Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γιώργος Βρακάς

2 σχόλια

Στο δραμινό χειρουργό το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων (TTS Young Investigator Award)

 

Τον Απρίλη του 2016 ο Γιώργος Βρακάς ενημερώθηκε από

τη The Transplantation Society ότι βραβεύεται με το παγκόσμιο βραβείο μεταμοσχεύσεων (TTS Young Investigator Award) μαζί με ένα χρηματικό ποσό, για την προσφορά του στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στις 22 Αυγούστου 2016

στο Hong Kong στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου μεταμοσχεύσεων (TTS 2016). Το βραβείο αποτελεί επιβράβευση των αγώνων και θυσιών του δραμινού χειρουργού και του προσδίδει κύρος και τη δυνατότητα να κάνει μια διεθνή καριέρα, όπως την ονειρεύεται.

 

Ο Γιώργος Βρακάς του Ξένου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1980 στην Καβάλα και τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του μεγάλωσε στα Κύργια Δράμας πηγαίνοντας για δύο χρόνια στο Νηπιαγωγείο Βαθυχωρίου, ενώ μετά μεγάλωσε στην πόλη της Δράμας. Ο πατέρας του είναι συνταξιούχος γιατρός χειρουργός του ΕΣΥ και η μητέρα του Δικηγόρος Δράμας. Η αδελφή του Ευαγγελία (Βάλια) Βρακά είναι σήμερα Δικηγόρος Δράμας.

Ο Γιώργος τελείωσε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 5ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Δράμας. Σαν μαθητής ήταν αριστούχος και το 1997 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2003 έλαβε υποτροφία και για ένα μήνα παρακολούθησε τις Κλινικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης. Με πρόγραμμα Erasmus φοίτησε για ένα 4μηνο στο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο της Πράγας και τον Ιούλιο του 2004, πήρε το πτυχίο του με άριστα απ’ την Ιατρική Σχολή Κρήτης.

Τον Σεπτέμβρη του 2004 έφυγε στο Λονδίνο για την απόκτηση χειρουργικής ειδικότητας,  λόγω της μεγάλης αναμονής που υπήρχε στην Ελλάδα, αλλά το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί ήλθε η σειρά του για ειδικότητα στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ήταν ο πατέρας του Ξένος Βρακάς, δίπλα στον οποίο εκπαιδεύτηκε, ενώ συνέχισε την ειδικότητά του για άλλα δύο χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Όσο υπηρετούσε στο Νοσοκομείο Δράμας, οι συνάδελφοί του τον επέλεξαν για Πρόεδρο των εκπαιδευομένων Ιατρών του ΕΣΥ. Επίσης παρέδιδε μαθήματα στη Σχολή Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Δράμας. Το 2009 ως εκπαιδευόμενος χειρουργός, έλαβε την Μεταπτυχιακή Διπλωματική Διατριβή του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Χειρουργική ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος.

Έλαβε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού το 2011, οπότε και έφυγε εκ νέου για το Λονδίνο για να εξειδικευθεί στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ ήδη είχε λάβει από τον καθηγητή του κ. Κωνσταντίνο Τσαλή την διδακτορική διατριβή του, την οποία ολοκλήρωσε και την παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014, όπου βαθμολογήθηκε με άριστα και αναγορεύθηκε διδάκτορας του ΑΠΘ.

 

- Πότε πήρατε την απόφαση να σπουδάσετε Ιατρική;

- Έχοντας επιρροές από το επάγγελμα του πατέρα μου (Ιατρός-χειρουργός) αλλά και της μητέρας μου (Δικηγόρος), ταλαντευόμουν από το Γυμνάσιο κιόλας μεταξύ των δύο αυτών κλάδων. Και ενώ αρχικά σκεφτόμουν ν’ ακολουθήσω το επάγγελμα της μητέρας μου τελικά στο 2ο έτος Λυκείου αποφάσισα ν’ αλλάξω κατεύθυνση και άρχισα να προετοιμάζομαι για την εισαγωγή μου στην Ιατρική Σχολή και πέτυχα στις πανελλήνιες εξετάσεις και ποτέ δεν μετάνιωσα που έγινα γιατρός παρά τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Ο θαυμασμός μου για το έργο που πρόσφερε ο πατέρας μου ως Χειρουργός στο Νοσοκομείο της Δράμας, η εκτίμηση, ο σεβασμός και η αγάπη που λάμβανε από τους ασθενείς του, με ενέπνευσαν να ακολουθήσω τα βήματά του με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα να του μοιάσω και να τον κάνω περήφανο. Αυτό φυσικά στεναχώρησε αρχικά την μητέρα μου, αλλά μου είπε ότι είμαι ελεύθερος να επιλέξω το επάγγελμα που εγώ θέλω και θα με στηρίξει στην όποια επιλογή μου, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι να εκπληρώσω τα δικά μου όνειρα και τις δικές μου επιλογές για να είμαι ευτυχισμένος στην ζωή μου.

 

- Σε τί όργανα έχετε εξειδικευθεί για μεταμόσχευση;

- Όταν το 2011 πήγα στο Λονδίνο, αρχικά εργάσθηκα στην ομάδα μεταμοσχεύσεων του Guy’s Hospital και το 2012 μετακινήθηκα στο Kings College Hospital, το οποίο συνεργάζονταν με το Guy’s, όπου εκτελούσα τις εφημερίες μου. Στα νοσοκομεία αυτά ασχολήθηκα κυρίως με μεταμοσχεύσεις νεφρών και παγκρέατος. Τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνέντευξη έναντι Άγγλων πτυχιούχων Μεταμοσχευτών κατάφερα να κερδίσω την θέση του Senior Clinical Fellow στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης. Τον Αύγουστο του 2013 μου προτάθηκε να εργαστώ ως Consultant Surgeon (Διευθυντής Χειρουργός) στο Guy’s Hospital.

Ωστόσο παρά τη δελεαστική αυτή προσφορά, προτίμησα να παραμείνω στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, όπου είχα αρχίσει ήδη να εξειδικεύομαι περαιτέρω σε μεταμοσχεύσεις νεφρών, παγκρέατος, λεπτού εντέρου, πολλαπλών οργάνων και κοιλιακού τοιχώματος και όπου είχα αναλάβει ερευνητικά προγράμματα πρωτοπόρα στον τομέα μου με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Επίσης εξειδικεύθηκα στην αυτομεταμόσχευση μονήρους νεφρού μετά από εξωσωματική (ex vivo) αφαίρεση, συμβατικά ανεγχείρητων νεφρικών όγκων, για να αποφευχθεί η ανάγκη αιμοκάθαρσης.

 

- Τί θέση έχετε σήμερα στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης;

- Τον Μάρτιο του 2015, κατέλαβα την θέση του Διευθυντή (Consultant) στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων. Λόγω της θέσης μου αυτής διδάσκω στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το μάθημα της χειρουργικής. Ηταν ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι πρόσφατα, ύστερα από ψηφοφορία των φοιτητών, ανακηρύχθηκα ο καλύτερος εκπαιδευτής (Surgical Tutor) στα πλαίσια διδασκαλίας προς τους φοιτητές της Ιατρικής. Ασχολούμαι με την συγγραφή επιστημονικών εργασιών, τις οποίες και παρουσιάζω σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια Μεταμοσχεύσεων (όπως Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσισκο, Βρυξέλλες, Ινδία, Αυστρία κ.ά.)

Επίσης πριν γίνω Διευθυντής, είχα προταθεί τον Φεβρουάριο του 2014 για το βραβείο Medawar Medal από την British Transplantation Society, λόγω της ενασχόλησης μου με τις μεταμοσχευύσεις κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με την μεταμόσχευση εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι δεν ασχολούμαι μόνο με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά επίσης με πάσης φύσεως χειρουργικές επεμβάσεις (της γενικής χειρουργικής).  Οι χειρουργικές παθήσεις που παρουσιάζονται στους μεταμοσχευθέντες, όσο εύκολες ή περίπλοκες είναι, αντιμετωπίζονται πάντα από την ομάδα που τους έκανε τη μεταμόσχευση, καθώς πρόκειται για ασθενείς με ιδιαίτερη πλέον ανατομία και φυσιολογία που μόνο εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε και να αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, ασχολούμαι και με τις επεμβάσεις σχηματισμού αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων (φίστουλα) για τους νεφροπαθείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

 

- Τελικά πώς σας κέρδισαν οι μεταμοσχεύσεις και δεν παραμείνατε απλά γενικός χειρουργός;

Ο χώρος των μεταμοσχεύσεων είναι γοητευτικός για κάθε εκκολαπτόμενο χειρουργό, αλλά δυστυχώς οι δυνατότητες εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα είναι λίγες. Έχοντας τελειώσει την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής στην Ελλάδα επεδίωξα να μετεκπαιδευτώ στις μεταμοσχεύσεις στην Αγγλία, μια χώρα που είχα εργαστεί στο παρελθόν στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Έτσι λοιπόν μετά από μια δύσκολη συνέντευξη στο Guy’s Hospital του Λονδίνου κατάφερα να πάρω την θέση του Senior Fellow στην μεταμόσχευση νεφρών και παγκρέατος. Από εκεί και πέρα συνέχισα την εκπαίδευση μου σε ολοένα μεγαλύτερα τμήματα μεταμοσχεύσεων φτάνοντας και στο τμήμα της Οξφόρδης όπου βρίσκομαι τώρα και διεύρυνα το πεδίο μου σε μεταμοσχεύσεις λεπτού έντερου και πολλαπλών οργάνων.

 

- Μπορείτε να μας περιγράψετε την καθημερινότητα σας στην Οξφόρδη;

- Στην καθημερινότητα μου κυριαρχεί η δουλειά μου, καθώς οι ασθενείς που αναλαμβάνω είναι «δύσκολα» περιστατικά και χρήζουν στενής παρακολούθησης. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να παραμείνω στο Νοσοκομείο πέραν των κανονικών ωρών εργασίας μου, όπως δεν είναι λίγες οι φορές που περνώ σαββατοκύριακα και ώρες προσωπικού χρόνου σε έκτακτα χειρουργεία ή δίπλα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (εξυπακούεται ότι για την πρόσθετη εργασία μου δεν αμείβομαι). Παρόλα αυτά δεν μετανιώνω για την θυσία του προσωπικού μου χρόνου, καθώς η δουλειά μου εκτός από επάγγελμα είναι και τρόπος ζωής για μένα και δεν θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ όταν ένας ασθενής μου με χρειάζεται.

 

- Πώς αισθάνεστε μετά από κάθε μεταμόσχευση;

- Κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο έργο μου με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνω τις ώρες που περνάνε. Μετά από ένα πολύωρο χειρουργείο (ακόμα και 24ωρης διαρκειας), όπως είναι αναμενόμενο η σωματική κούραση γίνεται αντιληπτή, αλλά το μυαλό είναι ακόμα στον ασθενή, στην μετεγχειρητική φροντίδα που θα λάβει, στους συγγενείς που πρέπει να ενημερωθούν. Ένα πετυχημένο χειρουργείο όσο κουραστικό και αν είναι, αποτελεί κίνητρο να συνεχίσω στο επόμενο με την ίδια ενέργεια και συγκέντρωση ξεχνώντας την κούραση.

 

- Πόσες μεταμοσχεύσεις μπορεί να κάνετε σε μια μέρα;

- Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που κάνω εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα οργάνων, είναι απρόβλεπτος και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Προσωπικό μου ρεκόρ είναι η μεταμόσχευση 5 νεφρών και ενός παγκρέατος σε 18 ώρες. Είμαστε μία ομάδα που συνεργάζεται άρτια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, υποστήριξη και βοήθεια. Εξάλλου το ομαδικό πνεύμα αντικατοπτρίζεται στα παγκοσμίως γνωστά και επιτυχή αποτελέσματά μας, που έχουν θέσει την Οξφόρδη στο κορυφαία τμήματα μεταμοσχεύσεων στον κόσμο, κάτι που μας κάνει συλλογικά υπερήφανους στο τμήμα και μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την καλή δουλειά.

 

- Πού βρίσκετε τα όργανα για μεταμόσχευση;

- Η λήψη οργάνων από πτωματικούς ασθενείς είναι μία από τις υπηρεσίες που προσφέρω ως μεταμοσχευτής. Η Οξφόρδη είναι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Λήψης Οργάνων οπότε και εφημερεύουμε  για όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν λαμβάνουμε όργανα μόνο για εμάς αλλά για όλα τα κέντρα μεταμοσχεύσεων της Χώρας.

Πέρα όμως από τα πτωματικά όργανα, υπάρχουν και πολλοί ζώντες δότες στην Αγγλία. Μετά από πληθώρα εξετάσεων κρίνουμε εάν είναι ασφαλής η δωρεά οργάνου (νεφρού), οπότε και πραγματοποιούμε λαπαροσκοπική αφαίρεση του οργάνου και άμεση μεταμόσχευση του.

 

- Πότε πληροφορηθήκατε ότι έχετε βραβευθεί με παγκόσμιο βραβείο μεταμοσχεύσεων και τί σημαίνει αυτό για την καριέρα σας;

- Τον Απρίλη του 2016, ενημερώθηκα από τη The Transplantation Society ότι βραβεύομαι με παγκόσμιο βραβείο μεταμοσχεύσεων (TTS Young Investigator Award) μαζί με ένα χρηματικό ποσό, για την προσφορά μου στον τομέα αυτό. Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στις 22 Αυγούστου 2016 στο Hong Kong στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου μεταμοσχεύσεων (TTS 2016). Για μένα το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των αγώνων και θυσιών μου, γιατί εργάσθηκα σκληρά για την απόκτησή του με κόστος να βρίσκομαι μακριά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα και από την πατρίδα μου, αλλά και με θυσίες πολλές γιατί ο προσωπικός μου χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Επιπλέον μου προσδίδει κύρος και την δυνατότητα να κάνω μια διεθνή καριέρα, όπως την ονειρευόμουν.

 

- Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω για την προσωπική σας ζωή, εάν σκοπεύετε να κάνετε οικογένεια.

- Είμαι τυχερός που έχω δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια ένα άτομο που με στηρίζει, με καταλαβαίνει, με σέβεται και με θαυμάζει για την επαγγελματική μου εξέλιξη. Η αρραβωνιαστικιά μου Άρτεμις Μάτσου, όντας και η ίδια ιατρός και έχοντας δουλέψει σε Νοσοκομείο της Αγγλίας για πολλά χρόνια, είναι το στήριγμά μου στο δύσκολο δρόμο που διάλεξα. Έχουμε σχέδια για το μέλλον και προσπαθούμε και οι δύο να τα πετύχουμε, με οδηγό την αγάπη και αμοιβαία κατανόηση.

 

 

 


Σχόλια (2)

ΜΑΡΙΟΣ ΝΑΝΑ Μπιτζανη (Αθήνα ) - Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στις 17:35
Συγχαρητήρια !!!!!!Ευχομαι τα ΚΑΛΗΤΕΡΑ για εσάς και για όλο τον κόσμο !!!!!

ΜΑΡΙΟΣ ΝΑΝΑ ΜΠΙΤΖΑΝΗ (Αθήνα ) - Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στις 17:22
Συγχαρητήρια οτι καλητερο για εσάς και για την χώρα μας . Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε !!!!!!!!

Αφήστε το σχόλιό σας