Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Ρεφλεξολογία

Χαλάρωση, εξισορρόπηση και βελτίωση των λειτουργιών του σώματος του Αναστασίου Κόσσου Ρεφλεξολόγου Κ. Παλαιολόγου 16, 3ος όροφος, Δράμα Τ. 25210 28300 / 6946 450 665

Η Ρεφλεξολογία είναι μια ειδικότητα η οποία υποστηρίζει ότι κάθε σημείο του ανθρώπινου οργανισμού έχει το αντανακλαστικό του στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε σύστοιχες περιοχές του σώματος. Ο εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος, μέσα από ειδικές πιέσεις και χειρισμούς, αποσκοπεί στη χαλάρωση, την εξισορρόπηση και την βελτίωση των λειτουργιών του σώματος.

 

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία της Ρεφλεξολογίας ξεκινάει πριν πολλά χρόνια. Οι πρώτες αναφορές γίνονται το 3000 π.Χ., όπου τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ινδία βρέθηκαν τοιχογραφίες σε τάφους, που παρουσίαζαν έναν συγκεκριμένο τρόπο πίεσης στα πέλματα. Στη συνέχεια, το 2330 π.Χ. βρέθηκε στην Ανκμαχόρ, στη Σαχάρα, τοιχογραφία σε τάφο ιατρών, που παρουσιάζει δυο ανθρώπους να εφαρμόζουν μια τεχνική πίεσης στα πέλματα και στις παλάμες. Το 2000 π.Χ. ο κινέζος αυτοκράτορας Huang Ti  αναφέρει τη Ρεφλεξολογία σε βιβλίο του. Δυστυχώς, όμως, η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας καθώς επίσης και η εποχή του Μεσαίωνα συνέβαλαν στην καταστροφή πάρα πολλών στοιχείων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλές πληροφορίες τόσο για εκείνη την περίοδο όσο και για το παρελθόν.

Στη αρχαία Ελλάδα, υπάρχουν αναφορές ότι στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία της αρχαιότητας όπως της Τρίκκης, Τιθορέας, Κω, Ιερού, Αμφιάρειου και Επιδαύρου εφαρμοζόταν μια μορφή πιεσοθεραπείας όμοια με αυτή της Ρεφλεξολογίας. Είναι μια ολιστική μέθοδος που «βλέπει» τον άνθρωπο και στα τρία επίπεδα: ψυχή-σώμα-πνεύμα. Αυτό έρχεται σε σύμφωνη γνώμη με τον πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, που αναφέρει τη «φύση του όλου» του σώματος και την «αυτόματη ίαση».

 

Ενδείξεις

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική, ολιστική, συμπληρωματική αγωγή. Σκοπό έχει, με ένα ήπιο τρόπο, να ενισχύσει την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού. Κατά συνέπεια, έχει εφαρμογή σε μεγάλο εύρος παθήσεων: π.χ. μυοσκελετικά προβλήματα, γαστρεντερολογικά, γυναικολογικά, ενδοκρινολογικά, πνευμονολογικά, πονοκεφάλων, αστάθειας, εμβοών, άγχους κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα θα αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα και μετά από μια συνεδρία.

 

Ανακούφιση από το στρες

Είναι γνωστό πως το στρες μπορεί να είναι επιζήμιο για το σώμα και το μυαλό μας. Προβλήματα υγείας όπως η αϋπνία, οι ημικρανίες, οι πεπτικές δυσλειτουργίες και η κόπωση έχουν τη ρίζα τους σε αυτό. Βέβαια, το άγχος είναι σχεδόν αναπόφευκτο, αφού μπορεί να προκληθεί από έναν ταραχώδη τρόπο ζωής, συναισθηματικούς, σωματικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Δυστυχώς, όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό την επίδρασή του είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας όμως μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες και τις επιπτώσεις του, αφού έχει την ικανότητα να χαλαρώνει εξαιρετικά το σώμα.

 

Μυϊκή χαλάρωση

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που οι μύες μας ενδέχεται να είναι τραυματισμένοι ή ταλαιπωρημένοι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: προκαλείται συμφόρηση στις νευρικές οδούς που συνδέουν τους μύες με το υπόλοιπο σώμα και αυτό οδηγεί σε πόνο, κόπωση, ευερεθιστότητα ή ακόμα και σε άγχος. Η ρεφλεξολογία διεγείρει τις νευρικές απολήξεις ώστε να βοηθηθεί η χαλάρωση των μυών και η αποκατάσταση της φυσικής αρμονίας.

 

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Όλα τα συστήματα του σώματος χρειάζονται καλή κυκλοφορία του αίματος, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Το αίμα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο μέσω των κυττάρων. Όμως, το άγχος και η ένταση σφίγγουν το καρδιαγγειακό σύστημα με συνέπεια την μειωμένη ικανότητα της λειτουργίας του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς και τα όργανα και η ενέργεια του σώματος να λιγοστεύει, κάνοντας όλα τα συστήματά του να υπολειτουργούν. Ωστόσο, με τη μέθοδο αυτή προκαλείται υπεραιμία στα σημεία όπου εφαρμόζεται και ως αποτέλεσμα αυτής έχουμε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και κατ’ επέκταση τη βελτίωση και σε όλα τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού μας.

 

Αποτοξίνωση και καθαρισμός

Η αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα μας αποτελεί μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Πολλά συστήματα του οργανισμού μας, όπως το λεμφικό, το ουροποιητικό ή το γαστρεντερικό, ενδεχομένως να μπλοκάρουν εξαιτίας της υψηλής συσσώρευσής τοξινών και άχρηστων ουσιών στο σώμα μας. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αισθανόμαστε φουσκωμένοι, κουρασμένοι ή ακόμα και άρρωστοι. Η ρεφλεξολογία μπορεί να απελευθερώσει αυτά τα μπλοκαρίσματα, βοηθώντας το σώμα μας να αποβάλλει τις τοξίνες αυτές και να «καθαρίσει» από τις επιβλαβείς ουσίες.

 

Εξισορροπεί το σώμα

Η εξισορρόπηση των λειτουργιών και των συστημάτων του σώματος μας είναι βασικής σημασίας για υγιές σώμα, νου και πνεύμα. Για τη διατήρηση της ομαλής κατάστασης του οργανισμού μας χρειάζεται το σώμα μας να λειτουργεί με τον αντίστοιχο ρυθμό. Έτσι, όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο σώμα, διαταράσσεται η ισορροπία του. Η ρεφλεξολογία συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος, καθιστώντας όλα τα συστήματα του οργανισμού ικανά να λειτουργούν πλήρως, εξασφαλίζοντας τη φυσική ισορροπία.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρεφλεξολογία είναι μια σπουδαία συμπληρωματική μέθοδος που σκοπό της έχει μέσα από την χαλάρωση να επιφέρει την εξισορρόπηση του οργανισμού σε συνεργασία πάντα με την κλασική Ιατρική και την συνδρομή του θεράποντα ιατρού μας.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας