρετεί» το άλλο.

Βέβαια κατά την προσωπική μου γνώμη ο πολιτισμός αναπτύσσεται και προσφέρει περισσότερα όταν λειτουργεί αδέσμευτος από εξωτερικούς παράγοντες και σκοπιμότητες.

 

- Ο Δήμαρχος Δράμας δείχνει να έχει ξεπεράσει το  μοντέλο της αρχής του ενός ανδρός και δίνει τη δυνατότητα σε συνεργάτες του να προχωρήσουν στη διοίκηση…

- Ένα από τα χαρίσματα του Δημάρχου μας, που τον διακρίνει από τους προκατόχους του και πολλούς συναδέλφους του είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους συμβούλους του νέους και παλιούς να ασκήσουν διοίκηση και να αναλάβουν ευθύνες. Επιπλέον ψάχνει και αναδεικνύει τα ατομικά χαρίσματα και τις δυνατότητες των συμβούλων του προς όφελος του Δήμου μας.

 

- Ποιές είναι οι δράσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ;

- Οι κοινωνικές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι - Ιατροκοινωνικό Κέντρο-ΚΔΑΠ ΜΕΑ), οι εκδόσεις βιβλίων, όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας (Ονειρούπολη - Dramaica - Ελευθέρια), η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων (Καρναβάλι Χωριστής - Φεστιβάλ Ξηροποτάμου- Φεστιβάλ Κ. Αγρού - Ανθοκομική Έκθεση - Γιορτή Βιβλίου), οι εικαστικές εκθέσεις, η συνδιοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και δράσεων που βοηθούν στην ανάπτυξη άμεσα ή έμμεσα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

 

- Ποιές είναι οι κύριες προτεραιότητες της διοίκησης της ΔΕΚΠΟΤΑ για το 2016;

- Καλύτερη οργάνωση όλων των εκδηλώσεων, όπως έγινε με την φετινή Ονειρούπολη. Περισσότερες εκδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Βελτίωση των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας, τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και στον τομέα των κοινωνικών δομών της επιχείρησης. Στόχευση σε ευρωπαϊκούς πόρους μέσω προγραμμάτων και αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του υπάρχοντος προσωπικού της επιχείρησης. Πιο ολοκληρωμένη προβολή του συνολικού μας έργου ως Δημοτικής Επιχείρησης στη δραμινή κοινωνία.

 

- Ποιό είναι το όραμα σας για τον πολιτισμό στο Δήμο Δράμας;

- Θεωρώ ότι για να έχεις αποτελέσματα όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά γενικότερα, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα μέσα-εργαλεία για να πετύχεις το στόχο. Δυστυχώς στη Δράμα υστερούμε στις υποδομές και μάλιστα σε βασικές. Δεν έχουμε δημοτικό θέατρο, δεν έχουμε κατάλληλη αίθουσα για τις προβολές των ταινιών του Φεστιβάλ, γεγονότα που αναστέλλουν την πολιτιστική δυναμική του τόπου. Αντίθετα έχουμε συλλόγους πολιτιστικούς με αρκετά υψηλό επίπεδο  που πρέπει να υποστηρίξουμε διότι οι δράσεις τους είναι αξιέπαινες και θα μας βρουν αρωγούς στην συνέχιση του έργου τους.

Θα εντοπίσω το κυρίαρχο όραμα που έχω για τον Δήμο μας που είναι η υψηλή τουριστική του ανάπτυξη, διότι η Δράμα ένας Νομός που τα τελευταία χρόνια μαραζώνει οικονομικά έχει να κερδίσει πολλά από την εισροή ξένων επιρροών και κεφαλαίων κυρίως μέσα από τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις, αρκεί να εργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι - Περιφέρεια - Περιφερειακή Ενότητα κλπ) ισότιμα και ξεκάθαρα για την επίτευξη του στόχου.

 

- Ποιές είναι οι δράσεις της ΔΕΚΠΟΤΑ στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου;

- Η τουριστική ανάπτυξη του δήμου Δράμας, ανήκει στο Δήμο Δράμας  και το αρμόδιο τμήμα, ενώ του νομού στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Εμείς ωστόσο προσπαθούμε με έμμεσες κυρίως ενέργειες να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας, αλλά και του νομού μας, μέσω των εκδόσεων μας, των επισκέψεων μας σε τουριστικές εκθέσεις, μέσα από τη διαφήμιση και προβολή των εκδηλώσεων μας σε βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, με σχεδιασμό για έκδοση των ορισμένων εντύπων μας και σε ξένη γλώσσα, με τη συμμετοχή της επιχείρησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου πρεσβεύουμε τη Δράμα με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης με την επικοινωνία που αναπτύσσουμε τόσο με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, για προβολή των εκδηλώσεων, αλλά και με μεγάλα τουριστικά γραφεία άλλων περιοχών και χωρών για σύναψη συνεργασιών και προσέλκυση επισκεπτών στη Δράμα.

 

-  Έχετε μετανιώσει που πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα δημοτικά πράγματα; Υπήρξε κάποια στιγμή που είπατε «τί ήθελα κι έμπλεξα»;

- Ομολογουμένως υπάρχουν δύσκολες στιγμές με μεγάλο φόρτο που κάνω κάποιες σκέψεις αρνητικές σχετικά με την απόφαση ενασχόλησης μου με τα κοινά. Ωστόσο, συνεχίζω να μην ξεχνώ τον αρχικό μου στόχο, που ήταν να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ στον Δήμο και στους συνδημότες μου, σύμφωνα με τον οποίο πάντα θα πορεύομαι.

 

- Τα μέλη άλλων παρατάξεων στο Δ.Σ. στηρίζουν το έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ και τις επιλογές σας;

- Δυστυχώς δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι τέτοιο δεδομένου του ότι δεν είδα μέχρι τώρα καμία εποικοδομητική και καλοπροαίρετη κριτική από την αντιπολίτευση, που θα μπορούσε να φτάσει και σε επίπεδο καλής συνεργασίας.

 

- Η χώρα βιώνει εδώ και αρκετά χρόνια πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες. Ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι; Φταίμε κι εμείς ως πολίτες;

- Λένε ότι οι λαοί προδιαγράφουν τις τύχες τους. Ως ένα βαθμό συμφωνώ όμως θεωρώ ότι βασικοί υπεύθυνοι για την σημερινή «κατάντια» μας είναι οι κυβερνήσεις μας, που προχωρούσαν και προχωράνε χωρίς όραμα και πραγματική αγάπη για τον τόπο μας.

 

- Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;

- Καθόλου αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι, κι αυτό είναι κατανοητό αν αναλογιστούμε ότι ζούμε σε μία πόλη με άκρως μαραζωμένη βιομηχανία, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας όπου απλά γίνεται ανακύκλωση των χρημάτων μας χωρίς εισροή ξένων κεφαλαίων.

 

- Βάζετε τον πήχη ψηλά ως δημοτική αρχή στον τομέα της στήριξης των αδύναμων οικονομικά. Με ποιούς τρόπους στηρίζετε  όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα;

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης στο οποίο συμμετείχαμε επιτυχώς, ως ένας από τους 13 πιλοτικούς Δήμους στους οποίους εφαρμόστηκε. Επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ευπαθών ομάδων ήταν το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης. Το τρίτο και μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιεί από αρχές του 2016 ο Δήμος Δράμας με πολύ μεγάλη επιτυχία είναι το ΤΕΒΑ. Το ΤΕΒΑ είναι πρόγραμμα πενταετίας που θα εξυπηρετεί 1700 δικαιούχους και 5.500 οφελούμενους. Το ετήσιο ποσό του προγράμματος ξεπερνάει το 1.500.000 ευρώ (1,5 εκατ. €). Για πρώτη φορά ο Δήμος Δράμας υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πέρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ως Δημοτική αρχή ενισχύσαμε τον προϋπολογισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου με 20.000 €. Χορηγήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνδημότες μας που είχαν άμεση ανάγκη από χρήματα. Μειώσαμε τα Δημοτικά Τέλη σε εκατοντάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς εισόδημα λόγω ανεργίας. Δεχτήκαμε αιτήσεις για την ένταξη συνδημοτών μας στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μειώσαμε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΔ σε πολλούς συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ακόμη, στα πλαίσια του προγράμματος αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, ο Δήμος ανέλαβε την σίτιση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Συνεχίσαμε την λειτουργία των κοινωνικών φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και καθιερώσαμε την λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, αλλά και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κοινωνικών υπηρεσιών κ. Αριστείδη Μωϋσιάδη, ο οποίος βρίσκεται ως κοινωνικός επιστήμονας στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στους εργαζομένους των κοινωνικών δομών της ΔΕΚΠΟΤΑ (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και Ι.Α.Κ.) που παρόλες τις δυσκολίες και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συνδημότες μας.

 

- Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

- «Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνη» μετάφραση: είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα. Η ενασχόληση με τα κοινά νομίζω ότι  κρίνεται επιβεβλημένη για τους ενεργούς και αδέσμευτους πολίτες, σύμφωνα με το γνωμικό του γνωστού ρήτορα Δημοσθένη.

 

- Τί είναι πολιτική για εσάς;

- Θα πω πρώτα τι είναι η πολιτική σήμερα. Σύμφωνα με τον Τσώρτσιλ πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε! Για μένα πολιτική ή μάλλον τα κίνητρα του πολιτικού θα έπρεπε να είναι  προσφορά, όραμα και αγάπη για τον τόπο του και όχι η πάλη συμφερόντων μεταμφιεσμένη σε πάλη ιδεών.

 

- Και τί είναι κατά την άποψή σας η τοπική αυτοδιοίκηση;

- Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει προσφορά στην πόλη και στους συνδημότες, καθημερινή ενασχόληση, διεκδίκηση για τον τόπο σου, σχεδιασμός για υλοποίηση στόχων.

 

- Ποιά είναι η άποψή σας για το πολιτικό σύστημα;

- Θεωρώ ότι είναι απαρχαιωμένο, όπως και πολλά πράγματα στη χώρα μας και χρήζει άμεσα εκσυγχρονισμού και ριζικών αλλαγών. Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο τους πολίτες, αλλά να γίνονται και για τους πολιτικούς.

 

- Ήσασταν από νεαρή ηλικία πολιτικοποιημένος;

- Καθόλου. Ούτε στα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά ούτε και σήμερα ασχολούμαι ενεργά με κάποιο κόμμα.

 

- Ο πολιτικός πιστεύετε ότι γεννιέται ή γίνεται;

- Σίγουρα γίνεται στην πορεία της ζωής του, πρέπει ωστόσο πρέπει -πάντα ιδεατά-  να φέρει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα τον ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους.

 

- Πιστεύετε στην τύχη;

- Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο σε πολλά πράγματα, εκτός δηλαδή των τυχαίων - απρόβλεπτων γεγονότων, την τύχη μας την καθορίζουμε οι ίδιοι με τις πράξεις και τις ενέργειες μας.

- Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που σας επηρέασε πολύ;

- Σίγουρα οι γονείς μου από τους οποίους πήρα όλα τα εφόδια και τις αρχές με τις οποίες πορεύομαι μέχρι σήμερα και οι οποίοι με μεγάλωσαν υποστηρίζοντας τους στόχους και τα «θέλω» μου  και στους οποίους εύχομαι να τους έχει ο Θεός καλά.

Ο άνθρωπος όμως από τον οποίο πήρα πολλά στοιχεία (θετικά και αρνητικά) και υπήρξε κατά κάποιο τρόπο ο «μέντορας» μου ήταν ο παππούς μου Αναστάσιος Αμαραντίδης, από τους πιο παλιούς κατασκευαστές και εμπόρους επίπλων της Δράμας, με τον οποίο παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας ήμασταν «κολλητοί», δίναμε «μάχες» στο τάβλι, πηγαίναμε ταξίδια παρέα και συζητούσαμε τα πάντα. Ήταν ένας άνθρωπος οξυδερκής, εργατικός, έντιμος και διορατικός. Είχε πάντα να σου διηγηθεί μια αληθινή ιστορία, να σε συμβουλέψει και πραγματικά όποιος συναναστρεφόταν μαζί του είχε να κερδίσει πολλά. Τον θυμάμαι πάντα με νοσταλγία.

 

- Υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που να κάνει την ίδια «δουλειά» με εσάς και να τον θαυμάζετε;

- Θαυμάζω είναι μεγάλη κουβέντα για εμένα και δεν την χρησιμοποιώ συχνά. Εκτιμώ θα έλεγα ορισμένους από τους συναδέλφους - δημοτικούς συμβούλους που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης και ανταποκρίνονται επάξια στον ρόλο που τους έχει αναθέσει ο Δήμαρχος.

 

- Σας φοβίζει η αποτυχία;

- Η αποτυχία είναι κι αυτή μέρος της ζωής μας. Μέσα από τις αποτυχίες μας εντοπίζουμε τα λάθη μας, τι πήγε στραβά και προσπαθούμε να μην τα επαναλάβουμε. Δεν με φοβίζει, απλά προσπαθώ πάντα με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία.

 

- Όταν επιθυμείτε κάτι πάρα πολύ και δεν το καταφέρνετε, τί γίνεται;

- Κατά την σύζυγό μου Χαμός! Ξαναπροσπαθώ μέχρι να το πετύχω. Αυτό το ξέρουν όσοι με γνωρίζουν καλά.

 

- Παραδέχεστε τα λάθη σας;

- Πάντα. Αλλά απαιτώ και από τους γύρω μου να κάνουν το ίδιο.

 

- Ποιό είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;

- Το πείσμα μου. Να θέλω πάντα να πετυχαίνω αυτό που έχω στο μυαλό μου, με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο βασανιστήριό μου.

- Ποιά είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε το πρωί;

- Ταξινομώ στη σκέψη μου τις δουλειές της ημέρας και οργανώνω το πρόγραμμα μέχρι το μεσημέρι.

 

- Ποιό είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε.

- «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» του Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

 

- Κύριε Χατζηκυριακίδη, είστε δικηγόρος. Στο σχολείο ήσασταν καλός σε όλα τα μαθήματα;

- Ήμουν καλύτερος στα μαθήματα που με ενδιέφεραν λόγω δέσμης, αρχαία, έκθεση, λατινικά, ιστορία, υπήρχαν όμως και μαθήματα που ήμουν καλός γιατί μου κέντριζαν το ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα η γεωμετρία.

 

- Κοπάνα είχατε κάνει ποτέ;

- Πάρα πολλές. Κυρίως σε μαθήματα που δεν με ενέπνεαν οι καθηγητές.

 

- Τηλεόραση βλέπετε;

- Σχεδόν καθόλου. Κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου.

 

- Ποιά είναι η γνώμη σας για τα δελτία ειδήσεων;

- Δεν παρακολουθώ κυρίως λόγω χρόνου, αλλά επιπλέον τα σημερινά «τρομοδελτία» επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου ενώ τα περισσότερα δεν είναι καν αντικειμενικά.

 

- Πείτε μας μια φράση που να περιέχει τη φιλοσοφία σας για τη ζωή...

- Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας…

 

- Τί είναι φιλία για εσάς;

- Από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που οφείλει κάθε άνθρωπος να έχει επενδύσει στη ζωή του.

 

- Υπάρχει φιλία στην πολιτική;

- Θεωρώ πως όχι. Υπάρχουν καλές σχέσεις με συναδέλφους και αλληλοεκτίμηση. Φιλία και πολιτική πιστεύω ότι δεν συμβαδίζουν. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

 

- Αν ένας Δραμινός σας ρωτήσει για ποιο λόγο αξίζει κανείς να ζει στην Δράμα τί θα λέγατε;

- Η Δράμα θεωρώ ότι είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Απλά οι περισσότεροι Δραμινοί δεν το καταλαβαίνουν, λόγω συνήθειας. Έχει πολύ φιλόξενους κατοίκους, πολλές ομορφιές εντός δήμου, αλλά και στο νομό μας, ενώ οι συνθήκες για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια στη Δράμα βρίσκονται σε καλό επίπεδο και το κόστος ζωής είναι σχετικά χαμηλό με άλλες πόλεις.

 

- Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά της συζύγου σας στην ενασχόληση σας με τα κοινά;

- Αν και ήταν επιφυλακτική στην αρχή με την προοπτική να ασχοληθώ με τα κοινά, όπως κι εγώ άλλωστε, ωστόσο με στήριξε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως και όλη η οικογένεια μου, και είναι δίπλα μου σε κάθε απόφαση μου.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας