Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δαλακάκης Δημήτρης

Δικηγόρος-Δήμαρχος Δοξάτου

 

Ο Δημήτρης Δαλακάκης είναι ένας από τους νεότερους Δημάρχους της χώρας. Δεν θέλει να γίνει πολιτικός και ασχολείται με την αυτοδιοίκηση ως πολίτης. Δεν του αρέσει να τον αποκαλούν δήμαρχο και δεν είναι διατεθειμένος να του ανοίγουν πόρτες και να χτυπά πλάτες. Θέλει και προσπαθεί να νοικοκυρέψει το Δήμο Δοξάτου. Αισθάνεται χρέος και ευθύνη να προσφέρει στις επόμενες γενιές. Είναι δυναμικός και εργασιομανής.Θεωρεί πως είναι ελπιδοφόρο ότι όταν οι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές κοινωνίες τους προτιμούν.

 

- Ποιός είναι ο Δημήτρης Δαλακάκης;

- Γεννήθηκα το 1980, είμαι από τον Άγιο Αθανάσιο, καταγόμενος από την μεριά του πατέρα μου από την Ανατολική Ρωμυλία και από την μεριά της μητέρας μου από την Πόλη και τη Σμύρνη. Τελειώνοντας το σχολείο μετανάστευσα στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζοντας Νομική. Μετά το πέρας των σπουδών μου άνοιξα το δικηγορικό γραφείο μου στην Δράμα, ασχολούμενος κυρίως με υποθέσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω στον πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το Σεπτέμβριο του 2014, ανέλαβα την Δημαρχεία του Δήμου Δοξάτου.

 

- Πώς αποφασίσατε ένας νέος άνθρωπος, όπως εσύ, να ασχοληθεί με την πολιτική και συγκεκριμένα με την τοπική αυτοδιοίκηση;

- Όταν ανακοίνωσα την απόφασή μου στην οικογένεια μου και τους φίλους μου ότι θα κατεβώ στις εκλογές, αντίκρισα πρόσωπα γεμάτα από έκπληξη. Οι δικοί μου άνθρωποι γνώριζαν ότι μισώ την πολιτική. Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση ως πολίτης και όχι ως πολιτικός. Δεν νιώθω πολιτικός και δεν θέλω ποτέ να γίνω πολιτικός. Η πολιτική κυριαρχείται από έλλειψη οράματος και πραγματική βούληση αλλαγής. Δεν μου αρέσει να με αποκαλούν Δήμαρχο, να μου ανοίγουν τις πόρτες, να χτυπάω πλάτες, να κοροϊδεύω και να φεύγω. Είμαι εδώ για να δουλέψω. Θέλω να νοικοκυρέψω τον τόπο μου, να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά. Το χρέος και η ευθύνη όλων μας είναι να εργαζόμαστε για τις επόμενες γενεές και όχι για την πάρτη μας, καταλαμβάνοντας καρέκλες για ικανοποιήσουμε τον εγωισμό και τα κόμπλεξ μας.

 

- Πώς αισθάνεσαι που είσαι ένας από τους νεότερους δήμαρχους της χώρας και τί σημαίνει αυτό για εσάς;

- Από μια άποψη είναι λυπηρό που λίγοι νέοι άνθρωποι ασχολούνται σήμερα με τις τοπικές τους κοινωνίες. Από άλλη άποψη είναι ελπιδοφόρο ότι όταν οι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές κοινωνίες τους προτιμούν. Οι νέοι έχουν ορμή και εκπροσωπούν την αλλαγή που όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη πλέον. Η επιλογή όμως δεν είναι λευκή επιταγή, είναι ευθύνη.

 

- Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να φέρουν την αλλαγή που όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται;

- Η αλλαγή μπορεί και να οδηγήσει και προς το χειρότερο. Ο νέος οφείλει να δικαιώσει την επιλογή με σκληρή δουλειά, μεταλαμπαδεύοντας την ορμητικότητα του και τις ιδέες του. Η νεότητα δεν είναι πανάκια θετικής αλλαγής, η υπευθυνότητα και διάθεση για ριζοσπαστική σύγκρουση με της καθεστηκυίες σάπιες νοοτροπίες και πρακτικές είναι κατά την άποψη μου η συνταγή της προόδου και της εξέλιξης.

 

- Από την πρώτη ημέρα της εκλογής σας θεωρούσαμε πως η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Πως κατάφερε ο Δήμος σας να αποφύγει την Επιτήρηση, το  μνημόνιο των Δήμων και την πτώχευση;

 

- Η κατάσταση ήταν όντως πολύ δύσκολη, είχαμε ταμείο τακτικών 60.000€ και παράλληλα έπρεπε την ίδια ημέρα να πληρώσω εντάλματα 150.000€, επιπρόσθετα ο Δήμος είχε χρέη 750.000€, δικαστικές απαιτήσεις πάνω από 1.000.000€, ταμειακό έλλειμμα 140.000€ και misplaced  funds 180.000€, δάνεια και απεντάξεις έργων πάνω από 130.000€ και μια κοινωφελή επιχείρηση με χαοτική οικονομική κατάσταση και με απλήρωτους υπαλλήλους επί μήνες. Σήμερα δεν οφείλουμε σε υπαλλήλους και  αποπληρώνουμε τα χρέη μας, χωρίς να έχουμε αναστείλει την λειτουργία μας. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι όχι το ότι συνεχίσαμε να λειτουργούμε και ότι δεν κηρύξαμε πτώχευση, αλλά το ότι δεν μετακυλήσαμε το βάρος της κατάστασης αυτής στους συμπολίτες μας, με αύξηση των δημοτικών τελών, αντιθέτως εξορθολογήσαμε τις δαπάνες μας και περιστέλλαμε δραματικά τα έξοδα του Δήμου, πάνω από 50%. Δεν έχουμε ακόμη εκφύγει του κινδύνου, έχουμε πολλή δουλεία μπροστά μας και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

 

- Αυτό το διάστημα πως πέρασε προσωπικά για τον Δημήτρη Δαλακάκη;

- Πολλές συγκρούσεις. Τελικά οι διεκδικήσεις και οι ριζοσπαστικές αλλαγές δεν έρχονται χωρίς μάχη. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς σύγκρουση. Είμαι αποφασισμένος να διεκδικήσω το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο Δοξάτου και να τον αλλάξω ριζικά. Αν σταματήσω να το κάνω δεν έχω λόγο να είμαι Δήμαρχος. Όσο είμαι Δήμαρχος θα διεκδικώ και όσο διεκδικώ θα συγκρούομαι με κατεστημένες νοοτροπίες που τραβούν τον τόπο πίσω όσο ισχυρές και αν είναι. Από τη άλλη μεριά, ένιωσα πολλές στιγμές δημιουργικής χαράς και δεν έχασα ούτε μια μέρα την επιθυμία μου να δουλεύω.

 

- Σε συνέντευξή σας στην τηλεόραση Star Β. Ελλάδος κάνατε λόγο για ανορθόδοξο πόλεμο από διάφορα παράκεντρα, ενώ άλλη συνέντευξή σας προκάλεσε αίσθηση σε ότι είχε να κάνει με τα λεγόμενά σας για τον Βουλευτή κ. Κυριαζίδη.

 

- Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά να μιλούν στρόγγυλα και να κινούνται υπογείως. Η αλήθεια δεν είναι ούτε ευχάριστη, ούτε στρόγγυλη, ούτε κρύβεται σε υπόγεια.  Ο λόγος και η πράξη μου δεν έχει πολιτικό φίλτρο και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλλαγή κοστίζει και στην μάχη ετοιμάζεσαι να λαβωθείς. Όταν επιμένω να συγκρούομαι επί ενάμιση χρόνο με ενεργειακά συμφέροντα -όπως του ΤΑΡ-, δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα ο κ. Κυριαζίδης. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι επιλέγουν τα εύκολα από τα δύσκολα, ενώ γνωρίζουν ότι στα δύσκολα κρύβεται η συγκίνηση. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε την ζωή μας δυσκολότερη. Όταν και ο εύκολος δρόμος σε βγάζει στο ίδιο σημείο με το δύσκολο δρόμο, προφανώς και θα επιλέξουμε τον εύκολο, η ζωή δεν είναι extreme sport, ούτε μαζοχισμός. Το κρίσιμο είναι η επιλογή του τελικού στόχου. Αν κάποιος έχει επιλέξει που θέλει να φτάσει, οφείλει να το επιδιώξει όσο δύσκολο ή εύκολο και αν είναι.

 

- Η επιτυχία στην διοίκηση βρίσκεται στην ικανότητα ανάλυσης ή στην ικανότητα σύνθεσης;

- Η επιτυχία βρίσκεται στην ικανότητα υλοποίησης. Όσο και μεθοδικά και αν αναλύσεις ή συνθέσεις τα δεδομένα, δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα αν δεν είσαι ικανός να υλοποιήσεις. Η διοίκηση δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο, δεν είναι έκθεση ιδεών, δεν είναι μόνο σύνθεση. Προκείμενου να διοικήσεις οφείλεις να καταστρέψεις ότι πρέπει να καταστραφεί και να δημιουργήσεις αυτό που οραματίζεσαι. Αν δεν πράττεις, δεν διοικείς.

 

- Διαφέρει αυτό που το κοινό θεωρεί επιτυχία από αυτό που θεωρεί ο πολιτικός;

- Εξαρτάται από το κοινό και από τον πολιτικό. Κοιτάξτε γύρω σας, είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που ζούμε; Όχι. Οι πολιτικοί μας είναι υπερήφανοι για αυτό που δημιούργησαν; Όχι. Παρά ταύτα, οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις ζωές μας όπως τις διαχειρίζονταν πάντα και εμείς συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε. Οι Έλληνες είμαστε πολιτικά ανώριμοι. Δεν μας αρέσει το φαγητό που τρώμε κάθε ημέρα, αλλά παρ’ όλα αυτά κάθε μέρα επιλέγουμε την ίδια συνταγή. Τα πάντα όμως δεν είναι μαύρα. Έστω και αργά μεγάλα τμήματα τις κοινωνίας επιθυμούν ριζοσπαστικές αλλαγές και σταδιακά τις αγκαλιάζουν. Αυτό γεννά ελπίδα και η ελπίδα είναι η γενεσιουργός δύναμη της επιτυχίας. Η επιτυχία των πολιτικών πρέπει να είναι η επιτυχία των πολιτών.

 

- Τί είναι για εσάς το λάθος στην πολιτική;

- Λάθος είναι να μην έχεις όραμα και δύναμη να το πραγματοποιήσεις. Λάθος είναι να θέτεις ως πρωταρχικό σκοπό την κατάκτηση και την διατήρηση του αξιώματος και να ξεχνάς το όραμα σου. Λάθος είναι επίσης να ξεχνάς ότι απλώς και μόνο είσαι ένα από τα μέσα με τα οποία οι συμπολίτες σου ασκούν την εξουσία τους και να νομίζεις ότι είσαι εσύ ο ίδιος ο εξουσιαστής και η εξουσία.

 

- Η δημοκρατία ως ιδέα έχει κάνει και μεγάλα κακά;

- Η δημοκρατία είναι απολύτως δίκαιη. Η εξουσία στην δημοκρατία πηγάζει και ασκείται από όλους μας κάθε στιγμή της ζωής μας. Εμείς ανταμείβουμε και καταστρέφουμε τους εαυτούς μας καθημερινά με τις πολιτικές μας πράξεις. Η δημοκρατία μας καθιστά αυτεξουσίους και μας δίνει το δικαίωμα και την ευθύνη να καθορίζουμε το μέλλον και το παρόν μας.

 

- Πρέπει ένας πολιτικός να είναι εγωιστής;

- Μόνο όταν κάνει «έγω» του το συλλογικό συμφέρον.

 

- Επανάσταση είναι το να βλέπουμε το ίδιο πράγμα από μια άλλη οπτική γωνία ή το να κάνουμε ρήξη;

 

- Επανάσταση είναι το να βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη χωρίς φτιασίδια και αυταπάτες, να έχουμε το θάρρος να πούμε μπράβο, όταν μας αξίζει και την δύναμη να αλλάξουμε αυτά που ξέρουμε ότι μπορούν να γίνουν καλύτερα.

 

- Για να φτάσεις στην επιτυχία χρειάζεται μυαλό και ψυχή. Πώς όμως γίνεται συχνά άνθρωποι που φτάνουν στην κορυφή να καίγονται;

- Τη στιγμή που θεωρήσεις ότι έχεις φτάσεις στην κορυφή, θεωρείς ταυτόχρονα ότι έχεις εξαντλήσει το μυαλό και την ψυχή σου, αφού έφτασες όσο ψηλότερα μπορούσες. Το καλό έχει ψηλή κορυφή, το καλύτερο έχει υψηλότερη κορυφή, το άριστο δεν έχει ποτέ κορυφή. Η αριστεία είναι η αέναη πάλη με τον εαυτό σου, το μυαλό και την ψυχή σου. Όποιος συμβιβάζεται με μια κορυφή δεν έχει ανάγκη από άλλους να τον κάψουν, έχει ήδη κάψει τον εαυτό του. Σε ότι αφορά τον εαυτό μου, δεν θεωρώ κορυφή την ενασχόληση με τα κοινά. Η ενασχόληση μου αυτή είναι μια παροδική στάση της ζωής μου. Ξέρω ότι οι κορυφές που ποθώ να κατακτήσω βρίσκονται αλλού και όχι στα κοινά. Δεν θέλω να εγκλωβίσω την ψυχή και το μυαλό μου μόνιμα στα κοινά, όσο όμως βρίσκομαι σε αυτά, θα συνεχίζω να δίνω όλη μου την ψυχή και όλο μου το μυαλό.

 

- Η εργασιομανία σας είναι περιβόητη. Εργάζεσαι επτά μέρες την εβδομάδα στο γραφείο σας μέχρι αργά το βράδυ από τότε που αναλάβατε, σας φοβίζει ο κορεσμός;

- Φέτος δεν δουλεύω Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί, γιατί πάω για μεταπτυχιακό στην Θεσσαλονίκη. Το μεταπτυχιακό μου είναι πάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στην ανάπτυξη και στον προγραμματισμό. Δεν έχω κορεστεί ακόμη, οφείλω να γίνω καλύτερος, να διευρύνω τους ορίζοντές μου, να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις για να γίνω πιο χρήσιμος στους συμπολίτες μου.

Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν για πέντε χρόνια, να διορθώσω τον Δήμο μας και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Κάποια στιγμή θα κορεστώ και θα αποχωρήσω, ως τότε όμως, ευθύνη μου είναι να γίνω καλύτερος από όσο ήμουν όταν με επέλεξαν οι συμπολίτες μου.

 

 

 

- Ασχολείστε πρώτη φορά με τα κοινά από θέση ευθύνης, τι θετικό έχετε γευτεί ως τώρα;

- Εκτίμηση από ανθρώπους που τους αρέσει η απλότητα και η εντιμότητα. Συμπαράσταση από ανθρώπους που αγαπούν να παλεύουν. Ολόκαρδες καλημέρες από αγνώστους. Και φυσικά γνώρισα εξαιρετικούς συνδημότες που δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσω. Αυτά μου δίνουν δύναμη και με κάνουν να προσπαθώ ακόμη περισσότερο.

 

- Τελικά τί προγραμματίζεις το επόμενο διάστημα ο δήμος Δοξάτου;

- Προγραμματίζουμε να γίνουμε ο πρώτος ελληνικός δήμος που θα εφαρμόσει το σύστημα pay as you throw για τα απορρίμματα, ο πρώτος ελληνικός δήμος που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα G.R.I του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ο πρώτος δήμος της χώρας που θα ανοίξει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στα λύκεια του.

Θέλουμε να καινοτομήσουμε και να πρωτοπορήσουμε. Είναι καιρός εδώ στον Δήμο Δοξάτου να αποτινάξουμε την μιζέρια και να κάνουμε τους εαυτούς μας υπερήφανους.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας