Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Δήμος Παγγαίου

Εκεί που η φύση συναντά τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές, εκεί που το βουνό σμίγει με τη Θάλασσα και συνθέτουν τη μοναδικότητά του τόπου!

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια μοναδική εποχή για τον τόπο μας, την ευλογημένη γη του Δήμου Παγγαίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδεικνύονται τα ιδιαιτέρα στοιχεία της σε συνδυασμό με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Ο Δήμος Παγγαίου αποτελεί έναν απρόσμενο παράδεισο, ένα καλά «φυλαγμένο μυστικό» για τον επισκέπτη. Αποτελεί το σημείο «συνάντησης» του ορεινού όγκου και του φυσικού τοπίου με τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές και τα κρυστάλλινα νερά.

 

Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στο ανάγλυφό της και προσφέρεται για πολυήμερες διακοπές, καθώς διαθέτει θαυμάσιους τόπους αναψυχής και πολλά αξιοθέατα. Διαθέτει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή 65 χλμ. κατά μήκος της οποίας, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής, ανάμεσα σε πολυσύχναστες παραλίες και σε ήσυχους κολπίσκους. Όπου κι αν βρεθεί όμως, θα εντυπωσιαστεί από τις πολυάριθμες πεντακάθαρες αμμουδιές και θάλασσες, βραβευμένες με γαλάζια σημαία, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης του Δήμου Παγγαίου.

 

Το ταξίδι στο Παγγαίο… συνδυάζει τη μαγεία της φύσης, της θάλασσας, της ανακάλυψης, της Ιστορίας, του μύθου και του μοναδικού φυσικού τοπίου, αλλά πάνω από όλα προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και της φιλοξενίας των κατοίκων.

 

Εύχομαι σε όλους σας, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, με αισιοδοξία και αγάπη για τον τόπο μας.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου

Φίλιππος Α. Αναστασιάδης

 

Ο Δήμος Παγγαίου βρίσκεται ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 32.000 κατοίκους, με τον αριθμό αυτό να πολλαπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Στη σημερινή του μορφή προέκυψε από την ένωση των πέντε πρώην Δήμων, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» όπου αυτοί ήταν οι εξής: Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Ορφανού, Παγγαίου και Πιερέων. Έχει έδρα την Ελευθερούπολη και αποτελείται από 3 δημοτικές κοινότητες, 27 τοπικές και 10 οικισμούς.

 

 

Ο λόγος για τους Αμμόλοφους, μια εντυπωσιακή παραλία εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων του Δήμου Παγγαίου, που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών. Άξια αναφοράς είναι η κοινή διαπίστωση μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την οποία οι Αμμόλοφοι είναι η παραλία των τεσσάρων Νομών και των δύο ...χωρών …κι ο λόγος; Αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για θερινές εξορμήσεις επισκεπτών και τουριστών από την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια εκατοντάδων  παραθεριστών από την γειτονική Βουλγαρία, που Σαββατοκύριακα, κυρίως, καταφθάνουν με ειδικά ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία από τις πόλεις της γείτονος χώρας για να απολαύσουν στιγμές δροσιάς, κοσμοπολίτικης διάθεσης, ξεκούρασης και χαλάρωσης σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Ο Δήμος Παγγαίου διαθέτει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή 65 χλμ.  στο σύνολό του, με την περίφημη παραλία των Αμμολόφων να αποτελεί μια αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ., με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό «στολίδι» της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ και σύγχρονα αναψυκτήρια.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις (οικολογική, ιστορική -αρχαιολογική, γεωλογική -εδαφολογική, τουριστική, κλπ) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα και τη μοναδικότητά του.

Από τα ομορφότερα μέρη για κολύμπι, στην αρχή ακόμα των Αμμόλοφων, είναι οι ακτές στη χερσόνησο Βρασίδα, κάτω από τη σκιά του βυζαντινού κάστρου, οι οποίες είναι ιδανικές για κολύμπι, με τα δέντρα και τα αμπέλια να «αγγίζουν» τη θάλασσα. Οι παραλίες Ελαιοχωρίου, Μυρτοφύτου, Φωλεάς και Σαρακίνας θα γοητεύσουν κάθε επισκέπτη. Η Δημοτική Ενότητα Ελευθερών προσφέρεται ακόμα και για καταδύσεις στα διαυγή νερά του ομώνυμου κόλπου τα αλλά και για αναρρίχηση στον επιβλητικό σχηματισμό των Κόκκινων Βράχων στον οικισμό της Νέας Ηρακλείτσας. Η Νέα Πέραμος κάθε χρόνο γίνεται το επίκεντρο πολλών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, θεατρικά δρώμενα αλλά και δράσεις Πολιτιστικών Συλλόγων, δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις ατμοσφαιρικές καλοκαιρινές βραδιές. Στις αρχές Νοεμβρίου πραγματοποιείται, επίσης, η Ημέρα Τσίπουρου, ένα λαϊκό γλέντι με σπιτικούς μεζέδες και άφθονο τσίπουρο.

Πέρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα που διέπεται από τις ιδιαίτερες αρχές της ανιδιοτελούς προσφοράς, όπως αυτή προβάλλεται μέσα από την δράση των πολυάριθμων Πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Παγγαίου, υπάρχει στόχευση στην προώθηση των στοιχείων του Πολιτιστικού Τουρισμού, ο οποίος παρουσιάζεται ως μια βιώσιμη εναλλακτική προοπτική κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του οποίου απαιτεί, μεγαλύτερες επενδύσεις στην προετοιμασία, την έρευνα και την επικοινωνία, καθώς και μια στενή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με άλλες τουριστικές δραστηριότητες όπως τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου, τον περιπατητικό τουρισμό, κ.α. Σε αυτές τις μορφές τουρισμού ο επισκέπτης μπορεί να βρει στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παγγαίου στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς και πλούτου, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από αγροτικούς οικισμούς, ιστορικά μνημεία, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονήματα (κάστρα, γεφύρια, κλπ), μοναστήρια καθώς και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στον Δήμο.

Κατά μήκος της οργανωμένης παραλίας, η οποία έχει βραβευτεί και με γαλάζια σημαία, ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να βρει εναρμονισμένα με τις νέες - σύγχρονες ανάγκες και προδιαγραφές, καταλύματα, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Εκτός αυτού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί φρέσκα θαλασσινά αλλά και να δοκιμάσει παραδοσιακές συνταγές συνδυαστικά με το εξαιρετικό τσίπουρο που παράγεται στην περιοχή από τοπικούς αμβρυκούχους, καθώς η ευρύτερη περιοχή περιστοιχίζεται από καταπράσινους αμπελώνες. Πλούσια είναι η παραγωγή σταφυλιού και κρασιού, όπου οι περισσότεροι καλλιεργητές αμπελιών έχουν στραφεί στην παραγωγή και εμφιάλωση τοπικού οίνου και τσίπουρου με εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς και το εξαιρετικό κρασί από τα τοπικά οινοποιεία. Στη δυτική άκρη της παραλίας βρίσκουμε τα βυζαντινά τείχη της Χριστόπολις, η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια της Αρχαίας πόλης (Ηιών), πόλις των εννέα οδών, επίνειο αργότερα της Αμφίπολης. Παράλληλα, η παραλία, αποτελεί αφετηρία δύο μονοπατιών για ορειβασία στο Παγγαίο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση και δει από κοντά κάποια ορυχεία του Θουκυδίδη ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο επισκέπτης στο πλαίσιο του «τουρισμού γευσιγνωσίας» και όχι μόνο, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τσίπουρο τοπικής παραγωγής, ελιές και τα ονομαστά αμύγδαλα Οφρυνίου.

Σε μια χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα, η αξιοποίηση των ιδιαίτερων τοπικών στοιχείων ανάπτυξης, αποτελεί το κλειδί που οδηγεί στην επιτυχία της πολιτιστικής και τουριστικής διαχείρισης. Η αναγνώριση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στον τομέα του τουρισμού συνδέεται άμεσα με την αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου Παγγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς και στην ανάδειξη της περιοχής, ωφελώντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους .

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, απαιτεί συνεργασία όλων, εποικοδομητικό διάλογο και δυναμική προσφορά για την ευημερία του τόπου και την πολυεπίπεδη εξέλιξη.

Καλό Καλοκαίρι από την «ευλογημένη» γη του Δήμου Παγγαίου…

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας