Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΘΕΜΑΤΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Στέλιος Αθανασίου ο καλλιτέχνης με τις «μαγικές» ψηφίδες

1 σχόλιο

Ο Στέλιος Αθανασίου είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Το ταλέντο του στη ζωγραφική, το ανίχνευσε ο αείμνηστος Θεολόγης Κυριακίδης, διαφημιστής του κινηματογράφου «Ατικόν», ο οποίος και είχε σπουδάσει στο Παρίσι. Δεν δίστασε να τον πάρει υπό την προστασία του και να του διδάξει τα μυστικά της τέχνης, αναδεικνύοντας το έμφυτο ταλέντο του.

Του έμαθε να παρατηρεί με κριτικό μάτι κάθε τι έμψυχο και άψυχο, μεταφέροντας το στο καμβά με περισσή ευαισθησία και αξιοζήλευτη τεχνική. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου, το έμφυτο αυτό ταλέντο μετατράπηκε σε μια αξιέπαινη προσπάθεια.
Το επόμενο βήμα στο χώρο της τέχνης, για τον κ. Στέλιο Αθανασίου, ήταν η τεχνική του ψηφιδωτού. Αυτή τη φορά στο δρόμο του βρέθηκε ο αείμνηστος Χαρμούσης, από τον οποίο διδάχθηκε πολλά, σε σημείο να πει κάποια στιγμή ο Χαρμούσης «ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο».

Η λεπτομερής απεικόνιση χαρακτηριστικών ή τοπίων, με τη χρήση μικροσκοπικών ψηφίδων, αναμφισβήτητα αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια. Αυτό όμως δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για το κ. Στέλιο που από μικρός αναζητούσε τα όρια της ψυχής του, αλλά και των δυνατοτήτων του. Η επιμονή και η υπομονή του, ήταν πάντα τα ακαταμάχητα όπλα, που τον οδήγησαν στο θαυμαστό χώρο της έβδομης τέχνης, καταξιώνοντας τον ως έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους του, στη Δράμα, αλλά και την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κατάφερε να γευτεί τους καρπούς των ονείρων του. Να απολαύσει το «εύγε» των συνανθρώπων του και να αποκτήσει εκατοντάδες «παιδιά» σμιλεμένα με μεράκι και αγάπη.
Ο κ. Αθανασίου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εργάζεται σκληρά, κόβοντας και συνθέτοντας τις πολύχρωμες ψηφίδες του, δημιουργώντας έργα απαράμιλλης αισθητικής και αξίας. Ο ίδιος λέει ότι από τα πινέλα προτιμά τις ψηφίδες, και δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει όσο ο Θεός τον κρατά γερό.

Η θεματολογία του, «ξεσκονίζει» τη μνήμη των παλιών και διδάσκει ιστορία και πολιτισμό, στις νεότερες γενιές. Εικόνες από το χθες, παλιές ξεχασμένες και ανύπαρκτες σήμερα, γειτονιές της Δράμας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνονται πάνω στον καμβά, γράφοντας για άλλη μια φορά ιστορία.
Όμως, δε σταματά εκεί, η Αγιογραφία είναι ένα άλλο αγαπημένο κομμάτι της τέχνης του, και η προτίμηση του κόσμου στα έργα του είναι εμφανής, σε κάθε έκθεση που πραγματοποιεί.

Αυτό όμως που κάνει τον κ. Στέλιο αγαπητό, δεν είναι η τεχνική του, αυτή του προσδίδει δόξα, αυτό που τον κάνει να ξεχωριστό, είναι ο χαρακτήρας του και η αγάπη του προς τους νέους. Σε κάθε ευκαιρία που του δίδεται, μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του, στους νεώτερους καλλιτέχνες. Στα δε μικρά παιδιά προσπαθεί να εμφυσήσει την αγάπη προς την τέχνη.

Έργα του καλλιτέχνη έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Τελευταία του έκθεση αρχές Οκτωβρίου στη αίθουσα «Ελευθερία» της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δ. Δράμας, απ' όπου και το φωτογραφικό υλικό.

 


Σχόλια (1)

Μαρία - Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 στις 12:21
Μπράβο κ. Στέλιο είστε παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας

Αφήστε το σχόλιό σας