Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


ΔΕΥΑΔ - Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δράμας

5 σχόλια

Με σεβασμό στο περιβάλλον, παρέχει άφθονο και υγιεινό νερό στους πολίτες

Η Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας είναι μια Δημοτική Επιχείρηση σύμφωνα με το νόμο 1069/80 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δημοτών σε ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων υδάτων, με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Βάσει του νόμου 2539/1997 (νόμος «Καποδίστρια»), από το 1999 η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. καλύπτει, εκτός από τις ανάγκες της πόλης, και την ύδρευση και αποχέτευση των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δράμας. Η Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Θωμάς Μαργαρίτης.
Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα από πλευράς εξυπηρετούμενου πληθυσμού και ακόμη μεγαλύτερη από πλευράς γεωγραφικών ορίων περιοχής ευθύνης. Η περιοχή αρμοδιότητας της καλύπτει έκταση 195.092 Km2 και το σύνολο των εξυπηρετούμενων υδρομέτρων είναι 37.000.
Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΥΑΔ είναι η εξής :
Α. Ύδρευση
Συνεργεία ύδρευσης - Αντλιοστάσια και δεξαμενές νερού - Η/Μ εγκαταστάσεις- Χημικές Αναλύσεις και παρακολούθηση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.
Β. Αποχέτευση
Συνεργεία αποχέτευσης - Αντλιοστάσια λυμάτων- καθαρισμός φρεατίων ομβρίων
Γ. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ( Ε.Ε.Λ.)
Επεξεργασία των λυμάτων του Δήμου Δράμας

Ιστορικό της ύδρευσης και αποχέτευσης της Δράμας
Πρώτη συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης της Δράμας έγινε από το δήμαρχο Αναστάσιο Μάκρη, στα τέλη της δεκαετίας του '70, με τη βοήθεια της νεοσυσταθείσας τότε Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η ύδρευση της Δράμας αποδεσμεύτηκε από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και κατασκευάστηκαν, γεωτρήσεις, το "νέο" αντλιοστάσιο, οι μεγάλες δεξαμενές (στον Άγιο Τρύφωνα και βορείως του νοσοκομείου), πολλά εξωτερικά δίκτυα, ενώ βελτιώθηκαν και τα δίκτυα διανομής. Στην αποχέτευση έγινε η επικάλυψη μέρους του χειμάρρου Καλλιφύτου, η κατασκευή συλλεκτηρίων αγωγών που οδηγούν τα όμβρια στο χείμαρρο Καλλιφύτου, οι αποχετεύσεις των οδών Σαμοθράκης, Γαληνού, Νέας Κρώμνης, Νέας Αμισού κ.α. Ας σημειωθεί πως για τις περισσότερες επεμβάσεις στην ύδρευση της πόλης είχαν προηγηθεί μελέτες που είχαν ξεκινήσει το 1972 και ολοκληρώθηκαν το 1975, επί δημαρχίας του Ηλία Ηλιάδη.
Το έργο του Α. Μάκρη συνέχισε ο δήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης, επί των ημερών του οποίου κατασκευάστηκε η δεξαμενή του Κορυλόβου και έγιναν οι μεγάλοι αποχετευτικοί αγωγοί της Μ. Αλεξάν­δρου, της Χρυσοβέργη, του "Σταδίου Δόξης", της Εθνικής Αμύνης, της οδού Κωστή Παλαμά κ.α.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. συστάθηκε το 1982 και λειτούργησε το 1993, επί δημαρχίας του Μαργαρίτη Τζίμα. Επί των ημερών του κατασκευάστηκαν οι μεγάλοι συλληπτήριοι αγωγοί, ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς και το αντλιοστάσιο των λυμάτων, έγινε το Εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού, η νέα ύδρευση του Ξηροποτάμου, οι επεκτάσεις των δικτύων στις νεόδμητες περιοχές της πόλης, καινούριες γεωτρήσεις και πολλά άλλα σημαντικά έργα. Επί της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. τα ποσά που επενδύθηκαν στην ύδρευση και αποχέτευση του Δήμου Δράμας ήταν τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη εποχή.

Χριστόδουλος Μαμσάκος, αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ
Η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. παρέχει στους πολίτες άφθονο και άριστης ποιότητας νερό

«Το νερό αποτελεί ένα φυσικό πλούτο που δεν είναι ανεξάντλητος. Η αλόγιστη χρήση του είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας. Το νερό της ύδρευσης για να είναι διασφαλισμένης ποιότητας υφίσταται επεξεργασία, το κόστος της οποίας είναι ανάλογο της ποσότητας που ξοδεύεται.
Η βασική υποχρέωση της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. είναι να παρέχει στους καταναλωτές της, όχι μόνο επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού, αλλά και νερό καλής ποιότητας. Γι' αυτό το σκοπό, στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ. λειτουργεί Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου. Στόχος της λειτουργίας του είναι η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, που να καλύπτουν γεωγραφικά όλη την έκταση του διευρυμένου Δήμου Δράμας, και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Πόσιμου Νερού της Δ.Ε.Υ.Α.Δ κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2008 - Δεκεμβρίου 2008, πραγματοποίησε συνολικά 335 δειγματοληπτικούς ελέγχους που καλύπτουν χρονικά και γεωγραφικά όλη την έκταση της Πόλης της Δράμας και των τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Δράμας.
Από το σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων οι 209 αφορούν το πολεοδομικό συγκρότημα της Πόλης της Δράμας και οι 126 τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δ. Δράμας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει 60 δειγματοληπτικούς ελέγχους κατ' έτος για Δήμους με πληθυσμό ανάλογο με αυτόν του Δήμου Δράμας.
Στον αριθμό αυτών των ελέγχων πρέπει να προστεθούν και οι 157 επιτόπιοι έλεγχοι που κατά περίσταση έχουν διενεργηθεί σε πηγές υδροδότησης, κοινόχρηστες βρύσες κλπ., ή όπου αυτό κρίθηκε σκόπιμο και απαραίτητο.
Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 48 δειγματοληψίες τα αντικείμενα των οποίων εστάλησαν για διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Έτσι, το νερό μας ικανοποιεί απόλυτα τις προδιαγραφές που ορίζονται για το πόσιμο νερό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έχει και υπέροχη γεύση. Μάλιστα σε πανελλήνιο διαγωνισμό στη Λάρισα, που διοργάνωσε η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., κατατάχθηκε, από άποψη γεύσης, πέμπτο καλύτερο σε όλη την Ελλάδα.»

Ποιότητα επεξεργασμένων λυμάτων
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το νερό της οικιακής χρήσης, μαζί με τα όμβρια ύδατα, καταλήγει στις αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται μεγάλα ποσά στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων για να αποδοθεί εκ νέου στο περιβάλλον.
Η ΔΕΥΑΔ θέτοντας σε πλήρη λειτουργία τον Βιολογικό Καθαρισμό, μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με άριστη υλικοτεχνική υποδομή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ΒΟ05 και τα ιοντικά παράγωγα (νιτρικά, νιτρώδη, αμμωνιακά, θειικά) βρίσκονται σε τιμές πολύ κατώτερες των επιτρεπομένων με βάση τη νομοθεσία. Αιωρούμενα στερεά δεν ανιχνεύονται. Το δε ρΗ βρίσκεται σε ιδανικές τιμές (μεταξύ 8 και 8,2).
Τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιτευχθεί μετά από καθημερινή παρακολούθηση και επίβλεψη της λειτουργίας της μονάδας, με τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους και με διορθωτικές παρεμβάσεις του τεχνικού και εργαστηριακού προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.

Στόχοι της ΔΕΥΑΔ για τα επόμενα χρόνια
-Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης.
-Έλεγχος διαρροών και ενεργειακής κατανάλωσης
-Έργα αποχέτευσης - σύνδεση δημοτικών διαμερισμάτων με βιολογικό καθαρισμό δήμου Δράμας

Νερό: Αλήθειες και μύθοι για το πολυτιμότερο δώρο της φύσης
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πιθανή αιτία για μια επόμενη παγκόσμια σύρραξη θα είναι η κυριότητα και η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη (λίμνες, ποτάμια, πηγές, υπόγεια νερά κ.α.) που εξαντλούνται αλματωδώς. Μέρα με τη μέρα η ζήτηση του νερού αυξάνεται και όχι μόνο στις υπανάπτυκτες κοινωνίες, που δεν έχουν λύσει βασικά προβλήματα υδροδότησης, αλλά και στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες που συνδέουν την υψηλή κατανάλωση νερού με την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδήγησαν, από πολλών ετών, διάφορες βιομηχανίες να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια σε τομείς που έχουν σχέση με την υδροδότηση προβληματικών περιοχών. Αλλά επίσης έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά σε τομείς στους οποίους καθημερινά ξοδεύεται νερό των δικτύων ύδρευσης. Ενδεικτικά, στο εμπόριο διατίθενται:
• Κατάλληλα φίλτρα που προσαρμόζονται στη βρύση του σπιτιού και βελτιώσουν την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, όταν αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη.
• Φιάλες τυποποιημένου νερού που λύνουν το πρόβλημα, όπου δεν υπάρχει νερό ή αυτό που υπάρχει δεν είναι πόσιμο.
• Ψυκτικά μηχανήματα που λύνουν, κατά τους θερινούς μήνες, το πρόβλημα της ζήτησης δροσερού νερού σε επαγγελματικούς, σχολικούς και άλλους χώρους.
• Μικροί βιολογικοί καθαρισμοί που τροφοδοτούν με νερό κήπους και γκαζόν.
Όλα αυτά τα προϊόντα όμως έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και προσφέρονται για συγκεκριμένες χρήσεις. Μάλιστα, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Παραδείγματος χάριν:
• Η χρήση ενός φίλτρου καθαρισμού του νερού πρέπει να γίνεται εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη μετά από αναλυτική εξέταση της χημικής σύστασης του παρεχόμενου νερού. Στη συνέχεια επιλέγεται το κατάλληλο φίλτρο που ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα φίλτρα δεν κάνουν για όλες τις χρήσεις. Και επιπλέον, τα φίλτρα έχουν ένα συγκεκριμένο χρόνο ζωής, υπό ιδανικές πάντοτε συνθήκες. Πέραν του ορίου αυτού μετατρέπονται τα ίδια σε εστίες μικροβίων.
Ένα εμφιαλωμένο νερό είναι κατάλληλο προς κατανάλωση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και εφόσον διατηρείται και αποθηκεύεται σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει συνεπώς να προσέχουμε καλά τις αναγραφόμενες ημερομηνίες και να είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες αποθήκευσης του. Νερά που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες παύουν να είναι κατάλληλα πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης τους. Και, εν πάση περιπτώσει, η χρήση νερού απευθείας από τη βρύση είναι πιο σίγουρη, εφόσον το νερό είναι φρέσκο, εφόσον δηλαδή έχουμε αφήσει τη βρύση να τρέξει αρκετά και εφόσον
τροφοδοτούμαστε από δίκτυα υψηλής ζήτησης, όπως είναι αυτά των οργανωμένων οικισμών.
• Η εγκατάσταση και λειτουργία ψυκτικών μηχανημάτων πρέπει να γίνεται αφού εξασφαλίζεται ο τακτικός έλεγχος καλής λειτουργίας και η σωστή συντήρηση τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι κάθε είδους συσκευές απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη φειδώ στη χρήση τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η απομάκρυνση από τα φυσικά δεδομένα πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο όταν κάτι τέτοιο είναι εντελώς αναπόφευκτο.
Όσον αφορά στον δήμο της Δράμας αλλά και στον νομό Δράμας πρέπει να αναφέρουμε ότι η ποιότητα των νερών είναι άριστη και δεν χρειάζεται από τους κατοίκους λήψη ειδικών μέτρων. Από τη ΔΕΥΑ Δράμας η παρακολούθηση και οι έλεγχοι του νερού πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε καθημερινή βάση, με εξετάσεις σε διάφορα εργαστήρια. Ο έλεγχος των πηγών και των γεωτρήσεων είναι αυστηρός και συνεχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις και οι εργαστηριακές εξετάσεις του νερού για το Δήμο Δράμας υπερβαίνουν τις 500 ανά έτος, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή νομοθεσία για πληθυσμό ανάλογο με αυτόν του Δήμου μας αρκείται στις 60 ανά έτος. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την άριστη ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε αλλά και για την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων μας.
Τέλος, η τμηματική αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων με σωλήνες νέου τύπου και συντήρηση του δικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της καλής αυτής εικόνας περαιτέρω βελτίωση της, έτσι ώστε στη Δράμα να απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια νερό εύγευστο και υγιεινό.


Σχόλια (5)

Γιάννης - Τρίτη 15 Μαΐου 2012 στις 11:51
Η χλωρίωση του νερού είναι ότι χειρότερο για τον οργανισμό μας. Καταστρέφει τον θυρεοειδή και γι' αυτό ο υπερθυρεοειδισμός πάει σύννεφο. Καλύτερα η οζονοποίηση του νερού όπως γίνεται σε Αμερική και όλη την Ευρώπη.

περις - Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 στις 13:29
δεν ξερω απο χημικες αναλυσεις αλλα αυτη η φωτο εμενα δεν με πειθει https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/580457_3730414256929_1173175812_3498040_281001510_n.jpg

tqlarjzvop - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:27
M4pDTi ukieqzidztmt, [url=http://rktusbbffkpu.com/]rktusbbffkpu[/url], [link=http://jaeogeksgezj.com/]jaeogeksgezj[/link], http://xoiesxedxjwh.com/

Ιωάννης Σ. Παντελίδης - Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 στις 07:05
Το τέλος 80% του Ν.1069/1980 πως τεκμηριώνεται για το 2009-2010; Με ποια έργα και ποιες μελέτες; Μήπως με τις υδροφόρες του Δήμου; Βάσει νομοθεσίας προβλέπεται: Επιβάλλεται υπέρ των κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου συσταθησομένων επιχειρήσεων, προς το σκοπό μελέτης, κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως και δια μιαν δεκαετίαν από της 1ης Ιανουαρίου του επομένου της συστάσεως των έτους πρόσθετον ειδικόν τέλος υπολογιζόμενον εις ποσοστόν 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου ύδατος, το αυτό τέλος επιβάλλεται και εν περιπτώσει επεκτάσεως της Επιχειρήσεως. Παρατήρηση: «Κατά το άρθρο 43 παρ. 3 του Ν.2065/1992 (Α113): «Παρατείνεται για μια δεκαετία από την κατά περίπτωση λήξη του ο χρόνος επιβολής του προσθέτου ειδικού τέλους, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν.1069/1980 (ΦΕΚ 191 Α’)». Παρατήρηση: Κατά το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν.3013/2002 (Α 102): «Παρατείνεται για μια δεκαετία από την κατά περίπτωση λήξη του ο χρόνος επιβολής του πρόσθετου ειδικού τέλους 80% υπέρ των ΔΕΥΑ, που προβλέπεται από την παρ.1 του άρθρου 11 του Ν.1069/80 (ΦΕΚ 191 Α’)».

εντερόκοκκος - Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 στις 01:11
το νερό στην τουλούμπα έτρεχε συνέχεια. Τώρα η τοποθέτηση βρύσης αναβαθμίζει την ποιοότητα του από άποψη υγιεινής??? με το χλώριο τί γίνεται??? σε τι επίπεδα mg/l υπάρχει από άκρη σε άκρη της πόλης??? στο Σ.Σ δράμας φτάνει το χλώριο??? στους κομνηνούς φτάνει το χλώριο που είναι αέριο και καταναλώνεται ανάλογα με το μικροβιακό φορτίο που εμπεριέχεται μέσα στις σωληνώσεις? οι μετρησεις χλωρίου που γίνονται καθημερινά, όπως πρέπει και φαντάζομαι ότι γίνονται, από τη ΔΕΥΑΔ σε όλα τα άκρα της πόλης, δίνουν ικανοποιητικές τιμές μεταξύ 0.2-0.4 mg/l....???

Αφήστε το σχόλιό σας