Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης

Μια εξαιρετική έκθεση που σε ταξιδεύει στο χρόνο, από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του ‘50

 

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία κατοίκισή του, το αρχοντικό Τσολάκη στην Προσοτσάνη Δράμας, συνεχίζει την πολιτιστική του διαδρομή στο χρόνο με νέα μορφή. Αναπαλαιωμένο, με όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου κτιρίου, είναι πλέον ικανό να στεγάσει την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής.

Σύμφωνα με το κινηματογραφικό διάγραμμα του 1930, το κτίριο ιδιοκτησίας του Γεωργίου Τσολάκογλου του Αθανασίου, γαιοκτήμονα και καπνοπαραγωγού, είναι διώροφο, πλατυμέτωπο, με χαγιάτι και στέγη και αποτελεί  τμήμα μεγαλύτερης ιδιοκτησίας με βοηθητικά κτίσματα, που βρίσκονται εντός μιας μεγάλης αυλής. Η πρόσβαση στην ιδιοκτησία γινόταν μέσω της ανατολικής εισόδου της αυλής ενώ η είσοδος στο κτίσμα γίνεται μέσω ημιυπαίθριου χώρου-χαγιατιού.

Στην ισόγεια στάθμη ήταν οργανωμένοι οι χώροι των αγροτικών δραστηριοτήτων του νοικοκυριού και χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αποθήκευση και επεξεργασία των προϊόντων που παρήγαγε η ίδια η οικογένεια, ενώ στον όροφο ήταν οργανωμένοι οι χώροι διημέρευσης της οικογένειας. Στην αγροτική οικιακή οικονομία, οι χώροι του σπιτιού δεν ήταν μονό-λειτουργικοί, αλλά εποχιακά φιλοξενούσαν και άλλες δραστηριότητες.

 

 

Η δομή του κτιρίου

Τα κύρια υλικά δόμησης του κτιρίου είναι η πέτρα και το ξύλο. Οι φέρουσες περιμετρικές τοιχοποιίες του ισογείου τμήματος είναι λιθοδομές, όπως και ο αυλόγυρος της ευρύτερης ιδιοκτησίας. Στον όροφο, από λιθοδομή είναι κατασκευασμένες η βόρεια και η δυτική τοιχοποιία, ενώ όλες οι υπόλοιπες τοιχοποιίες είναι ξυλόπηκτες (μπαγδατί). Οι ξυλόπηκτες τοιχοποιίες αποτελούνται από υποστυλώματα, από ξύλο δρυός, με γέμισμα από «πλοκαριά», δηλαδή καλάμια τα οποία πλέκονται αμφίπλευρα, στην ξύλινη υποδομή. Πάνω στο υπόστρωμα της πλοκαριάς είναι εφαρμοσμένο το επίχρισμα, το πηλοκονίαμα.

 

 

Αποκατάσταση

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ με τίτλο: «Ανέγερση διώροφου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Μέγας Αλέξανδρος», συνολικής δημόσιας δαπάνης 760.000 € συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Κατασκευάστηκε διώροφο κτίριο παραδοσιακής «μακεδονίτικης» αρχιτεκτονικής, συνολικής επιφάνειας 376,36 τ.μ. σε οικόπεδο 550 τ.μ. που δώρισε στον Σύλλογο ο αείμνηστος Γεώργιος Αντωνάρας.

Το κτίριο αποκαταστάθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε, με ευθύνη του Δήμου Προσοτσάνης και με οικονομική υποστήριξη του Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» INTERREG και ειδικότερα του έργου με τίτλο: «Popularization and Preservation of the Cultural and Historical Heritage, in the Cross-border Region Gotse Delchev -Prosochani».

Στο έργο CULREG συνεργάστηκαν οι Δήμοι: Προσοτσάνης από ελληνικής πλευράς και Gotse Delchev από την μεριά της Βουλγαρίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.555.982,05€ εκ των οποίων τα 745.113,00 ευρώ αποτελούν τον προϋπολογισμό του Δήμου Προσοτσάνης.

Στόχος του έργου είναι η προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας -Βουλγαρίας, μέσω του εκσυγχρονισμού του Ιστορικού Μουσείου του Δήμου Gotse Delchev της Βουλγαρίας και της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου στο Δήμο Προσοτσάνης Δράμας.

Το αναπαλαιωμένο σήμερα κτίριο διαθέτει σήμερα στο ισόγειο του κτιρίου αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους και ημιυπαίθριο χώρο. Στον όροφο υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων εκθεσιακός χώρος, δανειστική βιβλιοθήκη, βεστιάριο και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

 

 

Ψηφιακές υπηρεσίες

Ο επισκέπτης στο μουσείο μπορεί να δει: Τρισδιάστατα μοντέλα λαογραφικών εκθεμάτων, Τρισδιάστατο ψηφιακό κατάλογο επαυξημένης πραγματικότητας και να έχει μια Εικονική Περιήγηση στο χώρο.

Ειδικότερα δημιουργήθηκαν 50 τρισδιάστατα μοντέλα λαογραφικών εκθεμάτων προερχόμενα από την περιοχή της Προσοτσάνης, τα οποία συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση που προήλθε από την εργασία εξειδικευμένου μουσειολόγου-λαογράφου.

Τα μοντέλα απεικονίζουν τα αντικείμενα σε 360 μοίρες οριζόντια και 180 μοίρες κατακόρυφα τα πραγματικά αντικείμενα ενώ χρησιμοποιήθηκαν φωτορεαλιστικές υφές έτσι ώστε η εικόνα των αντικειμένων να αποτελεί μια ρεαλιστική αναπαράσταση των πραγματικών εκθεμάτων.

Επίσης, στο ισόγειο και στον όροφο του Μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από τα αντικείμενα που έχουν προσφερθεί από τους κατοίκους αλλά και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές εφαρμογές.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας