Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Χαράλαμπος Μωυσίδης

Νικητής του «Skinos Mediterranean Coctail Challenge»

 

Ο Χαράλαμπος Μωυσίδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αμισσό Δράμας.

Από μικρός ήταν ανήσυχος και του άρεσε να μαθαίνει νέα πράγματα και πάντα είχε ως χόμπι και ασχολίες πολύ διαφορετικά πράγματα από τα δεδομένα της ηλικία του και των καιρών. Είναι ο νικητής του «Skinos Mediterranean Cocktail Challenge 2014». Πιστεύει πως είναι δύσκολο να έχεις ένα τίτλο στα χέρια σου γιατί όλοι μετά από ένα τέτοιο γεγονός περιμένουν όλο και περισσότερα από εσένα, όλο και νέα πράγματα, καλύτερες συνταγές και πρωτότυπες δημιουργίες. Κάνει με πάθος αυτό που πρεσβεύει, ταξιδεύει για να ενημερώνεται, πειραματίζεται και πιστεύει πως πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το αλκοόλ, να κάνουμε μια νέα γνωριμία, και να γνωρίσουμε τι νέο θα έχει να μας προσφέρει.

 

- Ποιός είναι ο Χαράλαμπος Μωυσίδης;

- Έχω γεννηθεί και μεγάλωσα στην όμορφη και ήσυχη πόλη της Δράμας, στην περιοχή της Νέας Αμισσού. Είχα πολύ ωραία παιδικά και εφηβικά χρόνια σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, τόσο από την οικογένεια μου, όσο και από φίλους και γνωστούς. Από πολύ μικρός είχα γενικότερα την ανησυχία να μαθαίνω νέα πράγματα και να ζω καινούριες καταστάσεις. Ήμουνα λιγάκι διαφορετικός από τα άλλα παιδιά στην καθημερινότητα, μια και πάντα είχα ως χόμπι και ασχολίες πολύ διαφορετικά πράγματα από τα δεδομένα των καιρών και της περιοχής όπου ζούσα. Από πολύ νεαρή ηλικία μου άρεσε να ασχολούμαι με την ηλεκτρονική όπου εργαζόμουν πιο επαγγελματικά το χρονικό διάστημα στα τέλη του ‘90 και αρχές του 2000. Έπειτα το 2001 βοηθούσα τον πατέρα μου στο χώρο που είχε ξεκινήσει ως επιχείρηση με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τον επόμενο όμως χρόνο πήρα την απόφαση να δουλέψουμε το συγκεκριμένο χώρο ως καφετέρια, ώσπου δεν άργησα να καταλάβω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά αυτή της εστίασης. Το χρονικό διάστημα του 2005 και 2006, τα ταξίδια που συνήθιζα να κάνω στο εξωτερικό μου έδωσαν το κίνητρο να αρχίσω να εξειδικεύω τις παροχές μου ως επαγγελματίας. Έτσι συμμετείχα σε σεμινάρια για τον καφέ το 2008 και το 2010 άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια για το αλκοόλ και τον χώρο του Bartending. Παράλληλα συμμετείχα σε διαγωνισμούς Barista και διαγωνισμού Cocktail. Δεν είμαι άτομο που καθησυχάζετε εύκολα. Πάντα βρίσκω αφορμές για νέες ιδέες και πρωτότυπα πράγματα, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον προσωπικό τομέα. Μου αρέσει να γνωρίζω συνεχώς κόσμο και να ζω σε καινούρια μέρη. Είμαι αρκετά ενθουσιώδεις τύπος και αρκετά «ετοιμοπόλεμος» στο θέμα διασκέδασης - καλοπέρασης. Με εκνευρίζει η μιζέρια, η τεμπελιά και τα άτομα με πουριτανές απόψεις.

 

- Τί σας έκανε να λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς;

- Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο χώρο του μπαρ και πρωτοασχολήθηκα με τη μίξη των ποτών δεν ήξερα πως θα εξελιχθεί η πορεία μου στον τομέα αυτό. Κατά την διάρκεια αυτή κατάλαβα ότι αυτό που κάνω έχει ανταπόκριση από τον κόσμο και ότι ολοένα και νέες ιδέες μου γεννιόντουσαν στο μυαλό από τα θέλω του κόσμου που επισκεπτόταν το μπαρ μου. Κάποια στιγμή όμως άρχισα να έχω την απορία αν αυτό που πρεσβεύω είναι όντως στο σωστό δρόμο και αν όντως η δουλειά μου είναι αντάξια για ένα μπαρ σε ένα άλλο μέρος. Βλέπετε ότι στην περιοχή μας, το χρονικό διάστημα πριν από πέντε χρόνια, δεν υπήρχε κάποιος παρόμοιος χώρο που να δουλεύει το cocktail πιο επαγγελματικά, με αποτέλεσμα να μη δέχομαι τον ανταγωνισμό και να μην μπορώ να αποδείξω στον εαυτό μου αν αυτό που κάνω είναι όντως αξιόλογο. Αυτή την τέχνη ξεκίνησα να τη μαθαίνω μόνος μου χρόνο με το χρόνο και μέσα από τα λάθη μου γεννήθηκε η εμπειρία. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να συμμετάσχω σε διαγωνισμούς, όχι τόσο για το μεγαλείο της νίκης, παρά για την ηθική ικανοποίηση ότι αυτό που πρεσβεύω όντως είναι στον σωστό δρόμο και ότι μπορώ να σταθώ αντάξια δίπλα σε ένα μπαρ σε μια μεγάλη πόλη.

 

- Έχετε κερδίσει το «Skinos Mediterranean Cocktail Challenge» για το 2014. Τί σημαίνει να είσαι βραβευμένος μπαρτέντερ.

- Είναι αλήθεια ότι πέρυσι ήταν η χρονιά μου αφού ήταν η δεύτερη φορά για μένα που συμμετείχα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μετά από μια νίκη αυτό που πρεσβεύει κάποιος είναι ευθύνη για το μέλλον και πάνω από όλα αξιοπρέπεια.

Είναι δύσκολο να έχεις ένα τίτλο στα χέρια σου, όλοι μετά από ένα τέτοιο γεγονός πάντα περιμένουν όλο και περισσότερα από εσένα, όλο και νέα πράγματα, καλύτερες συνταγές και πρωτότυπες δημιουργίες. Τώρα όμως που το σκέφτομαι, ίσως είναι και αυτό ένα κομμάτι για κάθε μπαρτέντερ που τον εξελίσσει και τον βελτιώνει μέρα με την μέρα.

 

- Έζησες και το «Tales Of The Cocktail» στη Νέα Ορλεάνη. Τί αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;

- Καταρχάς να αναφέρω ότι περιμένω το καλοκαίρι για να ταξιδέψω και πάλι στη Νέα Ορλεάνη. Η ιστορία των cocktails για την πόλη αυτή ξεκινάει από τα μέσα προς τέλη του 1800 με τα μπαρς να είναι ακόμη και τώρα σαν εικαστικό δρώμενο, ολοζώντανα έτοιμα να σε εξυπηρετήσουν. Αναμίγνυαν ποτά και δημιουργούσαν νέες συνταγές όταν εμείς ακόμη είχαμε πολέμους. Έχουμε και εμείς ιστορία, πολύ πιο αξιόλογη άλλα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά και να την εκμεταλλευτούμε ανάλογα. Αυτοί είχαν την τύχη και τις συγκυρίες έτσι ώστε να μπορούν να το κάνουν. Για κάθε νέο μπάρμαν που ξεκινάει τώρα την καριέρα του και την παίρνει πολύ σοβαρά είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθεί το μέρος αυτό και να δει μια άλλη κουλτούρα, την ιστορία πολλών κλασικών cocktail και να ζήσει γενικώς τους ρυθμούς από τα πιο διάσημα μπαρς του κόσμου. Το «T.O.T.C.» τώρα, είναι από τα μεγαλύτερα συνέδρια παγκοσμίως που φιλοξενεί περισσότερο από 5000 μπαρτέντερς από όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι μια δυνατή ευκαιρία για κάποιον να δει, να ακούσει, να ανταλλάξει απόψεις, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί με νέα ποτά και υλικά, μέσα από σεμινάρια και παρουσιάσεις. Μα πάνω από όλα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει αξιόλογους μπαρτέντερς διεθνούς φήμης και να κουβεντιάσει μαζί τους για προβλήματα, λύσεις αλλά και νέες ιδέες που σχετίζονται με τον χώρο του μπαρ.

 

- Τί κάνει έναν μπάρμαν επαγγελματία; Ποιά είναι η ειδοποιός διαφορά του μ’ έναν πιτσιρικά που κάνει τον μπάρμαν για τρεις μήνες το καλοκαίρι;

- Θα ξεκινήσω την απάντηση μου με μια ερώτηση που συνήθιζαν να μου κάνουν παλιότερα κατά την διάρκεια της δουλειάς μου πίσω από το μπαρ. «Εσύ είσαι μπάρμαν ε; Και η κανονική σου δουλειά ποιά είναι;». Με αυτόν τον τρόπο θέλω να καταλάβετε ότι πολύ από εμάς εδώ στην Ελλάδα βλέπουν τη δουλειά του μπαρτέντερ ως κάτι περιστασιακό και όχι ως μια σοβαρή δουλειά. Θα ρωτούσατε ποτέ ένα Σεφ το τί δουλειά κάνει; Σίγουρα όχι. Η διάφορα είναι ότι ένα νεαρό παιδί βλέπει αυτόν τον χώρο ως περιστασιακό για ένα πρόχειρο μεροκάματο επιβίωσης, σε αντίθεση με έναν επαγγελματία μπαρτέντερ που ειδικεύεται στην τέχνη αυτή και έχει γνώσεις για τα ποτά, τις τεχνικές, ακόμη και την κουλτούρα του κάθε cocktail. Ένας ακόμη λόγος που θα μπορούσε να ξεχωρίσει ένας επαγγελματίας μπαρτέντερ από έναν αρχάριο μπάρμαν, είναι το πάθος του για αυτό που κάνει και πρεσβεύει. Δυστυχώς ακόμη, πολλοί από εμάς κάνουν δουλειές που δεν τους εκφράζουν, με αποτέλεσμα το να βαριούνται, και το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό για τους πελάτες τους.

 

- Κουλτούρα του πίνειν έχουμε στην Ελλάδα;

- Είναι αλήθεια ότι σαν λαός είμαστε πιο πατροπαράδοτοι από κάποιους άλλους, με αντίχτυπο να μας καθιστά όχι και τόσο ώριμους στο θέμα του το τι πρέπει να πίνουμε. Είναι δύσκολο να ενσωματωθούμε σε μια νέα κουλτούρα και να «εκπαιδεύσουμε» τον ουρανίσκο μας έτσι ώστε να πίνουμε αυτό που σας ταιριάζει και όχι αυτό που άλλοι επιδιώκουν να πιούμε. Δεν έχουμε στην κουλτούρα μας το ποτό όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά δεν είναι νομίζω και δύσκολο να ενσωματώσουμε κάτι νέο, αρκεί να είμαστε δεκτικοί σε αυτό. Η  παιδεία μας ορίζει και την κουλτούρα μας σαν λαό.

 

- Με ποιά ποτά ασχολείσαι περισσότερο;

- Είναι λιγάκι δύσκολο να απαντήσει κάποιος σε αυτή την ερώτηση, όταν ασχολείται με το μπαρ. Μου αρέσουν όλα τα ποτά γιατί το καθένα έχει να σου δώσει κάτι το διαφορετικό. Είμαι λάτρης των πίκρων και ξυρών γεύσεων όπως το Τζιν, τα Βερμούτ και τα πικρά ποτά όπως το Campari το Aperol κ.α. Δεν μου αρέσουν ποτά που δεν έχουν δυνατό και περίπλοκο χαρακτήρα όπως η Βότκα π.χ.

 

- Ποιά είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που ξεχωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό;

- Χμμ... Δύσκολη αλλά αρκετά σοβαρή ερώτηση. Είναι αλήθεια ότι πολύ από εμάς έχουμε μπερδέψει την έννοια «απόλαυση» με την έννοια «ακόρεστος» με αποτέλεσμα το αλκοόλ στον οργανισμό μας να γίνετε ολοένα και πιο εθιστικό με  αποτέλεσμα την κακή υγεία.Το πρόβλημα όμως δεν είναι το αλκοόλ σε αυτή την περίπτωση, αλλά εμείς οι ίδιοι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ξεχωρίσουμε τις δυο αυτές έννοιες, και να ξεκαθαρίσουμε για πιο λόγο επιλέγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Αρκετοί θαμώνες μπαρ καταναλώνουν αλκοόλ ανεξέλεγκτα κάνοντας κακή χρήση αυτού, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να γίνετε όλο ένα και πιο εθιστικό, μονοδρομώντας την κατάσταση της μέθης και χάνοντας τον έλεγχο της συνείδησης. Οι μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος στον οργανισμό δουλεύουν ως ένας «λωτός», όπως το παράδειγμα του Οδυσσέα στο νησί των Λωτοφάγων. Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με λογική πότη και έναν επιπόλαιο πότη.

 

- Τελικά, το αλκοόλ -αν καταφέρεις να το χειριστείς- είναι μια απόλαυση;

- Ναι, αυτό είναι αλήθεια και ίσως για μένα να είναι και ο πρωταρχικός σκοπός στην δουλειά μου. Είναι αυτό που μου δίνει κίνητρο να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με αυτό. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν γνωριστεί σωστά με το αλκοόλ και η σχέση αυτή δημιουργήσει προβλήματα. Είναι αλήθεια πως έχουμε παρερμηνεύσει το αλκοόλ ως ένα μέσο αποφύγεις των ενδοιασμών και των ταμπού μας, προερχόμενα από τα πρότυπα που δημιουργεί η κοινωνία μας και το περιβάλλον όπου μεγαλώνουμε ή μένουμε. Ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το αλκοόλ, να κάνουμε μια νέα γνωριμία, και ίσως ποιος ξέρει τι νέο θα έχει να μας προσφέρει.

 

- Πώς είναι μια νύχτα με πολύ κόσμο σε ένα μπαρ;

- Κάθε νύχτα στο μπαρ είναι μοναδική. Καθημερινά διαφορετικοί επισκέπτες με διάφορες και ποικίλες συζητήσεις καθώς και διαφορετικές απαιτήσεις στα ποτά και στις αναμείξεις τους. Για μένα ένα μπαρ με πολύ κόσμο δεν θεωρείτε «υγιή» μπαρ. Είναι σαν την παροιμία ότι τα καλά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια. Ένα μπαρ με πολύ κόσμο χάνει σε ποιότητα σε σύγκριση με ένα μπαρ με λίγους επισκέπτες και πιο επιλεκτικούς. Σίγουρα το να επισκέπτεσαι ένα μέρος με αρκετό κόσμο είναι πιο διαδραστικό, έχοντας περισσότερες επιλογές για γνωριμίες και συζητήσεις, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε… ένα μπαρ με πολύ κόσμο από τα μάτια του μπουφετζή ή του επισκέπτη; Από όποια μάτια και να το δεις ένα μπαρ με πολύ κόσμο δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει σωστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του. Σε ένα τέτοιο μπαρ η  δουλειά του προσωπικού γίνεται δύσκολη και κουραστική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσαρεστημένοι πελάτες. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός για πιο λόγο επιλεγούμε να συχνάζουμε σε ένα μπαρ; Για τον κόσμο γενικώς, για το τι κόσμος είναι αυτός ή ακόμη και για πιο λόγο ο κόσμος αυτός συχνάζει σε αυτό το μπαρ; Έτσι την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε ένα μπαρ με πολύ κόσμο ας αναρωτηθούμε πρώτα τον λόγο για τον οποίο θέλουμε να βρεθούμε  σε αυτό τον χώρο.

 

- Ποιός είναι ο εφιάλτης ενός μπάρμαν;

- Ίσως το Mojito, Caipirinia και Daiquiri Φράουλα... Όχι όχι αυτό δεν είναι εφιάλτης, απλώς αστειεύομαι ! Δεν μπορώ να πω απόλυτα ότι υπάρχει κάποιος εφιάλτης στην δουλειά του μπάρμαν - μπαρτέντερ. Σίγουρα το να υπάρχει κάποιο ενοχλητικό άτομο που σου δυσκολεύει τη δουλειά είναι ένας εφιάλτης, ένας απαιτητικός αλλά ανώριμος πελάτης να σπαταλά τον χρόνο του μπαρτέντερ άσκοπα είναι εφιάλτης, ένας πελάτης που κάνει άσκοπη χρήση αλκοόλ και χάνει τον έλεγχο και εκνευρίζει τον μπαρτέντερ ίσως είναι εφιάλτης, ακόμη και η ύπαρξη μιας ωραίας κοπέλας σε ένα γεμάτο με πολύ κόσμο μπαρ και γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσεις να κάνεις έστω μια γνωριμία, ακόμη και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας εφιάλτης !

 

- Ποιό είναι το μυστικό του καλού μπάρμαν;

- Έχει τύχει να επισκεφθώ και να εκτιμήσω πολλά μπαρ για τα ιδιαίτερα ποτά, το ξεχωριστό και φιλικό περιβάλλον, ακόμη και για το «ωραίο» προσωπικό που εργαζόταν σε αυτό. Αλλά αυτό που πάντα έχω να λέω σε όλους και να το καθιστώ ως πρωταρχικό χαρακτηριστικό ακόμη και στον εαυτό μου κατά την διάρκεια της εργασίας μου είναι η ευγένεια, η επικοινωνία του μπαρτέντερ με τον πελάτη, το πόσο σεβαστός και φιλικός είναι με τον κόσμο, καθώς και το πόσο προσεγμένος και καθαρός μπορεί να είναι στην δουλειά του.

 

- Ο μπάρμαν πίνει;

- Αν πίνει λέει; Πιο πολύ από όλους, αλλά όχι εν ώρα εργασίας. Το να καταναλώσεις μικρές ποσότητες αλκοόλ για να μπορείς να αποφύγεις το στρες της δουλειάς ή να χαλαρώσεις είναι ανεκτό. Δεν μπορείς όμως να καταναλώνεις αλκοόλ άσκοπα και ανεξέλεγκτα και να χάνεις τον έλεγχο σου ενώ εργάζεσαι, με αποτέλεσμα να δείχνεις στους επισκέπτες του μπαρ σου ως άτομο ανώριμο με απρεπή ή απαράδεκτη συμπεριφορά. Συν της άλλης ένας μπάρμαν σε κατάσταση μέθης δεν αποπνέει εμπιστοσύνη στους πελάτες του.

 

- Πώς ήταν μια τυπική μέρα μας; Δεν ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί, φαντάζομαι.

- (Χα,χα)... Πρωί ε; Σίγουρα μετά το μεσημέρι είναι η αρχή της ημέρας για πολλούς μπαρτέντερ, ακόμη και για μένα, μια και ο αγαπημένος μου θεός είναι ο Μορφέας !   Τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να δουλεύω στο μπαρ είχα την απορία αν αυτόν τον τρόπο ζωής τον έχω μόνο εγώ, και σύντομα κατάλαβα ότι και άλλοι συνάδελφοι μου είχαν παρόμοια ωράρια στην καθημερινότητα τους. Αν με ρωτήσεις πάλι τι τύπος είσαι κατά την διάρκεια της ημέρας, σίγουρα θα σου απαντήσω νυχτερινός, μια και από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβα ότι με εκφράζει περισσότερο το βράδυ. Η καθημερινότητα μπορώ να πω ότι είναι ιδία με κάποιον άλλο, με την διαφορά ότι υπάρχει μια «αλλαγή φάσης» στον χρόνο.

 

- Πώς θα πείσεις έναν μεθυσμένο πελάτη να σταματήσει;

- Αυτό είναι όντως αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο, μια και η θέση του κάθε μπαρτέντερ είναι λεπτή σε αυτό το θέμα. Είναι δύσκολο να πεις κάποιον να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί από την στιγμή που έχει καταναλώσει κάποιες ποσότητες αλκοόλ και βρίσκετε σε κατάσταση μέθης, έχει χάσει παράλληλα και την αίσθηση της συνείδησης, με πιθανότητα η όποια πρόθεση του μπαρτέντερ να τον προστατέψει, να εξελιχθεί σε θυμό, καυγά ακόμη και σοβαρή παρεξήγηση. Όλα αυτά θα μπορούσαν φυσικά να μην συμβούν αν υπήρχε μια σχετική παιδεία στο θέμα του αλκοόλ και πάνω από όλα καταναλώνοντας αλκοόλ εν γνώση και όχι αυθαίρετα, με την προσπάθεια να φέρουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Ο κόσμος πρέπει να κατανοεί τον λόγο που βγαίνει έξω να πιει ένα ποτό. Οι περισσότεροι όμως από εμάς χρησιμοποιούμε το αλκοόλ ως μέσο για να διώξουμε τα ταμπού, τις ανασφάλειες, ακόμη και να αποφύγουμε κάποιο πρόβλημα ή μια αρνητική κατάσταση.

 

- Οι άντρες πίνουν διαφορετικά από τις γυναίκες;

- Δεν θα το έλεγα αυτό. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχω συναντήσει πολλές αλλαγές σε αυτή τη θεώρηση. Για μένα όλα τα ποτά είναι unisex, όπως και all seasons. Δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με τη γευστική παλέτα του καθενός.

 

- Το κοκτέιλ είναι καλοκαιρινό ποτό ή all time classic;

- Έμενα δεν μου αρέσουν οι περιορισμοί. Τρώω παγωτό τον χειμώνα και φασολάδα τον Αύγουστο. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι σου κάνει όρεξη μπορείς να το απολαύσεις οποιαδήποτε εποχή. Τα Cocktails είναι all seasons. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη την νοοτροπία ότι το cocktail ταυτίζεται με το καλοκαίρι. Στο εξωτερικό για παράδειγμα δεν γνωρίζουν κάτι άλλο εκτός από τα cocktails ως ποτό. Όπως εμείς εδώ θα πούμε στο φίλο ή τη φίλη μας πάμε για ένα ποτό, για τους υπόλοιπους στο εξωτερικό υφίσταται το cocktail. Και το άλλο που το πας; Γιατί ακόμη και το χειμώνα πίνουμε ποτά με πάγο; Ε; Και ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν ζεστά cocktails. Ε; Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο ενημερωμένο Cocktail Bar απλά πείτε την επιθυμία σας στον εκάστοτε μπαρτέντερ. Ζεστό; Κρύο; Παγωμένο; Γλυκό; Ξινό; Πικρό; Αλμυρό; Και αυτός θα βρει τον τρόπο να το ετοιμάσει για εσάς.

 

- Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα cocktails;

- Το Bartending τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια ότι έχει πάρει ιλιγγιώδη τροπή στο θέμα της εξειδίκευσης. Έχει ενσωματώσει πολλά υλικά και τεχνικές από τον χώρο της κουζίνας και συνεργάζεται διαρκώς με αρκετούς Chef. Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να αναφέρω στις νέες τάσεις, απλώς το πιο σημαντικό ίσως αυτή την περίοδο είναι ο συνδυασμός ενός cocktail με κάποιο finger food ή κάποιο καλό πιάτο αν μπορούμε να βρεθούμε σε κάποιον αξιόλογο χώρο που έχει εξειδίκευση την κουζίνα. Μια άλλη τάση που ήδη δουλεύουν πολλοί μπαρτέντερς στο εξωτερικό, είναι η χρήση υλικών που δεν χρειάζονταν επεξεργασία, με άμεση εφαρμογή στον χώρο του μπαρ όπως εμβάπτισα των ποτών με αλλαντικά ή τυροκομικά, μέχρι και χρήση βρώσιμων ανθών. Μια ακόμη τάση που αρχίζει να ανθεί είναι αυτή με τις τεχνικές μοριακής που αντιστρέφει την αρχική ύλη και αλλάζει την δομή του cocktail, κάνοντας το να μοιάζει π.χ. με μια μακαρονάδα, αλλά πάντα με το ίδιο γευστικό προφίλ.

 

- Τα υλικά που χρησιμοποιείς πιο πολύ.

- Στον χώρο του μπαρ υπάρχει μια τεράστια γκάμα υλικών, μια και αρχίζει η κουζίνα να ενσωματώνετε μέσα στο μπαρ, και πολλοί μπαρτέντερς χρησιμοποιούν πολλά από αυτά τα προϊόντα. Υπάρχει και η περίπτωση της κουλτούρας του κάθε cocktail, που σε καθιστά να έχεις επίσης πολλά προϊόντα όπως φρούτα, σιρόπια, μπαχαρικά, τσάι, αυγά και φυσικά πολλά ποτά, λικέρ, βερμούτ ακόμη και αρωματικά bitters.

Στην ερώτηση σας δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια γιατί το κάθε cocktail έχει την δική του ιδιαιτερότητα, με αποτέλεσμα να δίνεις βαρύτητα σε όλα τα υλικά παράλληλα.

 

- Θα μας προτείνετε ένα υλικό κι ένα gadget για να φτιάξει κανείς ένα cocktail σπίτι του;

- Εύκολο! Ένα ποτήρι! Μπορεί να ακούγετε γελοίο αλλά αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο. Πολλοί από εμάς έχουν ακόμη στο μυαλό του την ιδέα των cocktails ως «φανταζέ», πολύχρωμα με ομπρελίτσες και λαμπάκια. Αυτό ισχύει αλλά σε κάποιες κατηγορίες cocktail, όπως για παράδειγμα τα Tiki’s ή Fancy. Στο μπαρ, cocktail θεωρείτε ότι αναμιγνύεται έστω και με ένα υλικό. Στην Αμερική για παράδειγμα το να αναμίξεις βότκα με χυμό πορτοκάλι θεωρείτε cocktail και ονομάζεται Screwdriver ! Εκτός από το ποτήρι, δυο ακόμη εργαλεία θα χρειαστεί κάποιος για να ετοιμάσει κάτι κομψό στον χώρο του. Ένα μικρό σφηνοπότηρο ως μεζούρα και ένα κουτάλι ως αναδευτήρα. Και επειδή μου αρέσει να πειραματίζεται ο κόσμος στο σπίτι του σας δίνω μια ιδέα πόσο εύκολα μπορεί να ετοιμάσει ένα Collin. Στο ποτήρι τοποθετείς δύο σφηνοπότηρα από το αγαπημένο σας ποτό, το δικό μου για  Collin είναι το Τζιν, συνεχίζουμε με ένα σφηνοπότηρο χυμό από λεμόνι ή lime, 1/2  σφηνοπότηρο μιας γλυκιάς ύλης όπως μέλι ή το σιρόπι από κάποιο γλυκό του κουταλιού και όλα αυτά τα αναδεύουμε με πάγο μέσα στο ποτήρι. Απογεμίζουμε με σόδα ή κάποιου άλλου είδους ανθρακούχο και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί πάγο. Ταν ταρα ταν... το cocktail σας είναι έτοιμο ...αα και φυσικά ως γαρνιτούρα μπορούμε να κρατήσουμε από το εσπεριδοειδή που χρησιμοποιήσαμε μια ροδέλα. Με λίγα λόγια θέλω να καταλάβετε ότι το Bartending θέλει φαντασία και δημιουργικότητα.

 

- Πού μπορούμε να απολαύουμε τα κοκτέιλ σας.

- Αυτό το διαστήματα βρίσκομαι στον χώρο μου στο Καλαμπάκι Δράμας στο Δήμο Δοξάτου, αλλά επισκέπτομαι και κάποια μπαρς της πόλης της Δράμας και της Καβάλας. Μπορεί κάποιος να γνωρίζει τις κινήσεις μου από τα μέσα δικτύωσης ή ακόμη και από το περιοδικό σας.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας