Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας

4 σχόλια

80 χρόνια ιστορία και αναμνήσεις

80 χρόνια πέρασαν από την ημέρα ίδρυσης και λειτουργίας του περικαλλούς εκπαιδευτικού κτιρίου της πόλεως μας με την επωνυμία Αρρένων Δράμας. Έκτοτε από τις μεγάλες ευάερες και ευήλιες αίθουσες του, έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες Δραμινοί, πολλούς από τους οποίους η Δραμινοί κοινωνία τίμησε και τιμά για την προσφορά τους στον τόπο. Μια ιστορική διαδρομή 80 χρόνων με μνήμες ευχάριστες, συγκινητικές, μνήμες που φέρνουν χαμόγελο στα χείλη, αναβίωσαν φέτος οι σχολικές κοινότητες του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Δράμας που σήμερα στεγάζονται στο κτίριο αυτό.
Η όλη διοργάνωση της εορταστικής επετείου στήθηκε άψογα και ικανοποίησε μέγιστα όλους τους παραβρισκόμενους. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον αύλιο χώρο του σχολείου, χτύπησε το κουδούνι και με ενθουσιασμό όλοι έλαβαν τις θέσεις τους, αφήνοντας το νου τους να ταξιδέψει χρόνια πίσω, τότε που τα εφηβικά τους όνειρα πλημμύριζαν την ψυχή και την καρδιά τους.
Την εκδήλωση, πέρα από τους αποφοίτους, τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές, αλλά και ο εκπαιδευτικός κόσμος του νομού, ιδιαίτερα δε οι καθηγητές που υπηρέτησαν σ' αυτήν τη σχολική μονάδα στο πέρασμα του χρόνου.

Ο ναός των Μουσών
Πρώτος την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία που έδιναν οι πατέρες μας στην εκπαίδευση, όχι μόνον επιλέγοντας άξιους διδασκάλους, αλλά και περικαλλή κτίρια για να στεγάσουν την εκπαίδευση. «διότι εγνώριζαν ότι αυτό είναι να εφαλτήριο δια την επιτυχίαν του Ελληνικού έθνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασιώτατος συμπληρώνοντας « Κοιτάζοντας το πολύτιμο λεύκωμα που έχει εκδοθεί για το σχολείο αυτό, βλέπεις κάποια πράγματα που έχουν εκλείψει στις ημέρες μας και γίνεται φανερή η ποιοτική διαφορά της παρερχομένης εκπαιδεύσεως» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με μία ευχή : «Είθε η αποψινή εκδήλωση να είναι μία αφυπνιστική αφορμή για όλους μας, ώστε να δούμε πλέον με σοβαρότητα το ζήτημα της παιδείας».

Αιτήματα των Συλλόγων Γονέων
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου ανέφερε: «80 χρόνια πέρασαν από τη θεμελίωση του σχολικού συγκροτήματος «Αρρένων Δράμας» Μέσα σε τούτο εδώ το χώρο, νέα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, έζησαν αγωνίες χαρές λύπες μα πάντα στο βλέμμα τους λαμπίριζε η ελπίδα. Μέσα σ' αυτόν τον χώρο, γεννήθηκαν όνειρα διαμορφώθηκαν προσωπικότητες που απετέλεσαν τη βάση για την πρόοδο και την ανάπτυξη του πολύπαθου νομού μας. Τούτος εδώ ο χώρος υπήρξε εφαλτήριο για πολλά παιδιά που έφυγαν από τη Δράμα και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτούς , όπως υπερήφανοι είμαστε και γι' αυτούς που έμειναν στο τόπο τους και πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή.
Σ' αυτά τα 80 χρόνια του σχολείου, γενιές και γενιές πέρασαν από τούτη εδώ την αυλή. Δυστυχώς πολλά από εκείνα τα αγαπημένα πρόσωπα δεν ζουν ανάμεσα μας, έφυγαν ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής τους, ή έφυγαν με βίαιο τρόπο. Για όλους αυτούς, που η φυσική τους παρουσία είναι απούσα, αλλά η ψυχή τους είναι ανάμεσα μας , θα παρακαλούσα να κρατήσουμε σιγή ενός λεπτού.» ανέφερε η πρόεδρος και το πολυπληθές κοινό -βουβό και με τη σκέψη να ανατρέχει σε γνωστά αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και στο πρόσωπο του Β. Ξανθόπουλου, για τον οποίο σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι υπερήφανη και θλιμμένη συνάμα για τον άδικο χαμό του- παρέμεινε σιωπηλό ως ελάχιστο φόρο τιμής.
Στη συνέχεια η πρόεδρος κατέθεσε μια σειρά αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αλλά και την προβολή του. Ειδικότερα πρότεινε:
«1.Την αναπαλαίωση του και την αυτόνομη λειτουργία του σε ενεργειακό επίπεδο με ήπιες μορφές ενέργειας αφού ενταχθεί σε κάποιο από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ
2.Στη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κατά αντιστοιχία με τη βιβλιοθήκη για να μπορούν να στεγάζονται οι εκδηλώσεις των σχολείων μας.
3.να ισχύει η ονομασία του όπως έχει αποφασιστεί σε σχολείο «Β. Ξανθόπουλος»
4.Οι απονομές των βραβείων του διαγωνισμού «Β. Ξανθόπουλος» να γίνονται στο σχολείο μας.
5.να δημιουργηθούν προθήκες με το πλούσιο και σπάνιο υλικό που υπάρχει από τον καθηγητή Β. Ξανθόπουλο».

Να είστε υπερήφανοι για τη Δράμα
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Θωμάς, αφού συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τον εορτασμό των 80 χρόνων λειτουργίας του σχολείου, ένα σχολείο που όπως είπε επιβάλετε να συντηρηθεί για να υπάρχει για πάντα καθώς αποτελεί κόσμημα για τον τόπο, και προς την κατεύθυνση αυτή δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν.
«Υποκλίνομαι σε όλους εσάς που αποφοιτήσατε απ' αυτό το σπουδαίο σχολείο, γιατί γίνατε άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία. Όπου κι αν βρίσκεστε, εδώ ή στη Δράμα, αλλά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου οι συνθήκες της ζωής σας οδήγησαν. Ένα μόνο ζητώ, τη Δράμα να την έχετε στην καρδιά σας.» είπε ο Θ. Μαργαρίτης ευχόμενος όπως συνεχιστούν και στο μέλλον τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ύψιστη τιμή στους υπέροχους δασκάλους μας
Ο π. Υπουργός Μ. Τζίμας τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς και να αισθανόμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι, όσοι την πλέον καθοριστική, τρυφερή και κρίσιμη περίοδο της ζωής μας, φοιτήσαμε σ' αυτόν τον ιερό και ιστορικό χώρο του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας. «Και το λέω αυτό για να αποδώσω την ύψιστη τιμή στους υπέροχους δασκάλους μας και όχι στους καθηγητές μας διότι οι καθηγητές εκείνης της εποχής ήταν δάσκαλοι που μας οδήγησαν στο δρόμο της παιδείας και όχι αποκλειστικά και μόνο στο δρόμο της γνώσης. Και νομίζω πως τα δεινά που διέρχεται σήμερα η ανθρωπότητα είναι ότι έχουμε επιδοθεί σένα κυνήγι της γνώσης, της πληροφορίας αγνοώντας πως όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από την παιδεία και των πολιτισμό. Και σ' αυτόν τον χώρο τα έξι χρόνια που είχαμε την τύχη να φοιτήσουμε θεωρώ πως όλοι μας έχουμε μέσα μας μια σπίθα των λόγων και της παιδείας που μας μετέφεραν οι δάσκαλοι της εποχής εκείνης.» ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν το μεγάλο όραμα της παιδείας που συντελείτε εδώ και 80χρόνια στο σχολικό συγκρότημα «Αρρένων Δράμας»

Ο Β. Ξανθόπουλος είχε να δώσει ακόμη περισσότερα
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρ. του Ν.Σ. κ. Γ. Κάργας εκπροσωπώντας το Νομάρχη Δράμας κ. Ευμοιρίδη, ο οποίος και έκανε μια αναδρομή στο χθες και στο σήμερα και ευχαρίστησε τους καθηγητές που συνέβαλαν όχι μόνο στην απόκτηση γνώσης αλλά και στην απόκτηση της παιδείας εκείνης που τους έκαναν άξιους πολίτες και καλούς οικογενειάρχες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αείμνηστο Β. Ξανθόπουλο, «έναν άνθρωπο της δικής μας φουρνιάς, που θα είχε να δώσει ακόμη περισσότερα στην επιστήμη και στην πόλη του, και σ' ολόκληρο τον κόσμο, αν το νήμα της ζωής του δεν κοβόταν αναπάντεχα» τον οποίο τόνισε ότι θα τον θυμόμαστε πάντα και θα έχουμε να πούμε γι' αυτόν έναν καλό λόγο.

Η ιστορία του κτιρίου
Μετά το πέρας των χαιρετισμών έγινε ιστορική παρουσίαση της διαδρομής του σχολείου και της συμβολής του στην εκπαίδευση των Δραμινών και τον πολιτισμό. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Κουτιούδη Ζήση.
Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων είναι κτισμένο στο ΒΑ άκρο της πόλης της Δράμας, στο τέρμα της οδού Μητρ. Χρυσοστόμου. Η ευρύτερη περιοχή, όταν άρχισε η κατασκευή του σχολείου, ήταν αμπελώνες και φυσικά το πιο μακρινό σημείο από το κέντρο της πόλης, στους πρόποδες του Κορυλόβου, όπως έλεγαν οι παλιότεροι.
Το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 19.906,56 τ.μ., ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριζόταν η Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία Δράμας. Στις 17 Αυγούστου 1959 αποφασίσθηκε η μεταβίβαση της κυριότητας του οικοπέδου στο Ταμείο Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Δράμας .
Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στο 1927-28 και αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες διδακτήρια που κατασκευάσθηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου, δηλ 1928-32.
Το κτίσιμο του μεγαλοπρεπούς σχολείου δεν ήταν μόνο θέμα πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και απαίτηση της Δραμινής κοινωνίας. Οι πολίτες της Δράμας σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν καινούργιο σχολείο. Το αυτό έπραξαν και στις 10 Μάιου 1921 διοργανώνοντας πάνδημο συλλαλητήριο στη πλατεία της Ελευθερίας, απαιτώντας την λειτουργία Γυμνασίου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι τοπικές αρχές, ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος Μάγνης, πλήθος κόσμου και οι μαθητές του τότε Ημιγυμνασίου. Η έναρξη λειτουργίας του πλήρους εξατάξιου γυμνασίου ήταν μία λύση αλλά δεν ήταν αυτό που ζητούσαν οι Δραμινοί. Οι Δραμινοί ζητούσαν και ένα κτίριο όπου θα μπορούσαν να φοιτούν με αξιοπρέπεια οι μαθητές. Το κτίριο αυτό θεμελιώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1928 ημέρα Κυριακή. Ονομάστηκε Αρρένων Δράμας και κοσμεί με την παρουσία του την πόλη της Δράμας μέχρι αι τις μέρες μας.

Φωτογραφική έκθεση
Στους διαδρόμους του σχολείου φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας, μια έκθεση μνήμης, στην οποία ανέτρεξαν αναπολώντας τα μαθητικά τους χρόνια απόφοιτοι παλαιοτέρων χρόνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον αείμνηστο Β. Ξανθόπουλο ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά κεφάλια της χώρας μας,, που δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε σε ερευνητικό σεμινάριο ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Να σημειωθεί ότι η οργανωτική επιτροπή εξέδωσε και ένα καλαίσθητο λεύκωμα με την ιστορία του σχολείου, που περιλάμβανε αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του, καθώς επίσης και αναμνηστικές φωτογραφίες με τους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών. Τα έσοδα από την πώληση του λευκώματος αυτού θα πάνε στην ενίσχυση της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου .

Βράβευση διακριθέντων στο διαγωνισμό
Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού «Β. Ξανθόπουλος» στους μαθητές που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις. Φέτος στις απονομές παραβρέθηκε και ο Δημοσθένης Τενεκετζής, απονέμοντας ο ίδιος το ομώνυμο βραβείο στο μαθητή που συγκέντρωση της υψηλότερη βαθμολογία και από τις τρεις τάξεις.
Στη μνήμη του Β. Ξανθόπουλου, από το 1992 διεξάγεται στο 1ο Λύκειο Δράμας διαγωνισμός στη Φυσική και τα Μαθηματικά για τους μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων όλου του Νομού. Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Δράμας και τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας.
Από την πρώτη χρονιά ο Δήμος θεσμοθέτησε χρηματικά βραβεία για τους πρώτους κάθε τάξης.
Τα έτη 1998,1999 μετά από ενέργειες του Συλλόγου θετικών Επιστημόνων επιτεύχθηκε η αποστολή ενός αγοριού και ενός κοριτσιού από τους βραβευθέντες στο International Camp of Alabama όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εκπαίδευση αστροναυτών (1998: Γεωργιάδης Γεώργιος, Κοσμίδου Βασιλική 1999: Ματσούκας Θεοφάνης,Τσοτσόλη Έλλη).
Από το έτος 1998 απονέμεται χρηματικό βραβείο, στον μαθητή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, από τον κ. Δημοσθένη Τενεκετζή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan συμμαθητή και επιστήθιου φίλου του Β. Ξανθόπουλου.
Για πρώτη φορά από το 2001 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας καθιέρωσε υποτροφία για έναν από του πρώτους της Γ΄ Λυκείου με την προϋπόθεση να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο.

Αποτελέσματα διαγωνισμού 2009
1ος, Α τάξη ΚΟΡΟΣΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ από το 3ο ΓΕΛ
2ος ,Α τάξη ΣΤΑΪΚΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από το 2ο ΓΕΛ
3ος, Α τάξη ΣΕΓΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ από το 1ο ΓΕΛ

1ος, Β τάξη ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ από το 4ο ΓΕΛ

1ος, Γ τάξη ΤΣΙΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ από το 2ο ΓΕΛ
2ος, Γ τάξη ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ από το 1ο ΓΕΛ
3ος, Γ τάξη ΛΑΓΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ από το 4ο ΓΕΛ

Το βραβείο «ΤΕΝΕΚΕΤΖΗ» απονέμεται στον μαθητή ΤΣΙΑΡΑ ΑΓΓΕΛΟ του 2ου ΓΕΛ που συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία και από τις τρεις τάξεις.

Η πολύ όμορφη και συγκινητική γιορτή τελείωσε με μουσική βραδιά όπου δόθηκε η δυνατότητα στους παραβρισκόμενους να θυμηθούν τις παλιές όμορφες στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησης του, αλλά και να συναρτήσουν του καθηγητές τους οι οποίοι και ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι καθώς κάποιους μαθητές τους είχαν πάρα πολλά χρόνια να τους δουν.


Σχόλια (4)

ΡΟ - Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 στις 12:19
ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΟ

staitunty - Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 στις 11:15
http://seojournal.in/email-marketing/email-marketing-model http://seojournal.in/bing/women-bing-whipped http://seojournal.in/webmaster/webmaster-affiliates-net http://seojournal.in/search-engine-optimization/engine-optimization-renton-search

equrocx - Τρίτη 19 Απριλίου 2011 στις 15:24
XFAQuF jxkdokepreii, [url=http://tbrehwtkhxko.com/]tbrehwtkhxko[/url], [link=http://sxrzycjpffjj.com/]sxrzycjpffjj[/link], http://nbmjikyuhibj.com/

dimitris Haralampidis - Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 στις 23:12
Kai egw hmouna sto arrenwn dramas, apo to 1969 ews to 1977. twra vriskomai sthn gallia kai egazomai ws xhmikos mhxanikos sthn BAYER AG, sthn elvetia. na hste oloi kala

Αφήστε το σχόλιό σας