Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Γεύμα & συζήτηση με τον Παναγιώτη Αμαξόπουλο

Γενικός Διευθυντής Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας

-Ποιος ήταν ο σκοπός ίδρυσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας;
-Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 10 χρόνια και δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για μία τράπεζα νέας αντίληψης με κύρια συστατικά στοιχεία την ευελιξία, την άμεση συμμετοχή στις αποφάσεις και την προσήλωση στη διαφάνεια.
Ο σκοπός που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των μελών της και κατ' επέκταση στην οικονομία του νομού έχοντας ανοικτές τις πόρτες σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και προσφέροντάς τους την οικονομική ομπρέλα την ώρα που τη χρειάζονται.

-Πείτε μας κάποιους από τους λόγους, για τους οποίους κάποιος να θέλει να γίνει μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας και πόσο εύκολο είναι.
-Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι:
1) Όλα τα κέρδη της τράπεζας μοιράζονται στα μέλη της, ένα μέρος ως μέρισμα και ένα μέρος ως αποθεματικό, το οποίο αυξάνει την τιμή της μερίδας. Σημειώστε ότι όλα τα χρόνια λειτουργίας της μέχρι σήμερα ήταν κερδοφόρα και διαχρονικά η τιμή της μερίδας αυξάνεται.
Κίνδυνος να μειωθεί η τιμή της μερίδας δεν υπάρχει, αφού δε διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.
2) Οι καταθέσεις της τράπεζας διοχετεύονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά του νομού μας και αξιοποιούνται στον τόπο μας.
3) Τα επιτόκια καταθέσεων της τράπεζάς μας είναι τα υψηλότερα της αγοράς.
4) Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Δράμα από εκλεγμένο από τα μέλη της, διοικητικό συμβούλιο, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ευέλικτη και αξιόπιστη.
Το να γίνει κάποιος μέλος της τράπεζας είναι πολύ απλό, αρκεί να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, να είναι κάτοικος του νομού μας και να αγοράσει 1 τουλάχιστον μερίδα.

-Ποια ήταν η ανταπόκριση των Δραμινών μέχρι σήμερα;
-Η ανταπόκριση των Δραμινών μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Σήμερα, περισσότεροι από 4.000 Δραμινοί είναι μέλη της τράπεζάς μας.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, ενώ οι καταθέσεις της τράπεζάς μας για το 2009 παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με το 2008.
Είναι δύο στοιχεία που αποδεικνύουν έμπρακτα τη μεγάλη εμπιστοσύνη των Δραμινών προς την αξιοπιστία της τράπεζάς τους, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα στη δύσκολη περίοδο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, την ώρα που οι τράπεζες έκλειναν τις στρόφιγγες του δανεισμού, εμείς, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να βάλουμε "πλάτη" και να χρηματοδοτούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας.
Το αποτέλεσμα ήταν στη δύσκολη οικονομικά χρονιά που διανύουμε να αυξήσουμε τις χορηγήσεις μιας πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο όλων των τραπεζών.

-Θα θέλαμε λίγα λόγια για την αγορά του ακινήτου στο κέντρο της Δράμας, πότε προβλέπεται η μεταφορά της τράπεζας σ' αυτό, καθώς και για το νέο κατάστημα που ανοίξατε φέτος στην Προσοτσάνη.
-Η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία του τοπικού της χαρακτήρα, προχώρησε με γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες στην αγορά του κτιρίου, όπου στεγάζονταν η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ήταν μια πολύ στοχευμένη κίνηση, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο σημείο αναφοράς της πόλης μας με εξαιρετική αρχιτεκτονική.
Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης διατηρώντας τα ιδιαίτερα στοιχεία και άμεσα θα γίνει η μετεγκατάσταση του κεντρικού μας καταστήματος και των διοικητικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά τη λειτουργία του νέου καταστήματός μας στην Προσοτσάνη, ήταν μια έντονη επιθυμία της τράπεζας που εκπληρώθηκε πριν λίγους μήνες, για να αναπτύξει πεδίο δράσης στη γεωγραφική αυτή περιοχή με έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δράση και να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κατοίκων της. Είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του εγχειρήματός μας.

-Τους τελευταίους μήνες μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο κλυδωνίζονται ή κλείνουν και είναι λογικό να δημιουργείται κάποια ανησυχία στους καταθέτες. Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεαστεί από αυτές τις εξελίξεις η Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας;
-Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Η τράπεζά μας δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (π.χ. τοξικά ομόλογα) και διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να το κάνει.
Για μας δεν είναι κύριος και αποκλειστικός στόχος η μεγιστοποίηση του κέρδους. Βασική μας αρχή είναι "Πρώτα ο Άνθρωπος" και σ' αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Τα μέλη μας και οι πελάτες μας είναι συνεργάτες μας και θα τους κοιτάζουμε πάντα με ειλικρίνεια στα μάτια. Ο κοινωνικός ρόλος που καλείται να εκπληρώσει αυτή η τράπεζα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι συμμετέχουμε σαν τράπεζα στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και επομένως οι καταθέτες μας είναι απολύτως διασφαλισμένοι.

-Την περίοδο αυτή παρουσιάζετε δύο άκρως δελεαστικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν;
-Διαπιστώνοντας το μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας που υπάρχει αυτήν την περίοδο στην αγορά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση δύο νέων χρηματοδοτικών προϊόντων που θα συμβάλλουν, ελπίζουμε, στην ανακούφισή της.
Το πρώτο προϊόν απευθύνεται στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες του νομού μας και κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μικρές δόσεις, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι δανειολήπτες εύκολα να το αποπληρώνουν, η μεγάλη διάρκεια εξόφλησής τους, που είναι 4 χρόνια, και το χαμηλό επιτόκιο που είναι 6,9%.
Το ποσό χρηματοδότησης είναι συνάρτηση του τζίρου του προηγούμενου έτους (20%) και φτάνει τις 50.000 ευρώ.
Το δεύτερο προϊόν απευθύνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, έχει ύψος μέχρι 30.000 ευρώ, διάρκεια εξόφλησης μέχρι 6 χρόνια και έχει το χαμηλότερο επιτόκιο από όλες τις τράπεζες (7,8%).

-Τελειώνοντας τη συζήτησή μας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Δραμινούς;
-Με όραμα, αρχές, αξίες και στόχους βλέπουμε με αποφασιστικότητα, σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον της τράπεζας των Δραμινών.
Στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας και με βασική μας φιλοσοφία "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ", καλούμε όλους τους κατοίκους του νομού μας να γίνουν Μέλη της Δικής τους Τράπεζας.
Κανένας δεν έχασε μέχρι σήμερα από την επένδυσή του στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και ούτε πρόκειται να χάσει και στο μέλλον.

Χώρος: Εστιατόριο Νησάκι, Αγ. Βαρβάρας 3, περιοχή πηγών Αγ. Βαρβάρας. Τηλ. 25210 32510. Δράμα. Το πιο διάσημο εστιατόριο της πόλης, στο ιδανικότερο σημείο της πόλης. Ιδανικό περιβάλλον, λιτή πολυτέλεια, μοναδική θέα. Πιάτα βασισμένα στην ελληνική-μεσογειακή κουζίνα. Οι γεύσεις εξαιρετικές, νόστιμες και ποιοτικές.
Φάγαμε: Παραδοσιακά φαγητά, Μελιτζάνα του φούρνου με κοκκινιστό μοσχαράκι, Χουκιάρ Μπεγερντί, με πάστα μελιτζάνας, κεφαλοτύρι, μπεσαμέλ και μοσχαρίσιο κρέας από ποντίκι. Πιάτο με τέσσερα τυριά. Μπουγιουρντί, με φέτα Νεογάλ, ελιά και λιαστή ντομάτα. Κρέπες, με κοτόπουλο και διάφορα λαχανικά. Σαλάτες, Νησάκι, με μαρούλι, καρώτο, ντομάτα, αγγούρι τουρσί, μαγιονέζα, ζαμπόν, κασέρι, λάχανο, αυγό, καρύδι και ρόδι. Ρόκα-μαρούλι, ρόκα, μαρούλι, λιαστή ντομάτα, ρόδι, καρύδι, κρουτόν και βαλσάμικο.
Ήπιαμε: κόκκινο κρασί από την Δράμα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας