Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Καραγιάννη Σίλια

Ερμηνεύτρια - Τραγουδοποιός

 

Από παιδί ξεχώρισε για την φωνή της και την κλίση της προς την μουσική. Με μουσικές σπουδές και σημαντική καλλιέργεια στον τομέα αυτό σήμερα η Σίλια Καραγιάννη ανήκει στη νέα γενιά ερμηνευτών - συνθετών που ξεχωρίζουν. Παίζει πιάνο, τραγουδά μοναδικά και γράφει στίχους και συνθέτει μουσική. Την περίοδο αυτή, εμφανίζεται στο «Ροδόσταμο» στη Δράμα, όπου πραγματικά μπορείτε να την απολαύσετε !

 

- Σίλια από πού κατάγεσαι;

- Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Έχω όμως και μια καταγωγή από τον Πειραιά. Ο πατέρας της μητέρας μου ήταν από ‘κει και δεν το ξεχνώ ποτέ. Του είχα άλλωστε μεγάλη αδυναμία…

 

- Ποιό ήταν το πρώτο σου ερέθισμα για να ασχοληθείς με τη μουσική;

- Η αλήθεια είναι, πως η μουσική διάλεξε να ασχοληθεί μαζί μου. Όχι εγώ μαζί της. Το πεπρωμένο συνηθίζω να λέω ...δεν ήμουν ποτέ από τα παιδιά που τραγουδούν μπροστά σε καθρέφτες κρατώντας βούρτσες ...χαχα! Μέχρι τα έντεκα μου, δε μου είχε περάσει ούτε μια φορά από το μυαλό, η σκέψη να γίνω τραγουδίστρια ή μουσικός. Με αφορμή κάποια σχολική γιορτή ξεκίνησε όλο αυτό. Αρχικά οι δάσκαλοί μου ενθάρρυναν τους γονείς μου κι εμένα, να σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνω τραγουδίστρια και λίγο αργότερα, ο Μίμης Πλέσσας ήταν ο άνθρωπος που με βοήθησε να σιγουρευτώ και να πάρω σε μικρή ηλικία τη μεγάλη απόφαση, να ασχοληθώ με το τραγούδι και τη μουσική. Ήταν άλλωστε ο πρώτος που με παρουσίασε στο κοινό σε συναυλία του, όταν ήμουν 13 ετών και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη γι’ αυτό...

 

- Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μουσικές σπουδές στην μέχρι τώρα πορεία σας;

- Πάντα ήμουν της άποψης, πως όταν ασχολείσαι με κάτι, οφείλεις να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να δηλώνω υπερήφανα τραγουδίστρια, χωρίς να γνωρίζω νότες ή κάποιο μουσικό όργανο; Συνεπώς, οι μουσικές σπουδές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία μου, αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί ...χρειάζεται και πολύ προσωπική δουλειά.

 

- Τελικά ποιά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν μια πετυχημένη τραγουδίστρια;

- Επιτυχία για μένα, είναι να ασχολείσαι με αυτό αγαπάς και συγχρόνως να εισπράττεις την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου. Πετυχημένους θεωρώ τους τραγουδιστές που εκτός από καλή φωνή, βγάζουν ψυχή όταν τραγουδούν. Όπως συνηθίζω να λέω, «μην ακούς μόνο τη φωνή μου …την ψυχή μου να ακούς όταν τραγουδώ...»

 

- Το πιάνο ποιό ρόλο παίζει στη ζωή σας;

- Στα έντεκα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας, στεκόμουν στη σκηνή ως τραγουδίστρια και μόνο. Τα δυο τελευταία χρόνια, αποφάσισα σε αρκετές περιπτώσεις, να τραγουδώ και να συνοδεύω η ίδια τον εαυτό μου, παίζοντας πιάνο. Διαπίστωσα ότι σου δίνει άλλη δύναμη αυτό. Σου προσθέτει μια διαφορετική εικόνα του εαυτού σου, ως προς εσένα αλλά και ως προς τον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι και σε βοηθά να βελτιωθείς καλλιτεχνικά.

 

- Είστε από την Κρήτη, αλλά έχετε τραγουδήσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τί θετικό έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα;

- Τα θετικά είναι δυο. Καταρχήν ότι σου δίνεται η ευκαιρία να δεις και να γνωρίσεις κι άλλα μέρη, με διαφορετική κουλτούρα και έθιμα. Το δεύτερο και βασικότερο για μένα, είναι πως όπου κι αν βρεθείς, διαπιστώνεις ότι οι Έλληνες αγαπούν τη μουσική και ξέρουν να εκτιμούν την τέχνη με την ευρύτερη έννοιά της. Γεγονός που είναι πολύ αισιόδοξο πιστεύω!

 

- Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό μάθημα που διδαχτήκατε μέχρι σήμερα;

- «Ποτέ μην αρκεστείς στο θαυμασμό και στα χειροκροτήματα του κόσμου.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης, όσο καλός κι αν είσαι. Δούλεψε και κόπιασε γι’ αυτό. Μόνο έτσι θα ανακαλύψεις τις πραγματικές σου δυνατότητες».

 

- Η μουσική τελικά σας έδωσε χαρές;

- Ομολογώ, ότι η μουσική μου έχει δώσει μόνο χαρές ...και αυτό την κάνει ιδιαίτερα πολύτιμη για μένα.

 

- «Μάρτης», ένα από τα τελευταία σας τραγούδια, στο οποίο μάλιστα έχετε γράψει στίχους και μουσική. Πώς είναι τελικά να δημιουργείς;

- Είναι μαγικό να δημιουργείς ...δίνεις ζωή στα συναισθήματά σου, μέσα από τη «γέννηση» ενός τραγουδιού. Αυτό με κάνει να νιώθω συγκίνηση και καλλιτεχνική πληρότητα. Τα τραγούδια μου τα έχω «γεννήσει» εγώ. Είμαι η μητέρα τους και τα αγαπάω σαν παιδιά μου.

 

- Την περίοδο αυτή βρίσκεστε στο «Ροδόσταμο» στη Δράμα, μια εξαιρετική μουσική ταβέρνα. Ήταν πρόκληση για εσάς;

- Αρχικά θέλω με τη σειρά μου να πω ότι το «Ροδόσταμο», είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή από κάθε άποψη. Όμορφος χώρος, καταπληκτικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία.  Πρόκληση ήταν η ιδέα του, να καταφέρω να κερδίσω με τη φωνή μου και το πιάνο μου, ένα άγνωστο σε μένα κοινό. Μέχρι στιγμής, αν και μετράω μόλις λίγες εβδομάδες εδώ, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και νιώθω χαρούμενη για αυτό. Ευχαριστώ πολύ το «Ροδόσταμο» και πιο συγκεκριμένα την Άννα, για αυτή την ενδιαφέρουσα και συγχρόνως πρωτόγνωρη ευκαιρία που μου έδωσε. Έχει κιόλας μια θέση στην καρδιά μου, γιατί με κάνει να νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου. Έτσι, θα είμαι στο «Ροδόσταμο» για να σας ταξιδεύω με αγαπημένα τραγούδια !

 

- Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

- Δεν συνηθίζω να κάνω σχέδια, πρώτον γιατί λένε πως «..όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει» και δεύτερον, όσο παράξενο κι αν ακουστεί, η ζωή μου με οδηγεί από μόνη της ...είναι σαν να σου δείχνει κάποιος το δρόμο. Σαν ένα ατέλειωτο παιχνίδι μοιάζει αυτό. Απλά παίζεις, ακούς το ένστικτό σου και προχωράς.

 

- Ποιό είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας που δεν τον έχετε πραγματοποιήσει ακόμη;

- Αχ…! Έχω πολλά, μεγάλα και όμορφα όνειρα ...θα ήταν αδικία να ξεχωρίσω κάποιο! Παρ’ όλα αυτά, ένα όνειρό μου, είναι να αποκτήσω μια δική μου, αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. και κάποια στιγμή, μέσα στο κοινό, να μπορώ να διακρίνω τα πρόσωπα των παιδιών μου, που θα παρακολουθούν τη μαμά τους υπερήφανα.

 

- Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

- Στον κόσμο θα πω απλά ...μην το βάζετε κάτω σε καμιά περίπτωση. Να φοράτε ένα μεγάλο χαμόγελο και να προσπαθείτε πάντα για όσα αγαπάτε, όσο δύσκολο κι αν είναι. Δεν είναι όλα στο χέρι μας, αλλά ο άνθρωπος κρύβει μέσα του δυνάμεις, που ούτε ο ίδιος δε γνωρίζει.

 

- Για τις μέρες που έρχονται είστε αισιόδοξη;

- Πάντα! Ακόμα και στα πιο δύσκολα ήμουν αισιόδοξη. Γιατί όχι λοιπόν και για τις μέρες που έρχονται; Σημασία έχει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο ! Σας ευχαριστώ πολύ, για τη φιλοξενία ! Να είστε καλά !

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας