Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Η νέα BMW X1

Διεκδικεί το τίτλο του κορυφαίου crossover κατηγορία της.

 

Δείχνει πιο μεγάλη, πιο τετράγωνη, πιο εντυπωσιακή και είναι. Πατώντας στη νέα πλατφόρμα που πρώτη χρησιμοποίησε η Σειρά 2 Active Tourer, το πρώτο πολυχρηστικό όχημα της BMW, η νέα X1 έχει τη μετάδοση της κίνηση στους εμπρός τροχούς, όσον αφορά τις δικίνητες της εκδόσεις, δημιουργώντας ρήξη με το παρελθόν και τις αρχές της γερμανικής φίρμας που θέλει τα μοντέλα της, ακόμα και τα μικρά - βλέπε Σειρά 1 - να είναι πισωκίνητα. Ο στόχος των μηχανικών της φίρμας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας πιο άνετης καμπίνας για τους επιβάτες, αλλά παράλληλα και ενός πιο επιθετικού σχήματος. Με την πρώτη κιόλας ματιά διαπιστώνεις ότι η νέα X1 είναι πιο αρμονική, πιο… SUV. Έγινε 15 mm πιο «κοντή» σε μήκος (4.439 mm), αλλά πήρε 23 mm στο πολυπόθητο για τους επιβάτες πλάτος (1.821 mm) και αυξήθηκε κατά 53 mm το ύψος της (1.598 mm), ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.670 mm. Μπορεί να μην της φαίνεται, αλλά η νέα X1 έχει εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή Cd 0,28, που θα ζήλευαν αρκετά αυτοκίνητα και δεν αναφερόμαστε μόνο σε SUV. Παράλληλα το  καπό έγινε μικρότερο, χαρίζοντας μεγαλύτερη ευρυχωρία στον οδηγό που κάθεται 37 mm πιο ψηλά, έχοντας πιο καλύτερη θέση. Κερδισμένοι βγήκαν και οι πίσω επιβάτες, που έχουν στη διάθεσή τους 36 mm περισσότερα για τα πόδια τους, τα οποία φτάνουν, αν τραβήξεις τα πίσω ρυθμιζόμενα καθίσματα, μέχρι και τα 66 mm.

Μεγαλύτερος και πιο πρακτικός είναι πλέον και ο χώρος αποσκευών, με 505 λίτρα, δηλαδή 85 περισσότερα από αυτά της προηγούμενης γενιάς, ενώ ακόμα μεγαλύτερη γίνεται η διαφορά (+200 λίτρα) με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα με το συνολικό όγκο σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 1.550 λίτρα. Το ψηλό κατώφλι είναι το μόνο, σχετικά αρνητικό, αφού κάνει δυσκολότερη τη φόρτωση αντικειμένων μεγάλου βάρους. Από την άλλη το διπλό πάτωμα φιλοξενεί και κρατά απομονωμένα αρκετά αντικείμενα και όχι απαραίτητα μικρού μεγέθους. Κατά τ’ άλλα, τα σχεδιαστικά όπως άλλωστε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θαλάμου επιβατών ακολουθούν τα υψηλά στάνταρ της βαυαρικής φίρμας, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες αποστάσεις από το αμφιλεγόμενο δείγμα γραφής της πρώτης γενιάς του αυτοκινήτου.

Στα μηχανικά μέρη της νέας BMW X1, η παρουσία των τρικύλινδρων κινητήρων βενζίνης και diesel χωρητικότητας 1,5 λίτρων κλέβουν την παράσταση. Ο βενζινοκινητήρας των 1.499 κ.εκ. αποδίδει 136 ίππους και 220 Nm ροπής, τα οποία καταλήγουν στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων. Στην αποδοτικότητα, η οποία περιγράφεται από τη μέση κατανάλωση των 3,9 λίτρων καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα, επενδύει η πετρελαιοκίνητη και αποκλειστικά δικίνητη έκδοση των 1.496 κ.εκ., η απόδοση της οποίας φτάνει τους 116 ίππους και τα 270 Nm ροπής. Δίλιτροι κινητήρες βενζίνης και diesel με ισχύ από 150 έως και 231 ίππους δίνουν τη συνέχεια, φέρνοντας μαζί τους τόσο το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης xDrive όσο και το εξαιρετικό, σε όλα τα επίπεδα, αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων. Στη χώρα μας, η διάθεση των τρικύλινδρων εκδόσεων πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε εκδόσεις, όπως η xDrive 20d με τον δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα, τους 190 ίππους και τα 400 Nm ροπής, φροντίζουν ώστε η X1 να διεκδικεί εκ νέου τον τίτλο του κορυφαίου crossover στην κλάση της.

Στο δρόμο η νά X1 είναι πραγματικά άψογη και το αποδεικνύει από την πρώτη κιόλας στροφή. Σφιχτή, με καλή ισορροπία, όπως εξάλλου κάθε BMW, δεν θα σε τρομάξει ακόμα και αν υπερβάλεις. Επιλέγοντας τη Sport λειτουργία, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές, το κιβώτιο ξυπνάει και είναι έτοιμο να ανεβάσει ή να κατεβάσει αστραπιαία μόνο με τη σκέψη, ή αν θέλεις με το άγγιγμα των paddles που βρίσκονται πίσω από το όμορφο τιμόνι, με τη χοντρή δερμάτινη στεφάνη.

Η νέα BMW X1 αποτελεί με διαφορά την καλύτερη και πληρέστερη πρόταση της κατηγορίας της, δυναμική πανέμορφη με πληθώρα τεχνολογικών καινοτομιών, συνδυάζει αποδοτικότητα των κινητήρων μεν την τετρακίνηση. Διεκδικεί επάξια το τίτλο του κορυφαίου crossover κατηγορία της.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας