Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Τεστ ΠΑΠ

Το Τεστ ΠΑΠ είναι γυναικολογική εξέταση με την οποία ο Γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κολπικού και τραχηλικού υγρού με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και ασθενειών από τις οποίες μπορεί να έχει προσβληθεί μια γυναίκα, καθώς και του ιού HPV. Έχει πάρει το όνομά του από τον πρωτοπόρο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από όλες τις γυναίκες, από τη στιγμή που αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές και σε κάθε περίπτωση από το 21ο έτος της ηλικίας τους.

Τι ακριβώς εξετάζει το Τεστ ΠΑΠ;

Το Τεστ ΠΑΠ είναι μια εξέταση που ελέγχει αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, εξαιτίας της ύπαρξης του ιού HPV ή αλλιώς ιού των κονδυλωμάτων. Για να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης αφαιρούνται με απλή, σύντομη και ανώδυνη διαδικασία δείγματα από τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και τον ενδοτράχηλο (την εσωτερική πλευρά του τραχήλου). Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο και εντός λίγων ημερών αποστέλλονται και τα αποτελέσματα.

 

Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα Τεστ ΠΑΠ;

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει και Τεστ ΠΑΠ το οποίο θα επαναλαμβάνει ετησίως. Κάποιοι προτείνουν στις γυναίκες με μόνιμο σύντροφο να επαναλαμβάνουν το τεστ ανά διετία, όμως, μια τέτοια σύσταση ενέχει κινδύνους, αφού σε περίπτωση απιστίας μπορεί να γίνει μετάδοση κάποιου σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος - μεταξύ αυτών και του ιού των κονδυλωμάτων - που σχετίζεται με τη δυνητική ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τηρείται ο κανόνας της ετήσιας επανάληψης του Τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξάρτητα από τη μορφή της σχέσης που έχουν με τον σύντροφό τους, εκτός κι αν πρόκειται για γυναίκες στην τρίτη ηλικία και δεν είναι πλέον σεξουαλικά ενεργές, που δε χρειάζεται να κάνουν πλέον την εξέταση.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η ετήσια επανάληψη του Τεστ ΠΑΠ;

Επειδή, αν μια γυναίκα επαναλαμβάνει το Τεστ ΠΑΠ της κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχει τον ιό των κονδυλωμάτων ή τον κολλήσει κάποια στιγμή, δε θα δεν κινδυνεύει ποτέ να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου, αφού οι όποιες προκαρκινικές αλλοιώσεις θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Στην ουσία, είναι μια σχετικά απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη μέρα για να κάνει μια γυναίκα την εξέταση;

Η εξέταση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Δεν μπορεί επομένως να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού η ύπαρξη αίματος δεν το επιτρέπει. Ιδανικό διάστημα θεωρείται το μέσο του κύκλου, διότι, λόγω της ωορρηξίας που συμβαίνει τότε στις περισσότερες γυναίκες με σταθερό κύκλο, ο τράχηλος είναι σε φυσική κατάσταση, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία της εξέτασης.

 

Ισχύει ότι πρέπει να αποφεύγεται το σεξ πριν την εξέταση;

Ναι, ισχύει. Καλό είναι να μην έρθει η γυναίκα σε σεξουαλική επαφή τρεις μέρες πριν την εξέταση, καθώς από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί ή ερεθισμός του κόλπου και του τραχήλου, όπως και αλλοίωση των κυττάρων της περιοχής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης.

 

Aρκεί το Τεστ ΠΑΠ στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης;

Το Τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί για να διαγνωστούν άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών ή και αφροδίσια νοσήματα πέραν των κονδυλωμάτων. Μία, επομένως, σωστή και ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το Τεστ ΠΑΠ και κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, καθώς και γυναικολογικό υπέρηχο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται να γίνουν συμπληρωματικά κι άλλες εξετάσεις, όπως το HPV DNA test και το Thin Prep test, που έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα.

 

Το Τεστ ΠΑΠ καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ. Ακριβώς επειδή καλύπτεται από τα ταμεία, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συστήνεται από τους κρατικούς φορείς για λόγους οικονομίας η τριετής επανάληψή του, παρόλο που μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι απόλυτα ασφαλές σε επίπεδο σωστής πρόληψης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, κάθε γυναίκα να φροντίζει τον εαυτό της, αποφασίζοντας τι είναι πραγματικά καλύτερο για την περιφρούρηση της υγείας της. Στην προκειμένη περίπτωση, να εμπιστεύεται τον γυναικολόγο της και να επαναλαμβάνει το Τεστ ΠΑΠ της ετησίως.

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας