Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ανέστης Τερζής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

 

Τον έχουν χαρακτηρίσει και όχι άδικα «πρύτανη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο λόγος για τον Ανέστη Τερζή, με την τεράστια εμπειρία, τη βαθιά γνώση και τη μεγάλη προσφορά στα τοπικά δρώμενα.

Πρόεδρος επί 12 χρόνια στην κοινότητα Μοναστηρακίου, Πρόεδρος

της ΤΕΔΚ, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Δράμας από το 1998,

ο Ανέστης Τερζής δεν δίστασε στο παρελθόν να συγκρουστεί για τις απόψεις του με τον πολιτικό του χώρο, γιατί έμαθε να μην συμβιβάζεται.

Η εκλογή του Χριστόδουλου Μαμσάκου στο δήμο Δράμας τον δικαίωσε και ο δήμαρχος τον εμπιστεύτηκε, αναθέτοντάς του την Προεδρία του Πολιτιστικού Οργανισμού-Φεστιβάλ.

 

- Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια που η παράταξή σας ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Δράμας. Πώς κρίνεται το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής Αρχής.

- Έχει σημασία όταν κάνεις την αυτοκριτική σου, να λαμβάνεις υπόψη σου και το οικονομικο - κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργείς. Η δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή με αποτέλεσμα τα προβλήματα να πληθαίνουν και να οξύνονται. Η μείωση των εσόδων της αυτοδιοίκησης είναι και αυτή ανάλογη. Τα 10 ευρώ έγιναν 2, ενώ τα προβλήματα αυξάνονται δυσανάλογα. Οι δημόσιες επενδύσεις πάγωσαν και το ΕΣΠΑ είναι ακόμα στο ψυγείο.

Έπρεπε λοιπόν μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον ο Δήμος της Δράμας να θέσει τις δικές του προτεραιότητες. Ευτυχώς αναλάβαμε έναν δήμο χωρίς χρέη και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες όλων των προηγούμενων δημάρχων. Πρώτο στόχο λοιπόν θέσαμε τον αναξιοπαθούντα συμπολίτη μας με τα προβλήματά του. Τεράστιες οι λίστες των συμπολιτών μας, αλλά και μεγάλο το έργο της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας. Υλοποιούνται  πρωτόγνωρα και σημαντικά προγράμματα για τον Δήμο της Δράμας. Σε κάποια από αυτά καταφέραμε και εντάξαμε τη Δράμα ως πιλοτικό Δήμο.

Τώρα που υπάρχει επενδυτική άπνοια στα δημόσια έργα, εμείς ετοιμαζόμαστε σε επίπεδο μελετών. Σε μερικούς τομείς ήδη καταθέσαμε προτάσεις και σε άλλους περιμένουμε πότε θα ζητηθούν. Χαρακτηριστικά σας πληροφορώ ότι η χρηματοδότηση έργων έχει να κάνει και με τη σειρά κατάθεσης της πρότασης και ο Δήμος μας είναι πρώτος των πρώτων σε σειρά κατάθεσης. Είμαστε συνεπώς αισιόδοξοι για ένταξη σημαντικών έργων  αναπτυξιακής προοπτικής.

Η καθημερινότητα που έχει να κάνει συνήθως με την καθαριότητα και την επίπλωση της πόλης είναι προτεραιότητα για εμάς. Η επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων δυστυχώς, λόγω της αδιαφορίας των Δημοτικών μας Αρχών από το 2004, έσκασε στα δικά μας χέρια. Τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχανε ξεκινήσει. Σε χρόνο ρεκόρ κλείσαμε την χωματερή των Ταξιαρχών, κάτι που υπόσχονταν όλοι οι Δήμαρχοι και κανένας δεν το τολμούσε γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος λόγω της αύξησης των τελών καθαριότητας. Με τεράστια έλλειψη σε προσωπικό προσπαθούμε την καθαριότητα της πόλης και την εικόνα των πάρκων να τα κρατήσουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και Τεχνικών έργων δίνουν μεγάλο αγώνα. Να μην ξεχνάμε ότι την τελευταία 6ετία οι υπάλληλοί μας μειώθηκαν κατά περίπου 50%. Αυτά που σας ανέφερα βέβαια είναι ένα μικρό μέρος των ευθυνών του Δήμου και δεν είναι δυνατό μέσα από τις σελίδες μιας συνέντευξης να αναλυθούν όλα.

 

- Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; Γίνονται συζητήσεις για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του Δήμου;

- Είναι γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση γενικότερα γύρισε σελίδα όσων αφορά την λειτουργία των Δημοτικών της Συμβουλίων. Από τα σκληρά χρόνια του Κομματισμού, που τα ζήσαμε μετά την μεταπολίτευση, πέρασε σε πολιτική περισσότερο λειτουργία. Οι νέες αυτοδιοικητικές τομές που έγιναν τόσο από τον «Καποδίστρια», όσο και από τον «Καλλικράτη» ενίσχυσαν περεταίρω τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δράμα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.  Ο μέσος όρος του μορφωτικού επιπέδου των Δημοτικών Συμβούλων έχει ανέβει σημαντικά. Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο καταγράφει ένα ιστορικό υψηλό, αποτελείται από 6 δημοτικές παρατάξεις και είναι το πολυσυλεκτικότερο για τον Δήμο της Δράμας. Αυτό βέβαια είναι και απόρροια του γενικότερου πολιτικού μας σκηνικού. Σε ότι με αφορά προσωπικά οι συνεδριάσεις με κάνουν περισσότερο να σκέφτομαι, να βλέπω, να συγκρίνω παρά να ομιλώ. Μιλάω όταν εισηγούμαι θέματα και γενικότερα όταν έχω κάτι να πω για να βοηθήσω τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν θα θέλατε να χαρακτηρίσω με μια λέξη τις αντιπολιτεύσεις στο Δήμο της Δράμας, θα μπορούσα να σας πω. 1. Πόλη και Ζωή (τα παιδιά του Χαρακίδη): Υποκρισία. 2. (Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ:  Ρεαλισμός. 3. Αυτοδιοίκηση Πολιτών (Ηλιόπουλος Στέργιος): Αντίρρηση. 4. PROJEKT 2020 (Καλφόπουλος Βαγγελης): Απειρία και 5. (Στεφανίδης Γιάννης): Αντίδραση. Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι είναι και μια μόνιμη κατάσταση. Όλες οι παρατάξεις έχουν και καλές και κακές στιγμές. Όπου όμως ήταν επιβεβλημένη η συνεννόηση νομίζω ότι οι παρατάξεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

 

- Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

- Το 2014 έκανα μια μεγάλη κομματική υπέρβαση κατά την άποψη των πολιτικών μου αντιπάλων. Για όσους με γνωρίζουν όμως έπραξα το αυτονόητο, συνεργάστηκα και πάλι με ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Αυτή η συνεργασία όμως δεν είχε μόνο πολιτικό υπόβαθρο. Είχε και την εμπειρία μου, αφού με τον Χριστόδουλο τον Μαμσάκο συνυπήρξα καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε γνώριζα το πολιτικό ύφος και το ήθος του. Συνεπώς επρόκειτο για μια συνειδητή επιλογή.

Είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να σχολιάσω τη συνεργασία μας μετά την εκλογική μας νίκη. Η συνεργασία αυτή είναι άριστη, ειλικρινής και αποτελεσματική. Αυτό βέβαια αποδεικνύεται και από τα γεγονότα. Από τη πρώτη στιγμή μου εμπιστεύτηκε το πιο καίριο πόστο του Δήμου. Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών – Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και Γραφείου Υποστήριξης. Σύντομα δε, μου ανέθεσε και το δύσκολο κομμάτι του Πολιτιστικού Οργανισμού όπου εντάσσονται το Ωδείο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, οι Φιλαρμονικές και η Χορωδία. Αν αυτό δεν είναι εμπιστοσύνη και αναγνώριση τότε τί θα μπορούσε να είναι; Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν χρόνο, εμπειρία και γνώση, αλλά πρέπει και εγώ με τη σειρά μου να αποδείξω ότι αξίζω της εμπιστοσύνης του Δημάρχου.

 

- Αναλάβατε και Πρόεδρος του «Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους». Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην λειτουργία του Οργανισμού. Δρομολογήσατε λύσεις;

- Για μένα αυτή η ανάληψη των καθηκόντων είναι και το μεγάλο στοίχημα. Ήξερα καλά τι αναλάμβανα. Ήξερα ότι αυτός ο Οργανισμός ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα τελευταία χρόνια ήταν σε μία μόνιμη καθοδική πορεία.

Το Φεστιβάλ Ταινιών είχε σοβαρά προβλήματα με τις φορολογικές και ασφαλιστικές του ενημερότητες. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστεί το Α.Φ.Μ. του Οργανισμού σε Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να εισπράξουμε τις επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και να ξοδεύονται αρκετά χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι το ποσό που διατίθετο κάθε χρόνο για το Φεστιβάλ ήταν της τάξεως των 350.000 ευρώ. Καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το Α.Φ.Μ. και να εισπράξουμε 100.000 ευρώ μετά από χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού και ταυτόχρονα το ποσό των 350.000 ευρώ να το κατεβάσουμε στα 198.000 ευρώ. Σε τελική ανάλυση ο Δήμος συμμετείχε στο Φεστιβάλ της πρώτης μου θητείας ως Προέδρου με 98.000 ευρώ. Ταυτόχρονα βγάλαμε τις εκδηλώσεις στην πλατεία της Πόλης και στηριχθήκαμε στις ντόπιες πολιτιστικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι και η φετινή χρονιά να είναι εξίσου αποτελεσματική. Πιστεύουμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και θα πρέπει το φεστιβάλ πλέον να αναζητήσει συνεργασίες και χορηγίες. Ξεκινήσαμε τις πρώτες επαφές με το Ίδρυμα Κακογιάννη. Αρχίσαμε επαφές για συνεργασίες προκειμένου να εντάξουμε δράσεις μας στο Leader. Είναι βέβαιο ότι μας περιμένει πολύ δουλειά ακόμα. Τα αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους.

Στο Ωδείο η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Τα μαθήματα ομαλοποιούνταν μετά τα Χριστούγεννα, ενώ έπρεπε να ξεκινάνε 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Οι ωρομίσθιου καθηγητές προσλαμβάνονταν πάντοτε με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και ήταν απλήρωτοι μέχρι το τέλος σχεδόν της σχολικής χρονιάς κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να απεργούν  με ότι συνεπάγεται αυτό στη λειτουργία του σχολείου και πολλοί από αυτούς να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη. Καταφέραμε το φετινό σχολικό έτος να ξεκινήσει κανονικά την 1η Οκτωβρίου και μάλιστα χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλοι οι ωρομίσθιοι καθηγητές ήταν ήδη πληρωμένοι πολύ πριν το Πάσχα και βρήκαμε τρόπο από του χρόνου να πληρώνονται κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο. Δεν γίνονται πλέον προσφυγές στη δικαιοσύνη, ενώ οι προσφυγές του παρελθόντος θα κοστίσουν τουλάχιστον 300.000 ευρώ στο Ωδείο. Όμως εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό.

 

- Το φεστιβάλ είναι κορυφαίος θεσμός κύρους και προβολής της πόλης. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Πώς σκέφτεστε την λειτουργία του με δεδομένη την μείωση των χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

- Το φεστιβάλ Τ.Μ.Μ. επιβάλλεται πια να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να αναζητήσει πόρους και από άλλες πηγές, αλλά και να ανανεωθεί.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν χορηγοί και προπάντων προσπάθεια ένταξης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Είναι απορροίας άξιο γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια μέχρι τώρα.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Ίδρυμα Κακογιάννη  αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Ετοιμαζόμαστε μέσα από επαφές με «εταίρους» για την δυνατότητα κατάθεσης πρότασης στο Leader.

Αναζητούμε διαύλους επικοινωνίας για κατάθεση πρότασης ένταξης σε άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την επεξεργασία πρότασης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για νέα Προγραμματική Σύμβαση χρηματοδότησης του Φεστιβάλ αφού αυτή που έχουμε οδεύει στη λήξη της.

Σε κάθε περίπτωση είναι εκφρασμένη η πολιτική μας θέση ως Δημοτική Αρχή, περί συνέχισης της στήριξης του θεσμού, με οποιοδήποτε κόστος.

 

- Οι τακτικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;

- Ο Δημότης της Δράμας δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και βιώνουμε την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Πατρίδα μας.

Ο Δήμος της Δράμας όμως θα είναι από τους τελευταίους που θα κλείσουν τη πόρτα της Αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχει κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης και τα χρήματα που απαιτούνται για μια συντηρητική λειτουργία υπάρχουν. Αυτό βέβαια δεν μας αρκεί, αλλά αφού εκ των πραγμάτων επιβάλλεται θα το κάνουμε.

Προσαρμοστήκαμε στην δεδομένη οικονομική συγκυρία και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία. Εξ άλλου καθημερινά δείχνουμε τα δείγματα γραφής μας. Η παρουσία μας είναι αισθητή έστω και μέσα σ’ αυτή τη δυσμενή για την Αυτοδιοίκηση συγκυρία.

Οι συμπολίτες μας δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά να έχουν υπομονή. Εμείς τους υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, αφού οι ευκαιρίες για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι μακριά.

 

- Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα λόγω της κρίσης. Πώς το αντιμετωπίζετε ως Δημοτική Αρχή.

- Συνειδητοποιήσαμε πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω μας. Είμαστε εναρμονισμένοι και ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις κρατικές πρωτοβουλίες στο θέμα και προσπαθούμε να μη λείψουμε από κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και η Πολιτεία παρεμβαίνουν στον τομέα αυτό.

Η Κοινωνική μας Υπηρεσίας βρίσκεται σε μια συνεχή ένταση για υλοποίηση των προγραμμάτων που ενταχθήκαμε, αλλά και εξεύρεση νέων για ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Ενισχύουμε όλο και περισσότερο το κοινωνικό μας παντοπωλείο. Ξεκινάμε το Κοινωνικό μας Ιατρείο για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και όχι μόνο. Ενισχύουμε οικονομικά αλλά και με είδη διατροφής, εκατοντάδες συμπολίτες μας.

 

- Αν ιεραρχούσατε τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν στο Δήμο της Δράμας, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας ποιά θα ήταν αυτά;

Μία πρέπει να είναι η υψηλή προτεραιότητα σήμερα. Να απαλύνουμε τα προβλήματα των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί όμως να είναι μόνο αυτό. Η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων πρέπει να αποτελεί τον μόνιμο στρατηγικό μας στόχο. Η αξιοποίηση των νερών του Δήμου και η ανάδειξη του φυσικού κάλους δεν πρέπει να περιμένουν άλλο. Σε κάθε περίπτωση όμως η διαχείριση των απορριμμάτων και η σύνδεση των Κοινοτήτων μας με τον βιολογικό καθαρισμό θα πρέπει να τελειώσουν από εμάς.

 

- Έχετε μια μακρά θητεία στα κοινά. Πρόεδρος Μοναστηρακίου επί 12 χρόνια, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Δημοτικός Σύμβουλος επί 18 χρόνια. Ποιοί λόγοι σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την Αυτοδιοίκηση;

- Είναι σπουδαίο πράγμα να ασχολείσαι με τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Είναι όμορφο να νοιάζεσαι για το σήμερα και το μέλλον του τόπου σου. Η Αυτοδιοίκηση είναι μια δυναμική διεργασία με απίστευτη ποικιλία θεμάτων και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση για μένα

 

- Ποιές είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές από αυτό το κομμάτι της ζωής σας;

- Η κάθοδός μου ως υποψηφίου Δημάρχου Δράμας το 2006 και όχι αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, αλλά  κυρίως μέσα στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε. Χρειαζότανε μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να φτάσεις μέχρι την κάλπη και τελικά κατάφερα να δικαιώσω όλους όσους πίστεψαν σε μένα.

Άλλοι σταθμοί που σημάδεψαν την 30 χρονη θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση είναι το 1986, όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά Πρόεδρος Κοινότητας. Η εκλογή μου ως Προέδρου της ΤΕΔΚ και φυσικά η εκλογή μου με Δήμαρχο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο στον Δήμο και μάλιστα με ρόλο υψηλής ευθύνης.

 

- Τί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για εσάς;

- Πιστέψτε με είναι ένα μεγάλο σχολείο που τα έχει όλα. Σε κάνει καθημερινά σοφότερο, αν είσαι ένας καθημερινός μαχητής. Θα μπορούσα να σας πω σε ότι με αφορά, ότι ύστερα από 30 χρόνια θητείας, για μένα είναι τρόπος ζωής.

 

- Ποιά είναι η πορεία αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία;

- Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο, από άποψη πόρων, από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι έγιναν μεγάλα θεσμικά άλματα που δυστυχώς δεν ενισχύθηκαν με τους ανάλογους πόρους. Τώρα όμως που η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, οι αρμοδιότητες αυτές γυρίζουν μπούμερανγκ για την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Ελπίζω σύντομα η χώρα μας να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Όσο για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι όπως και αν εξελιχθούν τα οικονομικά, η Αυτοδιοίκηση γύρισε οριστικά σελίδα. Νομίζω ότι οι μετριότητες δεν έχουν πια θέση στην Αυτοδιοίκηση που έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις.

 

- Υπάρχει κατά την άποψή σας αχτίδα και ελπίδα για αλλαγή πορείας;

- Φυσικά και υπάρχει. Νομοτελειακά αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Απλά είναι θέμα χρόνου.  Ούτε η χώρα αλλά ούτε και Αυτοδιοίκηση είναι δυνατό να πορευτούν για πολύ ακόμα σ’ αυτή την κατάσταση.

 

- Συμφωνείται ότι βρισκόμαστε σε ένα τούνελ και ψάχνουμε το φως που θα μας οδηγήσει στην έξοδο;

- Μια παραστατική περιγραφή του προβλήματος θα μπορούσε να μας οδηγήσει σ’ αυτό το παράδειγμα. Αλλά τα πράγματα φυσικά και δεν είναι έτσι. Δεν βρεθήκαμε τυχαία εδώ που βρεθήκαμε για να ψάχνουμε «με φακό» τη λύση. Η λύση θα έρθει όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

- Για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει πρωτίστως να «αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου σε αυτή τη χώρα»;

- Δεν θα έλεγα αίσθημα δικαίου. Θα μπορούσα να πω σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Η αναξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος μεγαλώνει το πρόβλημα. Τα συνεχή μνημόνια κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και δυστυχώς ψηφίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού μας συστήματος. Οι πολίτες δεν έχουν πια πολλές επιλογές και πιστεύουν ότι όλοι τους κοροϊδεύουν.

Προσωπικά βέβαια δεν θα μπορούσα να πω ότι κάποιο κόμμα κοροϊδεύει τους πολίτες.  Είναι όμως αλήθεια ότι κάποιοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

 

- Ποιά είναι η εκτίμηση σας: Είμαστε μίζεροι ως πολίτες αυτού του νομού ή τελικά πραγματικά οι άλλοι δεν μας υπολογίζουν; Χρόνια τώρα έχουμε τις ίδιες διεκδικήσεις. Μια εξ αυτών η ισόρροπη ανάπτυξη…

- Έχουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ποτέ οι πολίτες δεν ευθύνονται για την πορεία ενός τόπου. Την ευθύνη την φέρουν οι εκπρόσωποί τους. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ έχω βαρεθεί χρόνια τώρα να ακούω τα ίδια και τα ίδια πράγματα.  Διεκδικούμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς οργάνωση και συντονισμό. Δεν βάζουμε τη Δράμα πάνω από το κομματικό μας συμφέρον και δεν καταλαβαίνω γιατί. Τί έχουμε να φοβηθούμε ή να χάσουμε; Τις αλυσίδες μας; Δεν έμεινε πια τίποτα στη Δράμα. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς;

 

- Έχετε πολιτική ταυτότητα; Οι Πολιτικές ιδεολογίες έχουν αξία στην πολιτική πραγματικότητα σήμερα;

- Ούτε την κομματική μου ταυτότητα άλλαξα, ούτε και τα πιστεύω μου για την Αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τις έννοιες: Κομματική ταυτότητα και Πολιτική ταυτότητα. Η κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία επιβάλλει την ύπαρξη των κομμάτων και ότι άλλο λέγεται είναι επικίνδυνο για το πολίτευμά μας. Έχω λοιπόν κομματική ταυτότητα και θα την έχω για πάντα. Είναι αυτή που ποτέ δεν έκρυψα και όλος ο κόσμος τη γνωρίζει.

Οι πολιτικές όπως λέτε ιδεολογίες, έχουν και θα έχουν πάντα αξία, όποια και αν είναι η πολιτική μας πραγματικότητα. Το πολιτική στη χώρα μας περνά κρίση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει μα γίνουμε απολιτίκ για να αλωνίζουν αυτοί που βολεύονται στην ομίχλη και στην αντάρα. Τέτοιες λογικές μακριά από εμένα.

 

- Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σας «μάγεψε» στην πολυετή διαδρομή σας στα κοινά;

- Εκλέχτηκα τον Οκτώβριο του 1986 για πρώτη φορά στην Αυτοδιοίκηση, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Μοναστηρακίου. Τότε που ακόμα η κομματισμός ταλάνιζε την Αυτοδιοίκηση. Οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές ήταν ακόμα έντονες. Ήθελε πολύ κόπο για να σταθείς στα πόδια σου. Ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα ήταν ο Σωκράτης Δημητριάδης. Έμαθα δίπλα του και ανδρώθηκα πολιτικά. Συνυπήρξαμε και συνεργαστήκαμε πάνω από δύο δεκαετίες σε κομματικό και Αυτοδιοικητικό επίπεδο. Όλοι ξέρουν ότι ήταν ο Δήμαρχος των υποδομών και η μαχητικότητά του έμεινε παροιμιώδης. Αισθάνομαι τιμή και υπερηφάνεια που μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν στο πλευρό μου, ήμασταν μαζί.  Θυμίζω ότι με προσφωνούσε στις προεκλογικές μου Ομιλίες ως υποψηφίου Δημάρχου το 2006 και είναι αυτός που μου έδωσε τον χαρακτηρισμό του «Πρύτανη» της Αυτοδιοίκησης σε δημόσιες εμφανίσεις του.

 

- Ποιά είναι η άποψή σας για τους επαγγελματίες πολιτικούς;

- Ο πολιτικός εκλέγεται. Δεν πρέπει να μας ενοχλεί η πολυετής παρουσία προσώπων στην πολιτική και ούτε θα πρέπει να τους θεωρούμε επαγγελματίες. Ο κόσμος είναι αυτός που ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Εξ άλλου και στον τόπο μας υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κάποιοι περνάνε σαν τον άνεμο και φεύγουν, αυτοί δεν είναι «επαγγελματίες» πολιτικοί. Όμως ήλθαν είδαν και απήλθαν.  Οι ψηφοφόροι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας.

 

- Ο πολιτικός πιστεύεται ότι γεννιέται ή γίνεται;

- Ο καλός πολιτικός θα πρέπει να διαθέτει ένα σύνολο αρετών. Από αυτές άλλες τις έχει έμφυτες και άλλες αποκτώνται με την εμπειρία και τη διάθεση για  μάθηση. Πιστεύω ότι όσοι δεν έχουν υπομονή, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και δεν έχουν και πολύ όρεξη για δουλειά, είναι καλό να μην ασχοληθούν με τα κοινά. Η αποτυχία τους θα είναι δεδομένη. Χρειάζεται αυτό που λέει ο λαός μας «μεράκι» η ενασχόληση με τα κοινά.

 

- Στην πολιτική αναπτύσσονται φιλίες ή λυκοφιλίες;

- Στην πολιτική αναπτύσσονται όλα και οι φιλίες και οι λυκοφιλίες. Όπου εμπλέκονται πολλοί και διάφοροι άνθρωποι με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα είναι λογικό να συμβαίνουν αυτά. Χρειάζεται εμπειρία να τα ξεχωρίζεις, ώστε να μπορείς να επιβιώσεις. Εδώ το πλεονέκτημα το έχει ο παλιός και ο έξυπνος. Πάντως η επιβίωση μέσα στο σημερινό πολιτικό σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

 

- Παραδέχεστε τα λάθη σας;

- Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός απλού και ταπεινού ανθρώπου. Το Α και το Ω της ενασχόλησης με τα κοινά. Είναι αδύνατο να μην κάνεις λάθη όσο λειτουργείς, διοικείς και συναλλάσσεσαι με ανθρώπους. Κάνω και εγώ λάθη λοιπόν όπως όλοι και η παραδοχή των λαθών μου είναι δεδομένη.

 

- Ανέχεστε την κριτική ακόμα και αν τη θεωρείται άδικη;

- Η κριτική είναι απαραίτητη προκειμένου να κάνουμε την αυτοκριτική μας όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Με στενοχωρεί η άδικη κριτική και προσπαθώ να βρω το γιατί. Πολλές φορές είναι κακόβουλη. Εδώ δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Αν προσπαθείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου δεν μένει και πολύς χώρος στους συκοφάντες. Όπου υπάρχει άδικη αλλά καλοπροαίρετη κριτική προσπαθώ να παρέμβω και να την διορθώσω.

 

- Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αποφασίζει επηρεασμένος από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη και όχι από αυτό που πρέπει να γίνει;

- Ναι και μάλιστα αρκετές φορές. Εξετάζω πρώτα το τι θέλει ο κόσμος που εκπροσωπούμε και στη συνέχεια βλέπω τις δυνατότητες που υπάρχουν για να γίνει. Στην περίπτωση που είναι εφικτό το υποστηρίζω. Σε διαφορετική περίπτωση δεν διστάζω να ψηφίσω κόντρα στη κοινή γνώμη, όταν η ψήφος αυτή είναι μονόδρομος.

 

- Όταν παίρνετε αποφάσεις λειτουργεί το συναίσθημα ή η λογική;

- Εδώ πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου. Αλλοίμονο αν αφήναμε το συναίσθημα στο σπίτι κατά τις συνεδριάσεις.  Αυτό χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος. Διαφορετικά θα αποφάσιζαν προγραμματισμένα ρομπότ. Λογική με συναίσθημα είναι η ιδανική απόφαση.

 

- Τί θα λέγατε σε κάποιον απογοητευμένο πολίτη;

- Η απογοήτευση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη ως χώρα, ως Νομός, ως Δήμος και ως οικογένειες.  Δεν πας στη μάχη με κατεβασμένα χέρια.

 

- Τί είναι η Δράμα για εσάς;

- Είναι τόπος ευλογημένος από το Θεό και αδικημένος από τους ανθρώπους. Ο τόπος για τον οποίο αξίζει να αγωνίζεσαι.

 

- Τί είναι για σας ευτυχία;

- Εξαρτάται από το τί ζητά ο καθένας από τη ζωή. Για μένα ευτυχία είναι να μπορείς να χαίρεσαι ότι αγαπάς.

 

- Υπήρξαν στιγμές στη ζωή σας που πήγατε κόντρα στο ρεύμα;

- Ναι. Και δεν μετάνιωσα γι’ αυτό. Το 2006 κατέβηκα ως υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας, εκπροσωπώντας το «Αντάρτικο» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Δράμα. Πήγαμε κόντρα στις ανίερες τοπικές πολιτικές συνεργασίες. Ένα ολόκληρο κομματικό κατεστημένο έπεσε πάνω μας. Αντέξαμε και μετά από 10 χρόνια δικαιωθήκαμε απόλυτα.

 

- Ποιό το όραμά σας για τη Δράμα;

- Η Δράμα αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα να πάρει τη θέση που της αξίζει δίνοντας στους Δραμινούς όλα όσα τους στέρησε όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας